1. 04/08/2019

  PvdA-raadslid verkleed als 'burqa queen'

  Raadslid Hendrik Jan Biemond van de Partij van de Arbeid was zaterdag tijdens de botenparade gekleed in een gele boerka. Op Twitter laat hij weten: 'Voor de PvdA Amsterdam betekent vrijheid dat je mag zijn wie je bent en dus ook mag dragen wat je wilt.' 

  De gekleurde boerka's zijn bedoeld als protest tegen het gedeeltelijke boerkaverbod, dat op 1 augustus is ingegaan. Op de borden valt te lezen: 'Burqa queens' en 'No human is free, untill we are all free'. 

  Op Twitter is door andere raadsleden gereageerd op de actie van Biemond. Zo schrijft Annabel Nanninga van Forum voor Democratie: 'Wauw. Een PvdA-raadslid van uw hoofdstad loopt op de Pride rond in boerka want 'vrijheid'. Joe.' 

  De PvdA krijgt er flink van langs, ook binnen de eigen partij. ‘Iedereen moet maar doen wat ie wil. Maar verstandig vind ik het niet om zo te provoceren’, stelt Jaap Stalenburg, namens de PvdA lid van de Provinciale Staten in Friesland.

 2. 04/08/2019

  14 aanhoudingen tijdens Pride-festiviteiten

  De politie heeft tijdens de Pride-festiviteiten veertien aanhoudingen verricht. Op vrijdag werden drie mensen opgepakt en op zaterdag elf, waarvan zeven mensen vanwege varen onder invloed.

  Ook houdt ieder jaar een politieteam een jacht op zakkenrollers. In totaal werden zeven verdachten aangehouden. 

 3. 04/08/2019

  Waternet maakt de grachten weer afvalvrij

  Na de botenparade blijft er altijd veel afval in de grachten achter, maar de medewerkers van Waternet waren weer vroeg uit de veren om alles weg te scheppen.

 4. 03/08/2019

  'Feesten in de stad zijn vol'

  Pride Amsterdam vraagt bezoekers niet meer naar de stad te komen. De feesten, onder andere bij het Homomonument, het Stoperaplein, het Rembrandtplein en de Zeedijk zijn vol. 

 5. 03/08/2019

  Canal Parade 'vlekkeloos' verlopen

  De Canal Parade van de Pride Amsterdam is 'vlekkeloos' verlopen, meldt de organisatie, die tevreden terugkijkt op het evenement waarbij een bonte stoet van tachtig kleurige bootjes door de grachten trok. 

  Het spektakel trok volgens de organisatie honderdduizenden bezoekers die van de kades langs de route toekeken. Ook de politie blikt tevreden terug: "Het is heel prettig verlopen. Een fijn feest voor iedereen," zei een woordvoerster.

  Vertegenwoordigers van lhbt-organisaties, politieke partijen, ministeries en bedrijven voeren mee met een 'roze' boodschap. Zo was er een boot van het ministerie van OCW, met minister Ingrid van Engelshoven en travestie-fenomeen Dolly Bellefleur aan boord, een boot van het politienetwerk Roze in Blauw en een Iraanse boot. Ook verscheidene BN'ers waren van de partij onder wie presentator Cornald Maas, zangeres Imca Marina en cabaretier Richard Groenendijk.

  Voor het eerst was versterkte muziek langs de kant verboden, omdat die voorheen de muziek op de boten overstemde. "Hierdoor stond de parade veel meer centraal en ging alle aandacht naar de boten," zei een woordvoerder van de organisatie. Mensen die zelf met een bootje op de route wilden meevaren, moesten van te voren een speciaal vignet aanvragen om zo de drukte op het water binnen de perken te houden.

  De Prideweek begon een week geleden met de de Pride Walk, van het Homomonument bij de Westerkerk via de Dam naar het Vondelpark. Zondag is er een 'closing party' op de Dam.