1. Gisteren

  24ste editie ADE afgelopen

  De 24ste editie van het Amsterdam Dance Event is afgelopen. Naar het grootste dancefestival ter wereld, dat woensdag begon en vannacht ten einde liep, kwamen net als vorig jaar zo'n 400.000 mensen toe. 

  De organisatie van het dancefestival blikt terug op een geslaagd festival. Directeur Mariana Sanchotene die voor het eerst volledig verantwoordelijk is voor ADE, zegt tevreden te zijn en is en vooral te spreken over het diverse aanbod en de aandacht voor artistieke vernieuwing.  

  Tijdens AMF, het grootste evenement tijdens ADE, werd de top-100 van populairste dj’s onthuld. De Belgische dj’s Dimitri Vegas & Like Mike, een duo, hebben Martin Garrix van de troon gestoten. Hij moet dit jaar voor eerst in drie jaar afstand toen van zijn eerste plek en genoegen nemen met de tweede plek. David Guetta bemachtigde dit jaar de derde plek.

  Het dancefestival werd dit jaar opnieuw ontsierd door zakkenrollers met pepperspray. 130 feestgangers meldden zich in de nacht van vrijdag op zaterdag, tijdens de show van Martin Garrix bij de EHBO omdat ze last hadden van pepperspray. Vele bezoekers van het feest zouden tevens zijn beroofd. 

  Op het Amsterdam Music Festival (AMF) in de Johan Cruijff Arena en op Elrow gisteren zouden eveneens meerdere mensen zijn beroofd. Of en hoeveel aangiftes de politie daarover heeft ontvangen, wil de politiewoordvoerder desgevraagd niet zeggen. 

   Ook ontving de gemeente meer meldingen van geluidsoverlast dan voorgaande jaren. Dat laat een woordvoerder van burgemeester Halsema weten. Daarbij moet wel een kanttekening worden gemaakt: “Het nog niet duidelijk is of de meldingen allemaal gaan over ADE. Die kunnen ook betrekking hebben op andere activiteiten in de stad. De komende weken zal de gemeente de meldingen bekijken.

 2. Gisteren

  Bijkomen van ADE op de Afterplantparty

  Bijkomen van ADE kan vandaag en morgen op een ‘Afterplantparty’ in Studio 13. Monique Kemperman (50) van mooiwatplantendoen.nl legt in dit interview uit hoe het werkt. 

 3. Gisteren

  Publiek Vault Sessions geeft vol gas in Radion

  Aan het publiek bij Vault Sessions in Radion is het niet te merken dat het inmiddels de laatste nacht, nummer vijf, van ADE is. Want het is duidelijk dat de bezoekers hier, een samenwerking tussen de Amsterdamse organisatie en het label 47 van Tommy Four Seven, voor één ding komen: feesten.

  Dat doen ze dan ook met volle overtuiging. Het lijkt erop dat niemand de club in Nieuw-West zal verlaten met ook nog maar een klein beetje energie.


  © Het Parool — Radion Amsterdam
 4. Gisteren

  Is Body Sushi een toevoeging?

  Het is maar goed dat de H7 Warehouse een stevige loods is. Want Body Sushi speelt Intercell op de laatste avond van ADE kapot.

  Body Sushi bestaat pas kort. In augustus had het duo, bestaande uit de Britse dj Randomer en de Poolse VTSS, hun eerste gig op Katharsis. Dat ze nu weer zijn geboekt op Intercell is niet gek: Randomer en VTSS zijn twee technogiganten, die beiden laten horen zeer technisch begaafd te zijn. Het overwegend jonge publiek krijgt ervan langs met vuige techno en een vleugje acid.

  Is het een toevoeging dat de twee nu ook samen draaien? Dat valt te betwisten. De set van vanavond is wat vlak en niet heel anders dan wat je van Randomer en VTSS verwacht, terwijl je bij zo’n samenwerking hoopt dat het méér brengt dan slechts de middenweg van twee stijlen. Maar goed is het wel.

 5. Gisteren

  Obscure techno tijdens take-over

  “Ik vind het heel vet dat ze allemaal verschillende soorten artiesten, van electro tot house, bij hun label hebben zitten”, zegt de 26-jarige Mees. “Daarom wilde ik hier heel graag heen.”

  Hij heeft het over de take-over van Paradiso door het Duitse label en collectief Giegling, dat zich voorheen vooral in de undergroundscene begaf, maar sinds een aantal jaar is boven komen drijven.

  Er is geen timetable, dus wie van de meer dan dertig dj’s op het programma wanneer draait, is onduidelijk. 

  Aan het begin van de nacht − het feest is dan al tien uur gaande − klinkt er obscure techno met een vieze basslijn, zo nu en dan afgewisseld met een gekke breakbeatplaat, maar alles geserveerd in een gebalanceerde lijn. Tot genoegen van het publiek, dat er ondanks het uitblijven van echte pieken gretig op los danst.

  © Parool — Paradiso