1. 26/05/2019

  Einde liveblog

  We sluiten de liveblog van deze verkiezingsdag bij deze af. Voor verdere berichtgeving verwijzen we u door naar ons dossier verkiezingen 2019 en onze nieuwe liveblog maandagmorgen.

  Ontvang de nieuwste verkiezingsupdates in uw mailbox:

 2. 26/05/2019

  Michel blijft overeind: ‘De MR is solide en robuust’

  Game over voor Michel II? Wellicht, maar toch was er bij de MR reden tot vreugde: in de onderlinge strijd van de Waalse partijen werden de liberalen niet overspoeld door de groene golf van Ecolo. “Na vijf jaar keiharde oppositie blijven we de op een na grootste Waalse politieke familie.”

 3. 26/05/2019

  Hoe de N-VA de verkiezingen verloor

  Winst en verlies liggen soms dicht bij elkaar. De N-VA blijft ook na deze verkiezingen de grootste partij van Vlaanderen, en toch gaf voorzitter Bart De Wever in zijn speech toe: ‘We hebben deze verkiezingen verloren.’

 4. 26/05/2019

  Hilde Crevits: ‘Dit was de campagne van mijn leven’

  Hilde Crevits kon de campagne van CD&V niet redden en laat haar minister-presidentschap varen. ‘We moeten uitzoeken hoe we het brede publiek weer kunnen aanspreken.’

  © Wouter Van Vooren — Hilde Crevits.
 5. 26/05/2019

  Griekse premier kondigt vervroegde parlementsverkiezingen aan


  © AP — De Griekse premier Alexis Tsipras.

  De Griekse premier Alexis Tsipras gaat in zijn land vervroegde parlementsverkiezingen organiseren, zo heeft hij zondagavond aangekondigd. Zijn partij, het linkse Syriza, heeft een duidelijke nederlaag geleden bij de Europese verkiezingen.

  Syriza ligt ongeveer 8 procentpunt achterop ten opzichte van de centrumrechtse oppositiepartij Nea Dimokratia (ND), zo blijkt uit de exitpolls en de voorlopige resultaten van de Europese verkiezingen.

  Tsipras wil de algemene verkiezingen "onmiddellijk" laten plaatsvinden na de tweede ronde van de lokale verkiezingen, die op 2 juni georganiseerd worden. Volgens mediaberichten zou dat neerkomen op verkiezingen eind volgende maand, maar een officiële datum is er nog niet.

  De parlementsverkiezingen in Griekenland waren oorspronkelijk voorzien voor oktober.