1. 13/12/2021

    Het iconische Nacohuisje is na zeventien jaar terug in Amsterdam

    Sinds 2004 was het Nacohuisje niet meer te bewonderen in de hoofdstad, maar daar kwam vandaag verandering is. Nadat het op een schip was getakeld, werd het langs de NDSM-werf over het IJ teruggevaren naar Amsterdam-Centraal.

    Zeventien jaar lang stond het boothuis in de Zaanse Achtersluispolder. Hier werd het de afgelopen vijf jaar gerestaureerd met behulp van crowdfunding. Door gulle gevers is het gelukt om het rijksmonument te behouden en een nieuwe plek te geven. Het huisje wordt nu een opstappunt voor museumboten die onder andere de Hermitage, Artis en de Hortus aandoen. 

    Het pandje stond 85 jaar achter het Centraal Station, maar moest wegens de uitbreiding tijdelijk wijken. In 2004 werd het naar Zaandam verscheept, op voorwaarde dat de gemeente het uiteindelijk terug zou plaatsen. 

    Het Nacohuisje werd in 1919 ontworpen door  Amsterdamse Schoolarchitect Guillaume la Croix. Bij het houten gebouwtje met een oppervlakte van 140 vierkante meter op betonnen palen, konden passagiers bij rederij Koppe kaartjes kopen voor de boot naar Marken. 

    In de jaren zestig kwam het in bezit van de scheepvaartafdeling van de Noordhollandsche AutoCar Onderneming (Naco), vandaar de naam, dat later opging in Connexxion.

    Werknemers van bedrijf BFAS aan het IJ hadden maandag een mooi uitzicht op de terugplaatsing van het huisje. Zeventien jaar geleden zagen ze het vanaf daar weggevaren worden; vanaf vandaag hebben ze het weer dagelijks in het vizier.

  2. 09/12/2021

    Straatkunstenaar Fake vraagt met ‘Code Zwart’ aandacht voor de zorg

    Code Zwart heet dit kunstwerk van een verpleegster met paarse handschoenen voor haar gezicht, dat sinds dinsdag te zien is in de Sint Nicolaasstraat. De Amsterdamse straatkunstenaar Fake maakte het werk met stencils en spuitbussen. "Ik heb het gemaakt voor de situatie waar we in zitten, code zwart. De zorgmedewerkers over de hele wereld staan zwaar onder druk en in twee jaar tijd is hun situatie niet veel veranderd," zegt de kunstenaar.

    Instanews image
    © Fake — ‘Code Zwart’ van straatkunstenaar Fake.
  3. 25/11/2021

    Dertig rennende Freddie Mercury's vragen aandacht voor gezondheid van mannen

    Goed nieuws voor iedereen die woensdagavond een groep Freddie Mercury's door de stad zag rennen: je hallucineerde niet. Dertig hardlopers kropen op Mercury's sterfdag in de huid van de Queen-zanger om met een run van 5 kilometer aandacht te vragen voor de gezondheid van mannen.

    Zaterdag 27 november zou eigenlijk de negende editie van de Movember Run Amsterdam plaatsvinden in het Vondelpark, maar die werd door de corona-onzekerheid afgelast. Wel wordt er een virtuele run georganiseerd met ruim honderd deelnemers. Zo is er inmiddels al meer dan 14.000 euro ingezameld voor onderzoek naar prostaat- en teelbalkanker en - dit jaar in het bijzonder - de geestelijke gezondheid van mannen.

    Een groep fanatiekelingen wilde iets extra's doen en organiseerde de Mercury-run. "We twijfelden of dit thema wel het juiste was, aangezien Freddie niet is overleden aan dezelfde oorzaken als waarvoor Movember campagne voert," vertelt oprichter Hendrik Nuyens. "Toch is er een belangrijke parallel: mannen praten over het algemeen niet over (mentale) gezondheidsproblemen. Dat taboe moeten we wegnemen, want het leidt er vaak toe dat ernstige problemen pas in een vergevorderd stadium ontdekt worden en dat maakt de behandeling des te moeilijker."

    Freddie Mercury overleed in 1991 op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids.

    Instanews image
    © Maikel Thijssen Photography
  4. 12/11/2021

    Reuzenpompoen is topvermaak voor olifanten in Artis

    De reuzenpompoen van 530 kilo die eerst aan het Singel lag is nu een welkome traktatie voor de Aziatische olifanten in Artis. 

    De olifanten weten wel raad met de gigantische vrucht. Ze slaan meteen toe en zetten hun gewicht erop om het ding in stukken te breken. De dieren doen qua gewicht niet onder voor hun cadeau: het jongste olifantje van de groep is al zwaarder (zo'n 600 kilo) dan de pompoen zelf.

    De pompoen was door initiator Arie (56) bij het Singel neergelegd om te voorkomen dat mensen er afval op straat gooien: “Iedereen lijkt nu de pompoen er staat de tuin te respecteren en daar geen afval meer te dumpen, zelfs dronken toeristen,” zei hij eerder tegen Het Parool. “In het voorjaar staat het er vol met tulpen, nu met pompoenen.”

    De monsterpompoen is in het oosten van het land gekweekt, aldus Arie, bij het Nederlands kampioenschap pompoen kweken.

    Instanews image
    © Ronald van Weeren — De olifanten zijn blij met de reuzenpompoen.
  5. 16/09/2021

    ‘Stortstunt’ op het Museumplein: 10.000 kilo aan elektronisch afval

    Magnetrons, printers, gigantische koelkasten. Op het Museumplein staan sinds acht uur twee blauwe containers vol e-waste, oftewel elektronisch afval. Dagelijks gooien we in Amsterdam 10.000 kilo e-waste weg, terwijl veel onderdelen nog te hergebruiken zijn.

    Tom Leenders (33), medeoprichter van het duurzame koptelefoonmerk Gerrard Street, staat met zijn armen over elkaar voor de containers. In samenwerking met E-Waste Race organiseerden zij deze stortstunt om aandacht te vragen voor de hoeveelheid onderdelen die we onnodig weggooien. Deze berg afval is voor een deel opgehaald door basisscholen en blijft tot vier uur staan.

    In de huidige wegwerpmaatschappij betekent een kapot onderdeel volgens Leenders vaak dat het gehele apparaat moet worden vervangen. “Terwijl er genoeg onderdelen zijn die gewoon naar behoren werken. Accu’s, printplaten, kabels, noem maar op. Het merendeel van al deze apparatuur wordt verbrand. Met een mooi woord noemen we dat thermisch recyclen.”

    De actie is volgens hem niet bedoeld als wijzende vinger naar de consument. Het ligt volgens Leenders eerder aan producenten die producten zo ontworpen dat ze telkens moeten worden vervangen. “Jaarlijks gooit Nederland 80 miljoen kilo e-waste weg. Als je zo'n getal leest kan je je daar geen beeld bij vormen, daarom laten we de Amsterdamse e-waste van één dag zien.”

    Namens E-Waste Race is Pepijn Rademakers (31) aanwezig. E-Waste Race is een organisatie die inzamelwedstrijden organiseert met basisscholen en lokale gemeenten. “Bij E-Waste Race focussen we wel echt op de bewustwording van de consument. Met onze acties door het hele land laten we zien dat dit zonde is van je grondstoffen.” 

    Instanews image
    © Paul-Wijsen — E-Waste op Museumplein