1. 24/05/2019

  Komt David Cameron nog in aanmerking om May op te volgen? - Philippe Richard

  Ex-premier David Cameron houdt zich volgens de laatste berichten bezig met het schrijven van zijn memoires, het geven van goedbetaalde lezingen en joggen. Zijn politieke rol bij de Conservatieven is uitgespeeld.

 2. 24/05/2019

  Bestaat de kans dat de EU de deal geheel/deels wil heronderhandelen? - Tom D.

  De houding van de EU zal mee bepaald worden door de Europese parlementsverkiezingen van zondag. De uitslag daarvan zal de machtsverhoudingen tussen de politieke families en de lidstaten in de EU veranderen. Een nieuwe heronderhandeling lijkt op dit moment onwaarschijnlijk, omdat de Raad van regeringsleiders zich de komende maanden zal focussen op de verdeling van de nieuwe topjobs én de Europese agenda voor de komende vijf jaar. Niettemin zullen ze Mays opvolger over de vloer krijgen, en de nieuwe premier zal niet anders kunnen dan een voorstel doen om het huidige akkoord met de EU op een aantal vlakken aan te passen. Of dat aanvaardbaar zal zijn voor Brussel? Wait and see.

  Het aangekondigde ontslag van de Britse premier Theresa May verandert volgens de Commissie niets aan het standpunt van de EU over het brexit-scheidingsakkoord. Dat zei een woordvoerster van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zopas. De Commissie gaat er nog altijd van uit dat de Britten de EU eind oktober verlaten.

  © REUTERS — Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.
 3. 24/05/2019

  Nieuw referendum?

  Waarom willen de Britten geen nieuw referendum? De grote meerderheid wil niet uit de EU stappen? - Lut Scheelen

  De steun voor een nieuw referendum groeit, maar er is vooralsnog geen parlementaire meerderheid om een volksraadpleging te organiseren. Peilingen zijn ook erg tegenstrijdig over hoe mensen zouden stemmen. Alles hangt af van de vraagstelling. Als de vraag zwart-wit Remain/Leave zou zijn, kan Remain volgens polls winnen. Maar de Conservatieven zouden wellicht eisen dat de vraag gaat over een zachte of een harde brexit.

 4. 24/05/2019

  Het Britse parlement stemde tegen een no deal-brexit. Wat is daar nog het gewicht van? Stel dat een harde brexiteer May opvolgt: moet die zich daar dan aan houden? - Pier

  De moties die gestemd werden in het Lagerhuis, waren niet-bindend. De nieuwe premier hoeft zich daar dus juridisch gezien niet aan te houden, maar politiek zou het onverstandig zijn om dat niet te doen.

 5. 24/05/2019

  Wat met de Europese studenten die zich normaal in 2020 nog aan een verlaagd tarief konden inschrijven aan de Britse universiteiten? - Lotte

  De Europese studenten zullen moeten afwachten of er nu alsnog een geordend vertrek komt (zachte brexit) of een no deal-brexit. Bij een geordend vertrek zouden in 2020 dezelfde regels als nu nog van kracht moeten blijven, omdat dit binnen de transitieperiode van twee jaar valt. Bij een harde brexit komt alles op losse schroeven te staan. Je kan in dat geval wel verwachten dat er over dergelijke zaken snel wederzijdse akkoorden zullen worden gesloten, omdat universitaire samenwerking zowel voor de EU als het VK van levensbelang is.