1. 27/05/2019

  Rutte: centrumrechts is overeind gebleven

  Volgens premier Mark Rutte hebben de verkiezingen voor het Europees Parlement niet geleid tot een grote machtsverschuiving. "Centrumrechts is behoorlijk overeind gebleven. Het verlies van de christendemocraten komt er bij de liberalen weer bij."

  De sociaaldemocraten en christendemocraten vormen samen niet meer de meerderheid in het Europees Parlement. Daarmee komt een einde aan tientallen jaren van dominantie door deze twee fracties. De liberalen wonnen, net als de Groenen en de populistische anti-Europese partijen.

  Als je nu tot meerderheden wilt komen hebt je andere partijen nodig, aldus Rutte. Maar hij wijst er ook op dat de macht van het Europees Parlement beperkt is.

  Rutte ziet de verkiezingsuitslag geen gevolgen hebben voor de Frans-Duitse as in Europa. "Sowieso maakt deze uitslag niets uit voor de Frans-Duitse samenwerking. Die overstijgt deze verkiezing." Bovendien zorgt Nederland volgens hem met de noordelijke Hanzelanden "dat het niet helemaal een Duits-Frans onderonsje wordt".

  De partij van de Franse president Emmanuel Macron werd tweede vlak achter de partij van Marine Le Pen. Het CDU van Angela Merkel verloor flink maar bleef de grootste.

  Lees ook: De grote vraag is nu: wie gaat met wie in Europa?

 2. 27/05/2019

  Volt haalt zetel in Europees Parlement

  De pan-Europese partij Volt heeft bij de verkiezingen voor het Europees Parlement een zetel gehaald. De in 2017 opgerichte partij had gehoopt op 25 afgevaardigden uit de acht lidstaten waarin campagne werd gevoerd voor een "echte Europese politieke ruimte".

  De Duitse medeoprichter Damian Boeselager (31) vertegenwoordigt vanaf juli alle Volt-afdelingen in het Europees Parlement, meldt de partij. Volgens Boetelager "een belangrijke eerste stap om de EU te hervormen, zodat mensen meer inspraak hebben en we samen de grote uitdagingen van deze tijd aan kunnen pakken".

  Volt deed mee in Nederland, België, Bulgarije, Duitsland, Luxemburg, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland haalde de partij met ongeveer 2 procent te weinig stemmen voor een zetel.

  Lijsttrekker Reinier van Lanschot ziet de uitslag als een "enorme mijlpaal voor de Europese democratie. Ook als Volt geen zetel heeft behaald in jouw land, is het programma terug te zien door de zetel uit Duitsland."

  De partij heeft nog niet besloten bij welke Europese fractie zij zich aansluit.

 3. 27/05/2019

  Burgemeester van Diemen boos op Roemenië

  Burgemeester Erik Boog van Diemen is boos op de Roemeense autoriteiten. Zondag bleek dat Roemenen in Nederland moeite hadden om hun stem uit te brengen voor de Europese verkiezingen.

  Roemenen konden op drie plekken in Nederland terecht. Volgens Boog waren er in Diemen veel te weinig faciliteiten en mensen om goede verkiezingen te kunnen houden. "Het gevolg was dat de Roemenen uren in de rij moesten staan om hun stem uit te kunnen brengen, en nog erger: veel mensen konden na sluiting van de stembureaus niet stemmen, ook al stonden zij al uren in de rij, soms al acht uur lang! Schandalig!" schrijft hij in een verklaring op Facebook.

  Hij gaat het kabinet vragen de Roemeense autoriteiten hierop aan te spreken.

  Roemenen konden zondag ook terecht in Den Haag. Toen het stembureau sloot, stonden er nog veel mensen te wachten om hun stem uit te brengen. De politie moest vervolgens ingrijpen toen mensen probeerden over de hekken bij het gebouw te klimmen.

 4. 27/05/2019

  Wilders rekent op comeback na nulresultaat

  Geert Wilders gaat er niet vanuit dat de PVV door het verlies in de verkiezingen van vorige week voorgoed uit het Europese Parlement is verdwenen. 'De PVV zal terugkomen. We hebben de beste ideeën', twitterde Wilders.

  Hij repte van een teleurstellend resultaat. 'Gelukkig hebben onze vrienden in onder andere Italië, Frankrijk en Vlaanderen wel fors gewonnen. Gefeliciteerd Matteo, Marine en Tom!'

  Volgens de voorlopige uitslag van de Verkiezingsdienst van het ANP verdwijnt de PVV uit het parlement. De partij zit er nu nog in met vier zetels. Als Groot-Brittannië dit najaar de EU verlaat, komt de partij van Wilders, als er drie extra zetels naar Nederland gaan, alsnog in het Europees Parlement.

 5. 27/05/2019

  Half miljoen stemmen minder voor Baudet

  Forum voor Democratie (FVD) is in twee maanden tijd meer dan 460.000 kiezers kwijtgeraakt. Bij de provinciale verkiezingen in maart stemden meer dan een miljoen Nederlanders op de partij van Thierry Baudet, donderdag kreeg FVD net geen 600.000 stemmen voor het Europees Parlement.

  In vier gemeenten werd FVD de grootste partij: in Edam-Volendam (31 procent), Hellevoetsluis (22,1 procent), Nissewaard (20,3 procent) en Rucphen (19,2 procent). Bij de provinciale verkiezingen had FVD ruim 40 procent van de stemmen gekregen in Edam-Volendam, 27,9 procent in Hellevoetsluis en 24,9 procent in Nissewaard. In Rucphen ging FVD er wel iets op vooruit; in maart kreeg de partij daar namelijk 18,8 procent van de stemmen.

  Net als bij de provinciale verkiezingen krijgt Baudet zijn stemmen vooral in plaatsen aan de rand van de grote steden. Zo kreeg FVD donderdag relatief veel stemmen in Zandvoort, Brielle, Purmerend, Westland, Schiedam, Zoetermeer, Ridderkerk en Vlaardingen.

  © EPA — Thierry Baudet