1. 12/03/2019

  Donderdag weer verder

  De zitting is gesloten. Donderdag zullen de advocaten hun pleidooi voortzetten.

 2. 12/03/2019

  Advocaat: ‘U mag vinden wat u wilt. Maar ik wil wel graag weten wat u vindt van deze verklaringen’

  Volgens de verdediging lieten de aanklagers in het requisitoir ontlastend bewijs buiten beschouwing. Er zijn tal van verklaringen die tegenstrijdig zijn met het beeld dat het OM van Holleeder schetst, bepleit Janssen. U mag vinden wat u wilt. Maar ik wil wel graag weten wat u vindt van deze verklaringen. Laat ze niet onbesproken.’ 

  Zo wijst hij erop dat het OM heeft gesteld dat Holleeder ook achter de moord op Sam Klepper (2000) zat. Maar in het dossier zitten verklaringen die een heel andere richting op wijzen, er speelden immers andere conflicten in het de onderwereld in die periode. ‘Maar het OM zegt dat Holleeder het heeft gedaan en, hup, het bericht belandt in de media.’ Dat irriteert de advocaat. Hij vindt het niet fair.  Holleeder staat niet terecht voor deze liquidatie.

 3. 12/03/2019

  ‘Het OM laat een groot deel van de bewijsmiddelen onbesproken’

  Sander Janssen bespreekt de moord op mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout. Hij werd in 2003 doodgeschoten. Volgens het OM gaf Willem Holleeder de opdracht.

  ‘Het OM laat een groot deel van de bewijsmiddelen onbesproken’, stelt Janssen. Hij schetst een korte geschiedenis van de onderwereld in de jaren negentig: in die tijd speelden er allerlei conflicten tussen concurrerende criminelen.

  In die periode ontstond er ook een conflict tussen Van Hout en Willem Holleeder. In 1996 werd de eerste aanslag op het leven van Van Hout gepleegd – hij overleefde. Volgens justitie zat niet Holleeder, maar het criminele duo Sam Klepper en John Mieremet achter deze mislukte aanslag.  

  De advocaat zegt niet te begrijpen dat de aanklagers wel stellen dat Willem Holleeder de woning van Van Hout in 1996 aanwees. Holleeder zou in die periode de banden hebben aangehaald met Klepper en Mieremet. Volgens  de verdediging is de basis voor deze stelling - een later interview met John Mieremet - heel fragiel. 

  Hij vindt dat er geen sprake is van een evenwichtige bewijsvoering.

 4. 12/03/2019

  De laatste meters van vandaag: 150 pagina's

  ‘We gaan nu echt meters maken’, kondigt advocaat Janssen aan. Hij zal de laatste 150 pagina’s van vandaag behandelen. ‘In 45 minuten.’

  Rechter Wieland: ‘Prachtig.’

 5. 12/03/2019

  ‘Willem Holleeder mag wel op mijn feestje komen’

  Naast de verklaring van Korkmaz is er nog iets waardoor justitie een verband legt tussen Holleeder en een groep huurmoordenaars uit Alkmaar, deze groep zou verantwoordelijk zijn voor het doodschieten van Willem Endstra in 2004.

  In 2008 zou Holleeder een kerstkaartje hebben gehad van Murat K., iemand die banden zou hebben met deze groep uit Alkmaar.

  Volgens de verdediging zegt dit kaartje helemaal niets. Want Holleeder krijgt ‘heel veel gekke brieven’. Malewicz: ‘Mensen willen met hem trouwen, ze willen kinderen met hem krijgen. Ze willen met hem op vakantie. We kregen zelfs een brief van iemand die vroeg of we een schorsingsverzoek konden indienen. Deze persoon was jarig, en wilde dat Holleeder op zijn feestje kwam. Holleeder kon wel een ‘frisse neus’ gebruiken, stelde deze briefschrijver.’