Bekijk belangrijke updates
  1. 12/03/2019

    Schotse premier: "Nood aan Schotse onafhankelijkheid"

    De Schotse premier Nicola Sturgeon roept premier May op om de no-deal-optie uit te sluiten en vraagt een tweede referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk. "We zullen zo'n referendum steunen op voorwaarde dat de optie om in de EU te blijven op het stembiljet staat", deelde ze mee na afloop van de stemming. 

    "De Britse overheid heeft de noden en de stem van Schotland doorheen het hele brexitproces genegeerd en een handvol parlementsleden van de DUP (de Noord-Ierse Democratic Unionist Party) hebben meer invloed op de toekomst van Schotland dan ons eigen nationale parlement. Dit geeft duidelijker dan ooit aan dat de nood aan een Schotse onafhankelijkheid nooit sterker is geweest. We zullen blijven opkomen voor Schotland en reflecteren de overweldigende stem van onze natie om in de EU te blijven."

  2. 12/03/2019

    Verhofstadt: "Oplossing in Londen"

    De Belgische liberaal Guy Verhofstadt, die namens het Europees Parlement de onderhandelingen met Londen opvolgt, wees erop dat de knoop enkel ontward kan worden aan de andere kant van het Kanaal. "Enkel een samenwerking over de partijgrenzen heen, die het land op de eerste plaats zet, kan een einde maken aan deze rotzooi. Als dat gebeurt, dan zullen we volledig samenwerken", aldus de oud-premier.

    Instanews image
    © AP
  3. 12/03/2019

    Europese verkiezingen

    De EU is volgens bronnen in Brussel bereid om een verlenging van de brexitdeadline op 29 maart om 23 uur (middernacht 30 maart in Brussel) te overwegen als May daarom zou vragen. Maar de 27 EU-leiders, die volgende week voor een al lang geplande Top bijeenkomen, moeten daar unaniem mee instemmen en willen geen verlenging toestaan zonder zicht op een oplossing.

    De woordvoerders van Tusk en Juncker beklemtonen ook dat het functioneren van de Europese instellingen gewaarborgd moet blijven. Daarmee doelen ze allicht op het Europees Parlement. Eind mei vinden er verkiezingen plaats en begin juli wordt de nieuwe legislatuur op gang getrapt. Indien het Verenigd Koninkrijk op dat moment nog steeds tot de Europese Unie behoort, dan moet het volksvertegenwoordigers naar Straatsburg sturen.

    Volgens een woordvoerder van May staan er voorlopig echter geen gesprekken gepland tussen de Britse premier en de Europese Unie.

  4. 12/03/2019

    EU: "Voorbereiden op wanordelijke brexit"

    De EU "betreurt'' het resultaat van de stemming in het Britse Lagerhuis en is "teleurgesteld dat de Britse regering er niet in is geslaagd een meerderheid te krijgen voor het terugtrekkingsakkoord van november", verklaart de woordvoerder van EU-president Donald Tusk. "De EU van haar zijde heeft er al het mogelijke aan gedaan. Gezien alle extra garanties die we in december, januari en gisteren hebben gegeven is moeilijk te zien wat meer we nog kunnen doen. Als er een oplossing is, kan die alleen in Londen worden gevonden."

    Ook Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar namens de EU, tweette dat "de impasse alleen in het VK kan worden opgelost". Met nog maar 17 dagen tot de officiële dag van het Britse vertrek uit de EU vreest de Europese Commissie dat de kans op een brexit zonder afspraken met de EU over de scheiding en de toekomst aanzienlijk" is toegenomen. "Onze voorbereidingen voor een wanorderlijke brexit zijn nu belangrijker dan ooit", aldus Barnier.

  5. 12/03/2019

    Wat nu?

    Nu de deal is weggestemd, volgt er morgen weer een stemming in het parlement. Dit keer over de vraag of het Verenigd Koninkrijk op 29 maart de EU moet verlaten zonder akkoord. Ofwel een no deal, een chaotische brexit zonder afspraken. Daar is waarschijnlijk geen meerderheid voor in Westminster, de meeste Britse politici vinden dat het absolute horrorscenario. Als ze ook die no deal-optie wegstemmen, dan wordt er donderdag weer gestemd, dit keer over een uitstel van de brexit. Hoelang dat uitstel dan zou moeten duren, is nog niet duidelijk: dat kan een paar maanden zijn, of een paar jaar.

    Wat wel belangrijk is: de Britten kunnen dit niet eenzijdig besluiten. Ze moeten een verzoek indienen tot uitstel bij de EU, die dat unaniem moet goedkeuren. En 27 lidstaten op één lijn krijgen, zal niet makkelijk zijn. Uitstel zal dus waarschijnlijk alleen gebeuren onder stevige voorwaarden van de EU. Zij wil niet eeuwig blijven doormodderen.

    Veel hangt ook af van de stemverhouding: als de deal maar met een klein verschil wordt weggestemd, dan is de kans reëel dat May weer teruggaat naar de EU voor een allerlaatste poging om nog wat concessies te krijgen. Dan zou nog een derde stemming over de deal kunnen volgen, mogelijk pas op 28 maart, een dag voor de brexitdatum.

    Als May weer zwaar verliest, dan is de crisis in het Britse parlement compleet. Dan weet niemand eigenlijk meer hoe het verder moet.