Bekijk alle updates
  1. 12/03/2019

    EU: "Voorbereiden op wanordelijke brexit"

    De EU "betreurt'' het resultaat van de stemming in het Britse Lagerhuis en is "teleurgesteld dat de Britse regering er niet in is geslaagd een meerderheid te krijgen voor het terugtrekkingsakkoord van november", verklaart de woordvoerder van EU-president Donald Tusk. "De EU van haar zijde heeft er al het mogelijke aan gedaan. Gezien alle extra garanties die we in december, januari en gisteren hebben gegeven is moeilijk te zien wat meer we nog kunnen doen. Als er een oplossing is, kan die alleen in Londen worden gevonden."

    Ook Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar namens de EU, tweette dat "de impasse alleen in het VK kan worden opgelost". Met nog maar 17 dagen tot de officiële dag van het Britse vertrek uit de EU vreest de Europese Commissie dat de kans op een brexit zonder afspraken met de EU over de scheiding en de toekomst aanzienlijk" is toegenomen. "Onze voorbereidingen voor een wanorderlijke brexit zijn nu belangrijker dan ooit", aldus Barnier.

  2. 12/03/2019

    May betreurt uitslag

    May reageert, nog steeds met erg hese stem, meteen op de uitkomst van de stemming in een toespraak in het parlement. Ze betreurt de beslissing van de parlementsleden. Morgen zal er in het Lagerhuis gedebatteerd en gestemd worden worden over de vraag of de parlementariërs zich kunnen vinden in een no-deal-brexit, kondigt ze aan. Als het Huis dat beslist, dan is het aan de overheid om die beslissing ten uitvoer te brengen. Wordt er morgen ook tegen een no-deal-brexit gestemd, dan wordt er aanstaande donderdag gestemd over een eventueel uitstel van artikel 50. "Maar laat me duidelijk zijn: stemmen tegen een uitstap zonder akkoord of voor de uitstel van artikel 50 zal geen oplossing zijn voor onze problemen. De EU zal antwoorden en willen weten of het VK artikel 50 zal intrekken of dat het een referendum wil", aldus May.

    Instanews image
    © AFP
  3. 12/03/2019

    Akkoord van May verworpen

    Een overweldigende meerderheid van de Britse parlementsleden heeft het door May onderhandelde brexitakkoord verworpen. 391 leden van het Lagerhuis stemden tegen, slechts 242 stemden voor. Het Verenigd Koninkrijk stevent nu af op een no-deal-brexit. Daarover wordt morgen gedebatteerd en gestemd.

    De overgrote meerderheid (235) van de ja-stemmen is afkomstig van leden van de Conservatieve partij. Slechts drie Labour-leden zitten eveneens in het 'aye'-kamp. De overige vier leden zijn onafhankelijk.

    Opvallend is het aantal Conservatieven (Tories) dat tegen stemde: zij waren met 75. Onder hen ook de grote brexit-voorstander Jacob Rees-Mogg. Ook 238 Labour-leden stemden tegen, net als de 35 leden van SNP.

  4. 12/03/2019

    Halfleeg parlement

    Opvallend in beelden van het Lagerhuis vandaag is het grote aantal lege stoelen. BBC-journalist Simon McCoy vroeg aan de harde brexiteer Jacob Rees-Mogg waarom zoveel parlementsleden verstek geven "op een van de belangrijkste dagen in onze recente geschiedenis". 

    "Ik denk dat het is omdat we zoveel dagen hebben gehad die de belangrijkste dag in onze recente geschiedenis genoemd worden", antwoordde Rees-Mogg. Volgens het Conservatieve parlementslid zijn veel leden van het House of Commons nog aan het werk op hun kabinet waar ze zich buigen over het akkoord en adviezen betreffende het akkoord. Bovendien is er ook een zekere mate van ontevredenheid over de theatraliteit die het brexit-debat omgeeft, haalt hij aan.

    Instanews image
    © Videostill VTM NIEUWS
  5. 12/03/2019

    "26 pagina's geleuter"

    "Dit was een slecht akkoord in december" en in januari, stelt Labour-leider Jeremy Corbyn in zijn toespraak. "Het is nog altijd dezelfde slechte deal." Zijn partij zal vanavond dus ook tegen stemmen, deelt hij mee. "Het document biedt geen duidelijkheid en zekerheid", voegt hij eraan toe. Het is "26 pagina's geleuter".

    Volgens Corbyn heeft zijn partij "geloofwaardige" en "zinnige" alternatieven voorgelegd voor de huidige terugtrekkingsovereenkomst. "We willen een brexit die jobs, de economie en onze industrieën beschermt", haalt hij aan. Premier May is te zeer gefocust op de goedkeuring van haar akkoord en heeft onvoldoende geluisterd naar de leden van het parlement, de vakbonden en de bedrijfswereld.

    "Het Parlement moet vandaag zijn job doen en 'nee' zeggen tegen de premier", aldus de Labour-leider, die bovendien wil dat het volk finaal zijn mening zal kunnen geven in een bevestigend referendum, indien het akkoord vanavond toch met de hakken over de sloot goedgekeurd zou worden.

    Instanews image
    © REUTERS — Labour-leider Jeremy Corbyn.