Bekijk alle updates
  1. 14/02/2019

    Deze chatsessie is afgesloten. Hartelijk dank voor alle boeiende vragen!

  2. 14/02/2019

    Naaktfoto's

    Via WhatsApp worden tegenwoordig in sneltempo naaktfoto's verspreid. Van BV's, maar ook van mensen in onze omgeving. We zouden zelf niet willen dat onze naaktfoto's worden rondgestuurd. Waarom helpen velen dan toch met veel plezier mee aan de verspreiding hiervan? En hoe ga je daar als slachtoffer mee om? – Sam

    Mensen zijn soms ramptoeristen. We kijken naar de ramp, zonder zelf te helpen. Ook op het vlak van naaktfoto’s staan we vaak niet stil bij de gevolgen van onze acties. We sturen door, zonder na te denken. Online staan we bovendien vaak veel minder stil bij de gevolgen van onze acties, omdat we het slachtoffer niet voor ons zien staan. Persoonlijk zou ik dit melden aan de persoon in kwestie. Als slachtoffer is het misschien bevrijdend om zelf te communiceren over deze naaktfoto’s en zo dit te kunnen vertellen, in plaats dat anderen het voor jou doen.

  3. 14/02/2019

    Krijgen vrouwen hun vroegere libido nog terug nadat ze mama zijn geworden? – Anastasia

    Het is zo dat de meeste vrouwen (en mannen) een seksuele dip ervaren nadat ze ouders zijn geworden. Begrijpelijk, de zorg voor het kind staat voorop, we voorzien wettelijk gezien slechts in enkele dagen vaderschapsverlof, en de vermoeidheid eist zijn tol. We hebben dan geen zin in veel zaken, en dus ook niet in seks.

    Toch zie ik dat verse vaders en moeders in mijn praktijk hun seksueel leven opnieuw kunnen opnemen, zolang ze voldoende tijd nemen om niet enkel de relatie met het kind, maar ook de relatie met elkaar te onderhouden. En als het aankomt op seks, betekent dat dat je verlangen beter niet ziet als iets wat je moet hebben, maar wel als iets wat je kan máken.

    Je ziet seksueel verlangen beter niet als iets wat je moet hebben, maar als iets wat je kan máken

  4. 14/02/2019

    Overspel

    Mijn partner heeft net toegegeven me opnieuw te hebben bedrogen. Scheiden of nog eens vechten? – Dominique

    Overspel is een van de belangrijkste redenen waarom mensen uit elkaar gaan. Het is belangrijk om bij jezelf te kijken of je de kracht hebt om op termijn je partner opnieuw te vertrouwen. Spreek erover met een goede vriend(in) die je in vertrouwen kan nemen. Los daarvan lijkt het me van belang dat jij en je partner, in een later stadium, hierbij hulp zoeken in therapie. Ik zie dat een relatiecrisis vaak het voordeel biedt dat zaken dieper besproken kunnen worden.

    Overspel is een van de belangrijkste redenen waarom mensen uit elkaar gaan

  5. 14/02/2019

    Lust of liefde?

    Kan je echt op slag verliefd worden? Of is die snelle verliefdheid eerder fysieke aantrekkingskracht? – Jochem

    Liefde op het eerste gezicht is eigenlijk eerder lust op het eerste gezicht. Uit onderzoek blijkt dat relatief weinig mensen – minder dan 1 op de 10 – op slag verliefd worden. En zelfs in die groep die halsoverkop in zwijm valt, gaat het vooral over gevoelens van fysieke aantrekking, niet over gevoelens van liefde.