1. 19/12/2018

  Bedankt voor alle interessante vragen. We moeten hier helaas afsluiten. Laat hieronder uw e-mailadres achter voor onze avondnieuwsbrief, waarin we meer inzicht geven bij deze crisis:

  Schrijf u ook in voor onze razend interessante politieke nieuwsbrief. U krijgt dan elke week een stand van zaken in de politieke actualiteit:

 2. 19/12/2018

  Wim vindt de timing van deze crisis verdacht: “Tot in welke mate was dit een gefabriceerde crisis? Zo ja, in wiens voordeel zou deze crisis moeten spelen? En zou de geplande uitkomst uiteindelijk averechts kunnen werken?”

  Bart Eeckhout: “Het is duidelijk dat de verkiezingsuitslag van 14 oktober cruciaal is geweest in deze regeringsval. Drie tegengestelde factoren spelen een rol: 

  1. N-VA is beducht voor meer schade vanwege het Vlaams Belang. 

  2. CD&V en Open Vld deden het niet slecht, en schikken zich niet langer naar alle grillen van de grote N-VA. 

  3. De MR betaalt een prijs voor de premier-compromiszoeker, in plaats van dat ze een bonus krijgt. Dus wordt Michel nu zelf als spits uitgespeeld. 

  Die drie dynamieken spelen op elkaar in. Niemand heeft echt een val gewild, maar door die dynamiek wou ook niemand nog echt de voet terugtrekken.”

  Instanews image
  © Stefaan Temmerman — Voormalige N-VA-ministers en staatsecretarissen Jan Jambon, Steven Vandeput, Theo Francken en Zuhal Demir.
 3. 19/12/2018

  “Zou het toch niet beter zijn als er vervroegde verkiezingen komen? Wachten is gewoon uitstel van executie”, denkt Ronny. “Want wie zegt dat men onmiddellijk een regering zal kunnen vormen na de verkiezingen in mei? Dus de korte pijn.”

  Bart Eeckhout: “Ik denk inderdaad dat we hoe dan ook vertrokken zijn voor een langere periode van instabiliteit, met partijen die moeilijk te bewegen gaan zijn tot een nationale coalitie. Persoonlijk neig ik ook naar de eenvoudige optie: de regering valt, nu is het aan de burger. Maar er zijn voorgaande regeringen (in de periode-Martens) die enkel aangesteld werden om de rit uit te zitten tot aan de vastgelegde verkiezingen.”

 4. 19/12/2018

  “Als het toch maar over het migratiepact gaat, waarom dan geen referendum organiseren in plaats van de regering te laten vallen?”, stelt Geert Verhaegen. “De burger krijgt meer en meer de indruk dat er over onze hoofden beslist wordt en wordt daarenboven tegen wil en dank nog eens in de rechtse hoek geduwd.”

  Bart Eeckhout: “Een nationaal referendum is onmogelijk in België. Bovendien stelde er zich in dit geval ook een praktisch probleem voor een vorm van volksraadpleging. De internationale kalender van de VN lag al lang vast.”

 5. 19/12/2018

  Etienne vraagt zich af: “Hoe zit het nu met de tax shift?”

  Bart Eeckhout: “Volgens de voormalige bevoegde minister Johan Van Overtveldt is de tax shift volledig beslist beleid. Die gaat dus gewoon voort (tot een eventuele meerderheid er ooit anders over oordeelt).”