Bekijk belangrijke updates
  1. 19/12/2018

    N-VA wil zo veel mogelijk plannen via parlement indienen

     N-VA is van zin om plannen van de Zweedse coalitie zo veel mogelijk in het parlement in te dienen. Dat zegt Kamerfractieleider Peter De Roover. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verdere degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen of de wet op de bestuurlijke handhaving.

    "Aan de slag met erfenis Michel 1"
     Met de val van de regering-Michel is het maar de vraag of heel wat maatregelen die nog in de pijplijn zaten nog gerealiseerd kunnen worden. In de zomer raakte de regering het nog eens over een arbeidsdeal, een pakket maatregelen die de vele oningevulde vacatures op de arbeidsmarkt moeten helpen invullen.

    "Wij willen alvast hier in het parlement aan de slag gaan met de erfenis van Michel I", zegt De Roover. Morgen neemt de Kamer alvast een wetsvoorstel van N-VA'er Jan Spooren in overweging dat een stukje uit de arbeidsdeal herneemt. Het gaat om het wegwerken van de pensioenval, de situatie waarbij een verhoging van het brutopensioen leidde tot een lager nettopensioen.

    Wet op bestuurlijke handhaving
     De N-VA-fractie wil ook andere dossiers naar het parlement brengen, zoals de wet op de bestuurlijke handhaving. Die geeft burgemeesters meer middelen om op te treden tegen criminaliteit. Een wetsontwerp dat door de ministerraad goedgekeurd werd, dreigt nu een stille dood te sterven. Ex-minister Jan Jambon zou dat nu in het parlement kunnen indienen, zegt De Roover.

    De N-VA zou ook een wetsvoorstel indienen rond de woonstbetredingen bij mensen die onderdak bieden aan personen in illegaal verblijf. Nadat de MR zich tegen dat ontwerp kantte, trok premier Michel het dossier naar zich toe. 

    Instanews image
    © Photo News — Peter De Roover.
  2. 19/12/2018

    VN-migratiepact met zeer grote meerderheid goedgekeurd

    Een zeer grote meerderheid onder de lidstaten van de Verenigde Naties heeft in New York het VN-migratiepact geratificeerd. Ook ons land stemde voor.

    152 landen keurden de tekst uiteindelijk goed. Vijf landen (Polen Tsjechië, Israël, de VS en Hongarije) stemden tegen. Twaalf landen, waaronder Oostenrijk, Italië en Australië, onthielden zich.

    Net zoals bij landen als Denemarken en Nederland hangt aan de ja-stem van België wel een interpre­tatieve verklaring vast. Dat kwamen de partijen van Michels minderheidsregering overeen. In de tekst staat onder meer dat het migratiepact niet bindend is en dat ons land zelf het onderscheid wil blijven maken tussen ­reguliere en irreguliere migratie.

  3. 19/12/2018

    "Kernuitstap in 2025 wordt problematisch als nu maanden verloren gaan"

    De kernuitstap in 2025 wordt nog moeilijk haalbaar als nu door een val van de regering meerdere maanden tijd verloren zouden gaan. Daarvoor waarschuwt federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem. 

    Om de sluiting van de kerncentrales op te vangen, moeten nieuwe gascentrales gebouwd worden. Voor de ondersteuning van de bouw ervan is het zogenaamde 'capacity remuneration mechanism' (CRM) van Marghem nodig. Ze hoopt dat nu zo snel mogelijk nog op een ministerraad goedgekeurd te krijgen, voor de koning het ontslag van de regering aanvaardt. Vrijdag is vooralsnog een ministerraad gepland.

    "We moeten nu niet treuzelen. Als er enkele weken verloren gaan is dat niet zo erg, maar enkele maanden of meer zou problematisch zijn." Als de ministerraad niet zou lukken, plant Marghem via het parlement te gaan.


    Instanews image
    © Photo News — Marie-Christine Marghem.
  4. 19/12/2018

    Kamercommissie keurt noodbegroting goed

    De Kamercommissie Financiën heeft een Financiewet goedgekeurd, een soort noodbegroting die de regering toelaat om alvast in de eerste drie maanden van volgend jaar met voorlopige twaalfden te werken.

    De noodbegroting is nodig om te voorkomen dat de overheid niet langer lonen of facturen zou kunnen betalen of de schuld zou kunnen beheren. De begroting die de regering-Michel mét N-VA had opgesteld raakte immers niet door het parlement. N-VA stelde na haar vertrek uit de regering eisen om de begroting alsnog goed te keuren, maar daar ging de minderheidsregering-Michel niet op in.

    Het systeem van voorlopige twaalfden laat de regering toe om elke maand van volgend jaar één twaalfde van de begroting van dit jaar uit te geven. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) betreurt dat er met zo'n noodbegroting moet worden gewerkt. Het budget zou nu wel eens kunnen ontsporen, waarschuwt hij. 

    Instanews image
    © BELGA — De Croo waarschuwt voor een ontsporing van het budget.
  5. 19/12/2018

    Tommelein: "Niet gepast dat Bourgeois pleit voor vervroegde verkiezingen"

    Bart Tommelein (Open Vld) heeft kritiek op het feit dat Geert Bourgeois zich heeft uitgesproken voor vervroegde federale verkiezingen. "Ik vind het niet gepast dat een minister-president van Vlaanderen zich daarover uitspreekt. Ik zal dat ook aan meneer Bourgeois zelf zeggen", aldus de toekomstige burgemeester van Oostende aan 'Villa Politica'.

    Bourgeois liet onlangs op een persconferentie van de Vlaamse regering optekenen dat hij de federale problemen niet wil "importeren" in de Vlaamse regering. "Akkoord. Maar dan moet hij nu ook niet pleiten voor vervroegde federale verkiezingen", klinkt het.

    "Hij is Vlaams minister-president, hij is verantwoordelijk voor het Vlaamse niveau. Als meneer Jambon of meneer De Wever dat zeggen... Oké, dat is dan hun verantwoordelijkheid. Maar dit is niet de verantwoordelijkheid van een minister-president van de Vlaamse regering." 

    Instanews image
    © Photo News — Bart Tommelein.