N-VA wil zo veel mogelijk plannen via parlement indienen
N-VA is van zin om plannen van de Zweedse coalitie zo veel mogelijk in het parlement in te dienen. Dat zegt Kamerfractieleider Peter De Roover. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verdere degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen of de wet op de bestuurlijke handhaving.
"Aan de slag met erfenis Michel 1"
Met de val van de regering-Michel is het maar de vraag of heel wat maatregelen die nog in de pijplijn zaten nog gerealiseerd kunnen worden. In de zomer raakte de regering het nog eens over een arbeidsdeal, een pakket maatregelen die de vele oningevulde vacatures op de arbeidsmarkt moeten helpen invullen."Wij willen alvast hier in het parlement aan de slag gaan met de erfenis van Michel I", zegt De Roover. Morgen neemt de Kamer alvast een wetsvoorstel van N-VA'er Jan Spooren in overweging dat een stukje uit de arbeidsdeal herneemt. Het gaat om het wegwerken van de pensioenval, de situatie waarbij een verhoging van het brutopensioen leidde tot een lager nettopensioen.
Wet op bestuurlijke handhaving
De N-VA-fractie wil ook andere dossiers naar het parlement brengen, zoals de wet op de bestuurlijke handhaving. Die geeft burgemeesters meer middelen om op te treden tegen criminaliteit. Een wetsontwerp dat door de ministerraad goedgekeurd werd, dreigt nu een stille dood te sterven. Ex-minister Jan Jambon zou dat nu in het parlement kunnen indienen, zegt De Roover.De N-VA zou ook een wetsvoorstel indienen rond de woonstbetredingen bij mensen die onderdak bieden aan personen in illegaal verblijf. Nadat de MR zich tegen dat ontwerp kantte, trok premier Michel het dossier naar zich toe.
© Photo News — Peter De Roover. VN-migratiepact met zeer grote meerderheid goedgekeurd
Een zeer grote meerderheid onder de lidstaten van de Verenigde Naties heeft in New York het VN-migratiepact geratificeerd. Ook ons land stemde voor.
152 landen keurden de tekst uiteindelijk goed. Vijf landen (Polen Tsjechië, Israël, de VS en Hongarije) stemden tegen. Twaalf landen, waaronder Oostenrijk, Italië en Australië, onthielden zich.
Net zoals bij landen als Denemarken en Nederland hangt aan de ja-stem van België wel een interpretatieve verklaring vast. Dat kwamen de partijen van Michels minderheidsregering overeen. In de tekst staat onder meer dat het migratiepact niet bindend is en dat ons land zelf het onderscheid wil blijven maken tussen reguliere en irreguliere migratie.
"Kernuitstap in 2025 wordt problematisch als nu maanden verloren gaan"
De kernuitstap in 2025 wordt nog moeilijk haalbaar als nu door een val van de regering meerdere maanden tijd verloren zouden gaan. Daarvoor waarschuwt federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem.
Om de sluiting van de kerncentrales op te vangen, moeten nieuwe gascentrales gebouwd worden. Voor de ondersteuning van de bouw ervan is het zogenaamde 'capacity remuneration mechanism' (CRM) van Marghem nodig. Ze hoopt dat nu zo snel mogelijk nog op een ministerraad goedgekeurd te krijgen, voor de koning het ontslag van de regering aanvaardt. Vrijdag is vooralsnog een ministerraad gepland.
"We moeten nu niet treuzelen. Als er enkele weken verloren gaan is dat niet zo erg, maar enkele maanden of meer zou problematisch zijn." Als de ministerraad niet zou lukken, plant Marghem via het parlement te gaan.
© Photo News — Marie-Christine Marghem. Kamercommissie keurt noodbegroting goed
De Kamercommissie Financiën heeft een Financiewet goedgekeurd, een soort noodbegroting die de regering toelaat om alvast in de eerste drie maanden van volgend jaar met voorlopige twaalfden te werken.
De noodbegroting is nodig om te voorkomen dat de overheid niet langer lonen of facturen zou kunnen betalen of de schuld zou kunnen beheren. De begroting die de regering-Michel mét N-VA had opgesteld raakte immers niet door het parlement. N-VA stelde na haar vertrek uit de regering eisen om de begroting alsnog goed te keuren, maar daar ging de minderheidsregering-Michel niet op in.
Het systeem van voorlopige twaalfden laat de regering toe om elke maand van volgend jaar één twaalfde van de begroting van dit jaar uit te geven. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) betreurt dat er met zo'n noodbegroting moet worden gewerkt. Het budget zou nu wel eens kunnen ontsporen, waarschuwt hij.
© BELGA — De Croo waarschuwt voor een ontsporing van het budget. Tommelein: "Niet gepast dat Bourgeois pleit voor vervroegde verkiezingen"
Bart Tommelein (Open Vld) heeft kritiek op het feit dat Geert Bourgeois zich heeft uitgesproken voor vervroegde federale verkiezingen. "Ik vind het niet gepast dat een minister-president van Vlaanderen zich daarover uitspreekt. Ik zal dat ook aan meneer Bourgeois zelf zeggen", aldus de toekomstige burgemeester van Oostende aan 'Villa Politica'.
Bourgeois liet onlangs op een persconferentie van de Vlaamse regering optekenen dat hij de federale problemen niet wil "importeren" in de Vlaamse regering. "Akkoord. Maar dan moet hij nu ook niet pleiten voor vervroegde federale verkiezingen", klinkt het.
"Hij is Vlaams minister-president, hij is verantwoordelijk voor het Vlaamse niveau. Als meneer Jambon of meneer De Wever dat zeggen... Oké, dat is dan hun verantwoordelijkheid. Maar dit is niet de verantwoordelijkheid van een minister-president van de Vlaamse regering."
© Photo News — Bart Tommelein. Francken: "Michel heeft gevochten voor zijn regering en wou zich onthouden in New York", MR ontkent
Ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft ontslagnemend premier Charles Michel (MR) bij de RTBF verdedigd. Volgens hem waren het vooral CD&V en Open Vld die op de gas stonden voor het VN-migratiepact en was Michel zelfs bereid dat ons land zich bij de stemming in New York zo dadelijk zou onthouden.
"CD&V en Open Vld wilden N-VA buiten gooien", klinkt het vastberaden bij Francken. "Wij wilden een onthouding als compromis. De premier was akkoord, maar CD&V en Open Vld niet."
MR-voorzitter Olivier Chastel zegt dat Francken niet de waarheid spreekt en ontkent de frictie tussen zijn partij en CD&V en Open Vld. "Wij hebben de stem van België in de VN tot op het einde willen respecteren, omdat wij vinden dat het pact een goede tekst is."
© Photo News — De voormalige N-VA-staatssecretarissen Theo Francken en Zuhal Demir in de Kamer. Di Rupo na halfuur alweer weg
PS-voorzitter Elio Di Rupo zat maar een goed halfuur bij de koning. Zonet is hij opnieuw vertrokken. Daarmee zit het politieke programma voor de koning er voor vandaag op, straks wordt Filip nog verwacht op het traditionele kerstconcert.
Morgen gaat de vorst verder met zijn consultaties. Om 9 uur mag Groen-voorzitster Meyrem Almaci op de koffie. Om 10.15 uur is het de beurt aan Zakia Khattabi en Jean-Marc Nollet van Ecolo, gevolgd door sp.a-voorzitter John Crombez om 11.30 uur. Vermoedelijk in de namiddag komen CD&V-voorzitter Wouter Beke en Olivier Chastel van MR nog langs.
© Photo News Di Rupo bij de koning
PS-voorzitter Elio Di Rupo is om 15.15 uur als laatste partijvoorzitter van de dag aangekomen bij koning Filip.
© BELGA De Croo: “Begroting kan tot twee miljard ontsporen, de factuur is voor ons allemaal”
In de Kamer stemt de commissie Financiën vandaag een noodbegroting. Die moet ervoor zorgen dat de overheid volgend jaar kan blijven functioneren nu de regering gevallen is. “Die noodbegroting kan zorgen voor een ernstige ontsporing omdat geplande besparingen niet kunnen doorgaan”, waarschuwt minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld). Hij betreurt dat N-VA de begroting die ze mee onderhandelde niet mee wou goedkeuren.
Peumans: "Was het dit wel waard?"
Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) vraagt zich af of het verzet van zijn partij tegen het VN-migratiepact "wel allemaal waard" was. "De partij heeft die keuze gemaakt, maar goed...", zo zei hij in Villa Politica. Maar "het spel is gespeeld, de knikkers zijn verdeeld. Nu moeten ze maar zien hoe ze het probleem oplossen."
Volgens Peumans stijgt het aantal nieuwe leden bij de N-VA wel. "Blijkbaar leeft dit ook anders in de Wetstraat dan bij de doorsnee bevolking."
De Wever vertrokken
N-VA-voorzitter Bart De Wever is na een uur opnieuw vertrokken aan het koninklijk Paleis in Brussel. Terwijl hij binnenzat, lanceerde zijn partij een opvallende campagne op sociale media (zie hieronder).
Volgende in rij bij de koning is Elio Di Rupo van de PS.
Vriendin van Charles Michel schrijft emotionele boodschap op Facebook
“Tu es toujours le Premier de mon coeur”, schrijft Amélie Derbaudrenghien vandaag op haar Facebook. In het Nederlands valt de taalspitsvondigheid in het water, maar u begrijpt wel wat ze bedoelt: de vriendin van premier Michel staat met volle overtuiging nog achter haar partner.
© Photo News — Premier Michel met zijn partner Amélie Derbaudrenghien. De Croo: "Begroting zal met twee miljard ontsporen, de factuur is voor ons allemaal"
Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) zegt dat de begroting 2019 met twee miljard euro zal ontsporen doordat er met voorlopige twaalfden moet worden gewerkt. Dat zegt hij aan de VRT. Met de noodbegroting zullen een aantal geplande besparingen er niet komen en dat "zal het budgettaire werk van de voorbije jaren met enkele miljarden doen ontsporen".
"Hier ligt iets klaar waar vier partijen het over eens waren. Het is voor mij nog altijd moeilijk te begrijpen waarom men het daar nu opeens niet meer over eens zou zijn. De factuur is voor ons allemaal. Wij gaan dat allemaal voor een stukje betalen door het feit dat N-VA iets dat ze goedgekeurd heeft, opeens niet meer goed vindt."
Wat is een begroting van 'voorlopige twaalfden'?
Door de val van de regering kan de begroting voor volgend jaar niet meer goedgekeurd worden en schakelt de regering over op zogenaamde 'voorlopige twaalfden'. Dat wil zeggen dat de begroting van 2018 wordt hernomen en wordt gedeeld door twaalf. Per maand mag er dan niet meer uitgegeven worden dat dat bedrag.
© BELGA — Minister van Financiën Alexander De Croo en minister van Begroting Sophie Wilmes vanmiddag in de Kamercommissie Financiën. Ondertussen op de N-VA-communicatie-afdeling
Het mag duidelijk zijn dat de campagne voor de al dan niet vervroegde verkiezingen is begonnen. N-VA postte zonet een cartoon op sociale media van een 'gecrashte' premier Michel op de "afrit Di Rupo".
"Na de linkse 'bocht der bochten' van Michel II is het duidelijker dan ooit: de N-VA is de énige garantie op een sociaal-economisch herstelbeleid", klinkt het. Over het communautaire rept de boodschap niet.
De Wever heeft koekjes mee
N-VA-voorzitter Bart De Wever is aangekomen aan het paleis in Brussel. De Wever stopte even voor de journalisten aan de poort, en gaf een doos Antwerpse handjes "voor de cameraman" van VTM Nieuws-journalist Jan Demeulemeester. Of De Wever ook koekjes mee had voor koning Filip zelf, is nog maar de vraag.
Om 15.15 uur volgt nog PS-voorzitter Elio Di Rupo, daarna wordt de koning verwacht voor het traditionele kerstconcert. Morgen volgen de andere partijen: CD&V, MR, sp.a, Ecolo, en Groen.
© BELGA © BELGA België tekent VN-pact straks in New York, maar met interpretatieve verklaring
De Belgische ambassadeur bij de Verenigde Naties Marc Pecsteen tekent vanmiddag tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het VN-migratiepact in naam van België. Dat bevestigt Buitenlandse Zaken. Dat de regering-Michel ontslagnemend is, verandert daar niets aan, zegt ambassadeur Jean-Luc Bodson die de tekst voor ons land heeft onderhandeld.
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) had zijn diensten in september al de opdracht gegeven het VN-pact goed te keuren, nadat de tekst in de veelbesproken 'Coormulti' groen licht had gekregen van de bevoegde kabinetten en administraties van de federale en deelstaatregeringen.
België zal aan zijn ja-stem wel een interpretatieve verklaring koppelen, in lijn met landen als Denemarken en Nederland. De precieze inhoud van die tekst is niet bekend, maar in de nota benadrukt België het niet-bindende karakter van het VN-migratiepact.
© AFP — De Algemene Vergadering van de VN in New York (archiefbeeld). De Wever onderweg naar koning Filip
Om 14 uur komt Bart De Wever (N-VA) als derde partijvoorzitter op bezoek bij koning Filip. De Wever zal er alvast met gepoetste schoenen staan, zo liet hij op Instagram weten.
Regering legt voorlopige begroting neer
De ontslagnemende regering heeft een Financiewet neergelegd in het parlement. Door de val van de regering kan de begroting voor volgend jaar niet meer goedgekeurd worden en schakelt de regering over op zogenaamde 'voorlopige twaalfden'. Dat wil zeggen dat de begroting van 2018 wordt hernomen en wordt gedeeld door twaalf. Per maand mag er dan niet meer uitgegeven worden dan dat bedrag.
Het wetsontwerp schrijft dat "ten einde de werking van de openbare diensten gedurende de eerste maanden van het volgen de jaar te kunnen verzekeren de Regering bijgevolg genoodzaakt is het onderhavig ontwerp van financiewet ter goedkeuring van de Kamer van volksvertegenwoordigers voor te leggen".
En de premier, hij werkt rustig voort
Daags nadat hij het ontslag van zijn regering aan de koning heeft aangekondigd, zet premier Charles Michel zijn werkzaamheden voort. Gisterenavond en vanochtend heeft de eerste minister contact gehad met verschillende Europese collega's om de situatie in ons land uit te leggen, weet zijn woordvoerder. Na het Overlegcomité van vanmorgen, waar akkoorden werden gesloten over de brexit en het klimaat, bereidt premier Michel de ministerraad van vrijdag voor.
© AP Borstbeeld Yves Leterme onthuld
In de Kamer van Volksvertegenwoordigers is het borstbeeld van ex-premier Yves Leterme onthuld. Het toeval wil dat hij vandaag dag op dag tien jaar geleden het ontslag van zijn eerste regering moest gaan aanbieden bij toen nog koning Albert II. Na de val van zijn tweede regering in 2010, toen het 541 dagen duurde om een nieuwe regering te vormen, was hij de langst zittende premier in lopende zaken ooit. "Misschien zit er in die coïncidentie wel enige symboliek", zei Leterme bij de onthulling. "Ik hoorde pas bij aankomst op Zaventem dat de regering gevallen was. Deze keer zit ik er voor niets tussen".
Het is een traditie dat elke gewezen eerste minister in het parlement vereeuwigd wordt in een borstbeeld.
© Photo News © Photo News Wat mag een regering nog doen 'in lopende zaken'?
De meeste partijen gaan er op dit moment vanuit dat vervroegde verkiezingen tijdverlies zijn en dat een regering meer kan betekenen in lopende zaken. Maar wat betekent dat juist?
In lopende zaken mag een regering drie dingen doen:
• Het dagelijkse bestuur uitvoeren waarvoor geen nieuwe beslissingen nodig zijn.
• Het al besliste beleid voortzetten.
• Dringende ingrepen doen die ingegeven worden door een uitzonderlijke crisis.
Rutten verlaat Paleis
Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten heeft na ongeveer een uur het koninklijk Paleis verlaten.
Stand van zaken
• Premier Michel heeft gisteren het ontslag van zijn regering-Michel II aangeboden aan de koning. Die houdt het ontslag voorlopig in beraad en consulteert de partijvoorzitters op dit moment. CdH-voorzitter Lutgen en Open Vld-voorzitter Rutten kwamen al langs, deze namiddag is het aan N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo.
• Concreet zijn er twee opties: ofwel gaat de regering in lopende zaken tot de verkiezingen van 26 mei, ofwel komen er vervroegde federale verkiezingen.
• Voorlopig is de kans het grootst dat de regering in lopende zaken gaat, aangezien enkel Vlaams Belang en N-VA voorstander van vervroegde verkiezingen zijn.
"Deze regering is gevallen zoals ze geleefd heeft"
"Deze regering is gevallen zoals ze geleefd heeft", zegt politicoloog Dave Sinardet op Twitter. "Ze had de luxe van vier verkiezingsloze jaren om langetermijnbeleid te voeren maar raakte vanaf dag één verstrikt in een permanente electorale campagne met constante conflicten tussen de Vlaamse partijen en dan vooral N-VA en CD&V."
Volgens politicoloog Carl Devos is de kans trouwens klein dat we naar vervroegde verkiezingen gaan. "De premier moet een motie indienen om de Kamer te ontbinden. Die moet dan zelf stemmen over de eigen ontbinding en dus over nieuwe verkiezingen", zegt hij op Radio 2.
Behalve Vlaams Belang en N-VA zijn alle partijen voorstander van een regering in lopende zaken tot de verkiezingen van 26 mei, waardoor de kans op vervroegde verkiezingen klein wordt.
Michel is niet de eerste premier die zijn ontslag moet aanbieden: zij gingen hem al voor
Het is een constante in de Belgische politieke geschiedenis: regeringen die hun termijn niet volledig kunnen uitdoen. Vooral communautair gekrakeel was daar de laatste decennia verantwoordelijk voor. Charles Michel was dus zeker niet de eerste die naar de koning trok om het ontslag van de regering aan te bieden.
Lees en bekijk hier hoe andere premiers Michel al voorgingen.
Vandaag dag op dag tien jaar geleden viel trouwens de tweede regering van Yves Leterme. Ook vandaag wordt zijn borstbeeld onthuld in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.
Koning ontvangt straks De Wever en Di Rupo
Koning Filip spreekt deze namiddag ook nog met N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo. Beide partijen vormen de grootste fracties in het parlement.
Om 14 uur is het de beurt aan De Wever, Di Rupo volgt om 15.15 uur. Vermoedelijk zullen morgen dan MR-voorzitter Olivier Chastel, CD&V-voorzitter Wouter Beke, sp.a-voorzitter John Crombez en de voorzitters van Groen (Meyrem Almaci) en Ecolo (Jean-Marc Nollet en Zakia Khattabi) aan de beurt komen.
© Photo News — N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo (archiefbeeld). Geen gevolgen voor rente
De obligatiemarkten liggen niet meteen wakker van het ontslag van de regering. De tienjaarsrente voor Belgisch staatspapier steeg vandaag heel licht, en blijft op een erg laag niveau van 0,75 procent.
Dat stelt ook Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld, vast. "Men ligt niet wakker van de politieke situatie", aldus Deboutte over de obligatiemarkt. Dat neemt niet weg dat beleggers op de hoogte zijn. "Men weet het uiteraard wel. We kregen sowieso al vragen over de aankomende verkiezingen van mei", aldus Deboutte.
Unizo roept op tot pragmatische afspraken
Ondernemersorganisatie Unizo roept alle beleidsmakers op tot pragmatische afspraken de komende maanden, zodat geen vervroegde verkiezingen nodig zijn. Dat zegt Unizo in reactie op het ontslag van de regering.
Stabiliteit wordt de komende maanden essentieel, stelt Unizo. Dat zal nodig zijn om belangrijke dossiers zoals de energiebevoorrading of een eventuele harde brexit in goede banen te leiden. "Ook het interprofessioneel overleg moet de komende periode in een stabiel en sereen klimaat kunnen verlopen. Een interprofessioneel akkoord moet vervolgens ook uitvoerbaar geraken", aldus Unizo-gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche.
Van Assche vindt de crisis "bijzonder jammer". Hij noemt de regering Michel "één van de meest ondernemersvriendelijke federale regeringen van de afgelopen decennia", met uitzondering van de bijkluswet.
Ondertussen is ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten aangekomen bij koning Filip.
© BELGA Consultatie Lutgen afgelopen
Na een klein uur is de consultatie van cdH-voorzitter Benoît Lutgen afgelopen, meldt het Paleis. Om 11.30 uur is Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten aan de beurt.
© BELGA ACV wil toekomstperspectieven
De christelijke vakbond wil dat er eindelijk antwoorden worden gegeven op de noden van de werknemers. Dat zegt algemeen secretaris Marie-Hélène Ska in reactie op het ontslag van de regering-Michel.
"De situatie is chaotisch en daar moet een einde aan komen", aldus de ACV-topvrouw over de politieke situatie. "Onze bezorgdheden blijven hetzelfde: de koopkracht, de zware beroepen, het optrekken van de laagste uitkeringen... al die belangrijke dossiers dienen ernstig worden genomen", aldus Ska.
"De chaos moet stoppen en toekomstperspectieven moeten worden uitgetekend. Er is een enorme kloof tussen de instellingen en de werkvloer. Er moeten dringend concrete antwoorden worden gegeven", aldus Ska.
Marghem: “Houding van Ecolo was absurd”
Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) spaarde vanochtend voor de start van het overlegcomité haar kritiek op Ecolo niet. Die speelde volgens Marghem een absurde rol in het ontslag van premier Charles Michel.
Lutgen bij de koning
CdH-voorzitter Benoît Lutgen zit op dit moment bij de koning. Na hem consulteert koning Filip Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten.
© BELGA Ook Franstaligen passen voor vervroegde verkiezingen
Ook in het zuiden van het land kunnen vervroegde verkiezingen weinig enthousiasme losweken. De situatie biedt de mogelijkheid voor het parlement om de zaken in handen te nemen, vinden PS en Ecolo. Ontslagnemend minister Denis Ducarme (MR) past voor een kiescampagne die uitdraait op een referendum voor of tegen migratie, "zoals N-VA wil".
Aan Vlaamse zijde zijn enkel N-VA en Vlaams Belang geen tegenstander van een vervroegde stembusslag.
Rutten: “Was nooit de bedoeling regering op links op de been te brengen”
Heeft Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten de val van de regering veroorzaakt met haar tweet waarmee ze de opening op links van premier Charles Michel onmogelijk maakte? De liberale politica ontkent staalhard.
Benoît Lutgen (cdH) als eerste op weg naar de koning
CdH-voorzitter Benoît Lutgen is de eerste partijvoorzitter die vanmorgen mag langskomen op het paleis. Hij zou rond 10.15 uur ontvangen worden. Om 11.30 uur is het dan de beurt aan Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten.
Zoals bekend komen enkel de partijvoorzitters die een eigen fractie hebben in de Kamer aan bod. Dat zijn (van groot naar klein) N-VA, PS, MR, CD&V, Open Vld, sp.a, Ecolo/Groen en cdH. Kleinere partijen als Vlaams Belang, de PTB of Vuye & Wouters kregen geen uitnodiging.
Na de gesprekken met de verschillende partijvoorzitters moet duidelijk worden welk antwoord de koning biedt op het ontslag van de premier. Voor vervroegde verkiezingen bestaat weinig animo bij de partijen.
VIDEO. Met deze woorden kondigde Charles Michel de val van zijn regering aan
RECONSTRUCTIE. Van crisette naar crisette
N-VA stapte er eerder al uit, nu heeft premier Charles Michel de koning ook het ontslag van de rest van de regering aangeboden. Hoe kon de “kamikazeploeg” met N-VA, MR, CD&V en Open Vld ‘crisette’ na ‘crisette’ overleven, maar uiteindelijk vallen over een op het eerste zicht onschuldig migratiepact van de Verenigde Naties?
Herlees hier de reconstructie: Michel overleefde crisette na crisette, maar struikelde uiteindelijk over ‘onschuldig’ VN-pact
Wat kan een regering nog doen 'in lopende zaken'?
De meeste partijen gaan er op dit moment vanuit dat vervroegde verkiezingen tijdverlies zijn en dat een regering meer kan betekenen in lopende zaken.
De 541 dagen dat de regering-Leterme II in lopende zaken was na de verkiezingen van 2010, liggen nog vers in het geheugen. Die regering worstelde zich door de nadagen van de economische crisis, stuurde een militaire missie naar Libië en het parlement nam op eigen kracht wetgevende initiatieven waarvoor wisselende meerderheden gezocht werden.
In lopende zaken mag een regering drie dingen doen:
• Het dagelijkse bestuur uitvoeren waarvoor geen nieuwe beslissingen nodig zijn.
• Het al besliste beleid voortzetten.
• Dringende ingrepen doen die ingegeven worden door een uitzonderlijke crisis.
Daarnaast kan het parlement op eigen initiatief resoluties aandragen en wetten aannemen, zolang het daar een meerderheid voor vindt.
Ook in Franstalig België weinig animo voor vervroegde verkiezingen
Ondertussen spraken ook de Franstalige partijen MR, Ecolo en PS zich uit tegen vervroegde verkiezingen. Langs Vlaamse kant zijn enkel Vlaams Belang en N-VA voorstander.
© BELGA — PS-Kamerlid Elio Di Rupo dreigde gisteren met een motie van wantrouwen tegen de regering, waarna premier Charles Michel zijn ontslag aanbood. De Croo: "Niet van plan het land te splitsen"
Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) maakte voor de start van het overlegcomité bij premier Michel in zijn ambtswoning aan de Lambermont nogmaals duidelijk dat vervroegde verkiezingen niet aan de orde zijn: "Ik ben niet van plan het land te splitsen."