Bekijk alle updates
  1. 12/12/2018

    Wat nu?

    • Er zijn twee moties ingediend. In de eerste motie, van sp.a en Groen, wordt de regering verplicht een regeerverklaring af te leggen en daarna een vertrouwensstemming te ondergaan. In de tweede motie, van Hendrik Vuye, blokkeert de oppositie alle parlementair werk van de regering.

    • N-VA zegt de resolutie van sp.a en Groen te steunen. Als de motie goedgekeurd wordt, vraagt het parlement de regering officieel om een regeerverklaring af te leggen, al is het onduidelijk of het parlement een regering kan verplichten om een regeerverklaring af te leggen.

    • Over de beide moties wordt straks gestemd.

    • Met maar één derde van de kamerzetels achter zich is de kans groot dat Michel II een vertrouwensstemming niet overleeft.

    • Geen enkele oppositiepartij is bereid om Michel II te depanneren. Dat werd nogmaals duidelijk tijdens een bits kamerdebat. Groen-Ecolo wil oranje-blauw in bepaalde dossiers aan een meerderheid helpen, sp.a, PS en N-VA zijn strenger.

  2. 12/12/2018

    Twee moties ingediend

    Aan het eind van het debat zijn er twee moties ingediend. 

    Enerzijds van sp.a en Groen, gesteund door hun Franstalige zusterpartijen (PS en Ecolo), met de vraag aan het parlement om de nieuwe regering te vragen om nog deze week een regeringsverklaring af te leggen. Dan moet de regering verplicht die verklaring afleggen en daarna het parlement een vertrouwensstemming laten doen.

    Anderzijds een van Vuye&Wouters om het parlementair werk op te schorten totdat de nieuwe regering een regeerverklaring heeft afgelegd.

  3. 12/12/2018

    Michel: “Wie vervroegde verkiezingen wil, moet motie van wantrouwen indienen”

    Premier Charles Michel (MR) probeert de oppositiebanken ervan te overtuigen zijn regering te steunen. De oppositie, die in de meerderheid is, kan de regering namelijk gemakkelijk naar huis stemmen. "De partijen die geen vervroegde verkiezingen willen, pushen me nu om daden te stellen (een vertrouwensstemming, JVH) die tot gevolg kunnen hebben dat er vervroegde verkiezingen komen."

    Instanews image
    © Stefaan Temmerman
    Instanews image
    © Stefaan Temmerman — 20181212 Brussel Belgium: Plenaire Zitting van 12 December 2018, Charles Michel

    En die vervroegde verkiezingen zouden volgens Michel onheil brengen. "Vervroegde verkiezingen, enkele maanden voor die van mei 2019, houden het risico in dat er geen regering kan gevormd worden tot dan."

    Michel waarschuwt daarom dat de politiek zijn verantwoordelijkheid moet nemen. "We worden geconfronteerd met de brexit. Dat kan zware gevolgen hebben voor de jobs in ons land", haalt Michel aan. "Wil men de komende dagen een situatie creëren waarbij we het belang van ons land niet kunnen behartigen? Wil men dat België een lege stoel laat binnen de VN-veiligheidsraad? Die vraag moet vroeg of laat gesteld worden."

    Zo kaatst hij de bal terug: "Wie vervroegde verkiezingen wil, moet maar een motie van wantrouwen indienen"

    Instanews image
    © Stefaan Temmerman

    "Moeilijke situatie"

    Michel haalt niet uit naar N-VA omdat het de regering verliet. "Feit is dat zaterdag bleek dat er geen eensgezindheid was binnen de regering over de goedkeuring van het VN-migratiepact. Waarop de N-VA besliste om zich terug te trekken uit de regering."

    "Ik wil de N-VA bedanken voor de laatste vier jaren", zegt Michel daarover. "En ik zie de economische resultaten van ons beleid, het veiligheidsbilan en de jobsmaatregelen."

    Instanews image
    © Stefaan Temmerman