Wij sluiten deze liveblog hier af. Bedankt dat u het nieuws bij ons gevolgd heeft. Morgenvroeg zijn wij er weer met nieuws en duiding over de verkiezingsresultaten en de coalitievormingen.
De Wever: "Kans op coalitie met Forza Ninove is sub zero"
De kans dat N-VA in Ninove in een coalitie stapt met Forza Ninove is bijzonder klein. Dat heeft voorzitter Bart De Wever gezegd in het kopstukkendebat van VRT.
De Wever zei dat naar aanleiding van een Facebookpost van Forza Ninove-topman Guy D'haeseleer vorig jaar. Bij een foto van een groep Afrikaanse kinderen had die het over chocomousse maken.
"Walgelijk", aldus De Wever. "De kans dat het na het zien van deze foto tot een coalitie komt, is sub zero."
© rv De Wever: "Gentse N-VA heeft te lang getwist over kopman"
© Photo News — Bart De Wever. N-VA-voorzitter Bart De Wever was op het kopstukkendebat van VRT scherp voor de Gentse N-VA-afdeling. Hij sprak over fouten van de afdeling die "cash" betaald werden bij de verkiezingen. De partij behaalde in Gent een matige score.
"De Gentse N-VA-afdeling heeft intern getwist over wie de kopman moest zijn. Ze hebben dat zo lang volgehouden tot Anneleen Van Bossuyt de tijd niet meer had", klonk het. "Maar we zijn de enige die nog rechtstaan tegenover het geweld van de twee groten (Open Vld en sp.a-Groen, red)."
'Wij hadden gehoopt iets meer vooruit te gaan nu'
'Kartels zijn vaak geen lang leven beschoren'
Aarschot: Rutten vormt coalitie met sp.a en N-VA
© Photo News — Gwendolyn Rutten. Ook in Aarschot is de coalitie rond. Dat heeft Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten zonet bekendgemaakt in het kopstukkendebat op Eén. Haar partij gaat samenwerken met sp.a en N-VA. Rutten wordt burgemeester.
Open Vld werd met 10 zetels duidelijk de grootste partij van de Demerstad. Lijsttrekker Gwendolyn Rutten slaagde erin de score van haar partij te verdubbelen tegenover zes jaar geleden. Samen met sp.a en N-VA komt Open Vld aan een ruime meerderheid van 17 op 29 zetels.
Huidige meerderheid in West-Vlaamse provincieraad blijft behouden
CD&V, Open Vld en sp.a gaan net zoals de afgelopen zes jaar de meerderheid vormen in de West-Vlaamse provincieraad. De drie partijen hebben samen 20 van de 36 zetels.
"We zetten in de komende legislatuur van 2018 tot 2024 de coalitie voort. Samen hebben we de voorbije zes jaar een mooi parcours gereden en daar willen we nog zes jaar voor gaan. Duurzaamheid wordt het "Leidmotief" voor het beleid. In de komende zes jaar gaan we voluit voor de toekomst van de provincie West-Vlaanderen", meldt de coalitie in een korte mededeling.
De grote winnaars waren Vlaams Belang en Groen. In een gehalveerde provincieraad haalt Vlaams Belang zelfs een zetel meer. Ook Groen blijft op vier zetels.
'CD&V Antwerpen was beter af geweest zonder de verhuis van Kris Peeters'
Genk: CD&V sluit coalitie met Pro Genk, Demir naar oppositiebanken
Huidig burgemeester Wim Dries (CD&V) sluit een coalitie met Pro Genk. Daardoor is de N-VA van staatssecretaris Zuhal Demir tot de oppositie veroordeeld.
De CD&V heeft gesprekken gevoerd met zowel Pro Genk als N-VA. CD&V en Pro Genk hebben maandagavond een akkoord gevormd, waardoor de huidige bestuurscoalitie wordt voortgezet. Wim Dries blijft burgemeester. CD&V krijgt naast de burgemeesterssjerp nog 6 schepenen, onder wie de eerste schepen, en levert ook de voorzitter van de gemeenteraad. Pro Genk krijgt twee schepenambten.
Standpunt: "De Vlaamse socialisten zijn in een perfecte storm terechtgekomen"
© Eva Beeusaert — Bart Eeckhout. "Sp.a moet er rekening mee houden dat het volgend jaar nog erger kan worden – veel erger", schrijft hoofdredacteur Bart Eeckhout in het standpunt. "De waarheid is dat de socialisten een flinke pandoering hebben gekregen. Alweer. De neergang is minder spectaculair dan die in de buurlanden, maar de tendens is even uitgesproken. Bij elke stembusgang sinds 2004 verkent sp.a een nieuwe ondergrens."
Coalitie Forza-N-VA zou Chastel tot gesprek met De Wever dwingen
© BELGA — Olivier Chastel. Een eventuele coalitie van N-VA met Forza Ninove "zou me dwingen om erover te praten" met partijvoorzitter Bart De Wever. Dat heeft MR-voorzitter Olivier Chastel maandagavond gezegd op de RTBF.
"Ik, die op de Franstalige televisie overal zeg dat wij nooit zullen besturen met extreemrechts of extreemlinks, zou het een zeer slecht democratisch signaal vinden", zo reageerde Chastel op een mogelijke coalitie. Indien de N-VA in zee zou gaan met Forza Ninove, "zou me dat dwingen om erover te praten met zijn voorzitter", voegde hij toe. MR en N-VA zitten samen in de federale regering.
Almaci: "Wat Mathias De Clercq doet, gaat richting opportunisme"
Groen-voorzitter Meyrem Almaci vindt dat het haar partij toekomt om in Gent de rol van formateur op zich te nemen. Dat heeft ze maandag gezegd in Terzake op Canvas. Almaci betwijfelt of Open Vld-lijsttrekker Mathias De Clercq, die expliciet de burgemeesterssjerp opeist, net als Groen voorrang wil geven aan een inhoudelijk project. "Ik krijg een beetje de indruk dat wat er nu gebeurt met mijnheer De Clercq geen pragmatiek is, maar eerder richting opportunisme gaat. Het gaat meer over hemzelf dan over het project voor Gent."
Almaci vindt het logisch dat het kartel sp.a-Groen als grootste formatie aan zet is. Sp.a (7) en Groen (14) haalden samen 21 zetels, terwijl Open Vld met 15 zetels weliswaar de grootste individuele partij is. "Het gaat om het verantwoordelijk omzetten van het mandaat dat je gekregen hebt en om een zo goed mogelijk bestuur voor de Gentenaars. Op dit moment is het kartel de grootste en neemt het de formateursrol op zich."
Een groene burgemeesterssjerp ligt mee op tafel, aldus Almaci, "maar principes gaan altijd voor op persoonlijke ambities". Afspraken maken over waar het naartoe moet met Gent, staat nu voorop, zegt Almaci, maar ze is er niet van overtuigd dat Mathias De Clercq er ook zo over denkt.
Tommelein: "Ik word geen burgemeester met sp.a"
Bart Tommelein wil enkel burgemeester van Oostende worden in een coalitie zonder sp.a. Dat heeft hij gezegd in de studio van VTM Nieuws. “Veel natuurlijker om een coalitie te leiden waar ik de grootste ben.”
Het heeft volgens Tommelein dus niets met persoonlijke aversie te maken, maar wel met machtsverhoudingen. Toch heeft de kiezer een duidelijk signaal gegeven, zegt hij. “Het is de tweede opeenvolgende nederlaag voor de partij van Vande Lanotte (sp.a). De kiezer heeft voor vernieuwing gekozen, en ik denk niet dat dat kan met de sp.a.” Hij wil daarom een “vernieuwende coalitie”, met CD&V, maar ook met Groen en N-VA, die niet met elkaar door een deur kunnen.
Lees ook: Tommelein wil besturen zonder Vande Lanotte, maar Groen heeft de sleutels in handen
Mieke Van Hecke: "Niet aan ons om te beslissen of het kartel moet samenblijven"
© BELGA — Mathias De Clercq en Mieke Van Hecke. Een ingewikkelde situatie in Gent. Mathias De Clercq (Open Vld) en Mieke Van Hecke (CD&V) hebben Rudy Coddens en Filip Watteeuw (sp.a-Groen) uitgenodigd voor een gesprek, terwijl beiden zelf zijn uitgenodigd door het linkse kartel. "We hebben uitnodigingen verstuurd en we zullen zien of ze op die uitnodiging ingaan", reageerde Van Hecke vanavond in Terzake. "Indien niet, gaan wij overleggen of wij op hun uitnodiging ingaan. Als we dat doen, gaan we in elk geval niet apart."
Lonken Open Vld en CD&V naar Groen om een coalitie te vormen en wil het zo het kartel breken? "Het is niet aan ons om te beslissen hoe het verder moet moet het kartel", aldus Van Hecke. "We gaan wel kijken met wie we een programma kunnen schrijven."
Volgens een 'goed geplaatste bron' zouden het progressieve kartel sp.a/Groen en de Open Vld van Mathias De Clercq intussen beslist hebben dinsdagnamiddag samen te zitten om de opties voor een eventueel bestuursakkoord te bespreken. Dat meldt Belga.
Wie nodigt wie eigenlijk uit in Gent?
Mathias De Clercq van Open Vld in Gent meldt dat zijn partij het kartel sp.a-Groen heeft uitgenodigd voor een gesprek morgen, nadat het eerst de dialoog aanging met CD&V. De Clercq herhaalt dat hij als grote winnaar van de verkiezingen aan zet is en dus het initiatief neemt voor gesprekken. Het kartel ziet dat net omgekeerd. Zij vindt dat het als grootste partij aan zet is en kondigde eerder vanavond aan dat het Open Vld als eerste heeft uitgenodigd voor een gesprek. Dat meldt de VRT.
Lees ook: Open Vld én sp.a-Groen claimen Gentse sjerp en nodigen elkaar uit voor coalitiegesprek
Waarom de grootste partij niet noodzakelijk de burgemeester levert
Dat Mathias De Clercq als stemmenkanon van Open Vld in Gent de burgemeesterssjerp opeist, is geen toeval. Veel Open Vld'ers, zoals Bart Somers, zijn voorstander van de rechtstreekse verkiezing van de burgemeester: wie de meeste stemmen haalt, wordt het. Maar tot nader order geldt in Vlaanderen het coalitiesysteem. En dus levert de partij met de meeste stemmen niet noodzakelijk de burgemeester.
Krijgt Ninove de allereerste Vlaams Belang-burgemeester?
Krijgt Ninove de allereerste Vlaams Belang-burgemeester ooit? De gesprekken van Guy D'haeseleer beginnen dinsdagmiddag. "Het kan een uniek experiment worden", zegt D'haeseleer. "Ik zie niet goed in hoe de N-VA tegen zijn eigen afdeling in kan gaan." (+)
Brussel-stad: Courtois geeft nederlaag toe en stopt als gemeenteraadslid
© BELGA — Alain Courtois. De lijst MR-Open Vld en lijsttrekker Alain Courtois hebben maandag op een persconferentie hun nederlaag toegegeven nu ze naar de oppositie zijn verwezen. Courtois maakte meteen bekend dat hij op 3 december bij de instelling van de nieuwe gemeenteraad ontslag neemt en zijn verkozen plek niet opneemt.
Door het vertrek van Alain Courtois komt er aan liberale kant mogelijk meer last op de schouders van Els Ampe (Open Vld). Ze bedankt hem alvast voor de jarenlange goede samenwerking. "Ik waardeer Alain zijn sportieve en correcte houding. Ik ken hem als een ploegspeler. Hij verlaat het stadhuis in de wetenschap dat de liberalen verenigd blijven", laat Ampe weten.
Burgerlijsten scoren slechter dan lokale lijsten
De verschillende burgerbewegingen en -lijsten die her en der opkwamen, hebben afgelopen zondag geen potten gebroken. Dat is opvallend, aangezien er voor de verkiezingen elke week wel ergens zo'n lijst werd aangekondigd. Volgens lokale berichten ging het om zeker vijftig burgerlijsten.
"Niet al die lijsten gelden echt als burgerlijst", zegt politicoloog Thibaut Renson (UGent), die er onderzoek naar doet. "Een echte burgerlijst stapt zonder uitgewerkt programma naar de kiezer en heeft eigenlijk maar één doel: de burger inspraak geven na de verkiezingen. Veel van de aangekondigde burgerlijsten waren scheurlijsten of hadden wel een programma."
'Nergens haalt een burgerlijst een zetel'
Zelf onderscheidde Renson negen echte burgerlijsten: Duw.Gent, Burgerlijst (Antwerpen), Ons.Dorp (Nijlen), Herentals Anders, deBurgers (Grobbendonk), BOS (Oudsbergen), BurgerZU (Zutendaal) en Lijst Participatie in zowel Mol als Balen.
Conclusie voor die negen na zondag? "Ze hebben het niet goed gedaan", zegt hij. "Zeker als we ze vergelijken met de lokale lijsten die geen nationale variant hebben: die halen wel negen zetels in die gemeenten. Nergens haalt een burgerlijst een zetel." Slechts in twee gemeenten scoort de burgerlijst beter dan de lokale lijst.
Volgens Renson is het "gewoon enorm moeilijk" om op te boksen tegen de traditionele partijen. "Zowat alle debatten en persaandacht worden opgeslorpt door de traditionele partijen. Probeer een kiezer dan eens duidelijk te maken dat je überhaupt bestaat."
Forza Ninove hoopt op inhoudelijke gesprekken later deze week
Guy D'haeseleer, die met zijn Forza Ninove 15 van de 33 zetels haalde, heeft vandaag contacten gehad om afspraken te maken voor gesprekken. "Ik heb een initiatief genomen, en het is logisch dat ik eerst met de N-VA praat", verklaart hij aan Belga. "Ik verwacht dat we in de komende dagen inhoudelijke gesprekken kunnen starten."
Guy D'haeseleer is Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang. Zondag won zijn Forza Ninove maar liefst zes zetels bij, twee zetels te weinig voor een absolute meerderheid. De overige partijen zijn tot elkaar veroordeeld als ze zonder zijn partij willen besturen. Zowel Open Vld (9 zetels), Samen (7 zetels) als N-VA (2 zetels) lopen niet warm voor Forza Ninove wegens het cordon sanitaire rond Vlaams Belang. D'haeseleer wees er deze ochtend op dat hij een Vlaams nationalist is en dat hij dus eerst met N-VA wil praten. Dat herhaalt hij nu. "Met de linkse partijen hebben ik weinig gemeen."
Ook Peter Mertens op de koffie bij Bart De Wever: "Meer dan beleefdheidsgesprek"
© BELGA — Peter Mertens, geflankeerd door PVDA-kandidaten Jos D'Haese en Lise Vandecasteele. Intussen is ook Peter Mertens (PVDA) gearriveerd voor een gesprek met de Antwerpse burgemeester Bart De Wever. Hij verklaart dat het veto van N-VA tegen PVDA wederzijds blijft, maar ook dat hij het gebeuren van vandaag als meer dan een beleefdheidsgesprek ziet.
"Op politiek vlak is Antwerpen status quo gebleven, maar er zijn wel enorme signalen gegeven op het vlak van thema's als gezonde lucht, armoede en betaalbaar wonen", geeft hij aan. "Wij gaan die signalen nogmaals doorgeven en dan is het aan de burgemeester om ze op te pikken en zijn beleid te veranderen. Het is de vraag of hij nu een burgemeester voor alle Antwerpenaren zal willen zijn of opnieuw voor zes jaar conflictmodel kiest."
Dinsdagochtend is Vlaams Belang aan de beurt.
Lees ook: Alle scenario's doorgelicht: dit zijn de mogelijke coalities in Antwerpen
Daniël Termont gaat niet zetelen in Gentse gemeenteraad
Uittredend burgemeester Daniël Termont zal niet zetelen in de Gentse gemeenteraad. Termont is met 7.428 voorkeurstemmen verkozen als één van de zeven sp.a'ers van het rood-groene kartel. Maar Termont neemt dat mandaat niet op en laat zich vervangen door Joris Vandenbroucke, die de negende plaats op de lijst van sp.a/Groen inneemt.
In 2012 haalde Termont, toenmalige lijsttrekker van sp.a-Groen, 44.561 voorkeurstemmen. De score die de afscheidnemende burgemeester gisteren als lijstduwer liet optekenen, komt niet in de buurt van die uitslag.
De vader van Vincent Kompany wordt de eerste zwarte burgemeester van België: "Ik was te veel als Che Guevara voor de Belgische politiek"
De Morgen sprak met Pierre Kompany, de vader van voetballer Vincent Kompany. Hij wordt met zijn lijst ProGans de grootste partij van de Brusselse deelgemeente Ganshoren en mag zich binnenkort de eerste burgemeester van Afrikaanse origine noemen. “Dit bewijst dat België vooruitgang boekt en ik ben tevreden dat ik een deel van dat verhaal mag meeschrijven.”
© Eric de Mildt — Pierre Kompany. Bart De Wever praat met Wouter Van Besien
Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zit nu samen met Groen-kopstuk Wouter Van Besien. "We zijn geen coalitiekandidaat, maar gaan luisteren naar N-VA", zei die eerder vandaag. "Bart De Wever heeft verklaard dat hij uit de loopgraven wil komen en de polarisering wil overstijgen. Eindelijk, dat is een goede zaak voor Antwerpen. Hij zegt ook dat hij Groen de hand reikt. Het zal mij benieuwen wat hij bedoelt."
Kris Peeters kijkt uit naar tweede gesprek met Bart De Wever
Het eerste gesprek tussen de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) en CD&V-kopstuk Kris Peeters is afgerond. Over de inhoud van het gesprek houdt Peeters de lippen stijf op elkaar. "Dit was een verkennend gesprek zoals een formateur ook zijn formatieronde start, met eerst iedereen te horen", zegt hij aan de VRT. "Dat gesprek heeft plaatsgevonden en ik ga ervan uit dat hij nu ook de andere partijen zal spreken. Daarna zullen we iets horen. We kijken uit naar een tweede gesprek."
De Wever zit nu samen met Groen-kopstuk Wouter Van Besien.
Migrantenpartijen verzilveren potentieel niet
Nog nooit kwamen er zoveel migrantenpartijen op als afgelopen zondag. Dat zijn partijen die zich profileren rond migratie, zoals de partij Islam in het Brusselse, Be.One in verschillende Vlaamse steden, het Democratisch-Solidair Appèl (D-SA) in Antwerpen en het Vlaams Multicultureel Collectief in Zele. Toch stelden ze vrijwel allemaal teleur.
"Zeker in relatie met het potentieel dat ze bij de bevolking hebben – er zijn nu eenmaal veel mensen met een migratieachtergrond in ons land – scoorden die partijen niet goed", zegt Bram Wauters (UGent). Naar een reden moet hij niet ver zoeken. "Mensen met een migratieachtergrond kunnen niet herleid worden tot die achtergrond: zij behoren tot verschillende strekkingen, met een heel gamma aan meningen. Voor migratiepartijen is het bijgevolg moeilijk om al die meningen te capteren in één partij."
Twee uitzonderingen bevestigen de regel. In Mechelen haalt Be.One 3 procent, al heeft ze geen zetel. Nog opvallender is dat D-SA in Antwerpen twee zetels haalde: eentje in het district Antwerpen en eentje in Hoboken.
Provincie Limburg: N-VA breekt in provinciebestuur in
N-VA, CD&V en Open Vld hebben een akkoord gesloten over het provinciebestuur in Limburg. Ondanks een mogelijk voorakkoord tussen de drie traditionele partijen, wordt sp.a zo onverbiddelijk uit de meerderheid gegooid. De partij levert met Herman Reynders wel nog de provinciegouverneur.
N-VA zou al zeker de voorzitter van de provincieraad mogen leveren. "Op basis van een goed gesprek zijn we inhoudelijk tot een akkoord gekomen met Open Vld en CD&V", zegt Jan Wouters (N-VA). Nochtans maakte N-VA voor de verkiezingen al duidelijk dat de partij het provinciale bestuursniveau wil afbouwen.
Siegfried Bracke (N-VA) op Twitter:
Wie haalt procentueel gezien de meeste voorkeurstemmen?
© BELGA — Bart Somers. Bart De Wever is in absolute cijfers het stemmenkanon van de verkiezingen. Hij haalt het met zijn 76.702 voorkeurstemmen met een enorme voorsprong van de andere kandidaten in de centrumsteden. Opvallend is echter dat de burgemeesters van Mechelen, Roeselare en Genk procentueel gezien meer stemmen achter hun naam kregen.
Procentueel gezien zijn Bart Somers (Mechelen, 15.597 voorkeurstemmen), Wim Dries (Genk, 11.926) en Kris Declercq (Roeselare, 11.447) met 28 procent van het totale aantal stemmen de grootste slokoppen. Zij worden op de voet gevolgd door Antwerps burgemeester Bart De Wever (27 procent). Christoph D'Haese (Aalst, 11.081), Dirk De fauw (Brugge, 15.289) en Vincent Van Quickenborne (Kortrijk, 9.339) halen met 20, 18 en 18 procent bijna een vijfde van de stemmen.
Check hier wie in uw gemeente de meeste voorkeurstemmen behaalde
Aarschot: Gwendolyn Rutten start gesprekken met sp.a en N-VA
© Bollen — Gwendolyn Rutten. Gwendolyn Rutten (Open Vld) mikt in het Vlaams-Brabantse Aarschot op een paarsgele coalitie. Ze start daarvoor gesprekken met sp.a en N-VA. Dat heeft de Open Vld-voorzitster maandag bekendgemaakt. Open Vld werd zondag met 10 zetels de grootste partij van de Demerstad. Samen met sp.a en N-VA komt Open Vld aan een ruime meerderheid van 17 op de 29 zetels.
Meer dan 100.000 Brusselaars zijn zondag thuisgebleven
Zondag zijn 100.789 Brusselaars niet komen opdagen in het stembureau. Dat meldt de Brusselse administratie Lokale Besturen. Het absenteïsme in het hoofdstelijk gewest bedraagt 16,47 procent, wat licht minder is dan bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 (17,13 procent). De grootste absenteïsmegraad werd genoteerd in Sint-Joost-ten-Node met 20,96 procent. In Brussel-Stad bedroeg het absenteïsme 17,15 procent.
Van de 635.328 kiezers die ingeschreven waren in de 19 gemeenten, hebben in totaal 534.539 mensen hun burgerdienst volbracht. Daarin zitten ook de EU-burgers die zich op de kieslijsten hebben laten inschrijven.
Mathias De Clercq is de populairste in Gent
© BELGA — Mathias De Clercq. Mathias De Clercq is de populairste politicus van Gent. Dat blijkt uit de definitieve resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen. De Open Vld-lijsttrekker wist 24.058 Gentenaars te bekoren. Rudy Coddens, de lijsttrekker van het kartel sp.a-Groen, behaalde 17.954 voorkeurstemmen, Groen-schepen Filip Watteeuw 13.183.
De Clercq mag alle andere Gentse kandidaten dan wel het nakijken geven, zijn score verbleekt bij de uitslag die burgemeester Daniël Termont zes jaar geleden neerzette. Termont kreeg toen 44.561 voorkeurstemmen. Zondag kwam hij als lijstduwer niet in de buurt van die uitslag: de afscheidnemende burgemeester haalde 7.428 stemmen.
Bijna vier op de tien verkozenen is vrouw
Het percentage vrouwen dat op dit moment verkozen is in een gemeenteraad bedraagt 38 procent, of bijna vier op de tien. Dat meldt Liesbeth Maris van Vrouw & Maatschappij op Radio 1. In 2012 ging het nog om 36 procent. De cijfers zouden de laatste jaren stagneren.
Verder pleit de voorzitster ervoor om de quota voor vrouwen op kieslijsten te behouden. "We mogen niet loslaten wat we bereikt hebben."
Kris Peeters ontvangen door Bart De Wever
Het Antwerpse CD&V-kopstuk Kris Peeters is net aangekomen bij burgemeester en formateur Bart De Wever (N-VA). Hoe duur gaat Peeters zijn vel verkopen? "Mijn vel is altijd zeer duur en kostbaar", zegt de CD&V'er. "Ik ben in eerste instantie gekomen om te luisteren. Ik ga niet onderhandelen over postjes, maar ik verwacht veel, want ik weet hoe een formateur de zaken normaal aanpakt. Daarna zien we wel hoe we dit verder gaan aanpakken."
Dyab Abou Jahjah reageert op slechte resultaten voor Be.One
© Photo News — Dyab Abou Jahjah. Voorzitter Dyab Abou Jahjah reageert in een opiniestuk op Knack op de slechte resultaten voor zijn partij Be.One. De partij haalde nergens verkozenen. "De grootste teleurstelling is zeker Gent. (...) De Turkse stem bleek te gehecht aan de traditionele partijen." Over Mechelen is Jahjah dan weer tevreden, hoewel de partij ook daar geen verkozenen heeft. "Naar onze inschatting heeft twintig procent van de Mechelse moslimgemeenschap gestemd op Be.One, dat is een duidelijk signaal."
Groen: "Geen meerderheid mogelijk zonder het kartel"
© BELGA — Rudy Coddens (sp.a) en Elke Decruynaere (Groen). Bij het Gentse groen-rode kartel proberen ze rustig te blijven na het nieuws dat Open Vld en CD&V een coalitie willen vormen. "Het is duidelijk een strategische zet van Mathias De Clercq en hij maakt het er voor Gent niet makkelijker op", zegt Elke Decruynaere van Groen. "Ook wij gaan gesprekken voeren en als eerste willen we praten met Open Vld, omdat die partij een van de twee winnaars is. Wij zijn die andere winnaar. In Gent is geen meerderheid mogelijk zonder het kartel", klinkt het nog.
Lees ook: CD&V en Open Vld klinken zich aan elkaar vast voor nieuwe coalitie in Gent
Gents N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt op Twitter:
Groen ziet aantal gemeenteraadsleden stijgen met 75 procent
Groen telt na de stembusgang minstens 541 gemeenteraadsleden. Dat zijn er 75 procent meer dan de 308 raadsleden in 2012. De Vlaamse groenen zetelen voortaan ook in 209 gemeenteraden. Ook dat is een record. In 2012 stond die teller nog op 159. Dat blijkt uit cijfers van Groen die Belga heeft kunnen inkijken.
Voorzitster Meyrem Almaci hoopte vooraf op een "groene golf". Groen is er gisteren in ieder geval op veel plaatsen op vooruit gegaan en nooit eerder had de groene partij zoveel gemeenteraadsleden. In Brussel is Groen zelfs de grootste Vlaamse partij met 28 gemeenteraadsleden. "Groen gaat over de ganse lijn vooruit", klinkt het.
Alle stemmen geteld in Gent
In Gent zijn intussen alle stemmen geteld. De laatste stemmen hebben geen invloed op de zetelverdeling. Het kartel sp.a-Groen haalt 21 zetels, voor Open Vld met 15 zetels. N-VA heeft 6 zetels, CD&V 4, Vlaams Belang 4 en PVDA 3. Die laatste partij doet zo haar intrede in de Gentse gemeenteraad.
De definitieve uitslag bevestigt ook dat de onderlinge verhoudingen binnen het kartel sp.a-Groen grondig dooreengeschud zijn. Groen haalt 14 verkozenen, sp.a 7.
Mathias De Clercq is met 24.058 stemmen het absolute stemmenkanon in de Arteveldestad. Hij laat Rudy Coddens (sp.a) achter zich, die 17.954 kiezers wist te overtuigen. Bij Groen is Filip Watteeuw de populairste met 13.183.
Het telproces in Gent liep vertraging op door de vondst van een brief met wit poeder in een stembureau.
Maak uw eigen Gentse coalitie
Wordt het het kartel sp.a/Groen of een coalitie van CD&V en Open Vld?
Dat laatste wordt alvast geen gemakkelijke oefening. De twee partijen halen samen 19 zetels in de Gentse gemeenteraad. Dat zijn er acht te weinig voor een meerderheid. Zelfs met de steun van N-VA lukt het niet.
Stel hieronder uw eigen coalitie samen: