De Wever: "Kans op coalitie met Forza Ninove is sub zero"
De kans dat N-VA in Ninove in een coalitie stapt met Forza Ninove is bijzonder klein. Dat heeft voorzitter Bart De Wever gezegd in het kopstukkendebat van VRT.
De Wever zei dat naar aanleiding van een Facebookpost van Forza Ninove-topman Guy D'haeseleer vorig jaar. Bij een foto van een groep Afrikaanse kinderen had die het over chocomousse maken.
"Walgelijk", aldus De Wever. "De kans dat het na het zien van deze foto tot een coalitie komt, is sub zero."
© rv De Wever: "Gentse N-VA heeft te lang getwist over kopman"
© Photo News — Bart De Wever. N-VA-voorzitter Bart De Wever was op het kopstukkendebat van VRT scherp voor de Gentse N-VA-afdeling. Hij sprak over fouten van de afdeling die "cash" betaald werden bij de verkiezingen. De partij behaalde in Gent een matige score.
"De Gentse N-VA-afdeling heeft intern getwist over wie de kopman moest zijn. Ze hebben dat zo lang volgehouden tot Anneleen Van Bossuyt de tijd niet meer had", klonk het. "Maar we zijn de enige die nog rechtstaan tegenover het geweld van de twee groten (Open Vld en sp.a-Groen, red)."
Genk: CD&V sluit coalitie met Pro Genk, Demir naar oppositiebanken
Huidig burgemeester Wim Dries (CD&V) sluit een coalitie met Pro Genk. Daardoor is de N-VA van staatssecretaris Zuhal Demir tot de oppositie veroordeeld.
De CD&V heeft gesprekken gevoerd met zowel Pro Genk als N-VA. CD&V en Pro Genk hebben maandagavond een akkoord gevormd, waardoor de huidige bestuurscoalitie wordt voortgezet. Wim Dries blijft burgemeester. CD&V krijgt naast de burgemeesterssjerp nog 6 schepenen, onder wie de eerste schepen, en levert ook de voorzitter van de gemeenteraad. Pro Genk krijgt twee schepenambten.
Standpunt: "De Vlaamse socialisten zijn in een perfecte storm terechtgekomen"
© Eva Beeusaert — Bart Eeckhout. "Sp.a moet er rekening mee houden dat het volgend jaar nog erger kan worden – veel erger", schrijft hoofdredacteur Bart Eeckhout in het standpunt. "De waarheid is dat de socialisten een flinke pandoering hebben gekregen. Alweer. De neergang is minder spectaculair dan die in de buurlanden, maar de tendens is even uitgesproken. Bij elke stembusgang sinds 2004 verkent sp.a een nieuwe ondergrens."
Almaci: "Wat Mathias De Clercq doet, gaat richting opportunisme"
Groen-voorzitter Meyrem Almaci vindt dat het haar partij toekomt om in Gent de rol van formateur op zich te nemen. Dat heeft ze maandag gezegd in Terzake op Canvas. Almaci betwijfelt of Open Vld-lijsttrekker Mathias De Clercq, die expliciet de burgemeesterssjerp opeist, net als Groen voorrang wil geven aan een inhoudelijk project. "Ik krijg een beetje de indruk dat wat er nu gebeurt met mijnheer De Clercq geen pragmatiek is, maar eerder richting opportunisme gaat. Het gaat meer over hemzelf dan over het project voor Gent."
Almaci vindt het logisch dat het kartel sp.a-Groen als grootste formatie aan zet is. Sp.a (7) en Groen (14) haalden samen 21 zetels, terwijl Open Vld met 15 zetels weliswaar de grootste individuele partij is. "Het gaat om het verantwoordelijk omzetten van het mandaat dat je gekregen hebt en om een zo goed mogelijk bestuur voor de Gentenaars. Op dit moment is het kartel de grootste en neemt het de formateursrol op zich."
Een groene burgemeesterssjerp ligt mee op tafel, aldus Almaci, "maar principes gaan altijd voor op persoonlijke ambities". Afspraken maken over waar het naartoe moet met Gent, staat nu voorop, zegt Almaci, maar ze is er niet van overtuigd dat Mathias De Clercq er ook zo over denkt.
Wie nodigt wie eigenlijk uit in Gent?
Mathias De Clercq van Open Vld in Gent meldt dat zijn partij het kartel sp.a-Groen heeft uitgenodigd voor een gesprek morgen, nadat het eerst de dialoog aanging met CD&V. De Clercq herhaalt dat hij als grote winnaar van de verkiezingen aan zet is en dus het initiatief neemt voor gesprekken. Het kartel ziet dat net omgekeerd. Zij vindt dat het als grootste partij aan zet is en kondigde eerder vanavond aan dat het Open Vld als eerste heeft uitgenodigd voor een gesprek. Dat meldt de VRT.
Lees ook: Open Vld én sp.a-Groen claimen Gentse sjerp en nodigen elkaar uit voor coalitiegesprek
Krijgt Ninove de allereerste Vlaams Belang-burgemeester?
Krijgt Ninove de allereerste Vlaams Belang-burgemeester ooit? De gesprekken van Guy D'haeseleer beginnen dinsdagmiddag. "Het kan een uniek experiment worden", zegt D'haeseleer. "Ik zie niet goed in hoe de N-VA tegen zijn eigen afdeling in kan gaan." (+)
Ook Peter Mertens op de koffie bij Bart De Wever: "Meer dan beleefdheidsgesprek"
© BELGA — Peter Mertens, geflankeerd door PVDA-kandidaten Jos D'Haese en Lise Vandecasteele. Intussen is ook Peter Mertens (PVDA) gearriveerd voor een gesprek met de Antwerpse burgemeester Bart De Wever. Hij verklaart dat het veto van N-VA tegen PVDA wederzijds blijft, maar ook dat hij het gebeuren van vandaag als meer dan een beleefdheidsgesprek ziet.
"Op politiek vlak is Antwerpen status quo gebleven, maar er zijn wel enorme signalen gegeven op het vlak van thema's als gezonde lucht, armoede en betaalbaar wonen", geeft hij aan. "Wij gaan die signalen nogmaals doorgeven en dan is het aan de burgemeester om ze op te pikken en zijn beleid te veranderen. Het is de vraag of hij nu een burgemeester voor alle Antwerpenaren zal willen zijn of opnieuw voor zes jaar conflictmodel kiest."
Dinsdagochtend is Vlaams Belang aan de beurt.
Lees ook: Alle scenario's doorgelicht: dit zijn de mogelijke coalities in Antwerpen
Kris Peeters kijkt uit naar tweede gesprek met Bart De Wever
Het eerste gesprek tussen de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) en CD&V-kopstuk Kris Peeters is afgerond. Over de inhoud van het gesprek houdt Peeters de lippen stijf op elkaar. "Dit was een verkennend gesprek zoals een formateur ook zijn formatieronde start, met eerst iedereen te horen", zegt hij aan de VRT. "Dat gesprek heeft plaatsgevonden en ik ga ervan uit dat hij nu ook de andere partijen zal spreken. Daarna zullen we iets horen. We kijken uit naar een tweede gesprek."
De Wever zit nu samen met Groen-kopstuk Wouter Van Besien.
Migrantenpartijen verzilveren potentieel niet
Nog nooit kwamen er zoveel migrantenpartijen op als afgelopen zondag. Dat zijn partijen die zich profileren rond migratie, zoals de partij Islam in het Brusselse, Be.One in verschillende Vlaamse steden, het Democratisch-Solidair Appèl (D-SA) in Antwerpen en het Vlaams Multicultureel Collectief in Zele. Toch stelden ze vrijwel allemaal teleur.
"Zeker in relatie met het potentieel dat ze bij de bevolking hebben – er zijn nu eenmaal veel mensen met een migratieachtergrond in ons land – scoorden die partijen niet goed", zegt Bram Wauters (UGent). Naar een reden moet hij niet ver zoeken. "Mensen met een migratieachtergrond kunnen niet herleid worden tot die achtergrond: zij behoren tot verschillende strekkingen, met een heel gamma aan meningen. Voor migratiepartijen is het bijgevolg moeilijk om al die meningen te capteren in één partij."
Twee uitzonderingen bevestigen de regel. In Mechelen haalt Be.One 3 procent, al heeft ze geen zetel. Nog opvallender is dat D-SA in Antwerpen twee zetels haalde: eentje in het district Antwerpen en eentje in Hoboken.
Mathias De Clercq is de populairste in Gent
© BELGA — Mathias De Clercq. Mathias De Clercq is de populairste politicus van Gent. Dat blijkt uit de definitieve resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen. De Open Vld-lijsttrekker wist 24.058 Gentenaars te bekoren. Rudy Coddens, de lijsttrekker van het kartel sp.a-Groen, behaalde 17.954 voorkeurstemmen, Groen-schepen Filip Watteeuw 13.183.
De Clercq mag alle andere Gentse kandidaten dan wel het nakijken geven, zijn score verbleekt bij de uitslag die burgemeester Daniël Termont zes jaar geleden neerzette. Termont kreeg toen 44.561 voorkeurstemmen. Zondag kwam hij als lijstduwer niet in de buurt van die uitslag: de afscheidnemende burgemeester haalde 7.428 stemmen.
Kris Peeters ontvangen door Bart De Wever
Het Antwerpse CD&V-kopstuk Kris Peeters is net aangekomen bij burgemeester en formateur Bart De Wever (N-VA). Hoe duur gaat Peeters zijn vel verkopen? "Mijn vel is altijd zeer duur en kostbaar", zegt de CD&V'er. "Ik ben in eerste instantie gekomen om te luisteren. Ik ga niet onderhandelen over postjes, maar ik verwacht veel, want ik weet hoe een formateur de zaken normaal aanpakt. Daarna zien we wel hoe we dit verder gaan aanpakken."
Groen: "Geen meerderheid mogelijk zonder het kartel"
© BELGA — Rudy Coddens (sp.a) en Elke Decruynaere (Groen). Bij het Gentse groen-rode kartel proberen ze rustig te blijven na het nieuws dat Open Vld en CD&V een coalitie willen vormen. "Het is duidelijk een strategische zet van Mathias De Clercq en hij maakt het er voor Gent niet makkelijker op", zegt Elke Decruynaere van Groen. "Ook wij gaan gesprekken voeren en als eerste willen we praten met Open Vld, omdat die partij een van de twee winnaars is. Wij zijn die andere winnaar. In Gent is geen meerderheid mogelijk zonder het kartel", klinkt het nog.
Lees ook: CD&V en Open Vld klinken zich aan elkaar vast voor nieuwe coalitie in Gent
Alle stemmen geteld in Gent
In Gent zijn intussen alle stemmen geteld. De laatste stemmen hebben geen invloed op de zetelverdeling. Het kartel sp.a-Groen haalt 21 zetels, voor Open Vld met 15 zetels. N-VA heeft 6 zetels, CD&V 4, Vlaams Belang 4 en PVDA 3. Die laatste partij doet zo haar intrede in de Gentse gemeenteraad.
De definitieve uitslag bevestigt ook dat de onderlinge verhoudingen binnen het kartel sp.a-Groen grondig dooreengeschud zijn. Groen haalt 14 verkozenen, sp.a 7.
Mathias De Clercq is met 24.058 stemmen het absolute stemmenkanon in de Arteveldestad. Hij laat Rudy Coddens (sp.a) achter zich, die 17.954 kiezers wist te overtuigen. Bij Groen is Filip Watteeuw de populairste met 13.183.
Het telproces in Gent liep vertraging op door de vondst van een brief met wit poeder in een stembureau.
Maak uw eigen Gentse coalitie
Wordt het het kartel sp.a/Groen of een coalitie van CD&V en Open Vld?
Dat laatste wordt alvast geen gemakkelijke oefening. De twee partijen halen samen 19 zetels in de Gentse gemeenteraad. Dat zijn er acht te weinig voor een meerderheid. Zelfs met de steun van N-VA lukt het niet.
Stel hieronder uw eigen coalitie samen:
Mathias De Clercq: "Zeer brede steun voor mij als burgemeester"
© Wouter Van Vooren Mathias De Clercq (Open Vld) blijft erbij dat de Gentse kiezer hem een mandaat heeft gegeven om de volgende burgemeester te worden, zoals hij gisteravond al zei. "Uit de voorlopige resultaten blijkt dat Open Vld een historische overwinning boekt en de grootste politieke partij in Gent wordt", zegt de liberale kopman. "Het is overduidelijk dat er zeer brede steun voor mij is als burgemeester van Gent, met veruit het grootste aantal voorkeurstemmen."
Mieke Van Hecke (CD&V) steunt De Clercq en wil mee besturen in Gent. "Ik heb Mathias de voorbije weken ervaren als iemand die de stad bijeen kan houden en niet polariseert", klinkt het. "Uit de uitslag van de verkiezingen blijkt dat ook de Gentenaar kiest voor dat verhaal."
De Clercq verbond eerder zijn lot in de lokale politiek aan het binnenhalen van de burgemeesterssjerp.
CD&V en Open Vld willen coalitie op de been brengen in Gent
© BELGA — Mathias De Clercq. In Gent willen CD&V en Open Vld samen een coalitie op de been brengen. Dat melden lijsttrekkers Mathias De Clercq en Mieke Van Hecke aan Belga.
"De voorbije weken en maanden hebben we vastgesteld dat er sterk wederzijds respect is tussen Mieke Van Hecke en mezelf", zegt De Clercq, die daarmee een alternatief zoekt voor een samenwerking met het progressief kartel sp.a/Groen. "Gezien Mathias zijn overweldigende score willen we de krachten bundelen om een nieuwe coalitie op de been te brengen", voegt Van Hecke toe.
De twee partijen halen volgens de laatste - zo goed als volledige - resultaten samen negentien zetels in de Gentse gemeenteraad. Dat zijn acht zetels te weinig voor een meerderheid. Aangezien dat met de N-VA niet lukt, moeten CD&V en Open Vld één van de twee rood-groene kartelpartners zien binnen te halen. Of De Clercq nog steeds het kartel wil breken, wil hij niet met zoveel worden zeggen. "We reiken de hand naar alle progressieve partijen", klinkt het enkel.
Groen zwijgt over burgemeesterskandidaat
© BELGA — Rudy Coddens en Elke Decruynaere. Groen-kopstuk Elke Decruynaere geeft voorlopig nog geen uitsluitsel over wie de nieuwe kandidaat-burgemeester van het progressieve kartel in Gent wordt. Maandag deed sp.a-lijsttrekker Rudy Coddens een stap opzij nadat bleek dat Groen meer verkozen gemeenteraadsleden telt dan kartelpartner sp.a. "Ik werk goed samen met Rudy Coddens", zegt Decruynaere daarover. "En ben van plan dat te blijven doen."
Wie de nieuwe burgemeester wordt, wil Decruynaere nog niet zeggen. "We willen over het volledige pakket onderhandelen en niet enkel over de sjerp", klinkt het.
Nu zijn eerst de coalitie en de inhoud belangrijk, daarna volgen de postjes, liet Groen eerder vandaag ook al weten aan onze redactie. "Maar als je naar de voorkeurstemmen kijkt, is het duidelijk dat de kiezer Watteeuw beloond heeft voor het circulatieplan."
Kiest Van Quickenborne voor N-VA, CD&V of Groen?
© BELGA — Vincent Van Quickenborne. Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) start deze middag de coalitiegesprekken. Sp.a lijkt al zeker van een plaatsje in het bestuur. Maar een paarse coalitie heeft slechts een heel nipte meerderheid. Daarom gaat Van Quickenborne op zoek naar een extra partner. Wordt dat N-VA, CD&V of Groen? Dat wordt de hamvraag in Kortrijk.
Overzicht: wie wordt uw nieuwe burgemeester?
Nu het stof rond de gemeenteraadsverkiezingen is gaan liggen, raakt het duidelijk welke coalities er allemaal mogelijk zijn in de Vlaamse steden en gemeenten. In bijna de helft van de gemeenten is er zelfs al een coalitie gevormd en is de burgemeester al bekend. Een volledig overzicht vindt u hier.