De video die moet bewijzen dat Forza Ninove-fans géén Hitlergroet brachten
Na de ophef rond de vermeende Hitlergroet die Forza Ninove-fans brachten, is er nu een filmpje aan de oppervlakte gekomen dat moet bewijzen dat de fans géén Hitlergroet brachten, maar enkel enthousiast en met drukke gebaren aan het zingen en scanderen waren na de winst van hun partij:
CD&V gaat alleen verder in Riemst
In het Limburgse Riemst behoudt de CD&V van burgemeester Mark Vos de absolute meerderheid. De christendemocraten hebben beslist om de gemeente alleen te besturen. Mark Vos blijft burgemeester.
CD&V haalde 51,6 procent van de stemmen en behoudt zo zijn 14 zetels op een totaal van 25. N-VA, met Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans als lijstduwer, zakte naar 21,1 procent. Open Vld wist 20,8 procent van de kiezers te overtuigen. Burgemeester Mark Vos kreeg 3.624 voorkeurstemmen en blijft burgemeester.
CD&V heeft intussen beslist om geen partij mee in het bestuur op te nemen. "Wij gaan alleen verder. Vorige keer hebben we dezelfde uitslag en evenveel zetels gehaald, en wij hebben het heel goed gedaan", zegt Christiaan Bamps (CD&V). "Vorige keer is dat heel goed gelukt en dus gaan wij op die manier voort."
Zuhal Demir: "Wim Dries (CD&V) kiest voor gemakkelijkste weg"
Zuhal Demir, lijsttrekker voor N-VA in Genk, reageerde ontgoocheld nadat burgemeester Wim Dries (CD&V) maandagavond een coalitie met Pro Genk had gevormd. Zuhal Demir (N-VA) stelt dat burgemeester Wim Dries (CD&V) voor de gemakkelijkste weg kiest. "Bij de aanvang van onze ontmoeting liet hij weten dat Pro Genk twee schepenzetels vroeg in ruil voor het leveren van de meerderheid. Daar kan en wil de N-VA vooral niet onder gaan. In die zin begrijpen we best dat Pro Genk de beste garantie was voor CD&V om zijn programma maximaal uit te voeren", zegt Demir. "Voor ons primeerde het programma, niet de verdeling van de postjes. Dit is de politiek op zijn smalst. Het Genkse belang was zeer ver weg in ons gesprek, dat meer weg had van een pro forma overleg."
N-VA is teleurgesteld dat CD&V niet voor de verandering kiest. "In verschillende interviews die we in de aanloop van de verkiezingen hadden, erkende Dries de groeiende segregatie in onze samenleving. Vandaag is dat opnieuw volledig van de baan. Doorgaan op dit spoor was voor ons geen optie", gaat Demir verder. "Met de 'Genkertoets' wilden we het onmogelijk maken voor ondemocratische en fascistische organisaties om voortaan nog steun van de stad te krijgen. Zelfs dat was een brug te ver."
Volgens Demir lag de keuze voor Pro Genk al langer vast. "Bij onze gesprekken was de onzichtbare, niet-verkozen coalitiepartner van de burgemeester overduidelijk aanwezig. Het falend Genks samenlevingsmodel was overigens één, maar lang niet het enige struikelblok in de gesprekken. Het is wel voor CD&V een bron voor electoraal succes", stelt Demir.
N-VA moet zich dus neerleggen bij een rol in de oppositie. "Dries heeft gekozen om de verzuchtingen van zeer veel en steeds meer Genkenaars naast zich neer te leggen. Dat kan hij met deze uitslag en ik verzoen me daarom noodgedwongen met een oppositierol die we rigoureus zullen uitoefenen met twaalf verkozenen. Op die manier zullen we wegen op het bestuur", besluit Demir.
N-VA, sp.a, Groen en CD&V rond de tafel in Turnhout
Het leek een zeer moeilijke coalitievorming te worden in Turnhout. Toch zijn vier partijen er één dag na de gemeenteraadsverkiezingen in geslaagd elkaar te vinden. N-VA, sp.a, Groen en CD&V starten gesprekken op om een coalitie te vormen.
N-VA is de grootste partij in Turnhout, dus was Paul Van Miert aan zet. Dat bleek niet eenvoudig. "Coalities die mathematisch kunnen, liggen inhoudelijk moeilijk", zegt Van Miert. "Terwijl coalities die inhoudelijk kunnen, mathematisch moeilijk liggen." De hele dag werd zwaar onderhandeld tussen N-VA, sp.a, Groen en CD&V die samen een meerderheid van 21 zetels op 35 hebben. De vier partijen hopen de gesprekken zo snel mogelijk af te ronden”, klinkt het in een persbericht.
Vanderjeugd in tranen nu hij aan het roer blijft in Staden
Francesco Vanderjeugd (Open Vld), zes jaar geleden de jongste burgemeester van het land, blijft aan het roer in het West-Vlaamse Staden. Toen hij dat hoorde, barstte hij in tranen uit.
Maar hij gaat het wel wat kalmer aan doen. Vlak voor de verkiezingen lag hij nog in het ziekenhuis met een burnout. Dat wil hij niet meer meemaken. Dat begrijpen zijn inwoners wel, zegt Vanderjeugd, die met zijn partij Open Vld de absolute meerderheid haalt.
De Wever: "Kans op coalitie met Forza Ninove is sub zero"
De kans dat N-VA in Ninove in een coalitie stapt met Forza Ninove is bijzonder klein. Dat heeft voorzitter Bart De Wever gezegd in het kopstukkendebat van VRT.
De Wever zei dat naar aanleiding van een Facebookpost van Forza Ninove-topman Guy D'haeseleer vorig jaar. Bij een foto van een groep Afrikaanse kinderen had die het over chocomousse maken.
"Walgelijk", aldus De Wever. "De kans dat het na het zien van deze foto tot een coalitie komt, is sub zero."
© RV De Wever: "Gentse N-VA heeft te lang getwist over kopman"
N-VA-voorzitter Bart De Wever was op het kopstukkendebat van VRT scherp voor de Gentse N-VA-afdeling. Hij sprak over fouten van de afdeling die "cash" betaald werden bij de verkiezingen.
De N-VA behaalde in Gent een matige score. De partij heeft de komende zes jaar zes gemeenteraadsleden. Lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt raakte verkozen met 5.879 stemmen, ook voormalig lijsttrekker Elke Sleurs (2.269) en Kamervoorzitter Siegfried Bracke (1.417) krijgen een zitje.
"De Gentse N-VA-afdeling heeft intern getwist over wie de kopman moest zijn. Ze hebben dat zo lang volgehouden tot Anneleen Van Bossuyt de tijd niet meer had", klonk het. "Maar we zijn de enige die nog rechtstaan tegenover het geweld van de twee groten (Open Vld en sp.a-Groen, red)."
© Wannes Nimmegeers — Anneleen Van Bossuyt (N-VA). Gwendolyn Rutten wordt burgemeester van Aarschot
Ook in het Aarschot van Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten is de coalitie rond. Dat heeft Rutten zonet bekendgemaakt in het kopstukkendebat op Eén. Haar partij gaat samenwerken met sp.a en N-VA. Rutten wordt burgemeester.
Open Vld werd met 10 zetels duidelijk de grootste partij van de Demerstad. Lijsttrekker Gwendolyn Rutten slaagde erin de score van haar partij te verdubbelen tegenover zes jaar geleden. Samen met sp.a en N-VA komt Open Vld aan een ruime meerderheid van 17 op 29 zetels.
© Geert Mertens — Gwendolyn Rutten (Open Vld). Wim Dries (CD&V) sluit coalitie met Pro Genk, N-VA van Zuhal Demir tot oppositie veroordeeld
Burgemeester van Genk Wim Dries (CD&V) heeft vanavond een coalitie met Pro Genk gevormd. Daardoor is de N-VA van Zuhal Demir tot de oppositie veroordeeld. Wim Dries blijft burgemeester, de huidige bestuurscoalitie wordt voortgezet.
Uitdager Zuhal Demir zette een sterke score neer, maar moest toch de duimen leggen voor Dries. N-VA blijft in Genk nu in de oppositie. Mogelijk speelde de harde campagne een rol in de beslissing van CD&V. "Het was een intense campagne waarbij het er soms erg hard aan toeging en het hele debat over de toekomst van onze stad vaak verengd werd tot het samenlevingsmodel", stelt CD&V.
Het is nog niet duidelijk of sp.a-kopstuk Meryame Kitir, die voor de verkiezingen naar Genk verhuisde, een schepenambt opneemt. "Dat is nog te vroeg. We beslissen er later over", reageert Kitir.
© BELGA — Burgemeester van Genk Wim Dries (CD&V) . Wie is Mo Ridouani, de eerste burgemeester van allochtone komaf van een Vlaamse centrumstad?
Mohamed Ridouani (sp.a) schopt het tot de eerste burgemeester van allochtone komaf in een Vlaamse centrumstad. De sp.a'er is de nieuwe burgemeester van Leuven. Maar wie is de opvolger van Louis Tobback (sp.a) eigenlijk? VTM Nieuws ging bij hem thuis op bezoek. Ze troffen een apetrotse 'Mo' en een al even trotse echtgenote aan.
"N-VA in zee met Forza Ninove? Slecht democratisch signaal"
Een eventuele coalitie van N-VA met Forza Ninove "zou me dwingen om erover te praten" met partijvoorzitter Bart De Wever. Dat heeft MR-voorzitter Olivier Chastel vanavond gezegd op de RTBF. MR en N-VA zitten samen in de federale regering.
"Ik, die op de Franstalige televisie overal zeg dat wij nooit zullen besturen met extreemrechts of extreemlinks, zou het een zeer slecht democratisch signaal vinden", zo reageerde Chastel op een mogelijke coalitie. De Wever zei deze ochtend de toestand intern te willen bekijken.
© BELGA — MR-voorzitter Olivier Chastel. Almaci: "Wat Mathias De Clercq doet, gaat richting opportunisme"
Bij Groen vindt ook voorzitter Meyrem Almaci dat het haar partij toekomt om in Gent de rol van formateur op zich te nemen. Dat heeft ze gezegd in Terzake op Canvas. "Het gaat om het verantwoordelijk omzetten van het mandaat dat je gekregen hebt en om een zo goed mogelijk bestuur voor de Gentenaars. Op dit moment is het kartel de grootste en neemt het de formateursrol op zich."
Almaci betwijfelt of Open Vld-lijsttrekker Mathias De Clercq, die expliciet de burgemeesterssjerp opeist en zelf de rol van formateur wil, voorrang wil geven aan een inhoudelijk project. "Ik krijg een beetje de indruk dat wat er nu gebeurt met mijnheer De Clercq geen pragmatiek is, maar eerder richting opportunisme gaat. Het gaat meer over hemzelf dan over het project voor Gent." Een groene burgemeesterssjerp ligt op tafel, aldus Almaci, "maar principes gaan altijd voor op persoonlijke ambities".
© Photo News — Meyrem Almaci (Groen). De Clercq: "Coalitie met CD&V geen tegenoffensief"
Is de plotse samenwerking tussen Open Vld en CD&V een tegenoffensief tegen het kartel van sp.a en Groen of niet? "Absoluut niet", zegt Mathias De Clercq (Open Vld) tegen VTM Nieuws. "Mieke en ik hebben elkaar gevonden. Inhoudelijk, maar ook menselijk is er een klik ontstaan. En wij willen aan iedereen de hand reiken die op een positieve manier wil meeschrijven aan een vooruitstrevend verhaal voor onze stad."
CD&V, dat vier zetels in de gemeenteraad haalde, merkt dat Open Vld op eenzelfde manier de toekomst van Gent wil vorm geven. "Gezien ook Mathias zijn overweldigende persoonlijke score willen we de krachten bundelen."
Zowel het kartel sp.a-Groen als Open Vld blijven overigens het initiatiefrecht claimen in Gent. Ze nodigden elkaar allebei uit voor een gesprek. Open Vld heeft ondertussen toegezegd om morgennamiddag samen te zitten met het kartel. Of ook het kartel ingaat op de uitnodiging van Open Vld (samen met CD&V), is niet duidelijk.
Hitlergroet of gebaar tijdens gezangen?
In Terzake op Canvas kwam D'haeseleer terug op de vermeende Hitlergroet die leek op te duiken bij het overwinningsfeest van de extreemrechtse partij. "Dat was het niet", aldus de Forza Ninove-kopman. "Ze zongen "'t is stil aan de overkant" naar het gebouw van Open Vld. Uit enthousiasme. En daar maken ze dan de Hitlergroet van."
Guy D'haeseleer schudt handjes in 'zijn' Ninove
In Ninove kan lijsttrekker Guy D'haeseleer van Forza Ninove, die zetelt in het Vlaams Parlement voor Vlaams Belang, de eerste extreemrechtse burgemeester van Vlaanderen worden. Eerder vandaag liet hij weten dat de eerste stappen richting gesprekken met N-VA zijn genomen. Het is evenwel niet duidelijk of het cordon sanitaire doorbroken zal worden.
"Het staat vast dat we met onze partij geschiedenis schrijven in Ninove en dat we de traditionele partijen een hak zetten. We laten ze de rekening betalen voor zes jaar lang links beleid en het negeren van de wil van de kiezer", zegt D'haeseleer.
Tommelein: "Ik word geen burgemeester met sp.a"
Bart Tommelein wil enkel burgemeester van Oostende worden in een coalitie zonder sp.a. Dat heeft hij gezegd in de studio van VTM Nieuws. “Veel natuurlijker om een coalitie te leiden waar ik de grootste ben.”
Het heeft volgens Tommelein dus niets met persoonlijke aversie te maken, maar wel met machtsverhoudingen. Toch heeft de kiezer een duidelijk signaal gegeven, zegt hij. “Het is de tweede opeenvolgende nederlaag voor de partij van Vande Lanotte (sp.a). De kiezer heeft voor vernieuwing gekozen, en ik denk niet dat dat kan met de sp.a.” Hij wil daarom een “vernieuwende coalitie”, met CD&V, maar ook met Groen en N-VA, die niet met elkaar door een deur kunnen.
Wie nodigt wie eigenlijk uit in Gent?
Mathias De Clercq van Open Vld in Gent meldt dat zijn partij het kartel sp.a-Groen heeft uitgenodigd voor een gesprek morgen, nadat het eerst de dialoog aanging met CD&V. De Clercq herhaalt dat hij als grote winnaar van de verkiezingen aan zet is en dus het initiatief neemt voor gesprekken. Het kartel ziet dat net omgekeerd. Zij vindt dat het als grootste partij aan zet is en kondigde eerder vanavond aan dat het Open Vld als eerste heeft uitgenodigd voor een gesprek. Dat meldt de VRT.
Ook Peter Mertens op de koffie bij Bart De Wever: "Meer dan beleefdheidsgesprek"
Intussen is ook Peter Mertens (PVDA) gearriveerd voor een gesprek met de Antwerpse burgemeester Bart De Wever. Hij verklaart dat het veto van N-VA tegen PVDA wederzijds blijft, maar ook dat hij het gebeuren van vandaag als meer dan een beleefdheidsgesprek ziet.
"Op politiek vlak is Antwerpen status quo gebleven, maar er zijn wel enorme signalen gegeven op het vlak van thema's als gezonde lucht, armoede en betaalbaar wonen", geeft hij aan. "Wij gaan die signalen nogmaals doorgeven en dan is het aan de burgemeester om ze op te pikken en zijn beleid te veranderen. Het is de vraag of hij nu een burgemeester voor alle Antwerpenaren zal willen zijn of opnieuw voor zes jaar conflictmodel kiest."
Morgenochtend is Vlaams Belang aan de beurt.
© BELGA — Peter Mertens (PVDA). Gent: Daniël Termont gaat niet zetelen
Uittredend burgemeester Daniël Termont zal niet zetelen in de Gentse gemeenteraad. Dat bevestigt hij aan Belga. Termont is met 7.428 voorkeurstemmen verkozen in de Gentse gemeenteraad als één van de zeven sp.a'ers van het roodgroene kartel. Maar Termont neemt dat mandaat niet op en laat zich vervangen door Joris Vandenbroucke, die de negende plaats op de lijst van Sp.a/Groen inneemt.
In 2012 haalde Termont, toenmalige lijsttrekker van sp.a-Groen, 44.561 voorkeurstemmen. De score die de afscheidnemende burgemeester gisteren als lijstduwer liet optekenen, komt niet in de buurt van die uitslag.
© Wannes Nimmegeers — Uittredend Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a). Forza Ninove hoopt op inhoudelijke gesprekken later deze week
Guy D'haeseleer, die met zijn Forza Ninove 15 van de 33 zetels haalde, heeft vandaag contacten gehad om afspraken te maken voor gesprekken. "Ik heb een initiatief genomen, en het is logisch dat ik eerst met de N-VA praat", verklaart hij aan Belga. "Ik verwacht dat we in de komende dagen inhoudelijke gesprekken kunnen starten."
Guy D'haeseleer is Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang. Zondag won zijn Forza Ninove maar liefst zes zetels bij, twee zetels te kort voor een absolute meerderheid. De overige partijen zijn tot elkaar veroordeeld als ze zonder zijn partij willen besturen. Zowel Open Vld (9 zetels), Samen (7 zetels) als N-VA (2 zetels) lopen niet warm voor Forza Ninove wegens het cordon sanitaire rond Vlaams Belang. D'haeseleer wees er deze ochtend op dat hij een Vlaams nationalist is en dat hij dus eerst met N-VA wil praten. Dat herhaalt hij nu. "Met de linkse partijen hebben ik weinig gemeen."
© © Bart Leye — Forza Ninove-kopman Guy D'haeseleer. Bart De Wever praat met Wouter Van Besien
Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zit nu samen met Groen-kopstuk Wouter Van Besien. "We zijn geen coalitiekandidaat, maar gaan luisteren naar N-VA", zei die eerder vandaag. "Bart De Wever heeft verklaard dat hij uit de loopgraven wil komen en de polarisering wil overstijgen. Eindelijk, dat is een goede zaak voor Antwerpen. Hij zegt ook dat hij Groen de hand reikt. Het zal mij benieuwen wat hij bedoelt."
Alle partijen met verkozenen komen aan bod in de eerste gespreksronde van De Wever in Antwerpen, ook PVDA en Vlaams Belang - ook al wil N-VA daar zeker niet mee samenwerken.
© Photo News — Wouter Van Besien (Groen). Migrantenpartijen verzilveren potentieel niet
Nog nooit kwamen er zoveel migrantenpartijen op als gisteren. Dat zijn partijen die zich profileren rond migratie, zoals de partij Islam in het Brusselse, Be.One in verschillende Vlaamse steden, het Democratisch-Solidair Appèl (D-SA) in Antwerpen en het Vlaams Multicultureel Collectief in Zele. Toch stelden ze vrijwel allemaal teleur.
"Zeker in relatie met het potentieel dat ze bij de bevolking hebben – er zijn nu eenmaal veel mensen met een migratieachtergrond in ons land – scoorden die partijen niet goed", zegt Bram Wauters (UGent). Naar een reden moet hij niet ver zoeken. "Mensen met een migratieachtergrond kunnen niet herleid worden tot die achtergrond: zij behoren tot verschillende strekkingen, met een heel gamma aan meningen. Voor migratiepartijen is het bijgevolg moeilijk om al die meningen te capteren in één partij."
Twee uitzonderingen bevestigen de regel. In Mechelen haalt Be.One 3 procent, al heeft ze geen zetel. Nog opvallender is dat D-SA in Antwerpen twee zetels haalde: eentje in het district Antwerpen en eentje in Hoboken.
© EPA Kris Peeters kijkt uit naar tweede gesprek met Bart De Wever
Het eerste gesprek tussen de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) en CD&V-kopstuk Kris Peeters is afgerond. Peeters houdt de lippen veelal stijf. "Dit was een verkennend gesprek zoals een formateur ook zijn formatieronde start, met eerst iedereen te horen", zegt hij aan de VRT. "Dat gesprek heeft plaatsgevonden en ik ga ervan uit dat hij nu ook de andere partijen zal spreken de volgende uren en dagen. Daarna zullen we iets horen. We kijken uit naar een tweede gesprek."
Peeters laat weten dat hij zelfs niet zeker is dat hij nog voor een tweede gesprek zal worden uitgenodigd. "Dit soort gesprekken gaat in concentrische cirkels, dus we hebben gezegd: als u ons nodig heeft, staan we hier terug", aldus de CD&V-lijsttrekker. "We zijn hier vandaag in het belang van de stad en de districten om te kijken hoe we dit vanuit CD&V het beste aanpakken."
Ook Philippe De Backer (Open Vld) kwam al langs bij De Wever. Ook hij wilde niets inhoudelijks kwijt.
© BELGA — Kris Peeters (CD&V). Jongste burgemeester van Vlaanderen is 29 jaar
In het Kempense Vosselaar heeft CD&V niet langer een absolute meerderheid, maar de partij blijft wel aan de macht én levert opnieuw de burgemeester. De 29-jarige Gilles Bultinck doet een vroege gooi naar de titel van jongste burgemeester van Vlaanderen. De huidige schepen was lijsttrekker om de fakkel over te nemen van Josee Heykants-Jansens, die al sinds 1998 de sjerp om had. Bultinck haalde de meeste voorkeurstemmen en sloot snel een akkoord met N-VA. Hij wilde altijd al burgemeester worden. "Een kinderdroom die uitkomt", klinkt het euforisch.
© Ton Wiggenraad — Gilles Bultinck, de nieuwe burgemeester van Vosselaar. Wie haalt procentueel gezien de meeste voorkeurstemmen?
Bart De Wever is in absolute cijfers het stemmenkanon van de verkiezingen. Hij haalt het met zijn 76.702 voorkeurstemmen met een enorme voorsprong van de andere kandidaten in de centrumsteden. Dat de winnaar in de grootste stad in Vlaanderen ook het hoogste aantal stemmen verzamelt, spreekt voor zich. Opvallend is echter dat, wanneer we kijken naar de zogenaamde penetratiegraad, de burgemeesters van Mechelen, Roeselare en Genk 28 procent van de stemmen achter hun naam kregen.
Procentueel gezien zijn Bart Somers (Mechelen, 15.597 voorkeurstemmen), Wim Dries (Genk, 11.926) en Kris Declercq (Roeselare, 11.447) met 28 procent van het totale aantal stemmen de grootste slokoppen. Zij worden op de voet gevolgd door Antwerps burgemeester Bart De Wever (27 procent). Christoph D'Haese (Aalst, 11.081), Dirk De fauw (Brugge, 15.289) en Vincent Van Quickenborne (Kortrijk, 9.339) halen met 20, 18 en 18 procent bijna een vijfde van de stemmen.
© David Legreve — Bart Somers viert de overwinning in Mechelen. Meer dan 100.000 Brusselaars zijn zondag thuisgebleven
Gisteren zijn 100.789 Brusselaars niet komen opdagen in het stembureau. Dat meldt de Brusselse administratie Lokale Besturen. Het absenteïsme in het hoofdstedelijk gewest bedraagt 16,47%, wat licht minder is ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van 2012, toen de afwezigheid 17,13% bedroeg.
Van de Brusselse kiezers die naar het stemlokaal trokken, hebben er 502.738 een geldige stem uitgebracht, terwijl 31.771 blanco of ongeldig stemden. In totaal waren 5,94 procent van de stemmen niet geldig, een lichte toename van 0,26 procent ten opzichte van 2012. De grootste afwezigheidsgraad werd genoteerd in Sint-Joost-ten-Noode met 20,96 procent. Daarna volgen Elsene (17,64%) en Brussel-Stad (17,15%).
© Photonews - Jeanne Gabriel Bijna vier op de tien verkozenen is vrouw
Het percentage vrouwen dat op dit moment verkozen is in een gemeenteraad bedraagt 38 procent, of bijna vier op de tien. Dat meldt Liesbeth Maris van Vrouw & Maatschappij op Radio 1. In 2012 ging het nog om 36 procent. De cijfers zouden de laatste jaren stagneren. Verder pleit de voorzitster ervoor om de quota voor vrouwen op kieslijsten te behouden. "We mogen niet loslaten wat we bereikt hebben."
Dyab Abou Jahjah reageert op slechte resultaten
Voorzitter Dyab Abou Jahjah reageert in een opiniestuk op Knack op de slechte resultaten voor zijn partij Be.One. Die haalde nergens verkozenen. "De grootste teleurstelling is zeker Gent. (...) De Turkse stem bleek te gehecht aan de traditionele partijen." Over Mechelen is Jahjah dan weer tevreden, hoewel de partij ook daar geen verkozenen heeft. "Naar onze inschatting heeft twintig procent van de Mechelse moslimgemeenschap gestemd op Be.One, dat is een duidelijk signaal."
© BELGA — Abou Jahjah tijdens de presentatie van het politieke initiatief Be.One in februari. Kris Peeters ontvangen door Bart De Wever
Het Antwerpse CD&V-kopstuk Kris Peeters is net aangekomen bij burgemeester en formateur Bart De Wever (N-VA). "Ik ben uitgenodigd en we zullen luisteren hoe hij het wil aanpakken", aldus Peeters. "Ik ga niet onderhandelen over postjes." Hoe duur gaat hij zijn vel verkopen? "Mijn vel is altijd zeer duur en zeer kostbaar", zegt de CD&V'er.
Gent: "Geen meerderheid mogelijk zonder het kartel"
In Gent reageert de groene vleugel van het progressief kartel onverstoord op de intentie van Open VLD en CD&V om een bestuursmeerderheid op de been te brengen. "We nemen akte van deze zet", reageren Filip Watteeuw en Elke Decruynaere. Die gaven eerder aan de samenwerking met sp.a niet te zullen opblazen, waardoor die partijen dus niet aan een meerderheid komen. "In Gent is geen meerderheid mogelijk zonder het kartel", klinkt het nog. "Dit is duidelijk een strategische zet van Mathias De Clercq en hij maakt het er voor Gent niet makkelijker op", zegt Decruynaere. Het kartel wil vanaf morgen zelf onderhandelingen over een coalitievorming opstarten.
De Wever koopt pralines
De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) werd zonet gespot terwijl hij pralines kocht. Om iets 'zoets' toe te voegen aan de coalitiegesprekken? "Nee, dat is niet nodig", lacht De Wever. "Enfin, nu je dat zegt... Misschien één doosje dan."
Volledig resultaat van Gent binnen: geen invloed op verdeling
De uitslag in Gent is nu volledig binnen, alle stemmen zijn geteld. De moeilijke situatie in de stad verandert daarmee niet. Het kartel sp.a-Groen haalt 21 zetels (waarvan 7 voor sp.a-kandidaten en 14 voor kandidaten van Groen), Open Vld sleept 15 zetels binnen, N-VA 6, CD&V 4, Vlaams Belang 4 en PVDA 3. Die laatste partij doet zo haar intrede in de Gentse gemeenteraad.
Mathias De Clercq is met 24.058 stemmen het absolute stemmenkanon. Hij laat Rudy Coddens (sp.a) achter zich, die 17.954 kiezers wist te overtuigen. Bij Groen is Filip Watteeuw de populairste met 13.183.
Het telproces in Gent liep vertraging op door de vondst van een brief met wit poeder in een stembureau.
Hoe scoorden de regeringsleden?
Niet alle ministers en staatssecretarissen die gisteren deelnamen aan de gemeenteraadsverkiezingen deden dat met evenveel succes.
Aan Vlaamse kant stappen na 1 januari twee federale regeringsleden op: minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wordt burgemeester in Hasselt en staatssecretaris Pieter De Crem (CD&V) in Aalter, waar zijn kartel met N-VA de absolute meerderheid behoudt. Ook de titelvoerende burgemeesters Jan Jambon (Brasschaat) en Theo Francken (Lubbeek) versterkten hun dominante positie en staatssecretaris Zuhal Demir vierde haar verhuis naar Genk met een forse vooruitgang voor de N-VA. Open Vld-vicepremier Alexander De Croo versterkt zijn absolute meerderheid in Brakel nog.
© Bob Van Mol — Kris Peeters (CD&V). Minder goed verging het CD&V-vicepremier Kris Peeters en staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) in Antwerpen. In Merchtem blijven de liberalen de grootste, maar slaagde Maggie De Block er niet in de absolute meerderheid te behouden. In Huldenberg raakte Koen Geens als lijstduwer verkozen.
Vlaams minister voor Economie Philippe Muyters (N-VA) kon als lijstduwer de absolute meerderheid in Edegem nog versterken. Open Vld'er Bart Tommelein ging er in Oostende op vooruit en haalde meer voorkeurstemmen dan uittredend burgemeester Johan Vande Lanotte, maar het is nog onduidelijk of hij deze laatste zal kunnen opvolgen. Zijn Brusselse partijgenoot Sven Gatz raakte ditmaal wel verkozen in Jette.
Voorts mogen Jo Vandeurzen (CD&V) in Genk en zeker Liesbeth Homans (N-VA) in Antwerpen tevreden zijn met hun persoonlijke score, terwijl het aantal voorkeurstemmen van zowel Hilde Crevits (CD&V) in Torhout als Joke Schauvliege (CD&V) in Evergem onder druk staan. Ben Weyts (N-VA) tenslotte verliest een zetel in Beersel en ziet ook zijn voorkeurstemmen afkalven.
© Benny Proot — Bart Tommelein (Open Vld). Wie wordt de nieuwe minister van Defensie?
Nu de huidige minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) burgemeester van Hasselt wordt en voor het einde van dit jaar uit de federale regering stapt, is het de grote vraag wie hem als Defensieminister zal opvolgen. Zuhal Demir zou in poleposition liggen, meldt de VRT. Ook Theo Francken zou een kans maken.
© BELGA — Staatssecretaris van Armoedebestrijding en Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA). Patstelling in Gent nu echt compleet
In Gent klikt Open Vld zich intussen vast aan CD&V. De twee partijen willen een coalitie op de been brengen, melden ze in een persbericht. Daarmee is de patstelling in de stad nu echt compleet. Eerder vandaag werd al duidelijk dat Open Vld niet van plan was om het Gentse burgemeesterschap zomaar op te geven.
"De voorbije weken en maanden hebben we vastgesteld dat er sterk wederzijds respect is tussen Mieke Van Hecke (CD&V) en mezelf", zegt Mathias De Clercq (Open Vld), die daarmee een alternatief zoekt voor een samenwerking met het progressief kartel sp.a/Groen. "Gezien Mathias zijn overweldigende score willen we de krachten bundelen om een nieuwe coalitie op de been te brengen", voegt Van Hecke toe.
De twee partijen halen volgens de laatste - zo goed als volledige - resultaten samen negentien zetels in de Gentse gemeenteraad. Dat zijn acht zetels te weinig voor een meerderheid. Ze hebben dus nog een partner nodig om een werkbare bestuursmeerderheid op te starten. Zelfs met de steun van N-VA halen ze geen meerderheid in de Gentse gemeenteraad. CD&V en Open VLD lijken dus uit te zijn op een splitsing van het kartel Sp.a/Groen, dat tot nader order niet bereid lijkt afstand te doen van de burgemeesterssjerp.
© Wannes Nimmegeers — Mieke Van Hecke (CD&V) Groen zwijgt over burgemeesterkandidaat in Gent
Groen-kopstuk Elke Decruynaere geeft voorlopig nog geen uitsluitsel over wie de nieuwe kandidaat-burgemeester van het progressieve kartel in Gent wordt. Eerder vandaag deed sp.a-lijsttrekker Rudy Coddens een stap opzij nadat bleek dat Groen meer verkozen gemeenteraadsleden telt dan kartelpartner sp.a. "Ik werk goed samen met Rudy Coddens", zegt Decruynaere. "En ben van plan dat te blijven doen."
Wie de nieuwe burgemeester wordt, wil Decruynaere nog niet zeggen. "We willen over het volledige pakket onderhandelen en niet enkel over de sjerp", zegt Decruynaere.
Groen ziet aantal gemeenteraadsleden stijgen met 75%
Groen telt na de stembusgang minstens 541 gemeenteraadsleden. Dat zijn er 75 procent meer dan de 308 raadsleden in 2012. De Vlaamse groenen zetelen voortaan ook in 209 gemeenteraden. Ook dat is een record. In 2012 stond die teller nog op 159. Dat blijkt uit cijfers van Groen die Belga heeft kunnen inkijken.
Voorzitster Meyrem Almaci hoopte vooraf op een "groene golf". Groen is er gisteren in ieder geval op veel plaatsen op vooruit gegaan en nooit eerder had de groene partij zoveel gemeenteraadsleden. In Brussel is Groen zelfs de grootste Vlaamse partij met 28 gemeenteraadsleden. "Groen gaat over de ganse lijn vooruit", klinkt het.
Kiest Van Quickenborne voor N-VA, CD&V of Groen?
Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) start deze middag de coalitiegesprekken. Sp.a lijkt al zeker van een plaatsje in het bestuur. Maar een paarse coalitie heeft slechts een heel nipte meerderheid. Daarom gaat Van Quickenborne op zoek naar een extra partner. Wordt dat N-VA, CD&V of Groen? Dat wordt de hamvraag in Kortrijk.
© BELGA — De Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Groen haalt meer zetels dan Open Vld in Mechelen
In Mechelen haalde burgemeester Bart Somers (Open Vld) een klinkende overwinning binnen met zijn Stadslijst. Toch is het kartelpartner Groen die de meeste zetels veroverde. Er zullen 13 kandidaten van Groen in de gemeenteraad zitten, tegenover 10 van Open Vld en 2 van de onafhankelijke beweging M+.
Vlaams Belang verdubbelt score van 2014
"De verkiezingen hebben het Vlaams Belang opnieuw op de politieke kaart gezet. Met meer dan een half miljoen stemmen verdubbelt de Vlaams-nationale partij haar score van 2014", zo blikt voorzitter Tom Van Grieken vandaag terug. Vlaams Belang is nu vertegenwoordigd in 140 in plaats van 100 gemeenten, met 356 verkozenen tegen 214 zes jaar geleden, een toename van bijna 70 procent.
In 16 gemeenten hebben Vlaams Belang en N-VA samen een absolute meerderheid, zoals in Aalst, Aartselaar, Antwerpen, Arendonk, Boom, Brasschaat, Brecht, Edegem, Evergem, Izegem, Lille, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem en Wommelgem. "Het Vlaams Belang reikt dan ook klaar en duidelijk de hand om samen met de N-VA in die gemeenten meerderheden te vormen om een echt rechts en Vlaams beleid te kunnen voeren en zo de wil van het volk om te zetten in daden. De N-VA moet er niet uit, het Vlaams Belang moet erin!", roept de Vlaams Belang-voorzitter op.
© BELGA — De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Bruggelingen trappen na naar Landuyt
De Brugse burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) kreeg gisteren meer te verwerken dan een verkiezingsnederlaag alleen. Bij thuiskomst trof hij heel wat verwensingen aan in zijn brievenbus. “Dat waren vooral bekladde affiches of flyers met een streep door mijn hoofd”, bevestigt Landuyt. Vlak daarvoor werd hij ook al uitgescholden tijdens een live-interview voor ‘vuile klootzak’.
© Simon Mouton Photo News — Renaat Landuyt. Burgemeester Ninove hoopt op "gezond verstand" bij N-VA
In Ninove weigeren Open Vld en Samen (CD&V, Groen en sp.a) rond de tafel te zitten met lijsttrekker Guy D'haeseleer van Forza Ninove, de grote winnaar van de verkiezingen. Hij kan alleen met N-VA een coalitie vormen. "Ik verwacht een beetje gezond verstand van N-VA", zegt de huidige burgemeester van Ninove, Tania De Jonge (Open Vld).
Zowel De Jonge als Veerle Cosyns, de lijsttrekker van Samen, vindt dat D'haeseleer aan zet is. "Het is heel duidelijk dat als je 40 procent van de stemmen haalt (en 15 van de 33 zetels), dat je dan aan zet bent", verwoordt De Jonge het. Maar bij Open Vld moet D'haeseleer niet aankloppen. "Wij zijn niet bereid een coalitie te vormen met hem. We gaan zeker niet spreken met extreemrechts." Ook Samen doet de deur dicht.
Om een meerderheid te vormen, kan Forza Ninove dus alleen nog aankloppen bij N-VA, dat 2 zetels haalde. Samen zouden ze een meerderheid hebben van 17 van de 33 zitjes. N-VA-voorzitter Bart De Wever zei vanochtend de toestand intern te willen bekijken. De Jonge hoopt op "gezond verstand van N-VA". Indien D'haeseleer geen coalitie op de been zou kunnen krijgen, zal zij haar verantwoordelijkheid opnemen. Open Vld is in Ninove de tweede partij met 9 zetels, Samen heeft er 7.
© BELGA — Forza Ninove's Guy D'Haeseleer. "Poederbrief" houdt Gentenaars in spanning
In Gent blijft het wachten op de definitieve resultaten. Het stembureau waar gisteren een brief met wit poeder (uiteindelijk een onschuldige substantie) werd gevonden, is de schuldige. Het parket van Oost-Vlaanderen is een opsporingsonderzoek gestart om de dader te identificeren.
Gisterenavond kort na middernacht stopten de resultaten van de verkiezingen in Gent met updaten, bij 89 van de 91 getelde stembureaus. Het resultaat van de verkiezingen, en de voorkeurstemmen, is daardoor nog steeds niet officieel bekend. In alle andere centrumsteden en gemeenten is dat wel al het geval.
"De laatste resultaten zullen vandaag bekendgemaakt worden", zegt Geert Allary, de kantonvoorzitter voor het hoofdtelbureau in Gent. De uitslag van de twee resterende stembureaus zouden volgens de VRT rond 16.00 uur verwacht worden.
© Sam Ooghe Crombez maakt de balans op na teleurstellende verkiezingen
Sp.a-voorzitter John Crombez sprak voor de camera van VTM Nieuws over de tegenvallende verkiezingsresultaten voor zijn partij.
"Globaal zijn deze verkiezingen voor ons niet goed. We hebben een moeilijk verlies", aldus Crombez. "We moeten de vernieuwingsoperatie die al begonnen was verderzetten en nog versnellen." Net als Antwerps kopstuk Jinnih Beels zegt hij dat de verkiezing nog iets langer had moeten duren. "Op verschillende plaatsen blijven we wel de grootste, maar het is gewoon niet genoeg. We hebben te veel verloren en moeten ons organiseren. Dat zijn we aan de kiezer verplicht."
Of zijn voorzitterschap nu ter discussie staat? Crombez blijft tot nader order voorzitter van sp.a. Het partijbureau heeft hem gevraagd de verkiezingen van volgend jaar voor te bereiden. "Mij past alleen bescheidenheid vandaag, maar ook verantwoordelijkheid", zegt hij zelf. En wat met het Gentse kartel? "Het is niet onlogisch dat we Groen en niet sp.a het initiatief laten nemen", vindt Crombez.
Londerzeel: N-VA van burgemeester Nadia Sminate ondanks forse winst niet in coalitie
Hoewel de N-VA van burgemeester Nadia Sminate in Londerzeel met een score van 35,4 procent (een winst van 13,8 procent) een klinkende overwinning behaalde, maakt haar partij vanaf 2019 niet langer deel uit van de bestuurscoalitie. Die zal bestaan uit Londerzeel Warm en Dynamisch (LWD), Groen en CD&V. Toen Sminate in 2016 burgemeester werd van Londerzeel, was ze in Vlaanderen de eerste van allochtone afkomst in die functie.
Lees meer: Zij zijn de grootste, maar mogen niet meedoen
© Lukas — Nadia Sminate. Hitlergroet bij Forza Ninove?
"Het was geen Hitlergroet", zegt Forza Ninove-kopman Guy D'haeseleer over de beelden die gisteren gemaakt werden bij het overwinningsfeest van de extreemrechtse partij in Ninove. "Maar een gebaar naar het gebouw van Open Vld aan de overkant. Nu goed: wie dat toch gedaan zou hebben, heeft geen plaats binnen Forza Ninove."
© Bas Bogaerts © Bas Bogaerts Open Vld herhaalt burgemeestersclaim Gent
In Gent herhaalt de Open VLD van Mathias De Clercq haar claim op de burgemeestersjerp, ook na de machtswissel bij het progressief kartel. Dat meldt de partij.
Vanmiddag werd duidelijk dat lijsttrekker Rudy Coddens (sp.a) niet langer kandidaat is om burgemeester te worden en kartelpartner Groen een nieuwe kandidaat mag voorstellen. Maar Open Vld is dus niet van plan om het Gentse burgemeesterschap op te geven. De liberale lijsttrekker Mathias De Clerq eiste het burgemeesterschap gisterenavond al op, nadat hij een goed resultaat kon neerzetten in Gent.
© Wannes Nimmegeers — Mathias De Clercq (Open Vld). Watteeuw: "Kiezer heeft ons grotere rol gegeven"
"De kiezer heeft Groen in Gent een grotere rol toebedeeld, wij zijn nu grootste partij binnen de grootste formatie", zegt Filip Watteeuw bij VTM Nieuws. "Wij gaan die verantwoordelijkheid opnemen en een goed bestuursproject op poten zetten. Een groene burgemeester behoort tot de mogelijkheid, maar uitspraken daarover zijn voorbarig."
Volgens Elke Decruyenaere gaat zij nu samen met Watteeuw en Rudy Coddens gesprekken aangaan met Open Vld, maar ook de "andere verkozenen" uitnodigen voor een gesprek.
De Wever: "Mijn signaal is oprecht"
N-VA-burgemeester van Antwerpen en vanaf vandaag 'formateur' blijft erbij: "Mijn signaal is oprecht", zegt hij over de uitgestoken hand naar Groen bij VRT. "De stad is al lang genoeg gepolariseerd. En dat zet zich ook af op de bevolking. Maar als je daar echt om geeft, doe er dan ook iets aan wanneer er een uitgestoken hand komt."
"Ik ga discreet met iedereen spreken", voegt De Wever er bij VTM Nieuws aan toe. "Het is het goed recht van Groen om te zeggen niet mee te besturen, ik betreur dat maar ik spreek niet enkel over hen. Ik ga met iedereen spreken. Ik wil wel rekening houden met het democratisch signaal van de kiezer."
© EPA — Bart De Wever. Coddens geeft burgemeestersambities op: "Kiezer heeft duidelijk signaal gegeven"
In Gent is lijsttrekker Rudy Coddens (sp.a) van het progressief kartel niet langer de kandidaat-burgemeester. Volgens de voorlopige resultaten verschuift het machtsevenwicht binnen het kartel naar Groen en verliest sp.a flink wat gemeenteraadsleden. "Correcte politiek begint met in de spiegel te kijken", zegt Coddens, die wel aangeeft nog steeds een belangrijke rol te willen spelen in de onderhandelingen voor een nieuw stadsbestuur in Gent.
Volgens de voorlopige resultaten (89 van de 91 stembureaus zijn geteld) blijft het progressief kartel de grootste fractie in de Gentse gemeenteraad, maar telt Groen wel bijna dubbel zoveel gemeenteraadsleden als sp.a. Die nieuwe verhouding brengt Groen aan zet in de onderhandelingen, wat dus ook betekent dat Groen de burgemeester mag leveren wat sp.a betreft. "De kiezer heeft een duidelijk signaal gegeven", zegt Coddens daarover.
Hij geeft nog aan dat sp.a samen met Groen blijft onderhandelen en het gemeenschappelijk programma onderschrijft. "Het gaat om een project en niet om de poppetjes."
Welk Groen-kopstuk de nieuwe kandidaat-burgemeester wordt, is nog niet bekend. Mogelijk is dat Elke Decruynaere, die tweede staat op de kartellijst. Maar ook Filip Watteeuw komt in aanmerking. De schepen van Mobiliteit die het fel besproken circulatieplan in Gent heeft ontworpen, scoorde opmerkelijk goed bij de stembusgang.
© BELGA — Rudy Coddens en Elke Decruynaere, gisterenavond in Gent. De grootste mag niet altijd meedoen
Niet in elke gemeente mag de grootste partij ook de burgemeester leveren. In al minstens 19 van de 300 gemeenten is de sterkste lijst buitenspel gezet.
Lees er hier meer over en ontdek over welke gemeenten het gaat.
Groen gaat in op uitnodiging voor gesprek met N-VA, maar is "geen coalitiekandidaat"
Groen, de grootste stijger in Antwerpen, gaat in op uitnodiging voor een gesprek met N-VA-lijsttrekker en burgemeester Bart De Wever, maar is "geen coalitiekandidaat", zegt kopman Wouter Van Besien. "We zijn geen coalitiekandidaat, maar gaan luisteren naar N-VA", zegt Van Besien. Er is al een afspraak voor het gesprek tussen N-VA en Groen in Antwerpen, maar daar wilde Van Besien niet meer over kwijt.
In een mededeling verduidelijk Van Besien: "We zijn geen kandidaat om met de N-VA mee te besturen. We hebben net als jullie vandaag vernomen dat Bart De Wever na 6 jaar eindelijk uit de loopgraven komt. Dat is een goede zaak voor Antwerpen. We zijn heel benieuwd naar wat Bart De Wever precies bedoelt met de hand uitsteken. (...) Alle voorstellen die we de afgelopen zes jaar gedaan hebben zijn systematisch van tafel geveegd door N-VA."
Van Besien houdt daarmee de lijn aan van gisteren en vanmorgen. De Wever riep Groen vanmorgen op "uit de loopgraven te komen" en stak de hand uit naar Groen. Volgens hem bezit Groen een aantal belangrijke thema's waar "stedelijke kiezers" gevoelig voor zijn, zoals zuivere lucht. Maar ook Groen-voorzitter Meyrem Almaci hield de boot daarop voorlopig af.
De Wever wil graag verder doen met zijn coalitie met CD&V en Open Vld, maar heeft slechts een bijzonder nipte meerderheid van 28 op 55 zetels. "Dat is niet evident", aldus de burgemeester.
© Photonews — Wouter Van Besien spoelde de zware campagne gisterenavond door met een speciaalbiertje. Hoe hebben de BV’s het gedaan bij deze verkiezingen?
Ook tal van bekende Vlamingen deden gisteren een gooi naar een zitje in hun lokale gemeenteraad. Hoe hebben zij het ervan af gebracht? Hier kan je de volledige lijst bekijken.
N-VA en CD&V gaan Herentals besturen
In de stad Herentals hebben N-VA en CD&V een akkoord bereikt om samen een coalitie te vormen. Opvallend: hoewel N-VA (9) drie zetels meer behaalde dan CD&V (6) gaat de burgemeesterssjerp wel naar Mien Van Olmen. CD&V zal in de nieuwe coalitie de burgemeester en drie schepenen leveren. De overige drie schepenfuncties zijn voor N-VA.
De coalitiepartners komen maar beter zeer goed overeen de komende zes jaar, want de meerderheid is zeer krap met 15 zetels van de 29. Beide partijen hadden graag Groen mee aan boord genomen om een ruimere meerderheid te hebben, maar die partij heeft daarvoor bedankt.
"Groen en niet sp.a neemt leiding in Gentse onderhandelingen"
Groen en niet sp.a neemt de leiding in de onderhandelingen in Gent. Dat heeft de partij zonet bevestigd aan VTM NIEUWS. Of het Elke Decruynaere of Filip Watteeuw wordt die een meerderheid zal proberen samenwerken, is nog onduidelijk.
De resultaten van Groen in Gent bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn bijzonder goed. "De verhoudingen in het kartel zijn veranderd", moest ook lijsttrekker Rudy Coddens toegeven. Zo kan sp.a nu nog maar op zeven zetels rekenen in de gemeenteraad en Groen op veertien. Volgens partijwoordvoerder Jonas Dutordoir is de beslissing genomen "in samenspraak met sp.a".
Dedecker neemt CD&V mee
Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker) gaat in Middelkerke in zee met CD&V, ondanks zijn absolute meerderheid in de gemeenteraad. De christendemocraten krijgen één schepenpost. Dat bevestigt hij aan Belga.
Dedecker, goed voor 4.240 voorkeurstemmen, legde de tegenstand met ippon op de mat. Lijst Dedecker haalde het met 44,1 procent, wat recht geeft op 14 van de 25 zetels, en dus een absolute meerderheid.
Toch gaf hij meteen aan dat het niet zeker was dat hij alleen zou gaan besturen. Vandaag blijkt dat ook CD&V mee mag in de coalitie en één schepenpost krijgt. Die gaat naar Dirk Gilliaert. "Op die manier hebben we drie extra zetels, wat toch zorgt voor meer stabiliteit", aldus Dedecker. "Anderzijds nemen we CD&V en Gilliaert ook mee voor de ervaring."
Gilliaert was al schepen in de vorige coalitie en bevoegd voor OCMW, Armoedepreventie en Sociale Zaken, en daar mag hij nu op verder bouwen.
CD&V rondt kaap van 100 burgemeesters
Op het CD&V-partijbestuur overheerst een gevoel van tevredenheid en opluchting dat de christendemocraten lokaal de grootste partij blijven van Vlaanderen. De door CD&V gevreesde 'gele golf' van N-VA is uitgebleven. "We zitten net aan 100 burgemeesters en er moeten op tientallen plaatsen nog meerderheden gevormd worden", klinkt het.
Dat N-VA er niet in geslaagd is het lokale marktleiderschap van CD&V over te nemen, zorgt toch voor een gevoel van opluchting op de Wetstraat 89, het hoofdkwartier van de christendemocraten in Brussel. Buiten de provincie Antwerpen kleurt de kaart van Vlaanderen op veel plaatsen nog oranje.
© TONY VAN GALEN — Wouter Beke gisterenavond in de studio's van TVL. Lees ook: In deze steden en gemeenten zijn de coalitie en burgemeester al bekend
Ecolo-Groen en Change.Brussels gaan voor gezonde en participatieve stad
De verandering in de stad Brussel is met de nieuwe meerderheidspartners PS-Change-Ecolo-Groen deels ingezet. Na het opzijschuiven van MR geeft PS-koptuk Philippe Close aan de groenen en de burgerlijst van Ans Persoons de kans om een nieuw hoofdstuk te schrijven in Brussel.
"We zetten samen onze schouders onder een nieuw project voor onze hoofdstad. De coalitie voor schone lucht is een feit. We kunnen aan de slag", stelt het groene gemeenteraadslid Bart Dhondt op Twitter.
De vroegere sp.a-schepen Ans Persoons sluit zich nu opnieuw aan bij burgemeester Philippe Close. In 2012 haalde de lijst PS-sp.a 29,12 procent van de stemmen, maar als je de resultaten van PS (28,38 procent) en Change.Brussels (3,22 procent) optelt, komt dat uit op 31,6 procent.
"De progressieve meerderheid is ongelooflijke kans om heel wat zaken anders aan te pakken en een voorbeeldstad te worden op het vlak van mobiliteit, participatie, wonen en verkeersveiligheid. Het verhaal van Change.Brussels is nog maar pas begonnen, maar wat een start", stelt Ans Persoons.
Bij MR-Open Vld heerst teleurstelling na het verlies. Els Ampe kan als populairste Nederlandstalige in Brussel (1.610 voorkeursstemmen) niet meer rekenen op een schepenambt. "Ik ben dankbaar dat ik als schepen veel kon doen voor Brussel. Ik zal alle dossiers netjes overdragen aan de schepen die me opvolgt en blijf me inzetten om Brussel op te tillen", aldus Ampe.
Partijbestuur Open Vld steunt burgemeestersclaims van De Clercq en Tommelein
"Als ik zie welke resultaten Bart Somers (in Mechelen) en Vincent Van Quickenborne (in Kortrijk) halen, dan kan ik Gent en Oostende alleen maar een liberale burgemeester aanraden." Met die woorden sprak Open Vld-vicepremier Alexander De Croo vanmorgen voor aanvang van het partijbestuur zijn steun uit voor de burgemeestersclaims van Mathias De Clercq en Bart Tommelein in respectievelijk Gent en Oostende.
De twee liberale lijsttrekkers kwamen niet als grootste partij uit de bus, maar voelen zich wel de morele winnaars. De grootste partij (spa.-Groen in Gent en Stadslijst in Oostende) kreeg immers telkens rake klappen.
De Croo vindt het niet abnormaal dat De Clercq het voortouw zou nemen in de coalitievorming in Gent, en dat geldt voor hem evenzeer voor Bart Tommelein in Oostende. In beide gevallen is Open Vld "de partij die serieus vooruitgaat", zegt hij. "Het is logisch dat we hen een kans geven."
Partijvoorzitster Gwendolyn Rutten is dezelfde mening toegedaan. "We hebben in Gent een historisch resultaat behaald en we zijn er de grootste fractie", stelde partijvoorzitster Gwendolyn Rutten. "Ik steun Mathias De Clercq volledig. Gent verdient zo'n burgemeester."
© Foto Benny Proot — Bart Tommelein van Open Vld haalde een pak meer voorkeurstemmen dan huidig burgemeester Johan Vande Lanotte. Wat doet Groen in Oostende? Partij stemde 3 maanden geleden al tegen "anti-coalitie"
De patstelling in Oostende is een dag na de grote winst voor Open Vld nog altijd compleet. Zo geeft Johan Vande Lanotte van de Stadslijst zich niet zomaar gewonnen. “Mijn positie staat niet ter discussie. Wij zijn nog altijd de grootste partij, minder dan voorheen, maar we hebben meerdere kandidaten die een hoge score behaalden”, zegt Vande Lanotte. Hij zegt dat er al gesprekken geweest zijn met Groen. “Een anti-coalitie werkt niet. Een coalitie met vier tegen één partij is geen positief verhaal. Wij wachten nu af”, aldus Vande Lanotte.
Tommelein blijft ijveren voor een coalitie met vier (Groen, N-VA en CD&V), maar daarvoor heeft hij dus Groen nodig. Hij liet vanmorgen ook al duidelijk weten dat hij geen burgemeester wil zijn in een coalitie met de Stadslijst.
Bij Groen laten verschillende mensen in de achterban echter weten dat ze niet akkoord gaan met een anti-coalitie. Drie maanden geleden werd hier intern al over gestemd. Wouter De Vriendt stelde gisteren ook al duidelijk dat hij niet met N-VA in een coalitie wil stappen. Hij kan dus niet kunnen toegeven zonder zijn achterban in de steek te laten en dat lijkt momenteel onwaarschijnlijk. Het bal ligt dus volledig in het kamp van Bart Tommelein. De stadslijst en Groen kunnen immers niet zonder de liberalen en de liberalen kunnen geen coalitie maken zonder Groen.
Magnette is de Waalse stemmenkampioen
PS-kopstuk Paul Magnette haalde gisteren 22.475 voorkeurstemmen in Charleroi, en is daarmee de Waalse stemmenkampioen. De Carolo-burgemeester heeft een grote voorsprong op cdH'er Maxime Prévot in Namen, met 12.825 stemmen, en Willy Demeyer van de Luikse PS, die er 11.293 binnenrijfde.
Nicolas Martin, die de PS-lijst in Bergen trok, volgt op de vierde plaats met 10.681 stemmen. Uittredend burgemeester in Bergen en oud-premier Elio Di Rupo vervolledigt de top 5, met 7.664 voorkeurstemmen.
© BELGA — Paul Magnette gisteren bij het stemmen in Charleroi. Vandeput: "Het zou mooi zijn als ik met de grote investeringen kon afsluiten"
Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wordt op 1 januari de nieuwe burgemeester van Hasselt. Hij verlaat tegen dan de federale regering, maar hoopt toch nog het dossier rond de vervanging van de F16's af ter ronden. "Het zou mooi zijn als ik met de grote investeringen kon afsluiten", zei hij vanmorgen voor aanvang van het nationale N-V-partijbestuur.
N-VA heeft nog niet beslist wie Vandeput binnen de regering zal opvolgen. Het is nog niet duidelijk wanneer die beslissing genomen zal worden.
De N-VA van Vandeput sluit in de Limburgse hoofdstad een coalitie met RoodGroen+ en Open Vld. Vandeput wordt burgemeester. Hij had vooraf gezegd dat hij de regering zou verlaten mocht hij de sjerp kunnen veroveren in Hasselt.
"We hebben veel dingen op de sporen gezet die beslissingsrijp zijn", zegt Vandeput over zijn werk in de federale regering. Op de vraag of hij graag zou afsluiten met een beslissing rond de vervanging van de F-16's zei Vandeput dat "het mooi zou zijn als ik met de grote investeringen kon afsluiten".
© BELGA — Vandeput reageerde gisteren emotioneel op zijn verkiezingsoverwinning in Hasselt. Alle resultaten in kaart gebracht
Zo goed als alle stemmen zijn overal geteld, zowel voor de gemeenten als de provincies. Op onze interactieve kaarten en lijsten met voorkeurstemmen kan je alle resultaten uit jouw gemeente tot in detail analyseren. Je kan er bovendien zelf je eigen coalitie samenstellen.
Aalst: N-VA blijft de grootste, Vlaams Belang wordt tweede partij
De N-VA van burgemeester Christoph D'Haese blijft de grootste in Aalst. De Vlaams-nationalisten doen er nog een zetel bij en landen op 16 van de 43 zitjes. Vlaams Belang is de grote winnaar en wordt de tweede partij.
Met alle stembureaus geteld haalt N-VA 33,2 procent van de stemmen, waarmee ze het beter doen dan de 31,1 procent uit 2012.
De Vlaams-nationalisten mogen 16 gemeenteraadsleden leveren, het Vlaams Belang kan beslag leggen op 8 zetels. De extreemrechtse partij is de grote winnaar in Aalst, met een stijging van bijna 7 procentpunt en een verdubbeling van het aantal zetels.
De twee huidige coalitiepartners van N-VA moeten allebei inleveren. CD&V zakt van 17,3 naar 13,4 procent, en moet twee zetels prijsgeven. Sp.a haalt 7,6 procent van de stemmen, bijna 9 procentpunt minder dan in 2012. De socialisten halen 3 zetels, meer dan een halvering ten opzichte van 2012.
Open Vld verliest en zakt van 17,3 naar 10,4 procent, goed voor 4 zetels. In 2012 waren dat er nog 7. Groen haalt bijna 10 procent van de stemmen en springt van 2 naar 4 zetels. PVDA komt met 1,8 procent niet in de gemeenteraad.
© Rutger Lievens — Christoph D'Haese tijdens zijn overwinningsspeech gisterenavond. VIDEO. Wie zijn de stemmentrekkers in Vlaanderen?
Olivier Maingain stemmenkampioen in Brussel
Olivier Maingain heeft het grootste aantal voorkeurstemmen achter zijn naam gekregen in het Brussels gewest. De Défi-voorzitter kreeg 8.512 kopstemmen in Sint-Lambrechts-Woluwe. Hij behaalde zo 11 stemmen meer dan burgemeester van Brussel Philippe Close (PS, 8.501 voorkeurstemmen). Burgemeester van Schaarbeek en partijgenoot van Mangain, Bernard Clerfayt, eindigt op de derde plaats met 7.927 stemmen.
Op nummer 4 en 5 staan Molenbekenaars: PS-lijsttrekker Catherine Moureaux kreeg 7.1333 voorkeurstemmen en de liberale afscheidnemende burgemeester Françoise Schepmans kreeg er 6.468.
Burgemeester van Ukkel Boris Diliès (5.656) staat op de zesde plaats, gevolgd door twee politici uit Anderlecht: Gaëtan van Goidsenhoven (MR, 4.729) en afscheidnemend burgemeester Eric Tomas (4.102).
De top 10 wordt afgesloten door twee burgemeesters: Vincent De Wolf (MR) van Etterbeek kreeg 3.984 voorkeurstemmen en Charles Picqué (PS) van Sint-Gillis kreeg er 3.793.
Tommelein roept Groen op open te staan voor N-VA in Oostende
Nog geen witte rook in Oostende, maar Bart Tommelein bevestigt dat hij een coalitie wil met Groen, N-VA en CD&V en roept Groen-lijsttrekker Wouter De Vriendt op hem te steunen. "Ik heb deze nacht met mijnheer Devriendt gesprekken gevoerd", zegt Tommelein. "Hij zei dat hij mij burgemeester wil maken, en dat apprecieer ik, maar hij zegt ook dat N-VA verloren heeft. Ik heb daar alle begrip voor dat hij niet met N-VA wil besturen. Maar je kan niet iedereen beginnen uitsluiten en van N-V A een Vlaams Belang-light maken. Er zijn geen onoverkomelijke tegenstellingen tussen N-VA en andere partijen."
Volgens Tommelein zijn CD&V en N-VA bereid hem te steunen als burgemeester.
Tommelein bevestigt nogmaals: "Ik word geen burgemeester met sp.a."
De Wever sluit doorbreken cordon sanitaire niet uit
N-VA-voorzitter Bart De Wever wil de situatie in Ninove, waar Vlaams Belang-kopstuk Guy D'haeseleer met Forza Ninove een coalitie wil vormen met de lokale Vlaams-nationalisten, "intern bekijken". "Ik zeg zeker geen ja, maar als iemand 40 procent van de stemmen haalt, dan is dat wel een heel sterk democratisch mandaat", reageerde De Wever in De ochtend.
Forza Ninove, de partij van lokaal Vlaams Belang-kopstuk Guy D'haeseleer, haalt 40 procent van de stemmen in Ninove. D'haeseleer en co hebben 15 van de 33 zetels in de gemeenteraad in handen, en kijken naar de twee zitjes van N-VA om samen aan een meerderheid te komen.
Uitsluitsel wil De Wever nog niet geven. "Ik ken de betrokkenen niet goed, ken de situatie niet goed. De algemene lijn is dat wij met extremisten niet besturen, en dat blijft zo. Maar in Ninove is er een bijzondere situatie. Ik ben geen fan van monstercoalities om iemand uit te sluiten, maar ik ben er ook geen fan van om iemand van een extreme partij aan de sjerp te helpen."
© HLN — Een coalitie tussen Forza Ninove en N-VA zou een nipte meerderheid halen. Vande Lanotte: "Mijn positie staat niet ter discussie"
"Een anticoalitie tegen ons is geen goed idee." Zo reageert burgemeester Johan Vande Lanotte vandaag op het nieuws dat Open Vld-lijsttrekker Bart Tommelein een coalitie zonder de socialisten wil vormen. Open Vld werd gisteren de op één na grootste in Oostende, maar lijsttrekker Tommelein behaalde wel meer voorkeursstemmen dan Vande Lanotte, en claimt daarom de sjerp. Daarmee is de huidige burgemeester niet akkoord: "Mijn positie staat niet ter discussie."
Almaci houdt deur dicht in Antwerpen: "Ik zie niet in hoe onze modellen samen zouden werken"
Groen-voorzitter Meyrem Almaci houdt voorlopig de deur in Antwerpen dicht voor een eventuele coalitie met de N-VA: "Bart De Wever is de formateur, het is logisch dat hij iedereen uitnodigt en het is niet meer dan normaal dat je daarop ingaat. Maar wat je voor de verkiezingen zag, twee modellen die haaks staan op elkaar, dat is niet veranderd. Wij willen praktijktesten, een circulatieplan, ... Ik zie niet in hoe dat kan werken."
Ook over Gent blijft Almaci afwachtend. "Waar we kunnen zetten we progressieve coalities op. Ik zie heel duidelijk hoe de verhoudingen in Gent liggen en ben fier op dat resultaat, en dat zal zeker meespelen. Maar laat het stof nu even neerdwarrelen en de uitslag analyseren."
Groen behoudt de sjerp in Zwijndrecht hoewel N-VA grootste wordt
In Zwijndrecht hebben N-VA en Groen haasje-over gedaan wat de grootste fractie betreft, maar N-VA heeft die nieuwe koppositie niet kunnen verzilveren. Burgemeester André Van de Vyver (Groen) bevestigt dat hij de sjerp behoudt door de coalitie met CD&V verder te zetten en uit te breiden met sp.a.
Groen (8 zetels), CD&V (3) en sp.a (2) halen een nipte meerderheid van 13 op 25 zetels en zetten zo N-VA (9) buitenspel. De overige 3 zetels zijn voor Vlaams Belang, eentje meer dan in 2012.
Gwendolyn Rutten wordt burgemeester van Aarschot
Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten kondigt na een nacht onderhandelen een akkoord in haar thuisstad Aarschot aan. Ze wordt burgemeester van een coalitie met mogelijk CD&V en N-VA.
Over de gesprekken in Gent nam ze een afwachtende houding aan. "Ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt in Gent. Het lijkt me logisch dat Gent een jonge frisse burgemeester wil die Gent op de kaart zet. Dat heeft zijn tijd nodig. Je moet even aftasten."
© Bollen — Gwendolyn Rutten wordt de nieuwe burgemeester in Aarschot. Laat sp.a burgemeesterschap of coalitie met Open Vld aan Groen in Gent?
Er beweegt heel wat in Gent. Vanmorgen al liet sp.a-Groen-lijsttrekker Rudy Coddens verstaan dat hij het burgemeesterschap niet meer expliciet opeist. "Alles moet besproken worden. We zullen met elkaar moeten onderhandelen. Dat gaan we met een open geest doen, hopelijk doet de Open Vld dat ook. We sluiten De Clercq zeker en vast niet uit", klonk het.
"We merken dat de collega's van Groen het goed doen. De verhoudingen in het kartel zijn veranderd. We zullen daarover moeten spreken", gaf Coddens bovendien toe tegenover VRT.
Nu laat ook sp.a-voorzitter John Crombez een opening. "Er zijn voor ons geen taboes. Dat betekent dat Groen een belangrijke stem heeft", zei Crombez zonet op Radio 1. Crombez beseft ook dat Groen in Gent dubbel zo groot zal worden als sp.a: 14 zetels tegenover 7 in het kartel.
Zal het kartel barsten? Sp.a en Groen maakten zich gisterenavond sterk dat dat niet zal gebeuren, maar een coalitie tussen Open Vld (15 zetels) en Groen (14 zetels) zou een meerderheid van 29 op 53 halen.
De Wever lovend over Groen: "Bezitten thema's die sterk leven bij stedelijke bevolking"
Bart De Wever werd gisteren opnieuw de grootste partij in Antwerpen met meer dan 35 procent. Zijn partij N-VA kan daardoor een zeer nipte meerderheid vormen met Open Vld en CD&V, maar heeft daarbij maar 1 zetel op overschot: 28 op 55.
De Wever plant vanaf vandaag gesprekken met alle partijen, maar stak vanmorgen bij VTM en VRT de hand uit naar Groen, de tweede grootste partij en de felste stijger in Antwerpen. "Een krappe meerderheid in Antwerpen is niet onmogelijk", zegt hij. "Maar het is zeker niet evident. Je moet ook zeker met de winnaars praten. Groen heeft tenslotte een heel goede beurt gemaakt. Bovendien bezitten ze een aantal thema’s die sterk leven bij de bevolking en waar ik niet tegen ben."
Zo klinkt De Wever erg positief voor Groen. Hij vindt dat de coalitievorming met geduld moet doorgezet worden en roept de partij van kopman Wouter Van Besien op te praten. "Als een partij zegt dat polarisatie slecht is, moeten ze ook een uitgestoken hand willen aanvaarden en uit de loopgravenoorlog durven komen."
Tommelein: "Ik word geen burgemeester in een coalitie met sp.a"
In Oostende staan Johan Vande Lanotte (sp.a) en Bart Tommelein (Open Vld) lijnrecht tegenover elkaar. De burgemeesterslijst van Vande Lanotte behaalde de meerderheid maar moet een coalitie aangaan. Tommelein haalde dan weer meer voorkeurstemmen dan Vande Lanotte.
Op Open Vld moet sp.a dan ook niet rekenen, volgens Tommelein: "Oostende is klaar voor een vernieuwingscoalitie." Zelfs wanneer Vande Lanotte de burgemeesterssjerp aan Tommelein aanbiedt, wil hij geen coalitie vormen met sp.a: "Ik zeg duidelijk dat ik geen burgemeester zal worden in een coalitie met sp.a."
En dus kijkt hij naar CD&V, N-VA en Groen. Dat heeft hij vanmorgen nogmaals bevestigd aan Belga. "Ik reik de hand naar de andere winnaars, zoals Groen, maar ook naar N-VA en CD&V. Oostende heeft me daar ook een mandaat voor gegeven. Als je ziet dat sp.a en nu de Stadslijst voor de tweede keer op rij een ferme slag krijgt, dan is dat een signaal van de kiezer. Als ik de sp.a-verkozenen bekijk, dan zie ik dat het vooral de oude krokodillen zijn die scoren."
Hasselt: Steven Vandeput (N-VA) over snelle coalitie en federaal ambt
Na de overwinning van N-VA gisteren in Hasselt, volgde er al snel een coalitie tussen N-VA, RoodGroen+ en Open Vld. Een opmerkelijke coalitie, maar niet voor Vandeput: "Wij hebben de afgelopen weken veel gedebatteerd, elkaar leren kennen."
Vanaf 1 januari wordt Steven Vandeput dus burgemeester van Hasselt wat ook betekent dat hij aftreedt als minister van Defensie. Zijn dossier over de F16's zou hij nog graag afronden voordat hij aftreedt. "Dat zou toch wel mooi zijn", zegt hij bij Radio 1. Waarom hij nu zijn overstap maakt naar het lokale niveau? "Lokaal sta je veel dichter bij de mensen en zie je onmiddellijk resultaten."
"Proficiat aan Mathias De Clercq": Termont tweet
Terwijl er voorlopig nog geen witte rook te bespeuren valt in Gent, wenst Daniël Termont, uittredend burgemeester, Mathias De Clercq (Open Vld) alvast proficiat via Twitter. Wie Termont zal opvolgen is voorlopig niet duidelijk. De partij van Rudy Coddens (sp.a) blijft de grootste, maar Mathias De Clercq claimde gisteren alvast de overwinning en vierde die ook goed (zie video hieronder).
Opvallend: Groen zou in het kartel met sp.a dubbel zoveel zetels binnenhalen als de socialisten: 14 tegenover 7.
Wilfried Vandaele (N-VA) wordt burgemeester van De Haan
Wilfried Vandaele wordt de nieuwe burgemeester van De Haan. Na uren onderhandelen hebben OPEN & N-VA met Vooruit! vannacht een bestuursakkoord bereikt voor De Haan.
Daarmee wordt huidig burgemeester Peter Breemersch aan de kant geschoven met Bewust. Aan Groen reikt de nieuwe meerderheid de hand om een inhoudelijke inbreng te leveren wat milieubeleid en sociaal beleid betreft.
© RV — Wilfried Vandaele Gent: Coddens sluit De Clercq (Open Vld) niet uit als burgmeester
Rudy Coddens (sp.a) sluit Mathias De Clercq (Open Vld) niet uit als burgemeester van Gent. "Alles moet besproken worden. We zullen zien wat het resultaat is van de onderhandelingen", zegt de socialist aan VTM NIEUWS. "Dat doen we in het belang van de Gentenaar."
Sp.a daalt met 12 procentpunt in de neuzekesstad, maar blijft wel de grootste. "Het is met een gemengd gevoel", zei Coddens daarover bij Radio 1. "De uitslag is wat hij is."
De Clercq claimde gisteren de burgemeesterssjerp met een stijging van 8,9 procentpunt de grote overwinning.
Wie heeft de meeste voorkeurstemmen in jouw gemeente
Benieuwd wie de meeste voorkeurstemmen in jouw gemeente heeft en welke coalities mogelijk zijn? Ontdek het hier op onze interactieve kaart en maak ook zelf je droomcoalitie.