De video die moet bewijzen dat Forza Ninove-fans géén Hitlergroet brachten
Na de ophef rond de vermeende Hitlergroet die Forza Ninove-fans brachten, is er nu een filmpje aan de oppervlakte gekomen dat moet bewijzen dat de fans géén Hitlergroet brachten, maar enkel enthousiast en met drukke gebaren aan het zingen en scanderen waren na de winst van hun partij:
CD&V gaat alleen verder in Riemst
In het Limburgse Riemst behoudt de CD&V van burgemeester Mark Vos de absolute meerderheid. De christendemocraten hebben beslist om de gemeente alleen te besturen. Mark Vos blijft burgemeester.
CD&V haalde 51,6 procent van de stemmen en behoudt zo zijn 14 zetels op een totaal van 25. N-VA, met Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans als lijstduwer, zakte naar 21,1 procent. Open Vld wist 20,8 procent van de kiezers te overtuigen. Burgemeester Mark Vos kreeg 3.624 voorkeurstemmen en blijft burgemeester.
CD&V heeft intussen beslist om geen partij mee in het bestuur op te nemen. "Wij gaan alleen verder. Vorige keer hebben we dezelfde uitslag en evenveel zetels gehaald, en wij hebben het heel goed gedaan", zegt Christiaan Bamps (CD&V). "Vorige keer is dat heel goed gelukt en dus gaan wij op die manier voort."
Zuhal Demir: "Wim Dries (CD&V) kiest voor gemakkelijkste weg"
Zuhal Demir, lijsttrekker voor N-VA in Genk, reageerde ontgoocheld nadat burgemeester Wim Dries (CD&V) maandagavond een coalitie met Pro Genk had gevormd. Zuhal Demir (N-VA) stelt dat burgemeester Wim Dries (CD&V) voor de gemakkelijkste weg kiest. "Bij de aanvang van onze ontmoeting liet hij weten dat Pro Genk twee schepenzetels vroeg in ruil voor het leveren van de meerderheid. Daar kan en wil de N-VA vooral niet onder gaan. In die zin begrijpen we best dat Pro Genk de beste garantie was voor CD&V om zijn programma maximaal uit te voeren", zegt Demir. "Voor ons primeerde het programma, niet de verdeling van de postjes. Dit is de politiek op zijn smalst. Het Genkse belang was zeer ver weg in ons gesprek, dat meer weg had van een pro forma overleg."
N-VA is teleurgesteld dat CD&V niet voor de verandering kiest. "In verschillende interviews die we in de aanloop van de verkiezingen hadden, erkende Dries de groeiende segregatie in onze samenleving. Vandaag is dat opnieuw volledig van de baan. Doorgaan op dit spoor was voor ons geen optie", gaat Demir verder. "Met de 'Genkertoets' wilden we het onmogelijk maken voor ondemocratische en fascistische organisaties om voortaan nog steun van de stad te krijgen. Zelfs dat was een brug te ver."
Volgens Demir lag de keuze voor Pro Genk al langer vast. "Bij onze gesprekken was de onzichtbare, niet-verkozen coalitiepartner van de burgemeester overduidelijk aanwezig. Het falend Genks samenlevingsmodel was overigens één, maar lang niet het enige struikelblok in de gesprekken. Het is wel voor CD&V een bron voor electoraal succes", stelt Demir.
N-VA moet zich dus neerleggen bij een rol in de oppositie. "Dries heeft gekozen om de verzuchtingen van zeer veel en steeds meer Genkenaars naast zich neer te leggen. Dat kan hij met deze uitslag en ik verzoen me daarom noodgedwongen met een oppositierol die we rigoureus zullen uitoefenen met twaalf verkozenen. Op die manier zullen we wegen op het bestuur", besluit Demir.
N-VA, sp.a, Groen en CD&V rond de tafel in Turnhout
Het leek een zeer moeilijke coalitievorming te worden in Turnhout. Toch zijn vier partijen er één dag na de gemeenteraadsverkiezingen in geslaagd elkaar te vinden. N-VA, sp.a, Groen en CD&V starten gesprekken op om een coalitie te vormen.
N-VA is de grootste partij in Turnhout, dus was Paul Van Miert aan zet. Dat bleek niet eenvoudig. "Coalities die mathematisch kunnen, liggen inhoudelijk moeilijk", zegt Van Miert. "Terwijl coalities die inhoudelijk kunnen, mathematisch moeilijk liggen." De hele dag werd zwaar onderhandeld tussen N-VA, sp.a, Groen en CD&V die samen een meerderheid van 21 zetels op 35 hebben. De vier partijen hopen de gesprekken zo snel mogelijk af te ronden”, klinkt het in een persbericht.
Vanderjeugd in tranen nu hij aan het roer blijft in Staden
Francesco Vanderjeugd (Open Vld), zes jaar geleden de jongste burgemeester van het land, blijft aan het roer in het West-Vlaamse Staden. Toen hij dat hoorde, barstte hij in tranen uit.
Maar hij gaat het wel wat kalmer aan doen. Vlak voor de verkiezingen lag hij nog in het ziekenhuis met een burnout. Dat wil hij niet meer meemaken. Dat begrijpen zijn inwoners wel, zegt Vanderjeugd, die met zijn partij Open Vld de absolute meerderheid haalt.
De Wever: "Kans op coalitie met Forza Ninove is sub zero"
De kans dat N-VA in Ninove in een coalitie stapt met Forza Ninove is bijzonder klein. Dat heeft voorzitter Bart De Wever gezegd in het kopstukkendebat van VRT.
De Wever zei dat naar aanleiding van een Facebookpost van Forza Ninove-topman Guy D'haeseleer vorig jaar. Bij een foto van een groep Afrikaanse kinderen had die het over chocomousse maken.
"Walgelijk", aldus De Wever. "De kans dat het na het zien van deze foto tot een coalitie komt, is sub zero."
© RV De Wever: "Gentse N-VA heeft te lang getwist over kopman"
N-VA-voorzitter Bart De Wever was op het kopstukkendebat van VRT scherp voor de Gentse N-VA-afdeling. Hij sprak over fouten van de afdeling die "cash" betaald werden bij de verkiezingen.
De N-VA behaalde in Gent een matige score. De partij heeft de komende zes jaar zes gemeenteraadsleden. Lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt raakte verkozen met 5.879 stemmen, ook voormalig lijsttrekker Elke Sleurs (2.269) en Kamervoorzitter Siegfried Bracke (1.417) krijgen een zitje.
"De Gentse N-VA-afdeling heeft intern getwist over wie de kopman moest zijn. Ze hebben dat zo lang volgehouden tot Anneleen Van Bossuyt de tijd niet meer had", klonk het. "Maar we zijn de enige die nog rechtstaan tegenover het geweld van de twee groten (Open Vld en sp.a-Groen, red)."
© Wannes Nimmegeers — Anneleen Van Bossuyt (N-VA). Gwendolyn Rutten wordt burgemeester van Aarschot
Ook in het Aarschot van Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten is de coalitie rond. Dat heeft Rutten zonet bekendgemaakt in het kopstukkendebat op Eén. Haar partij gaat samenwerken met sp.a en N-VA. Rutten wordt burgemeester.
Open Vld werd met 10 zetels duidelijk de grootste partij van de Demerstad. Lijsttrekker Gwendolyn Rutten slaagde erin de score van haar partij te verdubbelen tegenover zes jaar geleden. Samen met sp.a en N-VA komt Open Vld aan een ruime meerderheid van 17 op 29 zetels.
© Geert Mertens — Gwendolyn Rutten (Open Vld). Wim Dries (CD&V) sluit coalitie met Pro Genk, N-VA van Zuhal Demir tot oppositie veroordeeld
Burgemeester van Genk Wim Dries (CD&V) heeft vanavond een coalitie met Pro Genk gevormd. Daardoor is de N-VA van Zuhal Demir tot de oppositie veroordeeld. Wim Dries blijft burgemeester, de huidige bestuurscoalitie wordt voortgezet.
Uitdager Zuhal Demir zette een sterke score neer, maar moest toch de duimen leggen voor Dries. N-VA blijft in Genk nu in de oppositie. Mogelijk speelde de harde campagne een rol in de beslissing van CD&V. "Het was een intense campagne waarbij het er soms erg hard aan toeging en het hele debat over de toekomst van onze stad vaak verengd werd tot het samenlevingsmodel", stelt CD&V.
Het is nog niet duidelijk of sp.a-kopstuk Meryame Kitir, die voor de verkiezingen naar Genk verhuisde, een schepenambt opneemt. "Dat is nog te vroeg. We beslissen er later over", reageert Kitir.
© BELGA — Burgemeester van Genk Wim Dries (CD&V) . Wie is Mo Ridouani, de eerste burgemeester van allochtone komaf van een Vlaamse centrumstad?
Mohamed Ridouani (sp.a) schopt het tot de eerste burgemeester van allochtone komaf in een Vlaamse centrumstad. De sp.a'er is de nieuwe burgemeester van Leuven. Maar wie is de opvolger van Louis Tobback (sp.a) eigenlijk? VTM Nieuws ging bij hem thuis op bezoek. Ze troffen een apetrotse 'Mo' en een al even trotse echtgenote aan.
"N-VA in zee met Forza Ninove? Slecht democratisch signaal"
Een eventuele coalitie van N-VA met Forza Ninove "zou me dwingen om erover te praten" met partijvoorzitter Bart De Wever. Dat heeft MR-voorzitter Olivier Chastel vanavond gezegd op de RTBF. MR en N-VA zitten samen in de federale regering.
"Ik, die op de Franstalige televisie overal zeg dat wij nooit zullen besturen met extreemrechts of extreemlinks, zou het een zeer slecht democratisch signaal vinden", zo reageerde Chastel op een mogelijke coalitie. De Wever zei deze ochtend de toestand intern te willen bekijken.
© BELGA — MR-voorzitter Olivier Chastel. Almaci: "Wat Mathias De Clercq doet, gaat richting opportunisme"
Bij Groen vindt ook voorzitter Meyrem Almaci dat het haar partij toekomt om in Gent de rol van formateur op zich te nemen. Dat heeft ze gezegd in Terzake op Canvas. "Het gaat om het verantwoordelijk omzetten van het mandaat dat je gekregen hebt en om een zo goed mogelijk bestuur voor de Gentenaars. Op dit moment is het kartel de grootste en neemt het de formateursrol op zich."
Almaci betwijfelt of Open Vld-lijsttrekker Mathias De Clercq, die expliciet de burgemeesterssjerp opeist en zelf de rol van formateur wil, voorrang wil geven aan een inhoudelijk project. "Ik krijg een beetje de indruk dat wat er nu gebeurt met mijnheer De Clercq geen pragmatiek is, maar eerder richting opportunisme gaat. Het gaat meer over hemzelf dan over het project voor Gent." Een groene burgemeesterssjerp ligt op tafel, aldus Almaci, "maar principes gaan altijd voor op persoonlijke ambities".
© Photo News — Meyrem Almaci (Groen). De Clercq: "Coalitie met CD&V geen tegenoffensief"
Is de plotse samenwerking tussen Open Vld en CD&V een tegenoffensief tegen het kartel van sp.a en Groen of niet? "Absoluut niet", zegt Mathias De Clercq (Open Vld) tegen VTM Nieuws. "Mieke en ik hebben elkaar gevonden. Inhoudelijk, maar ook menselijk is er een klik ontstaan. En wij willen aan iedereen de hand reiken die op een positieve manier wil meeschrijven aan een vooruitstrevend verhaal voor onze stad."
CD&V, dat vier zetels in de gemeenteraad haalde, merkt dat Open Vld op eenzelfde manier de toekomst van Gent wil vorm geven. "Gezien ook Mathias zijn overweldigende persoonlijke score willen we de krachten bundelen."
Zowel het kartel sp.a-Groen als Open Vld blijven overigens het initiatiefrecht claimen in Gent. Ze nodigden elkaar allebei uit voor een gesprek. Open Vld heeft ondertussen toegezegd om morgennamiddag samen te zitten met het kartel. Of ook het kartel ingaat op de uitnodiging van Open Vld (samen met CD&V), is niet duidelijk.
Hitlergroet of gebaar tijdens gezangen?
In Terzake op Canvas kwam D'haeseleer terug op de vermeende Hitlergroet die leek op te duiken bij het overwinningsfeest van de extreemrechtse partij. "Dat was het niet", aldus de Forza Ninove-kopman. "Ze zongen "'t is stil aan de overkant" naar het gebouw van Open Vld. Uit enthousiasme. En daar maken ze dan de Hitlergroet van."
Guy D'haeseleer schudt handjes in 'zijn' Ninove
In Ninove kan lijsttrekker Guy D'haeseleer van Forza Ninove, die zetelt in het Vlaams Parlement voor Vlaams Belang, de eerste extreemrechtse burgemeester van Vlaanderen worden. Eerder vandaag liet hij weten dat de eerste stappen richting gesprekken met N-VA zijn genomen. Het is evenwel niet duidelijk of het cordon sanitaire doorbroken zal worden.
"Het staat vast dat we met onze partij geschiedenis schrijven in Ninove en dat we de traditionele partijen een hak zetten. We laten ze de rekening betalen voor zes jaar lang links beleid en het negeren van de wil van de kiezer", zegt D'haeseleer.
Tommelein: "Ik word geen burgemeester met sp.a"
Bart Tommelein wil enkel burgemeester van Oostende worden in een coalitie zonder sp.a. Dat heeft hij gezegd in de studio van VTM Nieuws. “Veel natuurlijker om een coalitie te leiden waar ik de grootste ben.”
Het heeft volgens Tommelein dus niets met persoonlijke aversie te maken, maar wel met machtsverhoudingen. Toch heeft de kiezer een duidelijk signaal gegeven, zegt hij. “Het is de tweede opeenvolgende nederlaag voor de partij van Vande Lanotte (sp.a). De kiezer heeft voor vernieuwing gekozen, en ik denk niet dat dat kan met de sp.a.” Hij wil daarom een “vernieuwende coalitie”, met CD&V, maar ook met Groen en N-VA, die niet met elkaar door een deur kunnen.
Wie nodigt wie eigenlijk uit in Gent?
Mathias De Clercq van Open Vld in Gent meldt dat zijn partij het kartel sp.a-Groen heeft uitgenodigd voor een gesprek morgen, nadat het eerst de dialoog aanging met CD&V. De Clercq herhaalt dat hij als grote winnaar van de verkiezingen aan zet is en dus het initiatief neemt voor gesprekken. Het kartel ziet dat net omgekeerd. Zij vindt dat het als grootste partij aan zet is en kondigde eerder vanavond aan dat het Open Vld als eerste heeft uitgenodigd voor een gesprek. Dat meldt de VRT.
Ook Peter Mertens op de koffie bij Bart De Wever: "Meer dan beleefdheidsgesprek"
Intussen is ook Peter Mertens (PVDA) gearriveerd voor een gesprek met de Antwerpse burgemeester Bart De Wever. Hij verklaart dat het veto van N-VA tegen PVDA wederzijds blijft, maar ook dat hij het gebeuren van vandaag als meer dan een beleefdheidsgesprek ziet.
"Op politiek vlak is Antwerpen status quo gebleven, maar er zijn wel enorme signalen gegeven op het vlak van thema's als gezonde lucht, armoede en betaalbaar wonen", geeft hij aan. "Wij gaan die signalen nogmaals doorgeven en dan is het aan de burgemeester om ze op te pikken en zijn beleid te veranderen. Het is de vraag of hij nu een burgemeester voor alle Antwerpenaren zal willen zijn of opnieuw voor zes jaar conflictmodel kiest."
Morgenochtend is Vlaams Belang aan de beurt.
© BELGA — Peter Mertens (PVDA). Gent: Daniël Termont gaat niet zetelen
Uittredend burgemeester Daniël Termont zal niet zetelen in de Gentse gemeenteraad. Dat bevestigt hij aan Belga. Termont is met 7.428 voorkeurstemmen verkozen in de Gentse gemeenteraad als één van de zeven sp.a'ers van het roodgroene kartel. Maar Termont neemt dat mandaat niet op en laat zich vervangen door Joris Vandenbroucke, die de negende plaats op de lijst van Sp.a/Groen inneemt.
In 2012 haalde Termont, toenmalige lijsttrekker van sp.a-Groen, 44.561 voorkeurstemmen. De score die de afscheidnemende burgemeester gisteren als lijstduwer liet optekenen, komt niet in de buurt van die uitslag.
© Wannes Nimmegeers — Uittredend Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a). Forza Ninove hoopt op inhoudelijke gesprekken later deze week
Guy D'haeseleer, die met zijn Forza Ninove 15 van de 33 zetels haalde, heeft vandaag contacten gehad om afspraken te maken voor gesprekken. "Ik heb een initiatief genomen, en het is logisch dat ik eerst met de N-VA praat", verklaart hij aan Belga. "Ik verwacht dat we in de komende dagen inhoudelijke gesprekken kunnen starten."
Guy D'haeseleer is Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang. Zondag won zijn Forza Ninove maar liefst zes zetels bij, twee zetels te kort voor een absolute meerderheid. De overige partijen zijn tot elkaar veroordeeld als ze zonder zijn partij willen besturen. Zowel Open Vld (9 zetels), Samen (7 zetels) als N-VA (2 zetels) lopen niet warm voor Forza Ninove wegens het cordon sanitaire rond Vlaams Belang. D'haeseleer wees er deze ochtend op dat hij een Vlaams nationalist is en dat hij dus eerst met N-VA wil praten. Dat herhaalt hij nu. "Met de linkse partijen hebben ik weinig gemeen."
© © Bart Leye — Forza Ninove-kopman Guy D'haeseleer. Bart De Wever praat met Wouter Van Besien
Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zit nu samen met Groen-kopstuk Wouter Van Besien. "We zijn geen coalitiekandidaat, maar gaan luisteren naar N-VA", zei die eerder vandaag. "Bart De Wever heeft verklaard dat hij uit de loopgraven wil komen en de polarisering wil overstijgen. Eindelijk, dat is een goede zaak voor Antwerpen. Hij zegt ook dat hij Groen de hand reikt. Het zal mij benieuwen wat hij bedoelt."
Alle partijen met verkozenen komen aan bod in de eerste gespreksronde van De Wever in Antwerpen, ook PVDA en Vlaams Belang - ook al wil N-VA daar zeker niet mee samenwerken.
© Photo News — Wouter Van Besien (Groen). Migrantenpartijen verzilveren potentieel niet
Nog nooit kwamen er zoveel migrantenpartijen op als gisteren. Dat zijn partijen die zich profileren rond migratie, zoals de partij Islam in het Brusselse, Be.One in verschillende Vlaamse steden, het Democratisch-Solidair Appèl (D-SA) in Antwerpen en het Vlaams Multicultureel Collectief in Zele. Toch stelden ze vrijwel allemaal teleur.
"Zeker in relatie met het potentieel dat ze bij de bevolking hebben – er zijn nu eenmaal veel mensen met een migratieachtergrond in ons land – scoorden die partijen niet goed", zegt Bram Wauters (UGent). Naar een reden moet hij niet ver zoeken. "Mensen met een migratieachtergrond kunnen niet herleid worden tot die achtergrond: zij behoren tot verschillende strekkingen, met een heel gamma aan meningen. Voor migratiepartijen is het bijgevolg moeilijk om al die meningen te capteren in één partij."
Twee uitzonderingen bevestigen de regel. In Mechelen haalt Be.One 3 procent, al heeft ze geen zetel. Nog opvallender is dat D-SA in Antwerpen twee zetels haalde: eentje in het district Antwerpen en eentje in Hoboken.
© EPA Kris Peeters kijkt uit naar tweede gesprek met Bart De Wever
Het eerste gesprek tussen de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) en CD&V-kopstuk Kris Peeters is afgerond. Peeters houdt de lippen veelal stijf. "Dit was een verkennend gesprek zoals een formateur ook zijn formatieronde start, met eerst iedereen te horen", zegt hij aan de VRT. "Dat gesprek heeft plaatsgevonden en ik ga ervan uit dat hij nu ook de andere partijen zal spreken de volgende uren en dagen. Daarna zullen we iets horen. We kijken uit naar een tweede gesprek."
Peeters laat weten dat hij zelfs niet zeker is dat hij nog voor een tweede gesprek zal worden uitgenodigd. "Dit soort gesprekken gaat in concentrische cirkels, dus we hebben gezegd: als u ons nodig heeft, staan we hier terug", aldus de CD&V-lijsttrekker. "We zijn hier vandaag in het belang van de stad en de districten om te kijken hoe we dit vanuit CD&V het beste aanpakken."
Ook Philippe De Backer (Open Vld) kwam al langs bij De Wever. Ook hij wilde niets inhoudelijks kwijt.
© BELGA — Kris Peeters (CD&V). Jongste burgemeester van Vlaanderen is 29 jaar
In het Kempense Vosselaar heeft CD&V niet langer een absolute meerderheid, maar de partij blijft wel aan de macht én levert opnieuw de burgemeester. De 29-jarige Gilles Bultinck doet een vroege gooi naar de titel van jongste burgemeester van Vlaanderen. De huidige schepen was lijsttrekker om de fakkel over te nemen van Josee Heykants-Jansens, die al sinds 1998 de sjerp om had. Bultinck haalde de meeste voorkeurstemmen en sloot snel een akkoord met N-VA. Hij wilde altijd al burgemeester worden. "Een kinderdroom die uitkomt", klinkt het euforisch.
© Ton Wiggenraad — Gilles Bultinck, de nieuwe burgemeester van Vosselaar. Wie haalt procentueel gezien de meeste voorkeurstemmen?
Bart De Wever is in absolute cijfers het stemmenkanon van de verkiezingen. Hij haalt het met zijn 76.702 voorkeurstemmen met een enorme voorsprong van de andere kandidaten in de centrumsteden. Dat de winnaar in de grootste stad in Vlaanderen ook het hoogste aantal stemmen verzamelt, spreekt voor zich. Opvallend is echter dat, wanneer we kijken naar de zogenaamde penetratiegraad, de burgemeesters van Mechelen, Roeselare en Genk 28 procent van de stemmen achter hun naam kregen.
Procentueel gezien zijn Bart Somers (Mechelen, 15.597 voorkeurstemmen), Wim Dries (Genk, 11.926) en Kris Declercq (Roeselare, 11.447) met 28 procent van het totale aantal stemmen de grootste slokoppen. Zij worden op de voet gevolgd door Antwerps burgemeester Bart De Wever (27 procent). Christoph D'Haese (Aalst, 11.081), Dirk De fauw (Brugge, 15.289) en Vincent Van Quickenborne (Kortrijk, 9.339) halen met 20, 18 en 18 procent bijna een vijfde van de stemmen.
© David Legreve — Bart Somers viert de overwinning in Mechelen. Meer dan 100.000 Brusselaars zijn zondag thuisgebleven
Gisteren zijn 100.789 Brusselaars niet komen opdagen in het stembureau. Dat meldt de Brusselse administratie Lokale Besturen. Het absenteïsme in het hoofdstedelijk gewest bedraagt 16,47%, wat licht minder is ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van 2012, toen de afwezigheid 17,13% bedroeg.
Van de Brusselse kiezers die naar het stemlokaal trokken, hebben er 502.738 een geldige stem uitgebracht, terwijl 31.771 blanco of ongeldig stemden. In totaal waren 5,94 procent van de stemmen niet geldig, een lichte toename van 0,26 procent ten opzichte van 2012. De grootste afwezigheidsgraad werd genoteerd in Sint-Joost-ten-Noode met 20,96 procent. Daarna volgen Elsene (17,64%) en Brussel-Stad (17,15%).
© Photonews - Jeanne Gabriel Bijna vier op de tien verkozenen is vrouw
Het percentage vrouwen dat op dit moment verkozen is in een gemeenteraad bedraagt 38 procent, of bijna vier op de tien. Dat meldt Liesbeth Maris van Vrouw & Maatschappij op Radio 1. In 2012 ging het nog om 36 procent. De cijfers zouden de laatste jaren stagneren. Verder pleit de voorzitster ervoor om de quota voor vrouwen op kieslijsten te behouden. "We mogen niet loslaten wat we bereikt hebben."
Dyab Abou Jahjah reageert op slechte resultaten
Voorzitter Dyab Abou Jahjah reageert in een opiniestuk op Knack op de slechte resultaten voor zijn partij Be.One. Die haalde nergens verkozenen. "De grootste teleurstelling is zeker Gent. (...) De Turkse stem bleek te gehecht aan de traditionele partijen." Over Mechelen is Jahjah dan weer tevreden, hoewel de partij ook daar geen verkozenen heeft. "Naar onze inschatting heeft twintig procent van de Mechelse moslimgemeenschap gestemd op Be.One, dat is een duidelijk signaal."
© BELGA — Abou Jahjah tijdens de presentatie van het politieke initiatief Be.One in februari. Kris Peeters ontvangen door Bart De Wever
Het Antwerpse CD&V-kopstuk Kris Peeters is net aangekomen bij burgemeester en formateur Bart De Wever (N-VA). "Ik ben uitgenodigd en we zullen luisteren hoe hij het wil aanpakken", aldus Peeters. "Ik ga niet onderhandelen over postjes." Hoe duur gaat hij zijn vel verkopen? "Mijn vel is altijd zeer duur en zeer kostbaar", zegt de CD&V'er.
Gent: "Geen meerderheid mogelijk zonder het kartel"
In Gent reageert de groene vleugel van het progressief kartel onverstoord op de intentie van Open VLD en CD&V om een bestuursmeerderheid op de been te brengen. "We nemen akte van deze zet", reageren Filip Watteeuw en Elke Decruynaere. Die gaven eerder aan de samenwerking met sp.a niet te zullen opblazen, waardoor die partijen dus niet aan een meerderheid komen. "In Gent is geen meerderheid mogelijk zonder het kartel", klinkt het nog. "Dit is duidelijk een strategische zet van Mathias De Clercq en hij maakt het er voor Gent niet makkelijker op", zegt Decruynaere. Het kartel wil vanaf morgen zelf onderhandelingen over een coalitievorming opstarten.
De Wever koopt pralines
De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) werd zonet gespot terwijl hij pralines kocht. Om iets 'zoets' toe te voegen aan de coalitiegesprekken? "Nee, dat is niet nodig", lacht De Wever. "Enfin, nu je dat zegt... Misschien één doosje dan."
Volledig resultaat van Gent binnen: geen invloed op verdeling
De uitslag in Gent is nu volledig binnen, alle stemmen zijn geteld. De moeilijke situatie in de stad verandert daarmee niet. Het kartel sp.a-Groen haalt 21 zetels (waarvan 7 voor sp.a-kandidaten en 14 voor kandidaten van Groen), Open Vld sleept 15 zetels binnen, N-VA 6, CD&V 4, Vlaams Belang 4 en PVDA 3. Die laatste partij doet zo haar intrede in de Gentse gemeenteraad.
Mathias De Clercq is met 24.058 stemmen het absolute stemmenkanon. Hij laat Rudy Coddens (sp.a) achter zich, die 17.954 kiezers wist te overtuigen. Bij Groen is Filip Watteeuw de populairste met 13.183.
Het telproces in Gent liep vertraging op door de vondst van een brief met wit poeder in een stembureau.
Hoe scoorden de regeringsleden?
Niet alle ministers en staatssecretarissen die gisteren deelnamen aan de gemeenteraadsverkiezingen deden dat met evenveel succes.
Aan Vlaamse kant stappen na 1 januari twee federale regeringsleden op: minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wordt burgemeester in Hasselt en staatssecretaris Pieter De Crem (CD&V) in Aalter, waar zijn kartel met N-VA de absolute meerderheid behoudt. Ook de titelvoerende burgemeesters Jan Jambon (Brasschaat) en Theo Francken (Lubbeek) versterkten hun dominante positie en staatssecretaris Zuhal Demir vierde haar verhuis naar Genk met een forse vooruitgang voor de N-VA. Open Vld-vicepremier Alexander De Croo versterkt zijn absolute meerderheid in Brakel nog.
© Bob Van Mol — Kris Peeters (CD&V). Minder goed verging het CD&V-vicepremier Kris Peeters en staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) in Antwerpen. In Merchtem blijven de liberalen de grootste, maar slaagde Maggie De Block er niet in de absolute meerderheid te behouden. In Huldenberg raakte Koen Geens als lijstduwer verkozen.
Vlaams minister voor Economie Philippe Muyters (N-VA) kon als lijstduwer de absolute meerderheid in Edegem nog versterken. Open Vld'er Bart Tommelein ging er in Oostende op vooruit en haalde meer voorkeurstemmen dan uittredend burgemeester Johan Vande Lanotte, maar het is nog onduidelijk of hij deze laatste zal kunnen opvolgen. Zijn Brusselse partijgenoot Sven Gatz raakte ditmaal wel verkozen in Jette.
Voorts mogen Jo Vandeurzen (CD&V) in Genk en zeker Liesbeth Homans (N-VA) in Antwerpen tevreden zijn met hun persoonlijke score, terwijl het aantal voorkeurstemmen van zowel Hilde Crevits (CD&V) in Torhout als Joke Schauvliege (CD&V) in Evergem onder druk staan. Ben Weyts (N-VA) tenslotte verliest een zetel in Beersel en ziet ook zijn voorkeurstemmen afkalven.
© Benny Proot — Bart Tommelein (Open Vld). Wie wordt de nieuwe minister van Defensie?
Nu de huidige minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) burgemeester van Hasselt wordt en voor het einde van dit jaar uit de federale regering stapt, is het de grote vraag wie hem als Defensieminister zal opvolgen. Zuhal Demir zou in poleposition liggen, meldt de VRT. Ook Theo Francken zou een kans maken.
© BELGA — Staatssecretaris van Armoedebestrijding en Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA). Patstelling in Gent nu echt compleet
In Gent klikt Open Vld zich intussen vast aan CD&V. De twee partijen willen een coalitie op de been brengen, melden ze in een persbericht. Daarmee is de patstelling in de stad nu echt compleet. Eerder vandaag werd al duidelijk dat Open Vld niet van plan was om het Gentse burgemeesterschap zomaar op te geven.
"De voorbije weken en maanden hebben we vastgesteld dat er sterk wederzijds respect is tussen Mieke Van Hecke (CD&V) en mezelf", zegt Mathias De Clercq (Open Vld), die daarmee een alternatief zoekt voor een samenwerking met het progressief kartel sp.a/Groen. "Gezien Mathias zijn overweldigende score willen we de krachten bundelen om een nieuwe coalitie op de been te brengen", voegt Van Hecke toe.
De twee partijen halen volgens de laatste - zo goed als volledige - resultaten samen negentien zetels in de Gentse gemeenteraad. Dat zijn acht zetels te weinig voor een meerderheid. Ze hebben dus nog een partner nodig om een werkbare bestuursmeerderheid op te starten. Zelfs met de steun van N-VA halen ze geen meerderheid in de Gentse gemeenteraad. CD&V en Open VLD lijken dus uit te zijn op een splitsing van het kartel Sp.a/Groen, dat tot nader order niet bereid lijkt afstand te doen van de burgemeesterssjerp.
© Wannes Nimmegeers — Mieke Van Hecke (CD&V) Groen zwijgt over burgemeesterkandidaat in Gent
Groen-kopstuk Elke Decruynaere geeft voorlopig nog geen uitsluitsel over wie de nieuwe kandidaat-burgemeester van het progressieve kartel in Gent wordt. Eerder vandaag deed sp.a-lijsttrekker Rudy Coddens een stap opzij nadat bleek dat Groen meer verkozen gemeenteraadsleden telt dan kartelpartner sp.a. "Ik werk goed samen met Rudy Coddens", zegt Decruynaere. "En ben van plan dat te blijven doen."
Wie de nieuwe burgemeester wordt, wil Decruynaere nog niet zeggen. "We willen over het volledige pakket onderhandelen en niet enkel over de sjerp", zegt Decruynaere.
Groen ziet aantal gemeenteraadsleden stijgen met 75%
Groen telt na de stembusgang minstens 541 gemeenteraadsleden. Dat zijn er 75 procent meer dan de 308 raadsleden in 2012. De Vlaamse groenen zetelen voortaan ook in 209 gemeenteraden. Ook dat is een record. In 2012 stond die teller nog op 159. Dat blijkt uit cijfers van Groen die Belga heeft kunnen inkijken.
Voorzitster Meyrem Almaci hoopte vooraf op een "groene golf". Groen is er gisteren in ieder geval op veel plaatsen op vooruit gegaan en nooit eerder had de groene partij zoveel gemeenteraadsleden. In Brussel is Groen zelfs de grootste Vlaamse partij met 28 gemeenteraadsleden. "Groen gaat over de ganse lijn vooruit", klinkt het.
Kiest Van Quickenborne voor N-VA, CD&V of Groen?
Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) start deze middag de coalitiegesprekken. Sp.a lijkt al zeker van een plaatsje in het bestuur. Maar een paarse coalitie heeft slechts een heel nipte meerderheid. Daarom gaat Van Quickenborne op zoek naar een extra partner. Wordt dat N-VA, CD&V of Groen? Dat wordt de hamvraag in Kortrijk.
© BELGA — De Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Groen haalt meer zetels dan Open Vld in Mechelen
In Mechelen haalde burgemeester Bart Somers (Open Vld) een klinkende overwinning binnen met zijn Stadslijst. Toch is het kartelpartner Groen die de meeste zetels veroverde. Er zullen 13 kandidaten van Groen in de gemeenteraad zitten, tegenover 10 van Open Vld en 2 van de onafhankelijke beweging M+.
Vlaams Belang verdubbelt score van 2014
"De verkiezingen hebben het Vlaams Belang opnieuw op de politieke kaart gezet. Met meer dan een half miljoen stemmen verdubbelt de Vlaams-nationale partij haar score van 2014", zo blikt voorzitter Tom Van Grieken vandaag terug. Vlaams Belang is nu vertegenwoordigd in 140 in plaats van 100 gemeenten, met 356 verkozenen tegen 214 zes jaar geleden, een toename van bijna 70 procent.
In 16 gemeenten hebben Vlaams Belang en N-VA samen een absolute meerderheid, zoals in Aalst, Aartselaar, Antwerpen, Arendonk, Boom, Brasschaat, Brecht, Edegem, Evergem, Izegem, Lille, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem en Wommelgem. "Het Vlaams Belang reikt dan ook klaar en duidelijk de hand om samen met de N-VA in die gemeenten meerderheden te vormen om een echt rechts en Vlaams beleid te kunnen voeren en zo de wil van het volk om te zetten in daden. De N-VA moet er niet uit, het Vlaams Belang moet erin!", roept de Vlaams Belang-voorzitter op.
© BELGA — De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.