Bekijk alle updates
  1. 15/10/2018

    Volledig resultaat van Gent binnen: geen invloed op verdeling

    De uitslag in Gent is nu volledig binnen, alle stemmen zijn geteld. De moeilijke situatie in de stad verandert daarmee niet. Het kartel sp.a-Groen haalt 21 zetels (waarvan 7 voor sp.a-kandidaten en 14 voor kandidaten van Groen), Open Vld sleept 15 zetels binnen, N-VA 6, CD&V 4, Vlaams Belang 4 en PVDA 3. Die laatste partij doet zo haar intrede in de Gentse gemeenteraad. 

    Mathias De Clercq is met 24.058 stemmen het absolute stemmenkanon. Hij laat Rudy Coddens (sp.a) achter zich, die 17.954 kiezers wist te overtuigen. Bij Groen is Filip Watteeuw de populairste met 13.183. 

    Het telproces in Gent liep vertraging op door de vondst van een brief met wit poeder in een stembureau. 

  2. 15/10/2018

    Patstelling in Gent nu echt compleet

    In Gent klikt Open Vld zich intussen vast aan CD&V. De twee partijen willen een coalitie op de been brengen, melden ze in een persbericht. Daarmee is de patstelling in de stad nu echt compleet. Eerder vandaag werd al duidelijk dat Open Vld niet van plan was om het Gentse burgemeesterschap zomaar op te geven.

    "De voorbije weken en maanden hebben we vastgesteld dat er sterk wederzijds respect is tussen Mieke Van Hecke (CD&V) en mezelf", zegt Mathias De Clercq (Open Vld), die daarmee een alternatief zoekt voor een samenwerking met het progressief kartel sp.a/Groen. "Gezien Mathias zijn overweldigende score willen we de krachten bundelen om een nieuwe coalitie op de been te brengen", voegt Van Hecke toe.

    De twee partijen halen volgens de laatste - zo goed als volledige - resultaten samen negentien zetels in de Gentse gemeenteraad. Dat zijn acht zetels te weinig voor een meerderheid. Ze hebben dus nog een partner nodig om een werkbare bestuursmeerderheid op te starten. Zelfs met de steun van N-VA halen ze geen meerderheid in de Gentse gemeenteraad. CD&V en Open VLD lijken dus uit te zijn op een splitsing van het kartel Sp.a/Groen, dat tot nader order niet bereid lijkt afstand te doen van de burgemeesterssjerp. 

    Instanews image
    © Wannes Nimmegeers — Mieke Van Hecke (CD&V)
  3. 15/10/2018

    Watteeuw: "Kiezer heeft ons grotere rol gegeven"

    "De kiezer heeft Groen in Gent een grotere rol toebedeeld, wij zijn nu grootste partij binnen de grootste formatie", zegt Filip Watteeuw bij VTM Nieuws. "Wij gaan die verantwoordelijkheid opnemen en een goed bestuursproject op poten zetten. Een groene burgemeester behoort tot de mogelijkheid, maar uitspraken daarover zijn voorbarig."

    Volgens Elke Decruyenaere gaat zij nu samen met Watteeuw en Rudy Coddens gesprekken aangaan met Open Vld, maar ook de "andere verkozenen" uitnodigen voor een gesprek.

  4. 15/10/2018

    De Wever: "Mijn signaal is oprecht"

    N-VA-burgemeester van Antwerpen en vanaf vandaag 'formateur' blijft erbij: "Mijn signaal is oprecht", zegt hij over de uitgestoken hand naar Groen bij VRT. "De stad is al lang genoeg gepolariseerd. En dat zet zich ook af op de bevolking. Maar als je daar echt om geeft, doe er dan ook iets aan wanneer er een uitgestoken hand komt."

    "Ik ga discreet met iedereen spreken", voegt De Wever er bij VTM Nieuws aan toe. "Het is het goed recht van Groen om te zeggen niet mee te besturen, ik betreur dat maar ik spreek niet enkel over hen. Ik ga met iedereen spreken. Ik wil wel rekening houden met het democratisch signaal van de kiezer."

    Instanews image
    © EPA — Bart De Wever.
  5. 15/10/2018

    Coddens geeft burgemeestersambities op: "Kiezer heeft duidelijk signaal gegeven"

    In Gent is lijsttrekker Rudy Coddens (sp.a) van het progressief kartel niet langer de kandidaat-burgemeester. Volgens de voorlopige resultaten verschuift het machtsevenwicht binnen het kartel naar Groen en verliest sp.a flink wat gemeenteraadsleden. "Correcte politiek begint met in de spiegel te kijken", zegt Coddens, die wel aangeeft nog steeds een belangrijke rol te willen spelen in de onderhandelingen voor een nieuw stadsbestuur in Gent.

    Volgens de voorlopige resultaten (89 van de 91 stembureaus zijn geteld) blijft het progressief kartel de grootste fractie in de Gentse gemeenteraad, maar telt Groen wel bijna dubbel zoveel gemeenteraadsleden als sp.a. Die nieuwe verhouding brengt Groen aan zet in de onderhandelingen, wat dus ook betekent dat Groen de burgemeester mag leveren wat sp.a betreft. "De kiezer heeft een duidelijk signaal gegeven", zegt Coddens daarover.

    Hij geeft nog aan dat sp.a samen met Groen blijft onderhandelen en het gemeenschappelijk programma onderschrijft. "Het gaat om een project en niet om de poppetjes."

    Welk Groen-kopstuk de nieuwe kandidaat-burgemeester wordt, is nog niet bekend. Mogelijk is dat Elke Decruynaere, die tweede staat op de kartellijst. Maar ook Filip Watteeuw komt in aanmerking. De schepen van Mobiliteit die het fel besproken circulatieplan in Gent heeft ontworpen, scoorde opmerkelijk goed bij de stembusgang.

    Instanews image
    © BELGA — Rudy Coddens en Elke Decruynaere, gisterenavond in Gent.