Volledig resultaat van Gent binnen: geen invloed op verdeling
De uitslag in Gent is nu volledig binnen, alle stemmen zijn geteld. De moeilijke situatie in de stad verandert daarmee niet. Het kartel sp.a-Groen haalt 21 zetels (waarvan 7 voor sp.a-kandidaten en 14 voor kandidaten van Groen), Open Vld sleept 15 zetels binnen, N-VA 6, CD&V 4, Vlaams Belang 4 en PVDA 3. Die laatste partij doet zo haar intrede in de Gentse gemeenteraad.
Mathias De Clercq is met 24.058 stemmen het absolute stemmenkanon. Hij laat Rudy Coddens (sp.a) achter zich, die 17.954 kiezers wist te overtuigen. Bij Groen is Filip Watteeuw de populairste met 13.183.
Het telproces in Gent liep vertraging op door de vondst van een brief met wit poeder in een stembureau.
Patstelling in Gent nu echt compleet
In Gent klikt Open Vld zich intussen vast aan CD&V. De twee partijen willen een coalitie op de been brengen, melden ze in een persbericht. Daarmee is de patstelling in de stad nu echt compleet. Eerder vandaag werd al duidelijk dat Open Vld niet van plan was om het Gentse burgemeesterschap zomaar op te geven.
"De voorbije weken en maanden hebben we vastgesteld dat er sterk wederzijds respect is tussen Mieke Van Hecke (CD&V) en mezelf", zegt Mathias De Clercq (Open Vld), die daarmee een alternatief zoekt voor een samenwerking met het progressief kartel sp.a/Groen. "Gezien Mathias zijn overweldigende score willen we de krachten bundelen om een nieuwe coalitie op de been te brengen", voegt Van Hecke toe.
De twee partijen halen volgens de laatste - zo goed als volledige - resultaten samen negentien zetels in de Gentse gemeenteraad. Dat zijn acht zetels te weinig voor een meerderheid. Ze hebben dus nog een partner nodig om een werkbare bestuursmeerderheid op te starten. Zelfs met de steun van N-VA halen ze geen meerderheid in de Gentse gemeenteraad. CD&V en Open VLD lijken dus uit te zijn op een splitsing van het kartel Sp.a/Groen, dat tot nader order niet bereid lijkt afstand te doen van de burgemeesterssjerp.
© Wannes Nimmegeers — Mieke Van Hecke (CD&V) Watteeuw: "Kiezer heeft ons grotere rol gegeven"
"De kiezer heeft Groen in Gent een grotere rol toebedeeld, wij zijn nu grootste partij binnen de grootste formatie", zegt Filip Watteeuw bij VTM Nieuws. "Wij gaan die verantwoordelijkheid opnemen en een goed bestuursproject op poten zetten. Een groene burgemeester behoort tot de mogelijkheid, maar uitspraken daarover zijn voorbarig."
Volgens Elke Decruyenaere gaat zij nu samen met Watteeuw en Rudy Coddens gesprekken aangaan met Open Vld, maar ook de "andere verkozenen" uitnodigen voor een gesprek.
De Wever: "Mijn signaal is oprecht"
N-VA-burgemeester van Antwerpen en vanaf vandaag 'formateur' blijft erbij: "Mijn signaal is oprecht", zegt hij over de uitgestoken hand naar Groen bij VRT. "De stad is al lang genoeg gepolariseerd. En dat zet zich ook af op de bevolking. Maar als je daar echt om geeft, doe er dan ook iets aan wanneer er een uitgestoken hand komt."
"Ik ga discreet met iedereen spreken", voegt De Wever er bij VTM Nieuws aan toe. "Het is het goed recht van Groen om te zeggen niet mee te besturen, ik betreur dat maar ik spreek niet enkel over hen. Ik ga met iedereen spreken. Ik wil wel rekening houden met het democratisch signaal van de kiezer."
© EPA — Bart De Wever. Coddens geeft burgemeestersambities op: "Kiezer heeft duidelijk signaal gegeven"
In Gent is lijsttrekker Rudy Coddens (sp.a) van het progressief kartel niet langer de kandidaat-burgemeester. Volgens de voorlopige resultaten verschuift het machtsevenwicht binnen het kartel naar Groen en verliest sp.a flink wat gemeenteraadsleden. "Correcte politiek begint met in de spiegel te kijken", zegt Coddens, die wel aangeeft nog steeds een belangrijke rol te willen spelen in de onderhandelingen voor een nieuw stadsbestuur in Gent.
Volgens de voorlopige resultaten (89 van de 91 stembureaus zijn geteld) blijft het progressief kartel de grootste fractie in de Gentse gemeenteraad, maar telt Groen wel bijna dubbel zoveel gemeenteraadsleden als sp.a. Die nieuwe verhouding brengt Groen aan zet in de onderhandelingen, wat dus ook betekent dat Groen de burgemeester mag leveren wat sp.a betreft. "De kiezer heeft een duidelijk signaal gegeven", zegt Coddens daarover.
Hij geeft nog aan dat sp.a samen met Groen blijft onderhandelen en het gemeenschappelijk programma onderschrijft. "Het gaat om een project en niet om de poppetjes."
Welk Groen-kopstuk de nieuwe kandidaat-burgemeester wordt, is nog niet bekend. Mogelijk is dat Elke Decruynaere, die tweede staat op de kartellijst. Maar ook Filip Watteeuw komt in aanmerking. De schepen van Mobiliteit die het fel besproken circulatieplan in Gent heeft ontworpen, scoorde opmerkelijk goed bij de stembusgang.
© BELGA — Rudy Coddens en Elke Decruynaere, gisterenavond in Gent. De grootste mag niet altijd meedoen
Niet in elke gemeente mag de grootste partij ook de burgemeester leveren. In al minstens 19 van de 300 gemeenten is de sterkste lijst buitenspel gezet.
Lees er hier meer over en ontdek over welke gemeenten het gaat.
Groen gaat in op uitnodiging voor gesprek met N-VA, maar is "geen coalitiekandidaat"
Groen, de grootste stijger in Antwerpen, gaat in op uitnodiging voor een gesprek met N-VA-lijsttrekker en burgemeester Bart De Wever, maar is "geen coalitiekandidaat", zegt kopman Wouter Van Besien. "We zijn geen coalitiekandidaat, maar gaan luisteren naar N-VA", zegt Van Besien. Er is al een afspraak voor het gesprek tussen N-VA en Groen in Antwerpen, maar daar wilde Van Besien niet meer over kwijt.
In een mededeling verduidelijk Van Besien: "We zijn geen kandidaat om met de N-VA mee te besturen. We hebben net als jullie vandaag vernomen dat Bart De Wever na 6 jaar eindelijk uit de loopgraven komt. Dat is een goede zaak voor Antwerpen. We zijn heel benieuwd naar wat Bart De Wever precies bedoelt met de hand uitsteken. (...) Alle voorstellen die we de afgelopen zes jaar gedaan hebben zijn systematisch van tafel geveegd door N-VA."
Van Besien houdt daarmee de lijn aan van gisteren en vanmorgen. De Wever riep Groen vanmorgen op "uit de loopgraven te komen" en stak de hand uit naar Groen. Volgens hem bezit Groen een aantal belangrijke thema's waar "stedelijke kiezers" gevoelig voor zijn, zoals zuivere lucht. Maar ook Groen-voorzitter Meyrem Almaci hield de boot daarop voorlopig af.
De Wever wil graag verder doen met zijn coalitie met CD&V en Open Vld, maar heeft slechts een bijzonder nipte meerderheid van 28 op 55 zetels. "Dat is niet evident", aldus de burgemeester.
© Photonews — Wouter Van Besien spoelde de zware campagne gisterenavond door met een speciaalbiertje. "Groen en niet sp.a neemt leiding in Gentse onderhandelingen"
Groen en niet sp.a neemt de leiding in de onderhandelingen in Gent. Dat heeft de partij zonet bevestigd aan VTM NIEUWS. Of het Elke Decruynaere of Filip Watteeuw wordt die een meerderheid zal proberen samenwerken, is nog onduidelijk.
De resultaten van Groen in Gent bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn bijzonder goed. "De verhoudingen in het kartel zijn veranderd", moest ook lijsttrekker Rudy Coddens toegeven. Zo kan sp.a nu nog maar op zeven zetels rekenen in de gemeenteraad en Groen op veertien. Volgens partijwoordvoerder Jonas Dutordoir is de beslissing genomen "in samenspraak met sp.a".
Alle resultaten in kaart gebracht
Zo goed als alle stemmen zijn overal geteld, zowel voor de gemeenten als de provincies. Op onze interactieve kaarten en lijsten met voorkeurstemmen kan je alle resultaten uit jouw gemeente tot in detail analyseren. Je kan er bovendien zelf je eigen coalitie samenstellen.
Tommelein roept Groen op open te staan voor N-VA in Oostende
Nog geen witte rook in Oostende, maar Bart Tommelein bevestigt dat hij een coalitie wil met Groen, N-VA en CD&V en roept Groen-lijsttrekker Wouter De Vriendt op hem te steunen. "Ik heb deze nacht met mijnheer Devriendt gesprekken gevoerd", zegt Tommelein. "Hij zei dat hij mij burgemeester wil maken, en dat apprecieer ik, maar hij zegt ook dat N-VA verloren heeft. Ik heb daar alle begrip voor dat hij niet met N-VA wil besturen. Maar je kan niet iedereen beginnen uitsluiten en van N-V A een Vlaams Belang-light maken. Er zijn geen onoverkomelijke tegenstellingen tussen N-VA en andere partijen."
Volgens Tommelein zijn CD&V en N-VA bereid hem te steunen als burgemeester.
Tommelein bevestigt nogmaals: "Ik word geen burgemeester met sp.a."
Vande Lanotte: "Mijn positie staat niet ter discussie"
"Een anticoalitie tegen ons is geen goed idee." Zo reageert burgemeester Johan Vande Lanotte vandaag op het nieuws dat Open Vld-lijsttrekker Bart Tommelein een coalitie zonder de socialisten wil vormen. Open Vld werd gisteren de op één na grootste in Oostende, maar lijsttrekker Tommelein behaalde wel meer voorkeursstemmen dan Vande Lanotte, en claimt daarom de sjerp. Daarmee is de huidige burgemeester niet akkoord: "Mijn positie staat niet ter discussie."
Almaci houdt deur dicht in Antwerpen: "Ik zie niet in hoe onze modellen samen zouden werken"
Groen-voorzitter Meyrem Almaci houdt voorlopig de deur in Antwerpen dicht voor een eventuele coalitie met de N-VA: "Bart De Wever is de formateur, het is logisch dat hij iedereen uitnodigt en het is niet meer dan normaal dat je daarop ingaat. Maar wat je voor de verkiezingen zag, twee modellen die haaks staan op elkaar, dat is niet veranderd. Wij willen praktijktesten, een circulatieplan, ... Ik zie niet in hoe dat kan werken."
Ook over Gent blijft Almaci afwachtend. "Waar we kunnen zetten we progressieve coalities op. Ik zie heel duidelijk hoe de verhoudingen in Gent liggen en ben fier op dat resultaat, en dat zal zeker meespelen. Maar laat het stof nu even neerdwarrelen en de uitslag analyseren."
Gwendolyn Rutten wordt burgemeester van Aarschot
Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten kondigt na een nacht onderhandelen een akkoord in haar thuisstad Aarschot aan. Ze wordt burgemeester van een coalitie met mogelijk CD&V en N-VA.
Over de gesprekken in Gent nam ze een afwachtende houding aan. "Ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt in Gent. Het lijkt me logisch dat Gent een jonge frisse burgemeester wil die Gent op de kaart zet. Dat heeft zijn tijd nodig. Je moet even aftasten."
© Bollen — Gwendolyn Rutten wordt de nieuwe burgemeester in Aarschot. Laat sp.a burgemeesterschap of coalitie met Open Vld aan Groen in Gent?
Er beweegt heel wat in Gent. Vanmorgen al liet sp.a-Groen-lijsttrekker Rudy Coddens verstaan dat hij het burgemeesterschap niet meer expliciet opeist. "Alles moet besproken worden. We zullen met elkaar moeten onderhandelen. Dat gaan we met een open geest doen, hopelijk doet de Open Vld dat ook. We sluiten De Clercq zeker en vast niet uit", klonk het.
"We merken dat de collega's van Groen het goed doen. De verhoudingen in het kartel zijn veranderd. We zullen daarover moeten spreken", gaf Coddens bovendien toe tegenover VRT.
Nu laat ook sp.a-voorzitter John Crombez een opening. "Er zijn voor ons geen taboes. Dat betekent dat Groen een belangrijke stem heeft", zei Crombez zonet op Radio 1. Crombez beseft ook dat Groen in Gent dubbel zo groot zal worden als sp.a: 14 zetels tegenover 7 in het kartel.
Zal het kartel barsten? Sp.a en Groen maakten zich gisterenavond sterk dat dat niet zal gebeuren, maar een coalitie tussen Open Vld (15 zetels) en Groen (14 zetels) zou een meerderheid van 29 op 53 halen.
De Wever lovend over Groen: "Bezitten thema's die sterk leven bij stedelijke bevolking"
Bart De Wever werd gisteren opnieuw de grootste partij in Antwerpen met meer dan 35 procent. Zijn partij N-VA kan daardoor een zeer nipte meerderheid vormen met Open Vld en CD&V, maar heeft daarbij maar 1 zetel op overschot: 28 op 55.
De Wever plant vanaf vandaag gesprekken met alle partijen, maar stak vanmorgen bij VTM en VRT de hand uit naar Groen, de tweede grootste partij en de felste stijger in Antwerpen. "Een krappe meerderheid in Antwerpen is niet onmogelijk", zegt hij. "Maar het is zeker niet evident. Je moet ook zeker met de winnaars praten. Groen heeft tenslotte een heel goede beurt gemaakt. Bovendien bezitten ze een aantal thema’s die sterk leven bij de bevolking en waar ik niet tegen ben."
Zo klinkt De Wever erg positief voor Groen. Hij vindt dat de coalitievorming met geduld moet doorgezet worden en roept de partij van kopman Wouter Van Besien op te praten. "Als een partij zegt dat polarisatie slecht is, moeten ze ook een uitgestoken hand willen aanvaarden en uit de loopgravenoorlog durven komen."
Tommelein: "Ik word geen burgemeester in een coalitie met sp.a"
In Oostende staan Johan Vande Lanotte (sp.a) en Bart Tommelein (Open Vld) lijnrecht tegenover elkaar. De burgemeesterslijst van Vande Lanotte behaalde de meerderheid maar moet een coalitie aangaan. Tommelein haalde dan weer meer voorkeurstemmen dan Vande Lanotte.
Op Open Vld moet sp.a dan ook niet rekenen, volgens Tommelein: "Oostende is klaar voor een vernieuwingscoalitie." Zelfs wanneer Vande Lanotte de burgemeesterssjerp aan Tommelein aanbiedt, wil hij geen coalitie vormen met sp.a: "Ik zeg duidelijk dat ik geen burgemeester zal worden in een coalitie met sp.a."
En dus kijkt hij naar CD&V, N-VA en Groen. Dat heeft hij vanmorgen nogmaals bevestigd aan Belga. "Ik reik de hand naar de andere winnaars, zoals Groen, maar ook naar N-VA en CD&V. Oostende heeft me daar ook een mandaat voor gegeven. Als je ziet dat sp.a en nu de Stadslijst voor de tweede keer op rij een ferme slag krijgt, dan is dat een signaal van de kiezer. Als ik de sp.a-verkozenen bekijk, dan zie ik dat het vooral de oude krokodillen zijn die scoren."