Standpunt
© Eva Beeusaert — Bart Eeckhout. Welke lessen kunnen we trekken uit deze verkiezingen? En wat zijn de verrassendste vaststellingen? "Deze verkiezingen sluiten zich wel degelijk aan bij een internationale tendens van radicalisme", schrijft hoofdredacteur Bart Eeckhout in zijn standpunt. (+)
Bij Bart De Wever in Antwerpen: "Bartje! Bartje! Bartje!"
© Eric de Mildt Om halftien verschijnt hij achteraan in de zaal. Als een messias in de massa. Hij wordt omstuwd door zijn partijgenoten en een horde bodyguards die iedereen op een afstand houden. De Wever is god in ’t Stad. Meer dan ooit. En hij weet het.
Onze reporter Jeroen Van Horenbeek bracht de dag door in het Antwerpse N-VA-kamp. Lees hier zijn reportage.
John Crombez blijft sp.a-voorzitter
© BELGA — Sp.a-voorzitter John Crombez. John Crombez wil ook na deze verkiezingen verder als voorzitter van sp.a. Dat laat zijn woordvoerster weten. Eerder had Crombez in een interview met De Morgen zijn lot als partijvoorzitter verbonden aan het resultaat van zijn partij in de steden.
"Ik ga morgen aan het partijbureau voorstellen om een versnelling hoger te schakelen en de vernieuwing door te voeren." Dat zei Crombez zondagavond tijdens het voorzittersdebat op VRT. Volgens sp.a-woordvoerster Sarah Vandercruys mogen we in die boodschap verstaan dat John Crombez voort wil gaan als partijvoorzitter.
Analyse: Barst het cordon sanitaire in Ninove?
© Bas Bogaerts — Guy D'Haeseleer van Forza Ninove. Het ziet er naar uit dat met Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer de eerste Vlaams Belang-burgemeester de sjerp heeft binnengehaald. Zijn Forza Ninove behaalde 40 procent en lijkt een deal te hebben met de lokale N-VA-afdeling. Lees hier de analyse.
Hasselt: Steven Vandeput wordt burgemeester
© BELGAONTHESPOT Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) wordt burgemeester in Hasselt, zo meldt Belga. De coalitie bestaat uit N-VA (27 zetels), RoodGroen+ (11 zetels) en Open Vld (vier zetels).
Het beloofden moeilijke onderhandelingen te worden in Hasselt, maar Steven Vandeput (N-VA) komt met een verrassende coalitie. Hoewel Open Vld strikt gezien niet noodzakelijk is, worden de liberalen toch in de nieuwe bestuursploeg opgenomen. Huidig burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) wordt zo buitenspel gezet.
Mathias De Clercq: "Gent heeft duidelijk voor een liberale burgemeester gekozen"
© BELGA Terwijl de uitslagen van de verkiezingen in Gent nog binnenlopen, toont Mathias De Clercq (Open Vld) zich al zegezeker. "Onze partij behaalt een historisch resultaat in de mooiste stad van het land", zo sprak hij zijn achterban toe. "Nog nooit hebben we zo’n indrukwekkende score gehaald. De Gentenaars hebben duidelijk gekozen voor een positief project. En ze hebben duidelijk gekozen voor een liberale burgemeester."
Open Vld moet in de voorlopige resultaten nochtans sp.a-Groen laten voorgaan. Met 63 van de 91 bureaus geteld staat sp.a-Groen op 33,1 procent en Open Vld op 26,4 procent. De meeste voorkeurstemmen staan echter op naam van De Clercq.
"We willen gaan naar een breed positief project, gedragen door een coalitie met bijzonder veel Gentenaars", aldus De Clercq. "Wij weten dat jullie decennialang hebben gesmacht naar een dergelijke overwinning. Vanavond is het gebeurd. De stad is van iedereen."
Volgens politicoloog Carl Devos moet De Clercq zich echter niet te vroeg op het burgemeesterschap verheugen. "We weten niet of een Zweedse coalitie een meerderheid haalt", zegt hij. "Het kartel sp.a-Groen zal hem de sjerp niet gunnen."
Gent: Anneleen Van Bossuyt (N-VA): "Nu de sprong wagen"
© Bas Bogaerts — Anneleen Van Bossuyt. N-VA doet in Gent een duidelijke oproep voor een centrumrechtse coalitie onder leiding van Mathias De Clercq (Open Vld). "Het is niet leuk om te zien dat je achteruitgaat. Maar je ziet dat de Gentenaar verandering wil, zeker omdat het kartel zo sterk achteruit is gegaan", zegt Anneleen Van Bossuyt, lijsttrekker van N-VA aan de VRT. "Ik wil Mathias graag feliciteren met zijn goede resultaat, maar hij moet nu de sprong wagen en zijn verantwoordelijkheid nemen als volgende burgemeester. De enige manier om voor verandering te zorgen is met een centrumrechtse coalitie."
Een coalitie van Open Vld, N-VA en CD&V komt op dit moment echter 1 zetel tekort. Open Vld heeft 25,4 procent of 15 zetels. N-VA komt uit op 12,2 procent en 7 zetels, terwijl CD&V afklopt op 8,7 procent en 4 zetels. Het kartel sp.a-Groen staat voorlopig op 33,4 procent of 20 zetels.
Bart De Wever: "Geen enkele coalitie mogelijk zonder ons"
© BELGA Bart De Wever heeft zonet zijn overwinningsspeech gegeven in Antwerpen. "Wij hebben het gehaald. Wij hebben het gehaald", zo sprak de Antwerpse burgemeester zijn achterban toe.
"Ik had gedacht dat we 33 procent zouden halen. Dat we nu 35 procent hebben, had niemand voorspeld. Wij zijn met enorme afstand de grootste partij van deze stad. We hadden vorige keer een ongelooflijke score van 23 zetels. We hebben vandaag opnieuw 23 zetels. Er zijn veel coalities mogelijk in deze stad, maar geen enkele zonder de N-VA."
'Er zijn in Antwerpen veel coalities mogelijk, maar geen enkele zonder N-VA'
"Vanaf de eerste dag was het allen tegen een. Als we hier vandaag opnieuw staan met 23 zetels, hebben we dat alleen aan u te danken, de militanten van N-VA."
De Wever blikte al even vooruit naar de coalitievorming. "Straks slaat ook het uur verantwoordelijkheid en van de verzoening", klonk het. "Morgen zal ik het initiatief nemen om alle partijen uit te nodigen. Ik wil alle partijen oproepen om deze initiatieven af te wachten, in het belang van de Antwerpenaren."
"Het zal opnieuw een eer en een genoegen zijn om met deze sterke ploeg en met al deze militanten deze stad opnieuw zes jaar te dienen", besloot De Wever.
Leuven: Ridouani wordt burgemeester, coalitie is gevormd
© Bob Van Mol — Mohamed Ridouani. Mohamed Ridouani (sp.a) wordt de nieuwe burgemeester van Leuven. "Leuven heeft een duidelijke keuze gemaakt. Ik sta hier als een heel trotse nieuwe burgemeester van Leuven", heeft hij zonet gezegd.
Sp.a zal een coalitie vormen met CD&V en Groen. "We zijn klaar om een nieuw hoofdstuk te schrijven", aldus Ridouani. "We willen kiezen voor een verbindend en positief verhaal. Dit belooft een goede gemeenteraad te worden met veel talent. Leuven kan vanavond rustig gaan slapen, de stad is in goede handen."
Wouter Van Besien: "Antwerpse Groene Zondag"
Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien is erg blij het het verkiezingsresultaat dat zijn partij heeft neergezet in Antwerpen. "Wat een parchtige dag vandaag, bijna één op vijf Antwerpenaren stemt vandaag groen, dat is meer dan een verdubbeling", spreekt hij zijn achterban toe. "We kunnen met recht en rede spreken van een Antwerpse Groene Zondag."
De Groen-kopman herhaalde dat hij met N-VA geen coalitie wil vormen in Antwerpen.
Antwerpen: coalitie van De Wever houdt nipt stand
Nu alle stemmen in Antwerpen geteld zijn, wordt duidelijk dat de coalitie van burgemeester Bart De Wever (N-VA) nipt standhoudt.
N-VA klokt af op 35,3 procent en blijft zo de grootste partij. Groen strandt op 18,1 procent.
"Groen heeft nu al 50 procent meer gemeenteraadsleden"
Volgens Groen-voorzitster Meyrem Almaci halen de groenen nu al 50 procent meer gemeenteraadsleden dan in 2012 het geval was, hoewel de resultaten nog niet overal volledig zijn. "14 oktober zal de geschiedenis ingaan als 'groene zondag', met onze beste score ooit."
Brugge: Renaat Landuyt op weg naar pensioen
De Brugse burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) is aan de laatste maanden uit zijn politieke carrière bezig. "Ik heb gezegd dat ik met één stem minder op pensioen zou gaan, en dat ga ik ook doen", verklaarde Landuyt. Wel wil hij zijn partij, die in de nieuwe meerderheid zal zetelen, "zo goed mogelijk coachen" en in stelling brengen. Landuyt is ook van plan zijn mandaat in het Vlaams Parlement te volmaken. Dat loopt binnen een half jaar af.
De sp.a-lijst van Landuyt haalde 19,4 procent, tegenover 26,8 procent in 2012.
© BELGA — Renaat Landuyt. Jinnih Beels: "Nu sterke oppositie voeren"
“We hebben moed getoond, maar het resultaat is vandaag niet wat we hadden gehoopt”, sprak Jinnih Beels in Antwerpen tegenover haar militanten. Beels reikte Groen wel duidelijk de hand, waarmee sp.a aanvankelijk samen naar de verkiezingen zou trekken. “Ik vind het belangrijk om vanavond de hand te reiken naar onze groene bondgenoten. Elke inwoner van Antwerpen verdient het beste.”
Volgens de onafhankelijke lijsttrekker kwamen de verkiezingen te vroeg. "We hadden nog een aantal weken of maanden moeten doorgaan, daar ben ik van overtuigd", aldus Beels. "We hebben de eerste steen gelegd van een heel nieuw verhaal en nog nooit hebben zo veel mensen zich aangediend om ons te steunen en ons bij te staan."
De voormalige politievrouw wil naar eigen zeggen wel actief blijven in de politiek. "Het is niet de oorlog die we hebben verloren, maar een gevecht", besloot ze.
Antwerpen: Kris Peeters geeft ambitie om burgemeester te worden op
Kris Peeters (CD&V) geeft zijn ambitie om burgemeester te worden op. Wel wil hij deel uitmaken van de nieuwe coalitie. Dat heeft hij vanavond gezegd aan zijn achterban. Met 7 van de 9 bureaus geteld, strandt CD&V voorlopig op 6,9 procent en een zesde plaats. Toch noemt hij de verkiezingen voor zijn partij geslaagd.
"Na vele jaren zijn we er dankzij jullie inzet in geslaagd CD&V weer op de kaart te zetten in Antwerpen", sprak hij de partijleden toe. "Onze tweede opdracht, veel nieuwe talenten aantrekken, hebben we gewonnen."
"De derde opdracht was een goed resultaat neerzetten, door onze visie uit te dragen", aldus Peeters. "Ik denk dat wij met deze uitslag deel kunnen uitmaken van een coalitie. Als wij de vraag krijgen, zullen wij met dezelfde passie die we de voorbije weken getoond hebben mee aan tafel zitten."
© Benoit De Freine — Kris Peeters (CD&V). "Grimbergen: cordon sanitaire sneuvelt"
In Grimbergen zou het cordon sanitaire voor het eerst sneuvelen. Dat meldt Knack. Het gaat weliswaar om een ex-Vlaams Belanger. Bart Laeremans zou met zijn lijst Vernieuwing in zee gaan met Open Vld en N-VA.
Krijgen we een patstelling in Gent?
In Gent draait de stembusslag uit op een verlies voor het kartel van Groen en sp.a en winst voor Open Vld. Sp.a-Groen heeft voorlopig 32,1 procent, fors minder dan in 2012, en Open Vld haalt 26,3 procent, een flinke winst. Daarmee heeft een centrumrechtse coalitie voorlopig geen meerderheid, waardoor zowel het kartel als Open Vld de sjerp kunnen claimen. (+)
© Thomas Sweertvaegher — Mathias De Clercq (Open Vld) en Rudy Coddens (sp.a). Antwerpen: kapseist de ‘Zweedse coalitie’?
De zetelverdeling in Antwerpen wordt een nagelbijter. Met de voorlopige resultaten heeft de huidige coalitie 28 van de 55 gemeenteraadszetels. Dat zijn er twee minder dan de voorbije legislatuur. N-VA en Open Vld behalen evenveel zitjes als in 2012: respectievelijk 23 en 2; maar CD&V moet 2 zitjes inleveren en behaalt er dit jaar 3.
Als de centrumrechtse coalitie nu nog een zetel verliest, dan moet de Scheldestad op zoek naar een andere meerderheid.
Tommelein: "Oostende heeft nieuwe burgemeester gekozen"
"Het is de kiezer die beslist en de kiezer hééft beslist." Dat zegt Open Vld-lijsttrekker Bart Tommelein in Oostende bij VTM. "Het is duidelijk: Oostende heeft voor een nieuwe burgemeester gekozen."
In de stad aan zee is het Johan Vande Lanotte die met zijn Stadslijst 22,8 procent haalt en dus de verkiezing wint. Open Vld komt op de tweede plaats met 19,8 procent, maar Vlaams minister Bart Tommelein zou wel winnen in aantal voorkeurstemmen. "Als Vande Lanotte vindt dat hij een zeer goed resultaat heeft gehaald, dan heeft hij het mis", vindt Tommelein daarom. Het komt aan de liberalen toe om het initiatief te nemen, maakt hij duidelijk. "Er zijn verschillende mogelijkheden voor een coalitie. We kunnen met Groen praten en met N-VA."
© BELGA — Bart Tommelein (Open Vld). Gent: rood-groen verliest fors in eerste tellingen
In Gent draait de stembusslag uit op een verlies voor het kartel van Groen en sp.a en winst voor Open Vld. Met 2 van de 91 stembureaus geteld heeft sp.a-Groen voorlopig 37,2 procent, fors minder dan in 2012, en haalt Open Vld 25, 9 procent, een flinke winst. Ver achter de twee grootste partijen volgen N-VA met 11,3 procent, PVDA met 8 procent, CD&V met 8 procent en Vlaams Belang met 5,3 procent.
Open Vld en het kartel hebben samen zo weer een meerderheid. Een centrumrechtse coalitie van Open Vld, N-VA en CD&V heeft voorlopig niet de meerderheid van de zetels.
Ridouani: "Nieuwe generatie sp.a Leuven staat er"
Mohamed Ridouani. Sp.a en Groen behalen in Leuven een nipte meerderheid. Sp.a haalde 14 zetels (-2) en Groen 10 (+3), wat een totaal oplevert van 24 zetels op een totaal 47. Ook N-VA boekte winst (+2 zetels tot 11), terwijl CD&V er een verliest en er 8 overhoudt. PVDA haalt voor het eerst een zetel. Open Vld verliest een zetel en houdt er twee over. Vlaams Belang behoudt haar zetel.
Mohamed Ridouani, de lijsttrekker van sp.a in Leuven, beleeft een "mooie dag", zo laat hij weten via Twitter. Zijn partij blijft ondanks verlies de grootste in de Dijlestad, en Ridouani kreeg meer dan 10.000 voorkeurstemmen. "Nieuwe generatie sp.a Leuven staat er. Lichtelijk geëmotioneerd door persoonlijk resultaat. Meer dan 10.000 stemmen... Bedankt Leuvenaars!", schrijft Ridouani.
Ridouani haalde uiteindelijk 10.059 stemmen binnen. Dat zijn er meer dan de 9.921 voorkeurstemmen die Louis Tobback in 2012 behaalde. Dit jaar scoorde Tobback er als lijstduwer 2.395, meer dan zijn zoon Bruno Tobback (1.903) die als derde op de lijst stond.
Brugge: coalitie van CD&V, sp.a en Open Vld met nieuwe burgemeester
In Brugge stelde Dirk De fauw (CD&V) zopas een nieuwe driepartijencoalitie voor met hemzelf als burgemeester. Daarmee onttroont hij Renaat Landuyt, wiens sp.a wel in de meerderheid blijft. De fauw: “We zullen met CD&V in goede verstandhouding met sp.a en Open Vld een coalitie vormen. De CD&V zal vier schepenen hebben, de sp.a krijgt naast twee schepenen ook de voorzitter van het bijzonder comité sociale zaken (vroegere OCMW) en twee schepenen. Ook Open Vld krijgt twee schepenen.”
Eerste resultaat Antwerpen: N-VA ver boven 30 procent
Op basis van de resultaten van een stembureau lijkt de N-VA van burgemeester Bart De Wever nauwelijks stemmen te verliezen. Zijn partij blijft ver boven de 30 procent en zit nu op 36,6 procent. Groen wordt de tweede partij met 16,1 procent. De CD&V van Kris Peeters strandt vooralsnog op 6,9 procent.
Oostende: Tommelein eist burgemeesterssjerp op
In Oostende eist Open Vld-lijsttrekker Bart Tommelein de burgemeesterssjerp op van sp.a’er Johan Vande Lanotte (Stadslijst). Nochtans haalde Vande Lanotte met 22,8 procent een hogere score dan Tommelein, die 19,8 procent van de stemmen voor zich won. Wel haalde Tommelein meer voorkeursstemmen. Ook Groen zegt te willen besturen met de liberaal. Tommelein geeft om 19 uur toelichting op een persconferentie.
© BELGA — Bart Tommelein. Aarschot: Gwendolyn Rutten (Open Vld) wint
Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten haalt de verkiezing in haar thuisstad Aarschot binnen. Dat blijkt met 4 van de 11 bureaus geteld. De liberalen stijgen in de Vlaams-Brabantse gemeente van 14,6 procent tot 29,6 procent. Op de tweede plaats komt CD&V, met 22 procent tegenover 31,7 procent zes jaar geleden. Sp.a blijft met 14,2 procent nagenoeg stabiel. Daarna volgt Groen met 11,5 procent en dan pas N-VA met 10,9 procent. Zes jaar geleden werd de partij nog tweede met 18,9 procent.
Aarschot wordt al bijna dertig jaar bestuurd door CD&V, de jongste twaalf jaar door burgemeester André Peeters. Gwendolyn Rutten is in de aflopende legislatuur schepen van Mobiliteit, maar stapte deze campagne in als kandidaat-burgemeester.
© BELGA — Gwendolyn Rutten (Open Vld). Provincies kleuren geel-oranje
Met twee op de drie stembureaus geteld, verdelen CD&V en N-VA de vijf Vlaamse provincies. CD&V blijft de grootste in Limburg en West-Vlaanderen terwijl N-VA de grootste is in Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen.
Stel uw vraag aan onze hoofdredacteur Bart Eeckhout
Wat betekent deze stembusgang nu voor de (politieke) toekomst van onze steden? Stel uw vraag nu aan De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout, hij beantwoordt ze vanaf 19 uur live op onze website.
Middelkerke: Jean-Marie Dedecker: "Had ik nooit durven dromen"
"Een absoluut toppunt in mijn carrière." Zo reageert Jean-Marie Dedecker, die in Middelkerke lijkt af te stevenen op een absolute meerderheid.
LDD heeft virtueel 13 van de 25 zetels in handen nadat 4 van de 8 stembureaus geteld zijn. “Dit is een absolute ‘strike’, om het in bowlingtermen te zeggen. Hier had ik nooit van durven dromen”, aldus Dedecker.
Vooraf waren er geruchten van een voorakkoord, maar die lijken uit de lucht gegrepen. “Maar er is blijkbaar geen voorakkoord nodig. Er was er ook geen. Ik ben uiteraard tevreden dat de huidige coalitie gebroken wordt. Dit is een afstraffing”, zegt Dedecker. Dedecker weghouden van de burgemeestersjerp belooft moeilijk te worden.
"Echte groene vloedgolf zien we nog niet"
De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de eerste resultaten in de video hieronder. "Er was gerekend op een groene zondag. En Groen lijkt het overal goed te doen, maar echte doorbraak of een groene vloedgolf zien we nog niet."
Gent: kartel van sp.a en Groen verliest zwaar
In Gent is het kartel sp.a-Groen op weg naar een fors verlies. De lijst van ontslagnemend burgemeester Daniël Termont zou op weg zijn naar 33,9 procent, ten opzichte van 45,5 procent in 2012. Uitdager Mathias De Clercq (Open Vld) gaat van 16,5 naar 24,7 procent. Dat meldt VTM op basis van 12 van de 91 bureaus.
N-VA zou dalen van 17,1 naar 12,4 procent terwijl CD&V van 9,1 naar 9,8 procent zou stijgen. PVDA stijgt van 2,9 naar 7 procent, wat betekent dat extreemlinks in de gemeenteraad zou komen. Vlaams Belang stijgt van 6,5 naar 7,5 procent. Zoals de kaarten nu liggen, zou een 'Zweedse coalitie' van N-VA, Open Vld en CD&V een zetel tekortkomen. De huidige coalitie van het kartel en Open Vld zou wel kunnen voortregeren.
Lorin Parys: "N-VA is klaar om te besturen in Leuven"
De Leuvense N-VA wil besturen in Leuven. Dat heeft lijsttrekker Lorin Parys gezegd aan de VRT. De Vlaams-nationalisten stranden achter de sp.a van Mohamed Ridouani, maar "in deze uitslag zijn er twee duidelijke winnaars, wij en Groen", aldus Parys.
Met 70 van de 78 stembureaus blijft sp.a de grootste partij met 26 procent. N-VA wint bijna 3 procentpunt en komt op 21,9 procent. Groen spring over CD&V en wordt met bijna 20 procent de derde partij. N-VA-lijsttrekker Lorin Parys is "heel tevreden", zei hij bij de VRT. "De Leuvenaar laat hiermee heel duidelijk horen dat hij verandering wil. Wij hebben die kreet, die vraag, heel duidelijk begrepen."
Een coalitie op de been krijgen wordt in elk geval niet gemakkelijk, ziet ook Parys. "De Leuvenaar heeft de kaarten geschud, maar ze zijn zeker niet gemakkelijk geschud. Iedereen die rond de tafel wil gaan zitten, zal water bij de wijn moeten doen."
© Photo News — Lorin Parys (N-VA). Intussen de Leuvense socialisten:
Antwerpen: waarom de Antwerpse resultaten op zich laten wachten
Het blijft voorlopig nog even wachten op de eerste officiële resultaten voor stad Antwerpen. Op de website van Vlaanderen Kiest staat er bij geen enkel van de 386 kiesbureaus een resultaat. "Dat komt omdat we wachten tot een volledig district is geteld voor we resultaten bekend kunnen maken", klinkt het bij het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Antwerpen is immers opgedeeld in negen districten. Pas als alle kiesbureaus binnen zo'n district geteld zijn, kan dat resultaat worden doorgegeven. Het blijft dus nog even (zenuwachtig) wachten.
De voorlopige lijsten met voorkeursstemmen zijn wel al gekend voor heel Vlaanderen. Daar duiken wel al enkele bekende Antwerpse kopstukken op. Daar staat burgemeester Bart De Wever met 7.334 voorkeursstemmen voorlopig afgetekend op kop. Eerste achtervolger is Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien met 1.799 stemmen.
© Eric de Mildt — Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Hasselt: exit Vandeput uit federale regering?
N-VA is in Hasselt de grootste partij geworden, ten nadele van de huidige meerderheidspartijen CD&V en RoodGroen+ Hasselt. Met alle stemmen geteld, eindigt de partij van minister van Defensie Steven Vandeput op 28,7 procent. "Ik ga in Hasselt het initiatief nemen om een coalitie te vormen. Ik denk dat ik als grootste partij dat recht heb", zegt Vandeput op TV Limburg.
Vandeput zei voor de verkiezingen dat hij uit de federale regering zou vertrekken als hij burgemeester kon worden. "De vraag die ik het meest krijg, is of ik echt burgemeester wil worden. Ja dus. Als het lukt, kan de N-VA in januari op zoek naar een andere minister van Defensie", zei de Limburger.
N-VA wordt in de resultaten gevolgd door RoodGroen+ Hasselt (25,3 procent), CD&V (20,9 procent), Open Vld (10,4 procent), Vlaams Belang (8,3 procent) en PVDA (6,5 procent).
'Als het lukt, kan de N-VA in januari op zoek naar een andere minister van Defensie'
Zoek de verkiezingsuitslag in uw gemeente
Ondertussen begint de verkiezingskaart er steeds gekleurder uit te zien met de eerste binnengelopen resultaten. Op de kaart hieronder kan u de naam of postcode in van de gemeente waarvan u de verkiezingsuitslag wil bekijken invullen. Vervolgens kan u de uitslagen, de zetelverdeling en de voorkeursstemmen raadplegen.
Eerste analyse: wisselvallig beeld voor N-VA
Onder het voorbehoud van zeer voorlopige, eerste en onvolledige resultaten, valt een wisselvallig beeld op voor N-VA. Met name in het landelijk gebied lijkt een verbreding van de gele golf er voorlopig niet aan te komen en moet er zelfs opvallend vaak met minnetjes gerekend worden. Lees hier de eerste analyse van hoofdredacteur Bart Eeckhout. (+)
© Eva Beeusaert — Bart Eeckhout. District Antwerpen: N-VA grootste partij, ook Groen groeit
Voor Antwerpen komen de eerste resultaten uit het district Antwerpen, waar voorlopig 10 van de 126 stembureaus zijn geteld. N-VA wordt met 32 procent de grootste partij, gevolgd door Groen (20 procent) en sp.a (11 procent). De christendemocraten stranden op 7 procent. Daarmee worden de machtsverhoudingen grondig door elkaar geschud. In 2012 ging de stadslijst sp.a-CD&V nog aan de haal met 30 procent.
"Nog geen officiële resultaten"
De Morgen wacht op de officiële gegevens van het Agentschap Binnenlands Bestuur om resultaten online te zetten. Hoewel VRT en VTM NIEUWS al resultaten bekendmaken, zijn er immers nog geen officiële resultaten.
"De bureau's zijn nog maar net dicht. Pas vanaf nu kunnen de officiële resultaten binnenstromen", reageert Charlotte Cools van het Agentschap. "Als we afgaan op de vorige verkiezingen, verwachten we dat de eerste resultaten vanaf 15.30 uur zullen binnenlopen."
© BELGA Alle stembureaus in Vlaanderen dicht
Het is gebeurd. In alle Vlaamse steden en gemeenten zijn de lokale verkiezingen sinds 15.00 uur afgelopen. Late kiezers die nog stonden aan te schuiven, kregen normaal gezien wel nog de kans om hun stem uit te brengen. Voor de kandidaten is het intussen nagelbijten tot de resultaten binnenlopen.
In Brussel - waar overal elektronisch gestemd wordt - duurt het stemmen nog tot 16.00 uur.
Voorlopige resultaten teruggetrokken
Er waren voor drie provincies voorlopige resultaten verspreid via de officiële website vlaanderenkiest.be, maar die zijn snel weer offline gehaald. "We geven geen officiële resultaten voor 15.00 uur", zegt Jan Van Der Cruysse van Binnenlands Bestuur. Tot dat moment zijn er in heel wat Vlaamse gemeenten immers nog stembureaus open waar digitaal gestemd wordt.
"Mogelijk gaat het om een test van eerder deze week die per ongeluk online is gekomen", verduidelijkt Jeroen Windey, administrateur-generaal van het Agentschap Binnenlands Bestuur. "Het wordt intern onderzocht."
Nog 3 stembureaus in Vlaanderen met problemen
De problemen in de Vlaamse stembureaus zijn bijna allemaal van de baan. Momenteel is in drie stembureaus in Vlaanderen de stemming onderbroken door problemen met chipkaartlezers.
Omstreeks 12.30 uur zijn er in drie digitale bureaus in Lommel, Dendermonde en Tervuren problemen opgedoken. De chipkaartlezer die de stemkaart moet activeren hapert en dus is het stemmen momenteel onderbroken. De mensen blijven best wachten in de rij tot het probleem is aangepakt. Indien een probleem wordt gemeld zou er binnen het half uur een interventieteam ter plekke moeten zijn.
Op een totaal van 6.093 stembureaus zijn er 3.358 digitale stembureaus. De diensten van het Agentschap Binnenlands Bestuur hebben twee jaar lang de stembusgang voorbereid om zoveel mogelijk problemen te voorkomen.
Alles of niets voor Brusselse PS-burgemeester Close
© Tim Dirven — Philippe Close. Onze reporter volgt Brussels burgemeester en PS-lijsttrekker Philippe Close op de voet. Kan hij de burgemeestersstoel houden? “Het is alles of niets voor mij”, aldus Close. “Ik ben lijsttrekker, dus het is burgemeester of niets.” Ecolo-Groen lijsttrekker Bart Dhondt sluit een coalitie met de PS niet uit. “We zijn hoopvol voor een coalitie voor schone lucht.” (+)
Stembureaus met potlood en papier dicht
Alle stembureaus waar met potlood en papier gestemd worden, zijn om 13 uur gesloten. Kiezers die nog stonden aan te schuiven, krijgen normaal gezien wel nog de kans om hun stem uit te brengen. Om 15.00 uur sluiten ook de Vlaamse stembureaus waar elektronisch gestemd werd. In Brussel is dat een uurtje later, om 16.00 uur.
In Wallonië zijn alle gemeenten terug overgeschakeld op potlood en papier, behalve in de oostkantons. De stembureaus sloten er overal om 13 uur.
Alle stembureaus in Brussel open
In Brussel zijn de technische problemen eindelijk van de baan. Alle stembureaus zijn er nu open.
De Wever gaat stemmen
N-VA-voorzitter en Antwerps lijsttrekker Bart De Wever is zijn stem gaan uitbrengen.
De Antwerpse kopstukken reageren voor de camera
De verkiezingen in cijfers
• 6.093 stembureaus in Vlaanderen
• 50.000 burgers zijn van dienst, waarvan 40.000 voorzitters en bijzitters, en 10.000 tellers.
• 145 gemeenten gebruiken nog potlood en papier. 163 gemeenten stemmen digitaal.
• 39.835 kandidaten op de kieslijsten: 36.741 voor de gemeenteraad, 1.417 voor de provincie, 175 in de faciliteitengemeenten en 1.502 voor de districtraden.
U gaat niet stemmen? Dit zijn de gevolgen
Laat u niets wijsmaken: uw stem doet er wel degelijk toe
Uw stem is wel degelijk belangrijk, schrijft hoofdredacteur Bart Eeckhout. "Dit weekend telt enkel uw mening."
© Eva Beeusaert — Bart Eeckhout. Stembureaus geopend: acht miljoen Belgen gaan stemmen
Om acht uur vandaag zijn in alle steden en gemeenten van ons land de stembureaus geopend voor de verkiezing van nieuwe gemeente- en provincieraden. In heel België trekken meer dan acht miljoen inwoners naar de stembus.
Wie met pen en papier stemt kan tot 13 uur stemmen, wie elektronisch stemt tot 15 uur.
Lees ook: Zo worden de verkiezingen bij De Morgen
Zo stemmen deze Vlamingen: "Mobiliteit heeft het grootste verschil gemaakt"
Wekenlang zijn ze om de oren geslagen met affiches, debatten en reclamefolders. Maar zondag krijgen zij het laatste woord. Aan wie geven deze kiezers hun stem?
© Tine Schoemaker — Hoe stemmen deze Vlamingen? Komt vandaag het einde van John Crombez? Dit zijn de 7 kopzorgen van de partijvoorzitters
Houdt N-VA de sleutel van 't Schoon Verdiep in handen vandaag? Blijft CD&V de onbetwiste nummer één op lokaal niveau? En slaagt sp.a erin om de leidende oppositiepartij te blijven? Dit staat er vandaag op het spel.
© Eric de Mildt — De Vlaamse partijvoorzitters. Vandaag loopt rechts links achterna: een vooruitblik op de verkiezingen in 10 vragen
U bent een tikje murw van al die politieke debatten? Maar u kijkt stiekem toch uit naar de verkiezingsmarathon op televisie? Wij zetten nog even op een rij wat u de laatste weken niet mocht missen en waar u vandaag zeker op moet letten. Van voetbal zullen we in elk geval geen last hebben.
© GIJS KAST