Wij sluiten deze liveblog hier af. Bedankt dat u het nieuws bij ons gevolgd heeft. Morgenvroeg zijn wij er weer met nieuws en duiding over de verkiezingsuitslagen.
Op deze kaart kunt u intussen alle resultaten voor Vlaanderen herbekijken:
Standpunt
© Eva Beeusaert — Bart Eeckhout. Welke lessen kunnen we trekken uit deze verkiezingen? En wat zijn de verrassendste vaststellingen? "Deze verkiezingen sluiten zich wel degelijk aan bij een internationale tendens van radicalisme", schrijft hoofdredacteur Bart Eeckhout in zijn standpunt. (+)
Ieper: Eerste vrouwelijke burgemeester
© BELGA — Emmily Talpe. Emmily Talpe van Open Ieper is de eerste vrouw die het burgemeesterschap bekleedt in de stad, schrijft de VRT. Het is ook voor de eerste keer in 120 jaar dat de burgemeester een liberaal is.
Ninove: Guy D'haeseleer spreekt van "historische dag"
In het Oost-Vlaamse Ninove kan lijsttrekker Guy D'haeseleer van Forza Ninove, die zetelt in het Vlaams Parlement voor Vlaams Belang, de eerste extreem-rechtse burgemeester worden van Vlaanderen. "De meerderheid is gebroken, de N-VA haalt 2 zetels en Forza Ninove 15 zetels. Ik denk dat we vanavond in Ninove een historische dag beleven", zegt D'haeseleer.
Het is nog niet duidelijk of het cordon sanitaire doorbroken zal worden. Volgens de lokale N-VA-afdeling is Forza Ninove aan zet maar de nationale kopstukken van de N-VA kunnen daar anders over oordelen. "Het staat vast dat we met onze partij geschiedenis schrijven in Ninove en dat we de traditionele partijen een hak zetten. We laten ze de rekening betalen voor zes jaar lang links beleid en het negeren van de wil van de kiezer", zegt D'haeseleer.
Beersel: Weyts gaat achteruit
In het Vlaams-Brabantse Beersel is N-VA-lijsttrekker en Vlaams minister Ben Weyts er niet in geslaagd zijn ministerschap te verzilveren. Weyts haalt met 1.806 voorkeurstemmen zelfs minder stemmen dan zes jaar geleden. Zijn partij zakt ook van 8 naar 7 zetels.
Antwerpen: Beels reikt Groen de hand
© Photo News — Jinnih Beels. Als Bart De Wever gesprekken wil opstarten met de Antwerpse socialisten, dan staat de sp.a daarvoor open. Dat heeft lijsttrekster Jinnih Beels gezegd. "Maar ik ben me ervan bewust dat het water erg diep is."
Bart De Wever zal maandag alle partijen uitnodigen om te horen wat mogelijk is. Sp.a-lijsttrekster Jinnih Beels had die boodschap nog niet gehoord. "Het initiatief is ook niet aan ons", reageert ze vanuit het Zuiderpershuis, waar de sp.a-aanhangers volgens Beels "teleurgesteld, maar nog mee" zijn.
"Ik heb altijd gezegd dat ik niemand uitsluit, behalve het Vlaams Belang", zegt Beels. "Ook al is het water tussen ons en de N-VA diep. Dat hebben we in de debatten van de afgelopen weken gezien. Het zal niet eenvoudig worden om die brokken te lijmen, maar we houden de deur op een kier."
De sp.a kijkt in Antwerpen vooral naar Groen, om een samenwerking op te starten. "Wij reiken in de eerste plaats de hand naar onze groene broeders", zegt Beels. "Om samen oppositie te voeren voor onze stad."
Bij Bart De Wever in Antwerpen: "Bartje! Bartje! Bartje!"
© Eric de Mildt Om halftien verschijnt hij achteraan in de zaal. Als een messias in de massa. Hij wordt omstuwd door zijn partijgenoten en een horde bodyguards die iedereen op een afstand houden. De Wever is god in ’t Stad. Meer dan ooit. En hij weet het.
Onze reporter Jeroen Van Horenbeek bracht de dag door in het Antwerpse N-VA-kamp. Lees hier zijn reportage.
John Crombez blijft sp.a-voorzitter
© BELGA — Sp.a-voorzitter John Crombez. John Crombez wil ook na deze verkiezingen verder als voorzitter van sp.a. Dat laat zijn woordvoerster weten. Eerder had Crombez in een interview met De Morgen zijn lot als partijvoorzitter verbonden aan het resultaat van zijn partij in de steden.
"Ik ga morgen aan het partijbureau voorstellen om een versnelling hoger te schakelen en de vernieuwing door te voeren." Dat zei Crombez zondagavond tijdens het voorzittersdebat op VRT. Volgens sp.a-woordvoerster Sarah Vandercruys mogen we in die boodschap verstaan dat John Crombez voort wil gaan als partijvoorzitter.
Brussel: Groene golf overspoelt gewest
In zowat alle Brusselse gemeenten is de partij Groen samen met Ecolo er flink op vooruit gegaan. In Brussel-Stad gaat Ecolo-Groen meer dan vier procent vooruit. Maar in Elsene en Vorst vormt het groene front het grootste politieke blok, zo schrijft Bruzz.
Torhout: Hilde Crevits ziet volledig af van burgemeesterssjerp
© Photo News — Hilde Crevits. Hilde Crevits wordt geen burgemeester van Torhout, ook als ze na de verkiezingen van mei 2019 geen ministerpost meer kan versieren. Er leek een lastige situatie te ontstaan in Torhout. Crevits had altijd aangegeven dat ze na 2019, mocht ze geen minister meer worden, de burgemeesterssjerp in Torhout zou opnemen. Maar waarnemend burgemeester Kristof Audenaert boekte vanop de tweede plaats met 3.064 stemmen ruim 650 stemmen meer dan Crevits.
De minister maakte die vreemde situatie meteen monddood door Audenaert de volledige zes jaar burgemeesterschap te gunnen.
CD&V boekte een nipte meerderheid van 14 zetels op 27. De kans bestaat dat iemand mee het bad in mag.
Ninove: Forza Ninove strandt op zucht van absolute meerderheid
In Ninove heeft Forza Ninove vijftien van de 33 gemeenteraadszitjes in de wacht gesleept. Dat blijkt uit de definitieve resultaten van de lokale verkiezingen. De partij van Vlaams Belang-senator en Vlaams parlementslid Guy D'haeseleer strandt zo op een zucht van een absolute meerderheid.
Forza Ninove is daarmee afgetekend de grootste fractie in de nieuwe gemeenteraad. Open Vld haalt negen zetels, Samen (met CD&V, Groen en sp.a) zeven zetels en N-VA twee. Als geen van die drie laatste partijen met Forza Ninove in zee wil gaan, zullen ze een driepartijencoalitie moeten smeden.
Lees ook de analyse: Barst het cordon sanitaire in Ninove?
Analyse: Barst het cordon sanitaire in Ninove?
© Bas Bogaerts — Guy D'Haeseleer van Forza Ninove. Het ziet er naar uit dat met Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer de eerste Vlaams Belang-burgemeester de sjerp heeft binnengehaald. Zijn Forza Ninove behaalde 40 procent en lijkt een deal te hebben met de lokale N-VA-afdeling. Lees hier de analyse.
Bergen: Elio Di Rupo is burgemeester af
PS-voorzitter en huidig burgemeester van Bergen Elio Di Rupo verliest zijn burgemeesterschap. Hoewel hij de lijst van de PS duwde, gaf hij wel aan dat hij zou zetelen als hij de meeste stemmen haalde. Maar de meeste voorkeursstemmen gaan vooralsnog naar lijsttrekker Nicolas Martin. "Hij zal een uitstekende burgemeester worden", aldus Di Rupo.
De PS-voorzitter reageert tevreden op het resultaat van de socialisten in de Waalse en Brusselse gemeenteraadsverkiezingen. Volgens hem is de PS de grootste partij van Wallonië gebleven. "Globaal blijven we, en met voorsprong, de eerste Franstalige partij", aldus de oud-premier.
Vader Kompany wordt eerste zwarte burgemeester
© Kristof Ghyselinck — Pierre Kompany. Pierre Kompany, vader van Rode Duivel Vincent, wordt de eerste zwarte burgemeester van het land. Met alle stemmen geteld is zijn Proganshoren de grootste partij in Ganshoren met 28,3 procent van de stemmen (+5,8 procentpunt). Dat is ruim meer dan Carthé, dat 14,7 procentpunt zakt en nog 21,3 procent overhoudt.
Analyse: sterke figuren geven Open Vld kleur
© BELGA — Gwendolyn Rutten. Vier burgemeesters in de centrumsteden. Dat doel stelde Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten voorop. Of haar partij daarin slaagt, is vooralsnog onduidelijk. Wel zetten de liberalen, op enkele smetten na, een onverwacht sterke prestatie neer. Lees hier de analyse. (+)
Hasselt: Steven Vandeput wordt burgemeester
© BELGAONTHESPOT Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) wordt burgemeester in Hasselt, zo meldt Belga. De coalitie bestaat uit N-VA (27 zetels), RoodGroen+ (11 zetels) en Open Vld (vier zetels).
Het beloofden moeilijke onderhandelingen te worden in Hasselt, maar Steven Vandeput (N-VA) komt met een verrassende coalitie. Hoewel Open Vld strikt gezien niet noodzakelijk is, worden de liberalen toch in de nieuwe bestuursploeg opgenomen. Huidig burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) wordt zo buitenspel gezet.
Mathias De Clercq: "Gent heeft duidelijk voor een liberale burgemeester gekozen"
© BELGA Terwijl de uitslagen van de verkiezingen in Gent nog binnenlopen, toont Mathias De Clercq (Open Vld) zich al zegezeker. "Onze partij behaalt een historisch resultaat in de mooiste stad van het land", zo sprak hij zijn achterban toe. "Nog nooit hebben we zo’n indrukwekkende score gehaald. De Gentenaars hebben duidelijk gekozen voor een positief project. En ze hebben duidelijk gekozen voor een liberale burgemeester."
Open Vld moet in de voorlopige resultaten nochtans sp.a-Groen laten voorgaan. Met 63 van de 91 bureaus geteld staat sp.a-Groen op 33,1 procent en Open Vld op 26,4 procent. De meeste voorkeurstemmen staan echter op naam van De Clercq.
"We willen gaan naar een breed positief project, gedragen door een coalitie met bijzonder veel Gentenaars", aldus De Clercq. "Wij weten dat jullie decennialang hebben gesmacht naar een dergelijke overwinning. Vanavond is het gebeurd. De stad is van iedereen."
Volgens politicoloog Carl Devos moet De Clercq zich echter niet te vroeg op het burgemeesterschap verheugen. "We weten niet of een Zweedse coalitie een meerderheid haalt", zegt hij. "Het kartel sp.a-Groen zal hem de sjerp niet gunnen."
Antwerpen: PVDA reikt de hand naar linkse partijen
In Ampere in Antwerpen heeft PVDA-voorzitter Peter Mertens zondagavond een feestvierende menigte toegesproken. "We zijn voor het eerst uitgegroeid van een fenomeen in Antwerpen en Luik naar een fenomeen in zowat elke centrumstad in Vlaanderen en Wallonië en in Brussel", sprak hij tevreden.
Tijdens zijn toespraak reikte hij de hand naar de andere linkse- en centrumpartijen in Antwerpen. "Groen, sp.a en de PVDA hebben nu samen 15 zetels en de partijen in de huidige coalitie hebben samen 15 zetels", zegt Mertens. "Dus er moet maar één iemand zijn gezond verstand gebruiken om Antwerpen weer een linkse meerderheid te geven."
Gent: Anneleen Van Bossuyt (N-VA): "Nu de sprong wagen"
© Bas Bogaerts — Anneleen Van Bossuyt. N-VA doet in Gent een duidelijke oproep voor een centrumrechtse coalitie onder leiding van Mathias De Clercq (Open Vld). "Het is niet leuk om te zien dat je achteruitgaat. Maar je ziet dat de Gentenaar verandering wil, zeker omdat het kartel zo sterk achteruit is gegaan", zegt Anneleen Van Bossuyt, lijsttrekker van N-VA aan de VRT. "Ik wil Mathias graag feliciteren met zijn goede resultaat, maar hij moet nu de sprong wagen en zijn verantwoordelijkheid nemen als volgende burgemeester. De enige manier om voor verandering te zorgen is met een centrumrechtse coalitie."
Een coalitie van Open Vld, N-VA en CD&V komt op dit moment echter 1 zetel tekort. Open Vld heeft 25,4 procent of 15 zetels. N-VA komt uit op 12,2 procent en 7 zetels, terwijl CD&V afklopt op 8,7 procent en 4 zetels. Het kartel sp.a-Groen staat voorlopig op 33,4 procent of 20 zetels.
Bart De Wever: "Geen enkele coalitie mogelijk zonder ons"
© BELGA Bart De Wever heeft zonet zijn overwinningsspeech gegeven in Antwerpen. "Wij hebben het gehaald. Wij hebben het gehaald", zo sprak de Antwerpse burgemeester zijn achterban toe.
"Ik had gedacht dat we 33 procent zouden halen. Dat we nu 35 procent hebben, had niemand voorspeld. Wij zijn met enorme afstand de grootste partij van deze stad. We hadden vorige keer een ongelooflijke score van 23 zetels. We hebben vandaag opnieuw 23 zetels. Er zijn veel coalities mogelijk in deze stad, maar geen enkele zonder de N-VA."
'Er zijn in Antwerpen veel coalities mogelijk, maar geen enkele zonder N-VA'
"Vanaf de eerste dag was het allen tegen een. Als we hier vandaag opnieuw staan met 23 zetels, hebben we dat alleen aan u te danken, de militanten van N-VA."
De Wever blikte al even vooruit naar de coalitievorming. "Straks slaat ook het uur verantwoordelijkheid en van de verzoening", klonk het. "Morgen zal ik het initiatief nemen om alle partijen uit te nodigen. Ik wil alle partijen oproepen om deze initiatieven af te wachten, in het belang van de Antwerpenaren."
"Het zal opnieuw een eer en een genoegen zijn om met deze sterke ploeg en met al deze militanten deze stad opnieuw zes jaar te dienen", besloot De Wever.
Open Vld wil opnieuw in Antwerpse coalitie stappen
Open Vld is bereid in Antwerpen opnieuw in een coalitie met N-VA en CD&V te stappen. Dat heeft de liberale lijsttrekker Philippe De Backer zondagavond verklaard. Zijn partij komt uit op amper 5,6 procent van de stemmen, maar niettemin vindt De Backer dat Open Vld erin geslaagd is stand te houden.
Bourgeois: "Niet de volkspartij van Vlaanderen? Dat betwist ik"
Vlaams minister-president Geert Bourgeois gaat niet akkoord met de stelling dat N-VA niet de volkspartij van Vlaanderen is geworden. "Over heel Vlaanderen zijn wij de grootste partij", zegt Bourgeois aan persagentschap Belga. Hij geeft wel toe dat er in de provincie West-Vlaanderen in verschillende steden onder de verwachtingen werd gebleven.
Eerder op de avond claimde Bourgeois’ collega in de Vlaamse regering Hilde Crevits (CD&V) al de titel van ‘volkspartij’ voor haar partij: "Wat mij betreft, zijn we en blijven we dé volkspartij van Vlaanderen."
Leuven: Ridouani wordt burgemeester, coalitie is gevormd
© Bob Van Mol — Mohamed Ridouani. Mohamed Ridouani (sp.a) wordt de nieuwe burgemeester van Leuven. "Leuven heeft een duidelijke keuze gemaakt. Ik sta hier als een heel trotse nieuwe burgemeester van Leuven", heeft hij zonet gezegd.
Sp.a zal een coalitie vormen met CD&V en Groen. "We zijn klaar om een nieuw hoofdstuk te schrijven", aldus Ridouani. "We willen kiezen voor een verbindend en positief verhaal. Dit belooft een goede gemeenteraad te worden met veel talent. Leuven kan vanavond rustig gaan slapen, de stad is in goede handen."
Grimbergen: Open Vld en N-VA sluiten akkoord met ex-Vlaams Belanger
Vernieuwing, Open Vld en N-VA hebben een principesakkoord gesloten over de vorming van een nieuwe coalitie in Grimbergen. Dat meldt persagentschap Belga. In de nieuwe gemeenteraad heeft Vernieuwing 8 zetels (+2), Open Vld 6 (status quo) en N-VA 4 (-1), wat een totaal oplevert van 18 zetels op 33.
Vernieuwing was met een winst van 4,9 procent tot 21,9 procent de grote winnaar van de verkiezingen. De lijst wordt getrokken door Bart Laeremans, die van 1995 tot 2014 eerst in de Kamer en daarna in de senaat zetelde voor achtereenvolgens het Vlaams Blok en het Vlaams Belang, een partij die hij in 2015 verliet. Grimbergen wordt momenteel nog bestuurd door een meerderheid van CD&V, Open Vld en Groen.
In een gezamenlijke mededeling stellen Vernieuwing, Open Vld en N-VA "dat de kiezer een duidelijke keuze maakte en deze nieuwe coalitie mogelijk maakte". De drie partijen beloven "een totaal ander beleid" dat zal leiden tot "een beter Grimbergen". In de maand november zal het beleidsprogramma en andere beslissingen bekend gemaakt worden. Over de invulling van de mandaten, zoals wie wordt burgemeester, is er volgens Philip Roosen (N-VA) nog geen beslissing genomen.
Molenbeek: winst voor de PS
Mooi resultaat voor de socialisten in Sint-Jans-Molenbeek: de PS blijft de eerste partij in de Brusselse gemeente met 31,3 procent van de stemmen - tegenover 29,2 procent in 2012. Catherine Moureaux, dochter van coryfee Philippe, klopt daarmee uittredend burgemeester Françoise Schepmans (MR). Zij behaalt 23,7 procent.
Wouter Van Besien: "Antwerpse Groene Zondag"
Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien is erg blij het het verkiezingsresultaat dat zijn partij heeft neergezet in Antwerpen. "Wat een parchtige dag vandaag, bijna één op vijf Antwerpenaren stemt vandaag groen, dat is meer dan een verdubbeling", spreekt hij zijn achterban toe. "We kunnen met recht en rede spreken van een Antwerpse Groene Zondag."
De Groen-kopman herhaalde dat hij met N-VA geen coalitie wil vormen in Antwerpen.
Antwerpen: coalitie van De Wever houdt nipt stand
Nu alle stemmen in Antwerpen geteld zijn, wordt duidelijk dat de coalitie van burgemeester Bart De Wever (N-VA) nipt standhoudt.
N-VA klokt af op 35,3 procent en blijft zo de grootste partij. Groen strandt op 18,1 procent.
"Groen heeft nu al 50 procent meer gemeenteraadsleden"
Volgens Groen-voorzitster Meyrem Almaci halen de groenen nu al 50 procent meer gemeenteraadsleden dan in 2012 het geval was, hoewel de resultaten nog niet overal volledig zijn. "14 oktober zal de geschiedenis ingaan als 'groene zondag', met onze beste score ooit."
Gent: CD&V bereid te praten met partijen die aan zet zijn
© BELGA — Mieke Van Hecke (CD&V). De resultaten in Gent zijn nog lang niet volledig, maar het is niet uitgesloten dat een zogenaamde Zweedse coalitie met Open Vld, N-VA en CD&V een meerderheid van de zetels kan halen. CD&V-kopstuk Mieke Van Hecke is alvast bereid aan tafel te gaan zitten met de "partijen die aan zet zijn".
"Als hij (Matthias De Clercq, red.) belt om te praten, dan zijn we bereid om te praten. Na dertig jaar willen we opnieuw mee in het beleid stappen", reageert Van Hecke. "Maar niet met punten in een programma die we niet kunnen accepteren."
Morgen als eerste al het verkiezingsnieuws en -analyses in uw mailbox?
Ontvang morgenochtend als eerste alle duiding en analyse over de lokale verkiezingen in uw mailbox met onze handige DM Ochtend-nieuwsbrief. Laat hieronder uw e-mailadres achter:
Mechelen: absolute meerderheid van stadslijst bevestigd
De stadslijst Vld-Groen-M+ van burgemeester Bart Somers heeft in Mechelen een absolute meerderheid veroverd. Van de Mechelaars stemde 47,9 procent op de stadslijst, die daarmee 25 van de 43 zitjes in de gemeenteraad zal bezetten. Dat blijkt uit de volledige resultaten.
N-VA blijft de tweede partij in Mechelen, maar zakt wel terug van 11 naar 7 zetels (of van 23,2 naar 16,5 procent). Vlaams Belang wordt de derde partij, met vier zetels (9,6 procent). De grootste verliezer is sp.a. De socialisten halen nog 9,1 procent, een halvering tegenover 2012. CD&V zakt van 12,4 naar 9,1 procent. Beide partijen houden 3 gemeenteraadszetels over. PVDA haalt met 4,4 procent de laatste zetel binnen.
Brugge: Renaat Landuyt op weg naar pensioen
De Brugse burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) is aan de laatste maanden uit zijn politieke carrière bezig. "Ik heb gezegd dat ik met één stem minder op pensioen zou gaan, en dat ga ik ook doen", verklaarde Landuyt. Wel wil hij zijn partij, die in de nieuwe meerderheid zal zetelen, "zo goed mogelijk coachen" en in stelling brengen. Landuyt is ook van plan zijn mandaat in het Vlaams Parlement te volmaken. Dat loopt binnen een half jaar af.
De sp.a-lijst van Landuyt haalde 19,4 procent, tegenover 26,8 procent in 2012.
© BELGA — Renaat Landuyt. Zondag geen resultaten meer uit Gents stembureau met poeder
Het stembureau in Gent waar zondag een verdacht poeder in vier stembrieven is aangetroffen, zal zondag zo goed als zeker niet meer geteld worden. Dat meldt het hoofdbureau. In het bewuste bureau aan de Frans Van Ryhovelaan werden meer dan 600 stemmen uitgebracht, maar het labo moest ter plaatse komen om het verdachte poeder te onderzoeken. Dat wit poeder blijkt na analyse uiteindelijk een onschadelijke substantie te zijn.
Toch veroorzaakte de sabotage heel wat vertraging bij het telproces. De stembrieven die werden meegenomen uit het getroffen kiesbureau, worden nu zo snel mogelijk opnieuw overgemaakt aan Gent met oog op telling. Het parket van Oost-Vlaanderen is een opsporingsonderzoek gestart om de dader te identificeren.
Jinnih Beels: "Nu sterke oppositie voeren"
“We hebben moed getoond, maar het resultaat is vandaag niet wat we hadden gehoopt”, sprak Jinnih Beels in Antwerpen tegenover haar militanten. Beels reikte Groen wel duidelijk de hand, waarmee sp.a aanvankelijk samen naar de verkiezingen zou trekken. “Ik vind het belangrijk om vanavond de hand te reiken naar onze groene bondgenoten. Elke inwoner van Antwerpen verdient het beste.”
Volgens de onafhankelijke lijsttrekker kwamen de verkiezingen te vroeg. "We hadden nog een aantal weken of maanden moeten doorgaan, daar ben ik van overtuigd", aldus Beels. "We hebben de eerste steen gelegd van een heel nieuw verhaal en nog nooit hebben zo veel mensen zich aangediend om ons te steunen en ons bij te staan."
De voormalige politievrouw wil naar eigen zeggen wel actief blijven in de politiek. "Het is niet de oorlog die we hebben verloren, maar een gevecht", besloot ze.
Antwerpen: Kris Peeters geeft ambitie om burgemeester te worden op
Kris Peeters (CD&V) geeft zijn ambitie om burgemeester te worden op. Wel wil hij deel uitmaken van de nieuwe coalitie. Dat heeft hij vanavond gezegd aan zijn achterban. Met 7 van de 9 bureaus geteld, strandt CD&V voorlopig op 6,9 procent en een zesde plaats. Toch noemt hij de verkiezingen voor zijn partij geslaagd.
"Na vele jaren zijn we er dankzij jullie inzet in geslaagd CD&V weer op de kaart te zetten in Antwerpen", sprak hij de partijleden toe. "Onze tweede opdracht, veel nieuwe talenten aantrekken, hebben we gewonnen."
"De derde opdracht was een goed resultaat neerzetten, door onze visie uit te dragen", aldus Peeters. "Ik denk dat wij met deze uitslag deel kunnen uitmaken van een coalitie. Als wij de vraag krijgen, zullen wij met dezelfde passie die we de voorbije weken getoond hebben mee aan tafel zitten."
© Benoit De Freine — Kris Peeters (CD&V). "Grimbergen: cordon sanitaire sneuvelt"
In Grimbergen zou het cordon sanitaire voor het eerst sneuvelen. Dat meldt Knack. Het gaat weliswaar om een ex-Vlaams Belanger. Bart Laeremans zou met zijn lijst Vernieuwing in zee gaan met Open Vld en N-VA.
Krijgen we een patstelling in Gent?
In Gent draait de stembusslag uit op een verlies voor het kartel van Groen en sp.a en winst voor Open Vld. Sp.a-Groen heeft voorlopig 32,1 procent, fors minder dan in 2012, en Open Vld haalt 26,3 procent, een flinke winst. Daarmee heeft een centrumrechtse coalitie voorlopig geen meerderheid, waardoor zowel het kartel als Open Vld de sjerp kunnen claimen. (+)
© Thomas Sweertvaegher — Mathias De Clercq (Open Vld) en Rudy Coddens (sp.a). Brussel: PS op kop
De PS klimt naar de kop in Brussel met 27,9 procent, voor Ecolo-Groen met 18 procent en de lijst MR-Open Vld (14,1 procent). Dat meldt Belga, nu de helft van de stemmen in Brussel geteld zijn.
Leuven: sp.a onderhandelt met Groen over coalitie
In Leuven onderhandelt sp.a momenteel met Groen over de vorming van een coalitie. De lijsttrekkers Mohamed Ridouani (sp.a) en David Dessers (Groen) zitten samen aan tafel om een nieuwe coalitie op de been te brengen voor de universiteitsstad. Of ook CD&V mee aan tafel zit, is niet bekend.
Calvo: "Stadslijst in Mechelen start coalitiegesprekken met CD&V"
In Mechelen zegeviert de stadslijst van Open Vld-Groen-M+ met zowat 47,9 procent van de stemmen. In een reactie aan VRT geeft Kristof Calvo (Groen) nu aan dat huidig burgemeester Bart Somers (Open Vld) en hij een coalitie willen vormen met CD&V. “We zijn bruggenbouwers”, zegt Calvo. “Het is daarom logisch dat we op zoek gaan naar een partner.”
Dat worden dus de christendemocraten. Calvo: “De partij houdt goed stand en we hebben al goed met hen samengewerkt.”
© BELGA — Kristof Calvo (Groen).