Wij sluiten deze liveblog hier af. Bedankt dat u het nieuws bij ons gevolgd heeft. Morgenvroeg zijn wij er weer met nieuws en duiding over de verkiezingsuitslagen.
Op deze kaart kunt u intussen alle resultaten voor Vlaanderen herbekijken:
Standpunt
© Eva Beeusaert — Bart Eeckhout. Welke lessen kunnen we trekken uit deze verkiezingen? En wat zijn de verrassendste vaststellingen? "Deze verkiezingen sluiten zich wel degelijk aan bij een internationale tendens van radicalisme", schrijft hoofdredacteur Bart Eeckhout in zijn standpunt. (+)
Ieper: Eerste vrouwelijke burgemeester
© BELGA — Emmily Talpe. Emmily Talpe van Open Ieper is de eerste vrouw die het burgemeesterschap bekleedt in de stad, schrijft de VRT. Het is ook voor de eerste keer in 120 jaar dat de burgemeester een liberaal is.
Ninove: Guy D'haeseleer spreekt van "historische dag"
In het Oost-Vlaamse Ninove kan lijsttrekker Guy D'haeseleer van Forza Ninove, die zetelt in het Vlaams Parlement voor Vlaams Belang, de eerste extreem-rechtse burgemeester worden van Vlaanderen. "De meerderheid is gebroken, de N-VA haalt 2 zetels en Forza Ninove 15 zetels. Ik denk dat we vanavond in Ninove een historische dag beleven", zegt D'haeseleer.
Het is nog niet duidelijk of het cordon sanitaire doorbroken zal worden. Volgens de lokale N-VA-afdeling is Forza Ninove aan zet maar de nationale kopstukken van de N-VA kunnen daar anders over oordelen. "Het staat vast dat we met onze partij geschiedenis schrijven in Ninove en dat we de traditionele partijen een hak zetten. We laten ze de rekening betalen voor zes jaar lang links beleid en het negeren van de wil van de kiezer", zegt D'haeseleer.
Beersel: Weyts gaat achteruit
In het Vlaams-Brabantse Beersel is N-VA-lijsttrekker en Vlaams minister Ben Weyts er niet in geslaagd zijn ministerschap te verzilveren. Weyts haalt met 1.806 voorkeurstemmen zelfs minder stemmen dan zes jaar geleden. Zijn partij zakt ook van 8 naar 7 zetels.
Antwerpen: Beels reikt Groen de hand
© Photo News — Jinnih Beels. Als Bart De Wever gesprekken wil opstarten met de Antwerpse socialisten, dan staat de sp.a daarvoor open. Dat heeft lijsttrekster Jinnih Beels gezegd. "Maar ik ben me ervan bewust dat het water erg diep is."
Bart De Wever zal maandag alle partijen uitnodigen om te horen wat mogelijk is. Sp.a-lijsttrekster Jinnih Beels had die boodschap nog niet gehoord. "Het initiatief is ook niet aan ons", reageert ze vanuit het Zuiderpershuis, waar de sp.a-aanhangers volgens Beels "teleurgesteld, maar nog mee" zijn.
"Ik heb altijd gezegd dat ik niemand uitsluit, behalve het Vlaams Belang", zegt Beels. "Ook al is het water tussen ons en de N-VA diep. Dat hebben we in de debatten van de afgelopen weken gezien. Het zal niet eenvoudig worden om die brokken te lijmen, maar we houden de deur op een kier."
De sp.a kijkt in Antwerpen vooral naar Groen, om een samenwerking op te starten. "Wij reiken in de eerste plaats de hand naar onze groene broeders", zegt Beels. "Om samen oppositie te voeren voor onze stad."
Bij Bart De Wever in Antwerpen: "Bartje! Bartje! Bartje!"
© Eric de Mildt Om halftien verschijnt hij achteraan in de zaal. Als een messias in de massa. Hij wordt omstuwd door zijn partijgenoten en een horde bodyguards die iedereen op een afstand houden. De Wever is god in ’t Stad. Meer dan ooit. En hij weet het.
Onze reporter Jeroen Van Horenbeek bracht de dag door in het Antwerpse N-VA-kamp. Lees hier zijn reportage.
John Crombez blijft sp.a-voorzitter
© BELGA — Sp.a-voorzitter John Crombez. John Crombez wil ook na deze verkiezingen verder als voorzitter van sp.a. Dat laat zijn woordvoerster weten. Eerder had Crombez in een interview met De Morgen zijn lot als partijvoorzitter verbonden aan het resultaat van zijn partij in de steden.
"Ik ga morgen aan het partijbureau voorstellen om een versnelling hoger te schakelen en de vernieuwing door te voeren." Dat zei Crombez zondagavond tijdens het voorzittersdebat op VRT. Volgens sp.a-woordvoerster Sarah Vandercruys mogen we in die boodschap verstaan dat John Crombez voort wil gaan als partijvoorzitter.
Brussel: Groene golf overspoelt gewest
In zowat alle Brusselse gemeenten is de partij Groen samen met Ecolo er flink op vooruit gegaan. In Brussel-Stad gaat Ecolo-Groen meer dan vier procent vooruit. Maar in Elsene en Vorst vormt het groene front het grootste politieke blok, zo schrijft Bruzz.
Torhout: Hilde Crevits ziet volledig af van burgemeesterssjerp
© Photo News — Hilde Crevits. Hilde Crevits wordt geen burgemeester van Torhout, ook als ze na de verkiezingen van mei 2019 geen ministerpost meer kan versieren. Er leek een lastige situatie te ontstaan in Torhout. Crevits had altijd aangegeven dat ze na 2019, mocht ze geen minister meer worden, de burgemeesterssjerp in Torhout zou opnemen. Maar waarnemend burgemeester Kristof Audenaert boekte vanop de tweede plaats met 3.064 stemmen ruim 650 stemmen meer dan Crevits.
De minister maakte die vreemde situatie meteen monddood door Audenaert de volledige zes jaar burgemeesterschap te gunnen.
CD&V boekte een nipte meerderheid van 14 zetels op 27. De kans bestaat dat iemand mee het bad in mag.
Ninove: Forza Ninove strandt op zucht van absolute meerderheid
In Ninove heeft Forza Ninove vijftien van de 33 gemeenteraadszitjes in de wacht gesleept. Dat blijkt uit de definitieve resultaten van de lokale verkiezingen. De partij van Vlaams Belang-senator en Vlaams parlementslid Guy D'haeseleer strandt zo op een zucht van een absolute meerderheid.
Forza Ninove is daarmee afgetekend de grootste fractie in de nieuwe gemeenteraad. Open Vld haalt negen zetels, Samen (met CD&V, Groen en sp.a) zeven zetels en N-VA twee. Als geen van die drie laatste partijen met Forza Ninove in zee wil gaan, zullen ze een driepartijencoalitie moeten smeden.
Lees ook de analyse: Barst het cordon sanitaire in Ninove?
Analyse: Barst het cordon sanitaire in Ninove?
© Bas Bogaerts — Guy D'Haeseleer van Forza Ninove. Het ziet er naar uit dat met Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer de eerste Vlaams Belang-burgemeester de sjerp heeft binnengehaald. Zijn Forza Ninove behaalde 40 procent en lijkt een deal te hebben met de lokale N-VA-afdeling. Lees hier de analyse.
Bergen: Elio Di Rupo is burgemeester af
PS-voorzitter en huidig burgemeester van Bergen Elio Di Rupo verliest zijn burgemeesterschap. Hoewel hij de lijst van de PS duwde, gaf hij wel aan dat hij zou zetelen als hij de meeste stemmen haalde. Maar de meeste voorkeursstemmen gaan vooralsnog naar lijsttrekker Nicolas Martin. "Hij zal een uitstekende burgemeester worden", aldus Di Rupo.
De PS-voorzitter reageert tevreden op het resultaat van de socialisten in de Waalse en Brusselse gemeenteraadsverkiezingen. Volgens hem is de PS de grootste partij van Wallonië gebleven. "Globaal blijven we, en met voorsprong, de eerste Franstalige partij", aldus de oud-premier.
Vader Kompany wordt eerste zwarte burgemeester
© Kristof Ghyselinck — Pierre Kompany. Pierre Kompany, vader van Rode Duivel Vincent, wordt de eerste zwarte burgemeester van het land. Met alle stemmen geteld is zijn Proganshoren de grootste partij in Ganshoren met 28,3 procent van de stemmen (+5,8 procentpunt). Dat is ruim meer dan Carthé, dat 14,7 procentpunt zakt en nog 21,3 procent overhoudt.
Analyse: sterke figuren geven Open Vld kleur
© BELGA — Gwendolyn Rutten. Vier burgemeesters in de centrumsteden. Dat doel stelde Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten voorop. Of haar partij daarin slaagt, is vooralsnog onduidelijk. Wel zetten de liberalen, op enkele smetten na, een onverwacht sterke prestatie neer. Lees hier de analyse. (+)
Hasselt: Steven Vandeput wordt burgemeester
© BELGAONTHESPOT Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) wordt burgemeester in Hasselt, zo meldt Belga. De coalitie bestaat uit N-VA (27 zetels), RoodGroen+ (11 zetels) en Open Vld (vier zetels).
Het beloofden moeilijke onderhandelingen te worden in Hasselt, maar Steven Vandeput (N-VA) komt met een verrassende coalitie. Hoewel Open Vld strikt gezien niet noodzakelijk is, worden de liberalen toch in de nieuwe bestuursploeg opgenomen. Huidig burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) wordt zo buitenspel gezet.
Mathias De Clercq: "Gent heeft duidelijk voor een liberale burgemeester gekozen"
© BELGA Terwijl de uitslagen van de verkiezingen in Gent nog binnenlopen, toont Mathias De Clercq (Open Vld) zich al zegezeker. "Onze partij behaalt een historisch resultaat in de mooiste stad van het land", zo sprak hij zijn achterban toe. "Nog nooit hebben we zo’n indrukwekkende score gehaald. De Gentenaars hebben duidelijk gekozen voor een positief project. En ze hebben duidelijk gekozen voor een liberale burgemeester."
Open Vld moet in de voorlopige resultaten nochtans sp.a-Groen laten voorgaan. Met 63 van de 91 bureaus geteld staat sp.a-Groen op 33,1 procent en Open Vld op 26,4 procent. De meeste voorkeurstemmen staan echter op naam van De Clercq.
"We willen gaan naar een breed positief project, gedragen door een coalitie met bijzonder veel Gentenaars", aldus De Clercq. "Wij weten dat jullie decennialang hebben gesmacht naar een dergelijke overwinning. Vanavond is het gebeurd. De stad is van iedereen."
Volgens politicoloog Carl Devos moet De Clercq zich echter niet te vroeg op het burgemeesterschap verheugen. "We weten niet of een Zweedse coalitie een meerderheid haalt", zegt hij. "Het kartel sp.a-Groen zal hem de sjerp niet gunnen."
Antwerpen: PVDA reikt de hand naar linkse partijen
In Ampere in Antwerpen heeft PVDA-voorzitter Peter Mertens zondagavond een feestvierende menigte toegesproken. "We zijn voor het eerst uitgegroeid van een fenomeen in Antwerpen en Luik naar een fenomeen in zowat elke centrumstad in Vlaanderen en Wallonië en in Brussel", sprak hij tevreden.
Tijdens zijn toespraak reikte hij de hand naar de andere linkse- en centrumpartijen in Antwerpen. "Groen, sp.a en de PVDA hebben nu samen 15 zetels en de partijen in de huidige coalitie hebben samen 15 zetels", zegt Mertens. "Dus er moet maar één iemand zijn gezond verstand gebruiken om Antwerpen weer een linkse meerderheid te geven."
Gent: Anneleen Van Bossuyt (N-VA): "Nu de sprong wagen"
© Bas Bogaerts — Anneleen Van Bossuyt. N-VA doet in Gent een duidelijke oproep voor een centrumrechtse coalitie onder leiding van Mathias De Clercq (Open Vld). "Het is niet leuk om te zien dat je achteruitgaat. Maar je ziet dat de Gentenaar verandering wil, zeker omdat het kartel zo sterk achteruit is gegaan", zegt Anneleen Van Bossuyt, lijsttrekker van N-VA aan de VRT. "Ik wil Mathias graag feliciteren met zijn goede resultaat, maar hij moet nu de sprong wagen en zijn verantwoordelijkheid nemen als volgende burgemeester. De enige manier om voor verandering te zorgen is met een centrumrechtse coalitie."
Een coalitie van Open Vld, N-VA en CD&V komt op dit moment echter 1 zetel tekort. Open Vld heeft 25,4 procent of 15 zetels. N-VA komt uit op 12,2 procent en 7 zetels, terwijl CD&V afklopt op 8,7 procent en 4 zetels. Het kartel sp.a-Groen staat voorlopig op 33,4 procent of 20 zetels.
Bart De Wever: "Geen enkele coalitie mogelijk zonder ons"
© BELGA Bart De Wever heeft zonet zijn overwinningsspeech gegeven in Antwerpen. "Wij hebben het gehaald. Wij hebben het gehaald", zo sprak de Antwerpse burgemeester zijn achterban toe.
"Ik had gedacht dat we 33 procent zouden halen. Dat we nu 35 procent hebben, had niemand voorspeld. Wij zijn met enorme afstand de grootste partij van deze stad. We hadden vorige keer een ongelooflijke score van 23 zetels. We hebben vandaag opnieuw 23 zetels. Er zijn veel coalities mogelijk in deze stad, maar geen enkele zonder de N-VA."
'Er zijn in Antwerpen veel coalities mogelijk, maar geen enkele zonder N-VA'
"Vanaf de eerste dag was het allen tegen een. Als we hier vandaag opnieuw staan met 23 zetels, hebben we dat alleen aan u te danken, de militanten van N-VA."
De Wever blikte al even vooruit naar de coalitievorming. "Straks slaat ook het uur verantwoordelijkheid en van de verzoening", klonk het. "Morgen zal ik het initiatief nemen om alle partijen uit te nodigen. Ik wil alle partijen oproepen om deze initiatieven af te wachten, in het belang van de Antwerpenaren."
"Het zal opnieuw een eer en een genoegen zijn om met deze sterke ploeg en met al deze militanten deze stad opnieuw zes jaar te dienen", besloot De Wever.
Open Vld wil opnieuw in Antwerpse coalitie stappen
Open Vld is bereid in Antwerpen opnieuw in een coalitie met N-VA en CD&V te stappen. Dat heeft de liberale lijsttrekker Philippe De Backer zondagavond verklaard. Zijn partij komt uit op amper 5,6 procent van de stemmen, maar niettemin vindt De Backer dat Open Vld erin geslaagd is stand te houden.
Bourgeois: "Niet de volkspartij van Vlaanderen? Dat betwist ik"
Vlaams minister-president Geert Bourgeois gaat niet akkoord met de stelling dat N-VA niet de volkspartij van Vlaanderen is geworden. "Over heel Vlaanderen zijn wij de grootste partij", zegt Bourgeois aan persagentschap Belga. Hij geeft wel toe dat er in de provincie West-Vlaanderen in verschillende steden onder de verwachtingen werd gebleven.
Eerder op de avond claimde Bourgeois’ collega in de Vlaamse regering Hilde Crevits (CD&V) al de titel van ‘volkspartij’ voor haar partij: "Wat mij betreft, zijn we en blijven we dé volkspartij van Vlaanderen."
Leuven: Ridouani wordt burgemeester, coalitie is gevormd
© Bob Van Mol — Mohamed Ridouani. Mohamed Ridouani (sp.a) wordt de nieuwe burgemeester van Leuven. "Leuven heeft een duidelijke keuze gemaakt. Ik sta hier als een heel trotse nieuwe burgemeester van Leuven", heeft hij zonet gezegd.
Sp.a zal een coalitie vormen met CD&V en Groen. "We zijn klaar om een nieuw hoofdstuk te schrijven", aldus Ridouani. "We willen kiezen voor een verbindend en positief verhaal. Dit belooft een goede gemeenteraad te worden met veel talent. Leuven kan vanavond rustig gaan slapen, de stad is in goede handen."
Grimbergen: Open Vld en N-VA sluiten akkoord met ex-Vlaams Belanger
Vernieuwing, Open Vld en N-VA hebben een principesakkoord gesloten over de vorming van een nieuwe coalitie in Grimbergen. Dat meldt persagentschap Belga. In de nieuwe gemeenteraad heeft Vernieuwing 8 zetels (+2), Open Vld 6 (status quo) en N-VA 4 (-1), wat een totaal oplevert van 18 zetels op 33.
Vernieuwing was met een winst van 4,9 procent tot 21,9 procent de grote winnaar van de verkiezingen. De lijst wordt getrokken door Bart Laeremans, die van 1995 tot 2014 eerst in de Kamer en daarna in de senaat zetelde voor achtereenvolgens het Vlaams Blok en het Vlaams Belang, een partij die hij in 2015 verliet. Grimbergen wordt momenteel nog bestuurd door een meerderheid van CD&V, Open Vld en Groen.
In een gezamenlijke mededeling stellen Vernieuwing, Open Vld en N-VA "dat de kiezer een duidelijke keuze maakte en deze nieuwe coalitie mogelijk maakte". De drie partijen beloven "een totaal ander beleid" dat zal leiden tot "een beter Grimbergen". In de maand november zal het beleidsprogramma en andere beslissingen bekend gemaakt worden. Over de invulling van de mandaten, zoals wie wordt burgemeester, is er volgens Philip Roosen (N-VA) nog geen beslissing genomen.
Molenbeek: winst voor de PS
Mooi resultaat voor de socialisten in Sint-Jans-Molenbeek: de PS blijft de eerste partij in de Brusselse gemeente met 31,3 procent van de stemmen - tegenover 29,2 procent in 2012. Catherine Moureaux, dochter van coryfee Philippe, klopt daarmee uittredend burgemeester Françoise Schepmans (MR). Zij behaalt 23,7 procent.
Wouter Van Besien: "Antwerpse Groene Zondag"
Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien is erg blij het het verkiezingsresultaat dat zijn partij heeft neergezet in Antwerpen. "Wat een parchtige dag vandaag, bijna één op vijf Antwerpenaren stemt vandaag groen, dat is meer dan een verdubbeling", spreekt hij zijn achterban toe. "We kunnen met recht en rede spreken van een Antwerpse Groene Zondag."
De Groen-kopman herhaalde dat hij met N-VA geen coalitie wil vormen in Antwerpen.
Antwerpen: coalitie van De Wever houdt nipt stand
Nu alle stemmen in Antwerpen geteld zijn, wordt duidelijk dat de coalitie van burgemeester Bart De Wever (N-VA) nipt standhoudt.
N-VA klokt af op 35,3 procent en blijft zo de grootste partij. Groen strandt op 18,1 procent.
"Groen heeft nu al 50 procent meer gemeenteraadsleden"
Volgens Groen-voorzitster Meyrem Almaci halen de groenen nu al 50 procent meer gemeenteraadsleden dan in 2012 het geval was, hoewel de resultaten nog niet overal volledig zijn. "14 oktober zal de geschiedenis ingaan als 'groene zondag', met onze beste score ooit."
Gent: CD&V bereid te praten met partijen die aan zet zijn
© BELGA — Mieke Van Hecke (CD&V). De resultaten in Gent zijn nog lang niet volledig, maar het is niet uitgesloten dat een zogenaamde Zweedse coalitie met Open Vld, N-VA en CD&V een meerderheid van de zetels kan halen. CD&V-kopstuk Mieke Van Hecke is alvast bereid aan tafel te gaan zitten met de "partijen die aan zet zijn".
"Als hij (Matthias De Clercq, red.) belt om te praten, dan zijn we bereid om te praten. Na dertig jaar willen we opnieuw mee in het beleid stappen", reageert Van Hecke. "Maar niet met punten in een programma die we niet kunnen accepteren."
Morgen als eerste al het verkiezingsnieuws en -analyses in uw mailbox?
Ontvang morgenochtend als eerste alle duiding en analyse over de lokale verkiezingen in uw mailbox met onze handige DM Ochtend-nieuwsbrief. Laat hieronder uw e-mailadres achter:
Mechelen: absolute meerderheid van stadslijst bevestigd
De stadslijst Vld-Groen-M+ van burgemeester Bart Somers heeft in Mechelen een absolute meerderheid veroverd. Van de Mechelaars stemde 47,9 procent op de stadslijst, die daarmee 25 van de 43 zitjes in de gemeenteraad zal bezetten. Dat blijkt uit de volledige resultaten.
N-VA blijft de tweede partij in Mechelen, maar zakt wel terug van 11 naar 7 zetels (of van 23,2 naar 16,5 procent). Vlaams Belang wordt de derde partij, met vier zetels (9,6 procent). De grootste verliezer is sp.a. De socialisten halen nog 9,1 procent, een halvering tegenover 2012. CD&V zakt van 12,4 naar 9,1 procent. Beide partijen houden 3 gemeenteraadszetels over. PVDA haalt met 4,4 procent de laatste zetel binnen.
Brugge: Renaat Landuyt op weg naar pensioen
De Brugse burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) is aan de laatste maanden uit zijn politieke carrière bezig. "Ik heb gezegd dat ik met één stem minder op pensioen zou gaan, en dat ga ik ook doen", verklaarde Landuyt. Wel wil hij zijn partij, die in de nieuwe meerderheid zal zetelen, "zo goed mogelijk coachen" en in stelling brengen. Landuyt is ook van plan zijn mandaat in het Vlaams Parlement te volmaken. Dat loopt binnen een half jaar af.
De sp.a-lijst van Landuyt haalde 19,4 procent, tegenover 26,8 procent in 2012.
© BELGA — Renaat Landuyt. Zondag geen resultaten meer uit Gents stembureau met poeder
Het stembureau in Gent waar zondag een verdacht poeder in vier stembrieven is aangetroffen, zal zondag zo goed als zeker niet meer geteld worden. Dat meldt het hoofdbureau. In het bewuste bureau aan de Frans Van Ryhovelaan werden meer dan 600 stemmen uitgebracht, maar het labo moest ter plaatse komen om het verdachte poeder te onderzoeken. Dat wit poeder blijkt na analyse uiteindelijk een onschadelijke substantie te zijn.
Toch veroorzaakte de sabotage heel wat vertraging bij het telproces. De stembrieven die werden meegenomen uit het getroffen kiesbureau, worden nu zo snel mogelijk opnieuw overgemaakt aan Gent met oog op telling. Het parket van Oost-Vlaanderen is een opsporingsonderzoek gestart om de dader te identificeren.
Jinnih Beels: "Nu sterke oppositie voeren"
“We hebben moed getoond, maar het resultaat is vandaag niet wat we hadden gehoopt”, sprak Jinnih Beels in Antwerpen tegenover haar militanten. Beels reikte Groen wel duidelijk de hand, waarmee sp.a aanvankelijk samen naar de verkiezingen zou trekken. “Ik vind het belangrijk om vanavond de hand te reiken naar onze groene bondgenoten. Elke inwoner van Antwerpen verdient het beste.”
Volgens de onafhankelijke lijsttrekker kwamen de verkiezingen te vroeg. "We hadden nog een aantal weken of maanden moeten doorgaan, daar ben ik van overtuigd", aldus Beels. "We hebben de eerste steen gelegd van een heel nieuw verhaal en nog nooit hebben zo veel mensen zich aangediend om ons te steunen en ons bij te staan."
De voormalige politievrouw wil naar eigen zeggen wel actief blijven in de politiek. "Het is niet de oorlog die we hebben verloren, maar een gevecht", besloot ze.
Antwerpen: Kris Peeters geeft ambitie om burgemeester te worden op
Kris Peeters (CD&V) geeft zijn ambitie om burgemeester te worden op. Wel wil hij deel uitmaken van de nieuwe coalitie. Dat heeft hij vanavond gezegd aan zijn achterban. Met 7 van de 9 bureaus geteld, strandt CD&V voorlopig op 6,9 procent en een zesde plaats. Toch noemt hij de verkiezingen voor zijn partij geslaagd.
"Na vele jaren zijn we er dankzij jullie inzet in geslaagd CD&V weer op de kaart te zetten in Antwerpen", sprak hij de partijleden toe. "Onze tweede opdracht, veel nieuwe talenten aantrekken, hebben we gewonnen."
"De derde opdracht was een goed resultaat neerzetten, door onze visie uit te dragen", aldus Peeters. "Ik denk dat wij met deze uitslag deel kunnen uitmaken van een coalitie. Als wij de vraag krijgen, zullen wij met dezelfde passie die we de voorbije weken getoond hebben mee aan tafel zitten."
© Benoit De Freine — Kris Peeters (CD&V). "Grimbergen: cordon sanitaire sneuvelt"
In Grimbergen zou het cordon sanitaire voor het eerst sneuvelen. Dat meldt Knack. Het gaat weliswaar om een ex-Vlaams Belanger. Bart Laeremans zou met zijn lijst Vernieuwing in zee gaan met Open Vld en N-VA.
Krijgen we een patstelling in Gent?
In Gent draait de stembusslag uit op een verlies voor het kartel van Groen en sp.a en winst voor Open Vld. Sp.a-Groen heeft voorlopig 32,1 procent, fors minder dan in 2012, en Open Vld haalt 26,3 procent, een flinke winst. Daarmee heeft een centrumrechtse coalitie voorlopig geen meerderheid, waardoor zowel het kartel als Open Vld de sjerp kunnen claimen. (+)
© Thomas Sweertvaegher — Mathias De Clercq (Open Vld) en Rudy Coddens (sp.a). Brussel: PS op kop
De PS klimt naar de kop in Brussel met 27,9 procent, voor Ecolo-Groen met 18 procent en de lijst MR-Open Vld (14,1 procent). Dat meldt Belga, nu de helft van de stemmen in Brussel geteld zijn.
Leuven: sp.a onderhandelt met Groen over coalitie
In Leuven onderhandelt sp.a momenteel met Groen over de vorming van een coalitie. De lijsttrekkers Mohamed Ridouani (sp.a) en David Dessers (Groen) zitten samen aan tafel om een nieuwe coalitie op de been te brengen voor de universiteitsstad. Of ook CD&V mee aan tafel zit, is niet bekend.
Calvo: "Stadslijst in Mechelen start coalitiegesprekken met CD&V"
In Mechelen zegeviert de stadslijst van Open Vld-Groen-M+ met zowat 47,9 procent van de stemmen. In een reactie aan VRT geeft Kristof Calvo (Groen) nu aan dat huidig burgemeester Bart Somers (Open Vld) en hij een coalitie willen vormen met CD&V. “We zijn bruggenbouwers”, zegt Calvo. “Het is daarom logisch dat we op zoek gaan naar een partner.”
Dat worden dus de christendemocraten. Calvo: “De partij houdt goed stand en we hebben al goed met hen samengewerkt.”
© BELGA — Kristof Calvo (Groen). Crevits: “Wij blijven de volkspartij”
Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) is tevreden met de uitslag van CD&V, niet enkel in haar Torhout, maar ook in West-Vlaanderen en in Vlaanderen. "Wat mij betreft, zijn we en blijven we dé volkspartij van Vlaanderen", zegt ze. “We zullen de grootste blijven in Vlaanderen, globaal bekeken. Rest ons nog de grote uitdaging om ook nog effectief in de meeste bestuursmeerderheden te geraken en het meeste burgemeesters te leveren."
Lubbeek: Theo Francken tevreden met "fantastische score"
Staatssecretaris en N-VA-lijsttrekker in Lubbeek Theo Francken is erg tevreden met het resultaat van zijn partij in Lubbeek. Met 10 op de 13 bureaus geteld, komt N-VA uit op bijna 35 procent. "We gaan er 10 procent op vooruit. Dat is een fantastische score. Ik ben zeker tevreden", aldus Francken aan de VRT.
Volgens Francken doet zijn partij het erg goed op verschillende plaatsen in Vlaanderen zoals Hasselt, Genk, Aalst en Sint-Niklaas. Zelf heeft hij geen spijt dat hij niet verhuisd is naar Leuven. "Lorin (Parys, red.) heeft het daar fantastisch gedaan", aldus Francken, die herhaalde dat hij enkel titelvoerend burgemeester blijft in Lubbeek. Hij blijft dus, zoals aangekondigd, gewoon in de federale regering zitten.
© Eric de Mildt — N-VA-voorzitter Bart De Wever met de Gentse lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt en Theo Francken, die de lijst trekt in Lubbeek. Antwerpen: kapseist de ‘Zweedse coalitie’?
De zetelverdeling in Antwerpen wordt een nagelbijter. Met de voorlopige resultaten heeft de huidige coalitie 28 van de 55 gemeenteraadszetels. Dat zijn er twee minder dan de voorbije legislatuur. N-VA en Open Vld behalen evenveel zitjes als in 2012: respectievelijk 23 en 2; maar CD&V moet 2 zitjes inleveren en behaalt er dit jaar 3.
Als de centrumrechtse coalitie nu nog een zetel verliest, dan moet de Scheldestad op zoek naar een andere meerderheid.
Tom Van Grieken: "Vlaams Belang is back"
© BELGA — Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken triomfeert. "Onze partij wordt de derde van het land. Mocht u twijfelen, mocht de media twijfelen: de grote winnaar is het Vlaams Belang, het Vlaams Belang is back."
Van Grieken verwees in zijn toespraak zondagavond onder meer naar Aalst, Roeselare, Turnhout, en Ninove, waar lokaal VB-kopstuk Guy D'haeseleer bijna 40 procent van de stemmen haalt. "Het ziet ernaar uit dat we misschien de eerste Vlaams Belang-burgemeester kunnen verwelkomen", zei de voorzitter daarover. Hij lonkt ook naar N-VA: "In bijna 20 gemeentes kunnen we samen een meerderheid vormen."
Diepenbeek: Lode Vereeck noemt verkiezing "grote morele steun"
© Eric De Mildt — Lode Vereeck. Lode Vereeck, de in opspraak gekomen lijsttrekker van Open Vld in de Limburgse gemeente Diepenbeek, put moed uit de vooruitgang van zijn partij en zijn rechtstreekse verkiezing in de gemeenteraad. "Dat is niet alleen een electorale overwinning, maar ook een grote morele steun." Vereeck, die hoogleraar is aan de UHasselt, kwam enkele dagen geleden in opspraak, nadat was bekend geraakt dat het parket Limburg een onderzoek voert naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag tegenover studentes.
Het onderzoek lijkt Vereeck en zijn partij in Diepenbeek niet geschaad te hebben. De liberalen gingen er tegenover 2012 op vooruit: van 1.285 naar 1.613 voorkeurstemmen, van 9,8 naar 12,1 procent, van twee naar drie zetels. Met 630 persoonlijke stemmen mag lijsttrekker Vereeck ook in de gemeenteraad gaan zitten.
Open Vld is de vierde partij in Diepenbeek. Puur-Diepenbeek won de verkiezingen met 30,7 procent van de stemmen, voor N-VA (26,3 procent) en CD&V (13,4 procent).
Merchtem: Maggie De Block wint, maar wordt geen burgemeester
In Merchtem heeft kopvrouw en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) de verkiezingen gewonnen. Toch wordt Maarten Mast de nieuwe burgemeester.
© Photo News — Maggie De Block (Open Vld). Bastenaken: broer van cdH-voorzitter Lutgen gooit handdoek in ring
Jean-Pierre Lutgen heeft kort gereageerd op zijn mislukte poging om de absolute meerderheid van zijn broer en cdH-voorzitter Benoît Lutgen te breken in Bastenaken. "Mijn politiek avontuur is definitief beëindigd", geeft hij toe. "Ik had besloten om mijn toekomst in de handen van de inwoners van Bastenaken te leggen. Ze hebben op een duidelijke manier gekozen."
© BELGA — Jean-Pierre Lutgen. Tommelein: "Oostende heeft nieuwe burgemeester gekozen"
"Het is de kiezer die beslist en de kiezer hééft beslist." Dat zegt Open Vld-lijsttrekker Bart Tommelein in Oostende bij VTM. "Het is duidelijk: Oostende heeft voor een nieuwe burgemeester gekozen."
In de stad aan zee is het Johan Vande Lanotte die met zijn Stadslijst 22,8 procent haalt en dus de verkiezing wint. Open Vld komt op de tweede plaats met 19,8 procent, maar Vlaams minister Bart Tommelein zou wel winnen in aantal voorkeurstemmen. "Als Vande Lanotte vindt dat hij een zeer goed resultaat heeft gehaald, dan heeft hij het mis", vindt Tommelein daarom. Het komt aan de liberalen toe om het initiatief te nemen, maakt hij duidelijk. "Er zijn verschillende mogelijkheden voor een coalitie. We kunnen met Groen praten en met N-VA."
© BELGA — Bart Tommelein (Open Vld). Resultaten van meer dan helft gemeenten volledig
De resultaten van 164 van de 308 gemeenten in Vlaanderen zijn rond 19 uur volledig. De stemmen uit zowat 85 procent van de kiesbureaus zijn geteld. Dat zegt een woordvoerder van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Volgens het agentschap zijn de problemen met het doorsturen van resultaten vanuit de kiesbureaus naar het agentschap achter de rug. "Er is wat vertraging geweest voor mensen die gegevens moesten opladen, maar de situatie is intussen genormaliseerd."
Gwendolyn Rutten: "Beloond voor alles wat we doen"
© BELGA — Gwendolyn Rutten en haar gezin in Aarschot. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten is een tevreden vrouw. "We zien dat alle blauwe burgemeesters het ontzettend goed doen. Voor alles wat we doen, worden we beloond", zei ze aan de VRT.
'We zien dat alle blauwe burgemeesters het ontzettend goed doen'
De Open Vld-voorzitster verwees onder meer naar de goede resultaten van Bart Somers in Mechelen en Francesco Vanderjeugd in Staden. De eerste gedeeltelijke resultaten voor Open Vld in Antwerpen zijn minder goed, maar "we wisten dat het daar moeilijk zou worden", zegt Rutten. "We bouwen daar aan de toekomst met een jonge staatssecretaris (Philippe De Backer, red.) en een heel jonge ploeg."
In haar eigen Aarschot doet Gwendolyn Rutten het goed. Haar lijst haalt er met 10 van de 11 bureaus geteld bijna 30 procent van de stemmen. "Dat is een heel duidelijk signaal. De Aarschottenaar wil verandering en kiest massaal voor ons. Het is logisch dat wij nu aan zet zijn. Ik wil burgemeester worden, en heb vanavond gezien dat de Aarschottenaar mij daarin steunt."
Brugge: Pol Van Den Driessche (N-VA) in tranen
Pol Van Den Driessche, lijsttrekker voor N-VA in Brugge, heeft zonet in tranen zijn nederlaag toegegeven. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Van Den Driessche had het zichtbaar moeilijk en feliciteerde de winnaars. "We zullen nu keihard oppositie voeren, op een positieve manier. We zullen intern de evaluatie maken en kijken wat er fout is gelopen. Eerlijk? Ik had deze nederlaag niet verwacht. Maar we gaan door."
© BELGA — Pol Van Den Driessche (N-VA). Leopoldsburg: "Beleid van coalitie beloond"
In Leopoldsburg, de gemeente van CD&V-voorzitter Wouter Beke, is de volledige uitslag binnen. Na een nek-aan-nekrace blijft CD&V de grootste partij met 30,8 procent, maar coalitiepartner sp.a hijgt met 30,2 procent in de nek van de burgemeester. Volgens Beke is het beleid van de coalitie beloond.
"Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat we goed hebben samengewerkt. We hebben de voorbije zes jaar heel sterk gewerkt om Leopoldsburg vooruit te helpen. Ik denk dat vriend en vijand dat ook erkennen", zei Beke in de TVL-studio.
Sp.a-lijsttrekker Erwin Van Pée wist wel 2.350 voorkeursstemmen binnen te halen, terwijl Beke op 2.061 strandt. Hoewel CD&V het initiatiefrecht heeft, is het dus nog niet duidelijk wie de burgemeesterssjerp krijgt.
Ganshoren: Proganshoren van Pierre Kompany grootste
Met alle stemmen geteld is Proganshoren van Pierre Kompany, vader van Vincent en Brussels Parlementslid voor cdH, de grootste partij in Ganshoren met 28,3 procent van de stemmen (+5,8 procent). Dat is ruim meer dan Carthé, dat 14,7 procent zakt en nog 21,3 procent overhoudt.
© Eric de Mildt — Pierre Kompany, vader van Vincent. Kortrijk: sp.a reageert tevreden
Philippe De Coene, sp.a-schepen in Kortrijk, reageert gematigd tevreden op de uitslag in zijn stad. De socialisten behouden met 14,4 procent hun zetels. "Dit is veel beter dan sommigen voorspeld hadden", zegt hij. "We houden stand, maar het is duidelijk dat het huidige bestuur beloond wordt. Het is vooral burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) die daarvan heeft geprofiteerd. Zijn hele campagne was daar ook op gericht."
Sp.a is nu derde partij na CD&V, dat zwaar verloor, en laat coalitiepartner N-VA achter zicht. De Coene haalde het tweede meeste aantal voorkeurstemmen. "Met de uitslag zijn we de bevoorrechte partner om de coalitiegesprekken aan te gaan, al blijft Van Quickenborne aan zet. Die zijn nog niet voor vanavond. Eerst het stof laten neerdalen, dat de winnaars hun euforie achter zich laten en de verliezers hun teleurstelling. Dan kunnen we in alle sereniteit de gesprekken starten."
Gent: rood-groen verliest fors in eerste tellingen
In Gent draait de stembusslag uit op een verlies voor het kartel van Groen en sp.a en winst voor Open Vld. Met 2 van de 91 stembureaus geteld heeft sp.a-Groen voorlopig 37,2 procent, fors minder dan in 2012, en haalt Open Vld 25, 9 procent, een flinke winst. Ver achter de twee grootste partijen volgen N-VA met 11,3 procent, PVDA met 8 procent, CD&V met 8 procent en Vlaams Belang met 5,3 procent.
Open Vld en het kartel hebben samen zo weer een meerderheid. Een centrumrechtse coalitie van Open Vld, N-VA en CD&V heeft voorlopig niet de meerderheid van de zetels.
Ridouani: "Nieuwe generatie sp.a Leuven staat er"
Mohamed Ridouani. Sp.a en Groen behalen in Leuven een nipte meerderheid. Sp.a haalde 14 zetels (-2) en Groen 10 (+3), wat een totaal oplevert van 24 zetels op een totaal 47. Ook N-VA boekte winst (+2 zetels tot 11), terwijl CD&V er een verliest en er 8 overhoudt. PVDA haalt voor het eerst een zetel. Open Vld verliest een zetel en houdt er twee over. Vlaams Belang behoudt haar zetel.
Mohamed Ridouani, de lijsttrekker van sp.a in Leuven, beleeft een "mooie dag", zo laat hij weten via Twitter. Zijn partij blijft ondanks verlies de grootste in de Dijlestad, en Ridouani kreeg meer dan 10.000 voorkeurstemmen. "Nieuwe generatie sp.a Leuven staat er. Lichtelijk geëmotioneerd door persoonlijk resultaat. Meer dan 10.000 stemmen... Bedankt Leuvenaars!", schrijft Ridouani.
Ridouani haalde uiteindelijk 10.059 stemmen binnen. Dat zijn er meer dan de 9.921 voorkeurstemmen die Louis Tobback in 2012 behaalde. Dit jaar scoorde Tobback er als lijstduwer 2.395, meer dan zijn zoon Bruno Tobback (1.903) die als derde op de lijst stond.
Brugge: coalitie van CD&V, sp.a en Open Vld met nieuwe burgemeester
In Brugge stelde Dirk De fauw (CD&V) zopas een nieuwe driepartijencoalitie voor met hemzelf als burgemeester. Daarmee onttroont hij Renaat Landuyt, wiens sp.a wel in de meerderheid blijft. De fauw: “We zullen met CD&V in goede verstandhouding met sp.a en Open Vld een coalitie vormen. De CD&V zal vier schepenen hebben, de sp.a krijgt naast twee schepenen ook de voorzitter van het bijzonder comité sociale zaken (vroegere OCMW) en twee schepenen. Ook Open Vld krijgt twee schepenen.”
Eerste resultaat Antwerpen: N-VA ver boven 30 procent
Op basis van de resultaten van een stembureau lijkt de N-VA van burgemeester Bart De Wever nauwelijks stemmen te verliezen. Zijn partij blijft ver boven de 30 procent en zit nu op 36,6 procent. Groen wordt de tweede partij met 16,1 procent. De CD&V van Kris Peeters strandt vooralsnog op 6,9 procent.
Oostende: Tommelein eist burgemeesterssjerp op
In Oostende eist Open Vld-lijsttrekker Bart Tommelein de burgemeesterssjerp op van sp.a’er Johan Vande Lanotte (Stadslijst). Nochtans haalde Vande Lanotte met 22,8 procent een hogere score dan Tommelein, die 19,8 procent van de stemmen voor zich won. Wel haalde Tommelein meer voorkeursstemmen. Ook Groen zegt te willen besturen met de liberaal. Tommelein geeft om 19 uur toelichting op een persconferentie.
© BELGA — Bart Tommelein. Aarschot: Gwendolyn Rutten (Open Vld) wint
Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten haalt de verkiezing in haar thuisstad Aarschot binnen. Dat blijkt met 4 van de 11 bureaus geteld. De liberalen stijgen in de Vlaams-Brabantse gemeente van 14,6 procent tot 29,6 procent. Op de tweede plaats komt CD&V, met 22 procent tegenover 31,7 procent zes jaar geleden. Sp.a blijft met 14,2 procent nagenoeg stabiel. Daarna volgt Groen met 11,5 procent en dan pas N-VA met 10,9 procent. Zes jaar geleden werd de partij nog tweede met 18,9 procent.
Aarschot wordt al bijna dertig jaar bestuurd door CD&V, de jongste twaalf jaar door burgemeester André Peeters. Gwendolyn Rutten is in de aflopende legislatuur schepen van Mobiliteit, maar stapte deze campagne in als kandidaat-burgemeester.
© BELGA — Gwendolyn Rutten (Open Vld). N-VA: "We worden beloond voor goed bestuur"
De partij N-VA ziet goede uitslagen in de steden en gemeenten waar ze al in het bestuur zat. Dat zegt ze in een eerste analyse op Twitter. "Waar we besturen, doen we het over het algemeen uitstekend. Daar worden we beloond voor het goede bestuur."
Provincies kleuren geel-oranje
Met twee op de drie stembureaus geteld, verdelen CD&V en N-VA de vijf Vlaamse provincies. CD&V blijft de grootste in Limburg en West-Vlaanderen terwijl N-VA de grootste is in Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen.
Genk: Demir na groei N-VA: "Ik reik burgemeester de hand"
In Genk reageert Zuhal Demir (N-VA) "heel tevreden" op het verkiezingsresultaat. De CD&V van burgemeester Wim Dries blijft er weliswaar de grootste met 38,6 procent, maar hij kan "het sterke resultaat van N-VA niet zomaar naast zich neerleggen", meent Demir. Haar partij boekte 9,4 procent winst in vergelijking met de vorige verkiezingen.
Demir laat het initiatief aan CD&V. "Ik vind dat de grootste partij aan zet is om de coalitiepartijen te leiden. Ik vind wel dat ze rekening moet houden met het sterke signaal dat de Genkenaar heeft gegeven. Ik reik de burgemeester de hand om zo snel mogelijk de coalitiegesprekken te beginnen."
Na CD&V (38,6 procent) en N-VA (27,6 procent) volgen in Genk PROgenk (12 procent), Vlaams Belang (9,3 procent), PVDA (4,9 procent), Groen (3,5 procent) en Open Genk (3,2 procent).
© BELGA — Zuhal Demir (N-VA) bij het uitbrengen van haar stem in Genk. Brussel: Ecolo-Groen grote verrassing
Hoewel de PS van burgemeester Philippe Close in Brussel goed overeindblijft (24,1 procent), zou Ecolo-Groen een forse winst halen en opklimmen tot 23,1 procent. Dat meldt VTM Nieuws, nu een tiende van de stemmen geteld zijn. MR-Vld is de derde met 17,4 procent.
Stel uw vraag aan onze hoofdredacteur Bart Eeckhout
Wat betekent deze stembusgang nu voor de (politieke) toekomst van onze steden? Stel uw vraag nu aan De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout, hij beantwoordt ze vanaf 19 uur live op onze website.
Problemen met doorsturen van resultaten
De voorzitters van de kiesbureaus in verschillende Vlaamse steden en gemeenten ondervinden problemen met het doorsturen van de resultaten naar het Agentschap Binnenlands Bestuur. Om de resultaten door te geven moet de voorzitter van het hoofdbureau in elke stad of gemeente alle USB-sticks met resultaten uploaden op een website. Die loopt vertraging op nu alle steden en gemeenten dit tegelijkertijd willen doen. Er is al een wachtrij van meer dan een half uur. Wanneer het euvel verholpen zal zijn, is niet duidelijk.
Middelkerke: Jean-Marie Dedecker: "Had ik nooit durven dromen"
"Een absoluut toppunt in mijn carrière." Zo reageert Jean-Marie Dedecker, die in Middelkerke lijkt af te stevenen op een absolute meerderheid.
LDD heeft virtueel 13 van de 25 zetels in handen nadat 4 van de 8 stembureaus geteld zijn. “Dit is een absolute ‘strike’, om het in bowlingtermen te zeggen. Hier had ik nooit van durven dromen”, aldus Dedecker.
Vooraf waren er geruchten van een voorakkoord, maar die lijken uit de lucht gegrepen. “Maar er is blijkbaar geen voorakkoord nodig. Er was er ook geen. Ik ben uiteraard tevreden dat de huidige coalitie gebroken wordt. Dit is een afstraffing”, zegt Dedecker. Dedecker weghouden van de burgemeestersjerp belooft moeilijk te worden.
"Echte groene vloedgolf zien we nog niet"
De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de eerste resultaten in de video hieronder. "Er was gerekend op een groene zondag. En Groen lijkt het overal goed te doen, maar echte doorbraak of een groene vloedgolf zien we nog niet."
Antwerpen: Bart De Wever haalt voorlopig ruimschoots meeste voorkeursstemmen
In de voorlopige tellingen gaat huidig burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever ruim aan kop. Hij behaalt vooralsnog 9.592 voorkeursstemmen. Hij wordt gevolgd door Filip Dewinter (Vlaams Belang) met 2.590 en Wouter Van Besien (Groen) met 2.063. Kris Peeters (CD&V) eindigt momenteel op 1.464 voorkeursstemmen. Let wel: het gaat hier om eerste tellingen. Er zijn nog geen volledige uitslagen van de verschillende stembureaus binnen.
Gent: kartel van sp.a en Groen verliest zwaar
In Gent is het kartel sp.a-Groen op weg naar een fors verlies. De lijst van ontslagnemend burgemeester Daniël Termont zou op weg zijn naar 33,9 procent, ten opzichte van 45,5 procent in 2012. Uitdager Mathias De Clercq (Open Vld) gaat van 16,5 naar 24,7 procent. Dat meldt VTM op basis van 12 van de 91 bureaus.
N-VA zou dalen van 17,1 naar 12,4 procent terwijl CD&V van 9,1 naar 9,8 procent zou stijgen. PVDA stijgt van 2,9 naar 7 procent, wat betekent dat extreemlinks in de gemeenteraad zou komen. Vlaams Belang stijgt van 6,5 naar 7,5 procent. Zoals de kaarten nu liggen, zou een 'Zweedse coalitie' van N-VA, Open Vld en CD&V een zetel tekortkomen. De huidige coalitie van het kartel en Open Vld zou wel kunnen voortregeren.
Essen: N-VA en CD&V halen exact dezelfde score
N-VA en CD&V halen in de gemeente Essen exact dezelfde score van 34,7 procent, wat een coalitie zonder een van de twee partijen onmogelijk maakt. Wel zou N-VA 10 zetels binnenhalen en CD&V 9 door het kiessysteem.
'Pokémon-lijst' haalt meer dan 1.000 stemmen
Om te tonen hoe makkelijk het is om een lijst in te dienen hebben een aantal Pokémon-liefhebbers uit het Gentse een lijst ingediend, die ze de Pokémon-lijst hebben gedoopt. De lijst haalt voorlopig meer dan 1.100 stemmen voor de provincieraad van Oost-Vlaanderen.
Lorin Parys: "N-VA is klaar om te besturen in Leuven"
De Leuvense N-VA wil besturen in Leuven. Dat heeft lijsttrekker Lorin Parys gezegd aan de VRT. De Vlaams-nationalisten stranden achter de sp.a van Mohamed Ridouani, maar "in deze uitslag zijn er twee duidelijke winnaars, wij en Groen", aldus Parys.
Met 70 van de 78 stembureaus blijft sp.a de grootste partij met 26 procent. N-VA wint bijna 3 procentpunt en komt op 21,9 procent. Groen spring over CD&V en wordt met bijna 20 procent de derde partij. N-VA-lijsttrekker Lorin Parys is "heel tevreden", zei hij bij de VRT. "De Leuvenaar laat hiermee heel duidelijk horen dat hij verandering wil. Wij hebben die kreet, die vraag, heel duidelijk begrepen."
Een coalitie op de been krijgen wordt in elk geval niet gemakkelijk, ziet ook Parys. "De Leuvenaar heeft de kaarten geschud, maar ze zijn zeker niet gemakkelijk geschud. Iedereen die rond de tafel wil gaan zitten, zal water bij de wijn moeten doen."
© Photo News — Lorin Parys (N-VA). Intussen de Leuvense socialisten:
Antwerpen: waarom de Antwerpse resultaten op zich laten wachten
Het blijft voorlopig nog even wachten op de eerste officiële resultaten voor stad Antwerpen. Op de website van Vlaanderen Kiest staat er bij geen enkel van de 386 kiesbureaus een resultaat. "Dat komt omdat we wachten tot een volledig district is geteld voor we resultaten bekend kunnen maken", klinkt het bij het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Antwerpen is immers opgedeeld in negen districten. Pas als alle kiesbureaus binnen zo'n district geteld zijn, kan dat resultaat worden doorgegeven. Het blijft dus nog even (zenuwachtig) wachten.
De voorlopige lijsten met voorkeursstemmen zijn wel al gekend voor heel Vlaanderen. Daar duiken wel al enkele bekende Antwerpse kopstukken op. Daar staat burgemeester Bart De Wever met 7.334 voorkeursstemmen voorlopig afgetekend op kop. Eerste achtervolger is Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien met 1.799 stemmen.
© Eric de Mildt — Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Oostende: Tommelein haalt meer voorkeurstemmen dan Vande Lanotte
Hoewel de Stadslijst van burgemeester Johan Vande Lanotte de grootste blijft en Open Vld de tweede partij wordt, haalt de liberale lijsttrekker Bart Tommelein in Oostende wel meer voorkeurstemmen: voorlopig 4.948 versus 4.147 voor Vande Lanotte.
In Leuven wordt Mohamed Ridouani (sp.a) de stemmenkampioen, met voorlopig 7.302 voorkeurstemmen tegenover 5.165 voor Lorin Parys (N-VA). In Hasselt overklast uitdager Steven Vandeput (N-VA) huidig burgemeester Nadja Vananroye (8.704 versus 5.271).
In Brugge tot slot zou burgemeester Renaat Landuyt opstappen als hij minder dan 12.499 voorkeurstemmen zou halen, zijn score van 2012. Landuyt blijft met 111 van de 115 stemmen geteld steken op net iets meer dan de helft: 6.715.
Brakel: Alexander De Croo haalt absolute meerderheid
Op basis van de eerste resultaten in Brakel staat de Open Vld van Alexander De Croo op winst. Zijn partij gaat nog 9 procent vooruit, naar 51 procent. Alle andere partijen, behalve het Vlaams Belang (9 procent) staan op verlies. CD&V haalt 15,8 procent, sp.a 14 procent en N-VA (10,3 procent).
De Croo heeft vooraf gezegd dat hij zijn burgemeesterschap niet zou opnemen. “Als de Brakelaars me tot burgemeester verkiezen, wil ik zoals de voorbije jaren de coach zijn van de bestuursploeg in onze gemeente“, zei hij vandaag nog tegen Het Laatste Nieuws.
Mechelen: absolute meerderheid voor Somers?
In Mechelen zit de stadslijst van burgemeester Bart Somers op koers voor de absolute meerderheid. De eerste uitslagen lijken er op te wijzen dat hij ruim de helft van de stemmen op zijn naam kan schrijven.
Benoît Lutgen wint broederstrijd in Bastenaken
CDH-partijvoorzitter Benoît Lutgen wint volgens de RTBF de kiesstrijd met zijn broer Jean-Pierre Lutgen. Hij kan burgemeester blijven van Bastenaken. Niet alleen geeft hij z'n broer het nakijken, hij zou volgens de eerste resultaten zelfs nog beter scoren dan zes jaar geleden. Toen behaalde hij met 65 procent al een ruime meerderheid.
Jean-Pierre Lutgen, die al jaren overhoop ligt met zijn broer, stelde een lijst samen die de partijen PS, MR, Défi en Ecolo verenigde. Maar het resultaat bleef uit.
Voor Benoît Lutgen, zou een verlies allicht het einde van zijn politieke carrière betekenen.
© BELGA — Benoît Lutgen. Hasselt: exit Vandeput uit federale regering?
N-VA is in Hasselt de grootste partij geworden, ten nadele van de huidige meerderheidspartijen CD&V en RoodGroen+ Hasselt. Met alle stemmen geteld, eindigt de partij van minister van Defensie Steven Vandeput op 28,7 procent. "Ik ga in Hasselt het initiatief nemen om een coalitie te vormen. Ik denk dat ik als grootste partij dat recht heb", zegt Vandeput op TV Limburg.
Vandeput zei voor de verkiezingen dat hij uit de federale regering zou vertrekken als hij burgemeester kon worden. "De vraag die ik het meest krijg, is of ik echt burgemeester wil worden. Ja dus. Als het lukt, kan de N-VA in januari op zoek naar een andere minister van Defensie", zei de Limburger.
N-VA wordt in de resultaten gevolgd door RoodGroen+ Hasselt (25,3 procent), CD&V (20,9 procent), Open Vld (10,4 procent), Vlaams Belang (8,3 procent) en PVDA (6,5 procent).
'Als het lukt, kan de N-VA in januari op zoek naar een andere minister van Defensie'
Burgemeester Genk: "CD&V is incontournable"
In Genk lijkt CD&V de grootste partij te blijven. Met 46 van de 49 zetels geteld staat de partij op 38 procent, ruim meer dan de N-VA van Zuhal Demir (27,8 procent). Burgemeester Wim Dries reageert tevreden bij de VRT. "CD&V houdt goed stand", klinkt het. "We blijven veruit de grootste partij en voorlopig behouden we onze 18 zetels. CD&V is incontournable."
Lommel: CD&V op weg om Peter Vanvelthoven te onttronen
In de Limburgse stad Lommel lijkt de Lijst Burgemeester van sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven forse klappen te krijgen. Met 12 van de 27 stembureaus geteld, staat Lijst Burgemeester op 27,4 procent. In 2012 haalde de lijst nog meer dan 40 procent van de stemmen.
De winnaar in Lommel lijkt CD&V te gaan worden, met als lijsttrekker Bob Nijs. Volgens de voorlopige cijfers staat CD&V op 39,3 procent, een verdubbeling tegenover 2012 (19,7 procent).
N-VA staat voorlopig op de derde plek, met 16,8 procent.
© BELGA — Peter Vanvelthoven (sp.a). In het spoor van Groen-kopstuk Filip Watteeuw
Onze reporter volgt Groen-kopstuk Filip Watteeuw op de voet tijdens de Gentse stembusslag. Watteeuw wacht, na een lunch met zijn kabinet, met een glaasje champagne in gezelschap op de resultaten, maar is optimistisch. Hij verwacht 10.000 voorkeursstemmen. “Maar met burgemeester worden ben ik echt niet bezig. Ik vind dat trouwens niet de hoogste ambt. Op andere posities kan je veel meer verwezenlijken.”
Puurs: ook zonder Kris Peeters blijft CD&V ongenaakbaar
Nu iets meer dan een kwart van de stemmen geteld zijn in Puurs, ziet het ernaar uit dat de CD&V er ook zonder Kris Peeters ongenaakbaar blijft. De partij haalt zo 57 procent, schrijft VTM Nieuws. Andere partijen zoals N-VA (13,4 procent), Groen (10,5 procent) en KR8! (9,2 procent) blijven ver achter.
Knokke-Heist: Leopold Lippens haalt nog meer voorkeursstemmen
De 76-jarige Leopold Lippens heeft in Knokke-Heist een monsterscore behaald. Zijn partij Gemeentebelangen groeit met 5,4 procentpunt naar 70,2 procent. Zelf haalt Lippens nog meer voorkeursstemmen dan in 2012: nu 7.420 tegenover 6.404 in 2012.
© Photo News — Leopold Lippens. Brugge: burgemeester Landuyt zakt verder weg
Het lot van Renaat Landuyt (sp.a) t lijkt bezegeld. Met de helft van de stembureaus geteld, kijkt de sp.a'er aan tegen een verlies van 7,4 procent. Zijn lijst strandt zo voorlopig op 19,1 procent en een tweede plaats. Landuyt had voor de verkiezingen gezegd dat als hij ook maar één stem minder haalde dan bij de vorige verkiezingen hij zijn conclusies zou trekken en aftreden.
Grote uitdager Dirk De fauw (CD&V) wordt voorlopig afgetekend de grootste partij met maar liefst 32,2 procent. Ook opvallend: Pol Van Den Driessche verliest met N-VA maar liefst 8 procent.
Turnhout: Vlaams Belang groeit fors, N-VA verliest
N-VA is, met 20 van de 32 stembureaus geteld, voorlopig de grootste partij van Turnhout met 18,6 procent, maar verliest daarmee fors in vergelijking met de verkiezingen van 2012 (25,6 procent). De partij wordt op de voet gevolgd door het fors gestegen Vlaams Belang (17,4 procent). Daarna volgt sp.a met 13,8 procent, TIM met 12,9 procent, CD&V met 12,7 procent en Groen met 11,7 procent.
District Borgerhout: Groen wint, PVDA verliest
In het Antwerpse district Borgerhout gaat Groen voorlopig met 33 procent van de stemmen lopen. Daarmee halen de groenen maar nipt minder stemmen dan het kartel sp.a-Groen in 2012. De socialisten stranden dit keer op 12 procent. Samen gaan zij er flink op vooruit, maar hun winst gaat wel ten koste van PVDA (11 procent), dat zes procent verliest. De N-VA blijft net zoals in 2012 hangen op 26 procent en is daarmee de tweede partij.
Van Quickenborne: "Historische uitslag"
Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne reageert verheugd op de uitslag van zijn lijst Team Burgemeester. Met 28 van de 73 bureaus geteld staat hij voorlopig afgetekend eerste met 31,3 procent van de stemmen, gevolgd door CD&V met 16,6 procent. "Dit is een historische uitslag", reageerde Van Quickenborne bij de VRT. "Het is voor de eerste keer dat we de grootste partij zijn in 150 jaar. Dit doet ongelooflijk veel deugd."
Of Van Quickenborne zijn coalitie met sp.a (voorlopig 14,2 procent) en N-VA (11,9 procent) wil voortzetten, wil hij nog niet zeggen. "We hebben goed samengewerkt met sp.a en N-VA, maar het is nog te vroeg om over een coalitie te spreken", klinkt het.
'Dit is een historische uitslag'
© BELGA — Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester). Staden kiest voor Vanderjeugd
Francesco Vanderjeugd stunt in Staden. Hij schiet met ruim 30 procent vooruit, en behaalt zo een absolute meerderheid. Met drie van de vier bureaus geteld heeft Open Vld van Francesco Vanderjeugd voorlopig 53,6 procent.
Vanderjeugd kampte voor de verkiezingen even met een inzinking. Hij moest naar eigen zeggen tijd maken voor rust. De dertigjarige burgervader wordt dat blijkbaar niet aangerekend, zelfs integendeel.
Middelkerke: monsterscore voor LDD
Met 38 procent van de stemmen geteld, lijkt Jean-Marie Dedecker op weg naar een monsterscore in zijn gemeente Middelkerke (45,6 procent). De partij LDD zou een winst optekenen van iets meer dan twintig procent. De tweede partij is Open Vld (22,2 procent) en dan volgen CD&V (13,6 procent) en Groen (6 procent).
© BELGA — Jean-Marie Dedecker. Zoek de verkiezingsuitslag in uw gemeente
Ondertussen begint de verkiezingskaart er steeds gekleurder uit te zien met de eerste binnengelopen resultaten. Op de kaart hieronder kan u de naam of postcode in van de gemeente waarvan u de verkiezingsuitslag wil bekijken invullen. Vervolgens kan u de uitslagen, de zetelverdeling en de voorkeursstemmen raadplegen.
Merchtem: Maggie De Block verliest fors
Ze mag met haar Lijst1785 dan wel de grootste blijven, federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) kijkt in haar gemeente Merchtem al snel tegen een verlies van 12,5 procent aan. Alle bureau's zijn geteld. De liberale politica blijft wel de grootste in Merchtem (36,6 procent).
Haar grootste uitdager Pro Merchtem wordt de tweede partij met 24,4 procent van de stemmen. CD&V (15,5 procent) en N-VA (14,6 procent) zijn afgetekend derde en vierde.
Leuven: sp.a houdt voorlopig stand
Het ziet er voorlopig naar uit dat sp.a de grootste partij blijft in Leuven. Na telling van 64 van de 78 kiesbureaus gaat de partij van lijsttrekker Mohamed Ridouani weliswaar achteruit, maar ze blijft met 26,2 procent de eerste in Leuven. De N-VA van uitdager Lorin Parys stijgt van 19 naar 21,8 procent, terwijl Groen groeit van 15,5 naar bijna 20 procent. Coalitiepartner CD&V daalt van 18,5 naar 15,9 procent. Open Vld daalt eveneens van 7,8 naar 6,6 procent, terwijl Vlaams Belang zowat status quo blijft op 3,5 procent. PVDA zou met 4,7 procent op een zetel uitkomen.
© Bob Van Mol — N-VA-lijsttrekker Lorin Parys en sp.a-lijsttrekker Mohamed Ridouani. Deurne: N-VA 10 procent achteruit
Ook in het district Deurne, waar N-VA-voorzitter Bart De Wever woont, zijn de eerste resultaten bekend. De N-VA gaat 10 procent achteruit, maar blijft met 31 procent nog altijd bijna dubbel zo groot als haar eerstvolgende concurrent Groen (17 procent). PVDA is met 15 procent de derde partij en laat daarmee onder ander sp.a (13 procent) achter zich.
© Eric de Mildt — N-VA-burgemeester Bart De Wever. 600 Gentse stembrieven mogen nog niet geteld worden
In de Gentse school waar wit poeder is gevonden, mogen 600 stembrieven voorlopig niet behandeld worden. Dat zegt de politie.
Laatste Antwerpse bureau gesloten
In Antwerpen sluit pas rond dit uur het laatste kiesbureau. De bureaus sluiten pas als de wachtrij werd weggewerkt. Er zijn een vijftal hertellingen nodig door technische problemen.
Eerste analyse: wisselvallig beeld voor N-VA
Onder het voorbehoud van zeer voorlopige, eerste en onvolledige resultaten, valt een wisselvallig beeld op voor N-VA. Met name in het landelijk gebied lijkt een verbreding van de gele golf er voorlopig niet aan te komen en moet er zelfs opvallend vaak met minnetjes gerekend worden. Lees hier de eerste analyse van hoofdredacteur Bart Eeckhout. (+)
© Eva Beeusaert — Bart Eeckhout. Leopoldsburg: kantje boord voor CD&V-burgemeester Wouter Beke
Het is spannend in het Limburgse Leopoldsburg. Huidig burgemeester Wouter Beke, eveneens partijvoorzitter voor CD&V, haalt voorlopig 31,1 procent. Er zijn nu 10 van de 13 bureaus geteld. De sp.a zit Beke met 29,6 procent op de hielen.
Alle andere partijen staan op afstand: N-VA haalt vooralsnog 15,6 procent, Vlaams Belang 12,7 procent en PRO Leopoldsburg 11,1 procent.
District Antwerpen: N-VA grootste partij, ook Groen groeit
Voor Antwerpen komen de eerste resultaten uit het district Antwerpen, waar voorlopig 10 van de 126 stembureaus zijn geteld. N-VA wordt met 32 procent de grootste partij, gevolgd door Groen (20 procent) en sp.a (11 procent). De christendemocraten stranden op 7 procent. Daarmee worden de machtsverhoudingen grondig door elkaar geschud. In 2012 ging de stadslijst sp.a-CD&V nog aan de haal met 30 procent.
Ninove: Vlaams Belang-gekleurde partij op zucht van burgemeesterssjerp
Met 4 van de 42 stembureaus geteld, ligt Forza Ninove van Vlaams Belanger Guy D’haeseleer met 38,9 procent van de stemmen royaal op kop. De Open Vld van Tania De Jonghe doet het met 29,3 procent erg goed, maar met het binnenlopen van de resultaten wordt het voor haar meerderheid met Samen (sp.a, Groen, CD&V) kantje boord. N-VA krijgt in Ninove zware klappen.
Antwerpse rand kleurt geel
In Antwerpen zijn er voorlopig nog geen resultaten bekend, in de rand rond Vlaanderens grootste stad wel. Die kleurt, met onvolledige resultaten, opvallend geel. In Stabroek (37,3 procent), Brasschaat (43 procent), Schoten (43,8 procent), Wijnegem (32,8 procent) en Wommelgem (36,8 procent) gaan de Vlaams-nationalisten er voorlopig allemaal stevig op vooruit.
Mortsel is op dit moment de enige gemeente waar N-VA stagneert in de Antwerpse rand. Edegem is hier een absolute uitschieter. Met 14 van de 19 bureau's geteld, haalt N-VA daar 52 procent. Parlementslid Koen Metsu, de veiligheidsspecialist van de partij, die zich na de aanslagen sterk profileerde, is daar de kopman.
Hasselt: Steven Vandeput neemt de leiding
In Hasselt komt de N-VA voorlopig als grootste partij uit de bus. Met 22 van de 64 bureaus geteld heeft de partij van minister van Defensie en kandidaat-burgemeester Steven Vandeput 29,2 procent van de stemmen, of 3,7 procent meer dan in 2012. RoodGroen+ Hasselt strandt voorlopig op de tweede plaats met 23,6 procent. Dat is 9,4 procent minder dan in 2012. CD&V van huidig burgemeester Nadja Vananroye volgt op de derde plaats (21,6 procent).
© BELGA — Steven Vandeput (N-VA). Sint-Niklaas: Vlaams Belang spurt peloton voorbij naar tweede plaats
Opvallend resultaat voor Vlaams Belang in Sint-Niklaas: het stijgt met een kleine 6 procent naar een voorlopige tweede plek. Dat is de voorlopige tussenstand met een kleine 20 van de 62 bureau's geteld.
Lieven Dehandschutter (N-VA) die momenteel de burgemeester levert, blijft met zijn partij wel de grootste (29 procent). Daar achter volgt het grote peloton van partijen die rond de 13 en 14 procent schommelen: CD&V, sp.a en Groen.
Provincie Antwerpen: N-VA duidelijk de grootste
Volgens de eerste officiële uitslagen blijft N-VA de grootste partij in de Antwerpse provincieraad. De Vlaams-nationalisten halen er 33,7 procent van de stemmen met 377 van de 1.380 stembureaus geteld, een licht verlies van ongeveer 2 procentpunt in vergelijking met 2012. Vlaams Belang gaat erop vooruit, de socialisten stranden ver van hun resultaat uit 2012.
CD&V blijft de tweede partij in de Antwerpse provincieraad, met 19,4 procent van de stemmen. In 2012 haalde de partij 16,8 procent. Vlaams Belang is de derde partij met 15,4 procent van de stemmen, een winst van bijna 5 procentpunt. Groen haalt voorlopig 12,6 procent en Open Vld 8,8 procent. De socialisten verliezen fors: zij stranden op 6,3 procent, een verlies van meer dan 6 procentpunt in vergelijking met 2012.
Mechelen: Stadslijst op weg naar absolute meerderheid
In Mechelen is de stadslijst van Vld-Groen-M+ van burgemeester Bart Somers op weg naar een absolute meerderheid. De lijst staat op basis van de resultaten in 2 van de 60 stembureaus op 53,7 procent, zo meldt Belga. N-VA moet voorlopig serieus terrein prijsgeven. De huidige coalitiepartner gaat van 23,2 procent in 2012 naar 12,8 procent, terwijl sp.a en CD&V ook zwaar zakken, respectievelijk naar 8,7 procent en 7,6 procent.
© BELGAONTHESPOT — Mechels burgemeester Bart Somers is goed op weg om zijn plaats in het stadhuis te behouden. Genk: CD&V houdt stand tegen N-VA van Zuhal Demir
Burgemeester Wim Dries (CD&V) staat in Genk, met 34 van de 49 stembureaus geteld, op 36,8 procent en houdt daarmee stand tegen de N-VA van Zuhal Demir, die 28,7 procent haalt en daarmee fors stijgt. Daarna volgen ProGenk met 11,5 procent, Vlaams Belang met 9,8 procent, PVDA met 5 procent en Groen met 3,6 procent.
© BELGA — Zuhal Demir (N-VA). Lubbeek: N-VA boekt forse winst
In Lubbeek zit N-VA met lijsttrekker Theo Francken voorlopig, met 4 van de 13 bureaus geteld, op 35,4 procent van de stemmen. De partij boekt daarmee een winst van bijna 10 procent tegenover 2012. Coalitiepartner CD&V zakt voorlopig naar 17,1 procent, tegenover 23,7 procent in 2012. De andere meerderheidspartij, het lokale Lubbeek Leeft, gaat erop vooruit en komt ook uit op 17,1 procent. Oppositiepartij Groen heeft voorlopig 18,3 procent en Open Vld 12,1 procent.
Aalst: N-VA gaat nog wat vooruit, Vlaams Belang tweede
Op basis van de eerste resultaten gaat de N-VA van burgemeester Christoph D’Haese zelfs nog een beetje vooruit in Aalst (34 procent). Vlaams Belang wordt er de tweede partij (15,9 procent). Open Vld, met Jean-Jacques De Gucht, krijgt rake klappen (9,2 procent).
Kortrijk: vertrouwen vor Van Quickenborne
Vincent Van Quickenborne krijgt in Kortrijk het vertrouwen. Zijn Team Burgemeester haalt 31,8 procent van de stemmen, tegenover 21,3 procent voor zijn toenmalige Open Vld-lijst in 2012. Er zijn 10 van de 73 bureaus geteld.
Kortrijk werd de voorbije zes jaar bestuurd door Team Burgemeester-Open Vld, sp.a en N-VA. Als de coalitie er in groep op vooruit gaat, doen we verder, zei burgemeester Van Quickenborne afgelopen week.
Daar ziet het dus naar uit. De partij van de liberaal doet er meer dan 10 procentpunten bij. De tweede partij is CD&V, dat weliswaar terugvalt van 33 procent tot 16 procent. Daarna volgt coalitiepartij sp.a, die van 14,3 procent tot 13,4 procent daalt. N-VA gaat van 16,3 procent naar 13,3 procent. Vlaams Belang wint van 6,1 procent tot 11,2 procent.
© BELGA — Vincent Van Quickenborne. Roeselare: CD&V op kop, N-VA verliest fors
CD&V staat in Roeselare, met 30 van de 58 stembureaus geteld, fors op kop met 39,8 procent. N-VA zakt van 29,2 procent naar 18,2 procent en is op achtervolgen aangewezen. Daarna volgt Vlaams Belang met 15,2 procent, Sp.a & de vernieuwers met 9,8 procent, Groen met 9,7 procent en Open Vld met 7,6 procent.
Gent: kartel houdt voorlopig stand
Volgens de eerste resultaten houdt het kartel sp.a-Groen stand in Gent. Dat meldt VTM. In de voorlopige reslutaten krijgt het kartel 39 procent van de stemmen. Dat is 6 procent minder dan in 2012, maar het kartel blijft wel ruim de grootste tegenover eerste achtervolger Open Vld. De liberalen halen voorlopig 19 procent, een stijging met 2,5 procent tegenover 2012.
Het gaat om een eerste resultaat, op een totaal van 91 bureaus.
Brugge: sp.a van burgemeester Landuyt verliest voorlopig
In Brugge zijn omstreeks 16 uur 10 van de 115 stembureaus geteld. Sp.a-burgemeester Renaat Landuyt staat voorlopig op 20,1 procent , CD&V wordt de grootste partij met 29,8 procent.
© BELGA — Renaat Landuyt (sp.a). Vilvoorde: burgemeester Bonte (sp.a-Groen) stevent af op ruime winst
Met 8 van de 28 bureaus geteld blijft het kartel sp.a-Groen in het Vlaams-Brabantse Vilvoorde de grootste. Het kartel onder leiding van lijsttrekker en burgemeester Hans Bonte komt voorlopig uit op 34,6 procent, bijna 10 procent meer dan in 2012.
Ook huidig coalitiepartner Open Vld met lijsttrekker Jo De Ro gaat erop vooruit en komt voorlopig uit op 22,8 procent, bijna 7 procent meer dan in 2012. Meerderheidspartij N-VA zakt naar 11 procent, een verlies van 5 procent. CD&V komt uit op 13,9 procent. Dat is ongeveer status quo met zes jaar geleden. Ook Vlaams Belang blijft ter plaatse trappelen op 8,6 procent.
© Photo News — Hans Bonte (sp.a). Oostende: licht voordeel voor burgemeester Vande Lanotte
In Oostende zijn de Stadslijst van burgemeester Johan Vande Lanotte en de Open Vld van Bart Tommelein in een spannende race om de titel van grootste partij verwikkeld. Met de officiële uitslagen van veertien van de 71 bureaus bekend, staat de Stadslijst op 23,4 procent, Open Vld op 20,8 procent.
N-VA is voorlopig de derde partij met 16,1 procent, voor Vlaams Belang (12,5 procent), Groen (12 procent) en CD&V (7,3 procent).
Leuven: nek-aan-nek-race tussen sp.a en N-VA
Het belooft nog een spannende namiddag te worden in Leuven. De eerste voorlopige officiële resultaten voorspellen een nek-aan-nek-race tussen sp.a (24 procent) en N-VA (23,5 procent).
De socialisten, die kopstuk en burgemeester Louis Tobback, uitwuiven, zien hun voorsprong met een goeie 6 procent slinken. N-VA gaat er dan weer zo'n 3 procent op vooruit. Groen volgt op 20 procent.
Tellers mogen Gentse school niet verlaten
In de Gentse school waar wit poeder is gevonden, mogen zeven tellers het gebouw voorlopig niet verlaten. Dat zegt de politie.
Campagne tot voor deur van Brusselse stemlokalen, politie treedt op
In Brussel Stad zijn drie processen-verbaal opgesteld voor het uitdelen van verkiezingsfolders vlak voor de stemlokalen. Het zou gaan om de deelgemeentes Laken en Never-Over-Heembeek en de partijen PS en cdH.
Is Bart De Wever nog thuis?
Leuk tv-moment: terwijl een journalist van de VRT zich afvraagt of Bart De Wever nog thuis is, komt hij even van achter het raam kijken.
Herstappe heeft nieuwe burgemeester: Leon Lowet
Herstappe is de eerste gemeente in België die zijn nieuwe burgemeester kent. Het Limburgse dorp heeft maar één kiesbureau. De partij Gemeentebelangen (GB-IC) haalt 58,2 procent, al zijn de resultaten nog niet officieel beschikbaar. De enige andere lijst, Herstappe+, strandt op 41,8 procent. De nieuwe burgemeester, Leon Lowet, riep zijn overwinning uit aan het gemeentehuis. Bijna het hele dorp was daar aanwezig.
"We hebben daar weken en maanden naar toegeleefd. We hadden de laatste paar weken wel het gevoel dat we de verkiezingen zouden winnen." De komende zes jaar wil Lowet vooral aan de eenheid werken in het dorp. "We hebben een heel lijstje opgemaakt maar het belangrijkste is de eenheid bevorderen. 24 jaar geleden heb ik voor de eerste keer meegedaan aan de verkiezingen en heeft dat een wrang gevoel gegeven aan de mensen. Ik wil niet dat het weer zolang duurt. Ik hoop dat binnen het jaar, of maximum een paar jaar, die verzoening er terug is en dat de plooien terug glad gestreken zijn."
Verdacht wit poeder op Gentse kiesformulieren
In een telbureau in de Frans van Ryhovelaan in Gent is een verdacht wit poeder gevonden op de kiesformulieren. Het gebouw van basisschool De Dialoog is hermetisch afgesloten en de civiele bescherming is ter plaatse, meldt VTM Nieuws.
Gentse Groen-kopvrouw Decruynaere: "Met N-VA in zee? Politieke zelfmoord"
Elke Decruynaere drukt de speculaties de kop in dat het kartel sp.a-Groen zou splitsen om dan vervolgens met N-VA in zee te gaan. "Compleet ongeloofwaardig."
© BELGAONTHESPOT — Gentse Groen-kopvrouw Decruynaere. "Nog geen officiële resultaten"
De Morgen wacht op de officiële gegevens van het Agentschap Binnenlands Bestuur om resultaten online te zetten. Hoewel VRT en VTM NIEUWS al resultaten bekendmaken, zijn er immers nog geen officiële resultaten.
"De bureau's zijn nog maar net dicht. Pas vanaf nu kunnen de officiële resultaten binnenstromen", reageert Charlotte Cools van het Agentschap. "Als we afgaan op de vorige verkiezingen, verwachten we dat de eerste resultaten vanaf 15.30 uur zullen binnenlopen."
© BELGA Alle stembureaus in Vlaanderen dicht
Het is gebeurd. In alle Vlaamse steden en gemeenten zijn de lokale verkiezingen sinds 15.00 uur afgelopen. Late kiezers die nog stonden aan te schuiven, kregen normaal gezien wel nog de kans om hun stem uit te brengen. Voor de kandidaten is het intussen nagelbijten tot de resultaten binnenlopen.
In Brussel - waar overal elektronisch gestemd wordt - duurt het stemmen nog tot 16.00 uur.
"Uitslagen voor 15 uur publiceren, kan stemgedrag beïnvloeden"
"Verkiezingsuitslagen mogen pas gepubliceerd worden wanneer de laatste kiezer gestemd heeft, dat is heel duidelijk." Professor Herwig Reynaert, van het Centrum voor Lokale Politiek van de Universiteit Gent, vindt het "geen goede zaak" dat er zondagmiddag op de website van het Agentschap Binnenlands Bestuur uitslagen te vinden waren terwijl er nog mensen aan het stemmen waren.
Voorlopige resultaten teruggetrokken
Er waren voor drie provincies voorlopige resultaten verspreid via de officiële website vlaanderenkiest.be, maar die zijn snel weer offline gehaald. "We geven geen officiële resultaten voor 15.00 uur", zegt Jan Van Der Cruysse van Binnenlands Bestuur. Tot dat moment zijn er in heel wat Vlaamse gemeenten immers nog stembureaus open waar digitaal gestemd wordt.
"Mogelijk gaat het om een test van eerder deze week die per ongeluk online is gekomen", verduidelijkt Jeroen Windey, administrateur-generaal van het Agentschap Binnenlands Bestuur. "Het wordt intern onderzocht."
Lange wachtrij in Wetteren
In Wetteren lopen de wachttijden om te stemmen op, zoals blijkt uit dit filmpje dat een kiezer op Twitter plaatste:
In Wallonië zouden de stembureaus normaal om 13 uur sluiten, maar door lange wachtrijen blijven ze hier en daar langer open. Mensen die nog in de rij staan aan te schuiven, mogen nog stemmen.
Twee kiezers onwel geworden in Mechelen
In sporthal Iham in Mechelen zijn twee oudere personen onwel geworden ten gevolge van het lange wachten. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Aanleiding voor de lange wachtrij zijn technische problemen bij een van de stemcomputers.
Er is bovendien ook gemor aan sporthal Paardenstraatje in het centrum van de stad. Mechelaars klagen over de slechte toegankelijkheid van de stemlokalen.
Nog 3 stembureaus in Vlaanderen met problemen
De problemen in de Vlaamse stembureaus zijn bijna allemaal van de baan. Momenteel is in drie stembureaus in Vlaanderen de stemming onderbroken door problemen met chipkaartlezers.
Omstreeks 12.30 uur zijn er in drie digitale bureaus in Lommel, Dendermonde en Tervuren problemen opgedoken. De chipkaartlezer die de stemkaart moet activeren hapert en dus is het stemmen momenteel onderbroken. De mensen blijven best wachten in de rij tot het probleem is aangepakt. Indien een probleem wordt gemeld zou er binnen het half uur een interventieteam ter plekke moeten zijn.
Op een totaal van 6.093 stembureaus zijn er 3.358 digitale stembureaus. De diensten van het Agentschap Binnenlands Bestuur hebben twee jaar lang de stembusgang voorbereid om zoveel mogelijk problemen te voorkomen.
Alles of niets voor Brusselse PS-burgemeester Close
© Tim Dirven — Philippe Close. Onze reporter volgt Brussels burgemeester en PS-lijsttrekker Philippe Close op de voet. Kan hij de burgemeestersstoel houden? “Het is alles of niets voor mij”, aldus Close. “Ik ben lijsttrekker, dus het is burgemeester of niets.” Ecolo-Groen lijsttrekker Bart Dhondt sluit een coalitie met de PS niet uit. “We zijn hoopvol voor een coalitie voor schone lucht.” (+)
Positief gevoel bij Jinnih Beels
"Ik heb het gevoel dat alles kan, de Antwerpenaar kan morgen wakker worden in een andere stad", aldus Jinnih Beels, sp.a-lijsttrekker in Antwerpen, toen ze haar stem ging uitbrengen in Berchem, waar ze opgroeide en sinds begin dit jaar opnieuw woont.
Beels stelt dat ze zondag alles wat op haar laat afkomen en niet weet of ze al contact zal zoeken met andere partijen. "Ik heb bijvoorbeeld nog geen speech voorbereid voor een goede of minder goede uitslag", zegt ze. "Ik krijg vanochtend wel al veel positieve reacties en sowieso hebben we al een mooi parcours afgelegd. We komen van ver en we hebben goed werk geleverd met een fantastisch team. Het wordt dus eigenlijk sowieso een feest vanavond."
'De Antwerpenaar kan morgen wakker worden in andere stad'
Stembureaus met potlood en papier dicht
Alle stembureaus waar met potlood en papier gestemd worden, zijn om 13 uur gesloten. Kiezers die nog stonden aan te schuiven, krijgen normaal gezien wel nog de kans om hun stem uit te brengen. Om 15.00 uur sluiten ook de Vlaamse stembureaus waar elektronisch gestemd werd. In Brussel is dat een uurtje later, om 16.00 uur.
In Wallonië zijn alle gemeenten terug overgeschakeld op potlood en papier, behalve in de oostkantons. De stembureaus sloten er overal om 13 uur.
'We willen ons resultaat van de vorige verkiezingen minstens verdubbelen'
Louis Tobback laatste keer naar stembus als burgemeester
© BELGAONTHESPOT — Louis Tobback bij het uitbrengen van zijn stem in Leuven. Uittredend burgemeester van Leuven Louis Tobback (sp.a) heeft vertrouwen in de kansen van sp.a-lijsttrekker Mohamed Ridouani. Dat zei hij bij het uitbrengen van zijn stem in Leuven. “Misschien ben ik volledig mijn feeling kwijt, maar ik heb de indruk dat het er goed uitziet in Leuven voor sp.a, ondanks de algemene trend in heel Vlaanderen”, aldus Tobback. “Zes jaar geleden waren de sfeer en het enthousiasme in eigen rangen veel minder goed dan dat ze vandaag zijn.”
En die steun gaat naar Mohamed Ridouani, die in deelgemeente Wijgmaal zijn stem uitbracht. Hij hoopt later op de dag samen met Groen en CD&V een progressieve coalitie te maken voor Leuven. “Ik kom hier met opgeheven hoofd een stem uitbrengen. Als wij als grootste partij uit de bus komen zal ik een coalitie proberen te vormen met de partijen die het dichtst bij ons staan, en dat zijn wat mij betreft de Groenen en CD&V”, aldus Ridouani.
N-VA-lijsttrekker Lorin Parys, de grote uitdager van sp.a in Leuven, hoopt fors te groeien en te wegen op het beleid. “Hopelijk zullen we dat kunnen doen vanuit de meerderheid, maar daar beslist de Leuvenaar over”, aldus Parys.
'Misschien ben ik volledig mijn feeling kwijt, maar ik heb de indruk dat het er goed uitziet in Leuven voor sp.a, ondanks de algemene trend in heel Vlaanderen'
Bart Tommelein (Open Vld): "We willen Oostende een stuk hoger tillen"
Ook in Oostende zijn de twee hoofdrolspelers van de gemeenteraadsverkiezingen intussen gaan stemmen. Uittredend burgemeester Johan Vande Lanotte (Stadslijst) deed dat al vroeg vanochtend. "Het is niet gemakkelijk om in te schatten wat het resultaat zal zijn, maar we hebben de voorbije zes jaar goed gewerkt en ik hoop dat de kiezer daar rekening mee zal houden. Voor de toekomst hebben we lijnen uitgezet die aangepast zijn aan deze moderne tijden. We hebben een positieve campagne gevoerd, in tegenstelling tot andere personen in de voorbije maanden."
Uitdager van Vande Lanotte is Bart Tommelein, lijsttrekker van Open Vld. "Het is altijd wat koffiedik kijken, maar de campagne is in ieder geval in positieve sfeer verlopen. Natuurlijk hoop ik dat de liberalen goed vooruitgaan in Oostende. Zo kunnen we voor verandering zorgen en eventueel de leiding van de stad nemen. We willen Oostende een stuk hoger tillen. Als het resultaat zou tegenvallen, is het een kwestie van te bekijken wat nog mogelijk is."
'Als het resultaat zou tegenvallen, is het een kwestie van te bekijken wat nog mogelijk is'
Voorzitter van stembureau in Denderleeuw aangevallen
In Denderleeuw is de voorzitter van een stembureau aangevallen. De dader in kwestie kroop bij zijn vriendin in het stemhokje, wat niet toegestaan is, en werd terechtgewezen door de voorzitter. Toen de vrouw haar stembrief toch in de stembus stak, ontstond er tumult en werd de voorzitter aangevallen door de man. “Een spijtig voorval”, aldus Jan Van Droogenbroeck, lokaal politicus die getuige was van het incident.
De politie werd erbij gehaald en de twee personen werden meegenomen.
Alle stembureaus in Brussel open
In Brussel zijn de technische problemen eindelijk van de baan. Alle stembureaus zijn er nu open.
'Ik geloof niet dat we een volstrekte meerderheid zullen behalen in Mechelen'
Filip Dewinter: "Ik verwacht overwinning voor Vlaams Belang"
"Het is even geleden dat ik nog een goed gevoel heb gehad op de verkiezingsdag", zei Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter in het kiesbureau van Ekeren. "Bij de vorige twee verkiezingen was het in de sterren geschreven dat we zouden verliezen, maar dit keer kan het lukken"
"Ik denk dat heel veel Vlaams Belangkiezers vandaag gaan terugkeren naar de schapenstal, omdat zij toch niet tevreden zijn van het beleid, zeker wat immigratie betreft, dat Bart De Wever in de praktijk heeft gebracht."
Nog steeds technische problemen in Brussel
In het Brussels gewest zorgen technische problemen ervoor dat vijf kiesbureaus om 11.30 uur nog steeds niet open zijn.
Elke Decruynaere (Groen): "Met 38 procent ben ik tevreden"
"Hopelijk kunnen we met het kartel een goed resultaat neerzetten", reageert de Gentse Groen-kopvrouw Elke Decruynaere bij het uitbrengen van haar stem in Sint-Amandsberg. "Als we opnieuw boven de 40 procent uitkomen, ga ik uitzinnig zijn. Maar ook met 38 procent ben ik tevreden."
Ook andere Gentse kopstukken brachten vanochtend hun stem al uit:
Tongers stemlokaal weer open
In een stemlokaal in Tongeren was vanmorgen even opschudding omdat omstreeks 9.30 uur het brandalarm in werking trad. De aanwezige kiezers moesten het stembureau verlaten. De brandweer kwam ter plaatse en ging op zoek naar de oorzaak van het brandalarm. Volgens de politie vormde mogelijk een sigaret de reden voor het in werking treden van het alarm.
De brandweer vond niets van rook of vuur, zodat het alarm kon worden uitgezet. Na de inspectieronde van de brandweer werd het stemlokaal weer vrijgegeven en konden de kiesverrichtingen worden voortgezet.
Hoe staan de partijen er vandaag voor?
Sp.a: bestuurt in 118 gemeenten, waarvan 3 met een absolute meerderheid, heeft 23 burgemeesters, 244 schepenen en 847 gemeenteraadsleden.
Open Vld: bestuurt in 144 gemeenten, waarvan 11 met een absolute meerderheid, heeft 70 burgemeesters, 325 schepenen en 1.225 gemeenteraadsleden.
CD&V: bestuurt in 216 gemeenten, waarvan 51 met een absolute meerderheid, heeft 137 burgemeesters, 588 schepenen en 2.046 gemeenteraadsleden.
Groen: bestuurt in 56 gemeenten, heeft 2 burgemeesters, 76 schepenen en 308 gemeenteraadsleden:
N-VA: bestuurt in 121 gemeenten, waarvan 3 met absolute meerderheid, heeft 54 burgemeesters, 270 schepenen en 1.538 gemeenteraadsleden.
Vlaams Belang: Bestuurt nergens, maar heeft 214 gemeenteraadsleden.
Eén Vlaams stembureau nog steeds niet open
In Vlaanderen is één stembureau nog steeds niet geopend. Het gaat om een bureau in de Oost-Vlaamse gemeente Evergem. De chipkaartlezer werkt er niet, waardoor niemand kan stemmen. De andere 3.357 stembureaus in Vlaanderen zijn open.
Termont: "Zenuwachtiger dan 6 jaar geleden"
© BELGAONTHESPOT — Daniël Termont. "Ik ben zenuwachtiger dan zes jaar geleden", zegt Daniël Termont (sp.a), afscheidnemend burgemeester in Gent, bij het uitbrengen van zijn stem in Mariakerke. "Het mooiste afscheid dat men mij kan wensen, is dat Rudy Coddens burgemeester wordt."
Mieke Van Hecke (CD&V): "Tussen hoop en twijfel"
© BELGA — Mieke Van Hecke. Mieke Van Hecke, lijsttrekker voor CD&V in Gent, heeft vanochtend al vroeg haar stem uitgebracht. "De peilingen nemen we met een korrel zout, maar het is natuurlijk niet leuk als je ziet wat er zwart op wit staat. Vandaar ik nu met een dubbel gevoel zit, tussen hoop en twijfel", zegt ze. "Maar laten we hopen dat onze inspanningen resultaat hebben opgeleverd. Daarvoor heb ik mij ook geëngageerd. Of dit nu mijn examen is? Ja, maar wel eentje waarvan ik de cursus op voorhand niet heb gekregen." (lacht)
'Of dit nu mijn examen is? Ja, maar wel eentje waarvan ik de cursus op voorhand niet heb gekregen'
Tom De Meester (PVDA): "Een zetel is voldoende"
Voor de Gentse PVDA-lijsttrekker Tom De Meester, die rond 10 uur naar de stembus in Gentbrugge trok, volgen spannende uren. "De sfeer onder de mensen is goed, we voelen echt een linkse onderstroom, maar het is nagelbijten voor de uitslag in de hoop te kunnen feesten", geeft hij toe. "We hopen dat de PVDA de verrassing van de dag wordt en dat we hier in Gent een zetel halen, al de rest is bonus."
Kris Peeters: "Campagne was niet evident"
"We hebben onze nek uitgestoken, campagne was niet evident. Vergelijken is moeilijk, vorige keer kwamen we in kartel op. Maar in de peilingen gingen we van 2 naar 5 naar 7 procent, hopelijk doen we daar nog wat bij."
'We hebben onze nek uitgestoken, de campagne was niet evident'
Nog steeds technische problemen in Brussel
Om 10 uur waren 30 Brusselse stembureaus nog steeds niet geopend wegens problemen met USB-sleutels. Vooral Ukkel en Vorst zijn getroffen. Kiezers worden doorgestuurd naar andere stembureaus. De problemen zullen een geldige stembusgang niet in de weg staan, verzekert het gewest.
Zaza
© Zaza Technische problemen in 13 kiesbureaus
De opstart van de elektronische stembureaus verloopt succesvol in Vlaanderen. Er zijn op dit moment technische problemen in 13 van de 3.358 kiesbureaus, waaronder in Mechelen, Borgerhout, Kruibeke en Evergem. Het gaat uitsluitend om technische problemen.
De Wever gaat stemmen
N-VA-voorzitter en Antwerps lijsttrekker Bart De Wever is zijn stem gaan uitbrengen.
Ook brand in Antwerpen
Ook in Antwerpen is een brandalarm afgegaan in een stembureau.
"Geen coalitie met N-VA": hoe zwaar weegt het woord van Groen-kopman Van Besien na vandaag?
Een coalitie van N-VA en Groen? Antwerps kopman Wouter Van Besien (Groen) valt nog liever dood, maar in de districten zien ze er geen graten in. "Straks praten we met àlle partijen behalve Vlaams Belang."
© Jan Aelberts Brand in Tongeren
Twee stembureaus in Tongeren zijn geëvacueerd nadat het brandalarm is afgegaan rond 9.30 uur.