1. 12/09/2018

  Bedankt om het debat hier live mee te volgen.

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven. Volg ons ook op Twitter en op Facebook. We starten binnenkort met een razend interessante politieke nieuwsbrief. Laat daarvoor hieronder uw e-mailadres achter:

 2. 12/09/2018

  Politicoloog Dave Sinardet analyseert de laatste ronde: "Waar ik vooral naar zal kijken op 14 oktober is of de huidige coalitie nog een meerderheid heeft. Op dat vlak is de komst van Peeters wel belangrijk. Als CD&V Peeters niet naar hier had gehaald, was CD&V tussen de plooien verdwenen. Zo is het mogelijk dat hij net diegene is die de huidige coalitie van De Wever nog mogelijk maakt."

  En anders moet De Wever naar Groen of sp.a kijken om zijn coalitie aan te vullen. "Erg interessant voor een politicoloog als ik", zegt Sinardet. "Mogelijk dreigt dan een vorm van onbestuurbaarheid. Of worden zaken die onmogelijk lijken plotseling wel weer mogelijk."

  Jonas Muylaert dankt de lijsttrekkers. En wij danken u. Volgende week organiseert De Morgen opnieuw een lijsttrekkersdebat, dit keer in Gent.

 3. 12/09/2018

  Net wanneer Sinardet wil afsluiten, kaapt Dewinter het debat. "Als derde grootste partij van Antwerpen mag ik toch ook even een conclusie kwijt", zegt hij. "Wij hebben dertig jaar het pad geëffend voor De Wever. De hamvraag is: is de ex-kiezer die nu bij N-VA zit tevreden? Het antwoord is nee."

  Jinnih Beels wil ook nog wat zeggen: "Ik ben de enige vrouw in het gezelschap. En ik ben de enige die jullie zo galant overslaan. Maar ik wil benadrukken dat ik hoop dat de campagne niet zal blijven gevoerd worden zoals ze nu wordt gevoerd."

  "Durf ik nu nog afsluiten?", grapt moderator Jan De Meulemeester. Peter Mertens pleit tot slot voor een sociale omwenteling in Antwerpen. "Vandaag is het niet over armoede gegaan, hoewel dat wel een grote bezorgdheid is van de inwoners."

  © Wouter Van Vooren
 4. 12/09/2018

  'Ik heb het niet altijd fijnzinnig aangepakt'

  Zou De Wever niet beter zijn toon verzachten? "Iedereen probeert zich nu te profileren tegenover mij. Als men daar geen inhoudelijke argumenten heeft, dan gaat men andere zoeken. In dat geval speelt men op de persoon. Dat zie je nu."

  "Ik heb het ook niet altijd even fijnzinnig aangepakt", geeft De Wever toe over de heisa met Peeters. Dat Peeters geen hechte band zou hebben met Antwerpen vindt hij wel een relevant punt in de kiescampagne.

  "Bart is schoner als hij lacht", zegt De Backer over zijn uitspraken over de "emotioneel ongeschikte" De Wever. "Als je de toon in de stad verkeert zet, dan creëer je een verdeelde stad."

  "Vreemd dat je dat pas na zes jaar prettig samenwerken in het gemeentecollege beseft", merkt De Wever fijntjes op. "Dat is niet fair."

 5. 12/09/2018

  Welke coalities zien de lijsttrekkers zitten?

  We komen aan de laatste ronde van dit debat. Welke coalities zien de lijsttrekkers zitten? 

  "Ik zal niet besturen met de PVDA en Vlaams Belang", zegt De Backer beslist.

  Wouter Van Besien sluit de PVDA echter niet uit. De partij kan nodig zijn voor een progressieve coalitie.

  Dit weekend gaven CD&V'ers te kennen dat De Wever wel wat van toon mocht veranderen als hij de huidige coalitie wil verderzetten. "Maar vanavond verloopt het allemaal goed, vind ik", zegt Peeters. Het publiek lacht.

  De Wever sluit PVDA en Vlaams Belang uit: "We zullen zien wat op 14 oktober in de urne ligt. Maar ik zit liever niet met de Gouden Dagenraad of de communisten in een coalitie."

  © Wouter Van Vooren