1. 24/05/2018

  Einde van de zitting

  De rechtbank besluit de zitting voor vandaag te staken.

  Rechter Wieland: 'Al met al is er veel gepraat. Vooral door u.'

  Holleeder: 'Daar was ik ook voor gekomen.'

  Morgen gaat de zaak verder. Dan wordt de mislukte aanslag op John Mieremet in 2002 besproken.

 2. 24/05/2018

  Holleeder vindt dat ‘hij erin genaaid wordt, in het pak. Door Astrid en Peter de Vries’.

  Volgens de zussen Astrid en Sonja zit Willem Holleeder achter de aanslag op Cor van Hout. Zo zou Sonja aan haar broer hebben moeten doorgeven wanneer Cor bij haar thuis was. Destijds woonde Cor – een crimineel met een groot alcoholprobleem – niet bij zijn gezin. Sonja zou dit hebben moeten doorgeven door de luxaflex voor het raam open of dicht te draaien.

  Onzin, stelt Holleeder. ‘Ik had destijds nog gewoon contact met Cor. Ik sprak ook nog gewoon met hem af.’ Hij wijst er bovendien op dat de methode met het open en dicht draaien van lamellen niet erg praktisch is: dan zou je er de hele dag langs moeten rijden om te kijken hoe de lamellen erbij hingen. ‘Wie doet dat nou? Ik had Sonja dan toch beter een prepaidje kunnen geven.’

  Volgens Holleeder zat Mieremet achter de tweede mislukte aanslag op Cor van Hout. ‘Hij heeft hem uit wraak proberen dood te schieten.’ Kort daarvoor was Mieremets criminele partner Sam Klepper geliquideerd.

  Holleeder blijft er keer op keer op hameren dat ‘hij erin genaaid wordt, in het pak. Door Astrid en Peter de Vries. Het is echt onbegrijpelijk. Waar heb ik dat aan verdiend. Aan helemaal niks.’

 3. 24/05/2018

  Holleeder: ‘Je hebt twee Corretjes. Dat kwam door de drank’

  ‘Holleeder is nu echt te ver gegaan.’ Dat zei Cor van Hout de avond nadat er een tweede aanslag op zijn leven was gepleegd. ‘Ik steek het meissie van hem door het hart, en zijn zoon gaat er ook aan’, vervolgde Van Hout destijds tegen de verbalisant van de politie.

  ‘Ach, hij zei zoveel’, reageert Willem Holleeder in de zwaarbeveiligde rechtszaal.

  Op 21 december 2000 werd voor de tweede keer een poging gedaan om Van Hout te liquideren. Eerder dat jaar werd zijn criminele concurrent Sam Klepper doodgeschoten. Na de moordpoging op 21 december spreekt Van Hout met de politie.

  Maar de rechter vraagt zich af of de politie dit dreigement aan het adres van Holleeder wel goed heeft gehoord.

  Holleeder: ‘Dat dacht ik ook. Ik heb geen zoon.’ Volgens de verdachte was het dreigement van Cor van Hout niet bedoeld voor Holleeder, maar voor de zoon van John Mieremet en diens vriendinnetje. Het is echter niet het enige dreigement van Cor van Hout destijds.

  Rechter: ‘Hij zei ook tegen uw zus Sonja na de aanslag: je broer gaat eraan.’

  Holleeder: ‘Dat zei hij altijd als-ie dronken was. Dat was niks nieuws. Dat zei hij zo vaak.’ Kijk, vervolgt Holleeder tegen de rechter: ‘Je hebt twee Corretjes. Eentje die ‘s ochtends redelijk is, en eentje met wie vanaf 4 uur in de middag geen land meer mee te bezeilen was. Dat kwam door de drank.’

  Rechter: ‘Van Hout zegt ook dat de politie bij Mieremet en Klepper moest zijn na de aanslag. Maar Klepper is dan al dood. En hij zegt tegen de politie dat u naar Klepper en Mieremet bent overgelopen.’

  Holleeder: ‘Het is zo flauw dat hij dat heeft gezegd. Ik heb het probleem voor hem opgelost in 1996.’

  © ANP — Rechtbanktekening van Willem Holleeder.
 4. 24/05/2018

  Zoon van Ronald van Essen noemt Holleeder een ‘aardige kerel’

  De zoon van Ronald van Essen, een van de mensen bij wie Willem Endstra een flinke schuld had, noemt Holleeder een ‘aardige kerel’. In 1999 werd er een mislukte aanslag gepleegd op Ronald van Essen. Volgens de zoon hoorde hij dat Willem niets te maken had met deze aanslag op zijn vader. Andere getuigen denken dat Willem Holleeder, destijds een wielklem’ (iemand die er altijd bij was, red.) van Endstra, dat hij wel bij betrokken was bij de aanslag. Het is een beschuldiging die Holleeder eveneens ontkent.

  Holleeder: Eindelijk iemand die zegt dat ik aardig ben, ik snakte er wel naar.’

  Rechter: Er zijn nog meer mensen die dit zeggen in het dossier.’

 5. 24/05/2018

  Holleeder over zijn broertje Gerard: 'Ik heb al te veel gezegd'

  Willem Holleeder suggereert dat hij samen met zijn broertje Gerard een misdrijf heeft gepleegd. Maar hij wil niet zeggen wat. Want hij wil zijn broertje niet belasten, ondanks de ‘misselijkmakende verklaring’ die Gerard tegen hem heeft afgelegd.

  De zitting gaat inmiddels over de verdeling van het imperium van Cor van Hout, Robbie Grifhorst en Willem Holleeder. Dat werd in 1996 verdeeld toen de verhoudingen verslechterden. Volgens meerdere getuigen kreeg Willem Holleeder de gokhallen op de Amsterdamse Wallen. Holleeder ontkent dat, hij stelt dat hij 11 miljoen gulden kreeg en dat hij dat in vastgoed investeerde.

  Zijn broertje werkte al eerder bij deze gokhallen. Destijds kreeg hij volgens Holleeder ‘tien ruggen per maand om op te letten’ als Holleeder er niet was. Na de verdeling van het imperium in 1996 gingen de gokhallen naar Willem Endstra en later naar Marcel Kaatee, aldus Holleeder.

  De rechter verwijst naar een opname, gemaakt door zijn zus Astrid. Daarin wordt de indruk gewekt dat Holleeder misschien niet op papier de eigenaar is van de gokhallen, maar in praktijk wel. Holleeder zegt op die opname dat zijn broer Gerard 12 jaar lang '10 ruggen kreeg om op te passen’.

  Holleeder: ‘Ik zei: als ik er niet ben, let goed op. Gerard hield zich bezig met bepaalde dingen.’

  Rechter: ‘12 jaar lang?’

  Holleeder: ‘Toen we het in 1996 verkochten, bleef hij er werken. Wat ik met mijn broertje heb gedaan wisten Kaatee en Endstra niet. Ik ga het niet verder vertellen. Ik heb al te veel gezegd.’

  Aanklager Tammes: ‘U zegt nu tussen neus en lippen door dat u een strafbaar feit heeft gepleegd.’

  Holleeder: ‘Ik bevestig niks. Ik ontken ook niets.' Hij zegt zijn broertje niet te willen belasten. 'Ondanks het feit dat Gerard een misselijkmakende verklaring heeft afgelegd.’

  © A. Zuurveen — Rechtbanktekening, gemaakt in de bunker.